Vegetarische Surinaamse pindasoep

Zo’n lekkere dikke pindasoep. Met verse taugé en gebakken uitjes als topping. Dit is het recept!


Ik had nog nooit pindasoep gegeten, totdat ik lunch kreeg op mijn werk. Iedere dag een ander soepje, en heel af en toe dé pindasoep. Het hele bedrijf liep te watertanden, en de rij voor de soep was extra lang. Ik werk daar inmiddels niet meer, maar opeens kreeg ik heel veel zin in die pindasoep. Dus ik ben zelf aan de slag gegaan. En het was lekker!

Vegetarische Surinaamse pindasoep
Recept voor ongeveer 6 personen

Het is moeilijk om aan te geven of deze soep voor 4, 6 of meer personen is, omdat hij zo vullend is en het van je trek – en bijgerechten – afhangt hoe snel de pan leeg is. Een recept van zo’n 2 liter dus maar, in een grote pan. Dit zijn de ingrediënten.

1 ui // 3 tenen knoflook // 1 prei // 1 zakje soepgroente (350 – 400 gram) // 1 á 2 vastkokende aardappel // klein bakje taugé // 1 stengel citroengras (of een eetlepel gemalen citroengras) // 2 laurierblaadjes // 1 theelepel kerriepoeder // 2 theelepels korianderpoeder // 3 cm verse gember // 3 eetlepels ketjap manis // 1 eetlepel sambal // 2 blokjes groentebouillon // 300 – 350 gram pindakaas // 50 ml kokosmelk // citroensap // gebakken uitjes // olijfolie // eventueel: 1 eetlepel vissaus

Vegetarische Surinaamse pindasoep
+ Snipper de ui, de gember en de knoflook en snijd de prei. Goed wassen daarna, want er zit vaak zand tussen. Schil de aardappel(en) en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de olie in de pan en fruit de ui, gember en knoflook. Daarna de aardappelblokjes even aanbakken. Later kunnen de prei, de soepgroente en een deel van de taugé erbij (bewaar ook nog wat voor de topping). Bak alles een paar minuten.

Lees ook: Zelf pindakaas maken is zo eenvoudig!

+ Voeg daarna 1 liter water toe (meer kan altijd nog) en de rest van de ingrediënten. Dat zijn dus: het citroengras, de laurierblaadjes, kerriepoeder, korianderpoeder, ketjap manis, blokjes groentebouillon, de sambal en eventueel de vissaus. Nog niet: de pindakaas en de kokosmelk. Breng alles aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.

+ Na 10 minuten kan de pindakaas erbij. Blijf lekker roeren, want het duurt even voordat de pindakaas helemaal verdund is. Ook de kokosmelk kan erbij. Voeg naar smaak meer toe. Als je de soep nog te dik vindt dan kun je wat extra water en/of kokosmelk toevoegen. Voeg als laatste een klein beetje citroensap toe en eventueel zout en peper.

+ Eventueel: Pureer alles met een staafmixer zodat de soep een fijnere structuur krijgt. Garneer daarna met taugé en gebakken uitjes.

Ook heel lekker hierbij: gado gado. Je kunt de soep gebruiken als saus, dan hoef je niet apart nog satésaus te maken.


2 comments on “Vegetarische Surinaamse pindasoep

  1. Ik heb nog nooit pindasoep geprobeerd. Heel benieuwd hoe dat smaakt!

  2. Ah lekker! Dit ga ik proberen te maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.