Guesthouse Stories - veelgestelde vragen

Onderwerpen

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt. Over de pakketten, hoe een shootdag in z’n werk gaat, hoeveel foto’s je ontvangt en wat je ermee mag doen? Wat als het slecht weer wordt tijdens een geplande shoot? En hoe zit het met styling en branding? Op deze pagina probeer ik zoveel mogelijk vragen te beantwoorden: vragen die ik eerder al eens kreeg of vragen die ik vaak krijg. Makkelijk voor jou (vooraf, tijdens en na) en handig voor mij, want dan hoef ik niet steeds dezelfde vragen te beantwoorden. Win-win! Lees alles lekker door en stel me gerust nog vragen per mail als je niet gevonden hebt wat je zoekt natuurlijk. 

Pakketten

Wat is het verschil tussen de pakketten?

Momenteel zijn er 4 verschillende pakketten. Bij alle pakketten is standaard fotografie inbegrepen, alleen sommige pakketten kunnen worden uitgebreid met extra beelden. Het verschil tussen de pakketten kun je hier lezen. 

Kan ik ook pakketten combineren?

Dat kan zeker! Er wordt regelmatig gevraagd naar een combinatie van standaard fotografie + styling + omgeving. Snap ik, want als ik er dan toch ben dan is het net zo handig om dat allemaal in één keer te doen. Of zelfs nog met een korte branding shoot erbij zodat je ook nog wat foto’s van jezelf hebt! Kan allemaal, daar moet ik alleen wel apart een prijs voor maken. Die prijs hangt dan natuurlijk af van welke combinaties je wil en hoeveel dagen dat dan in beslag gaat nemen. Reken voor zo’n combinatie pakket minimaal twee volle dagen. 

Waarom wordt een overnachting bij het fotografie + styling pakket aangeraden?

Het stylen van de ruimtes en de verschillende settings kost natuurlijk tijd, dus voor je het weet is de dag weer voorbij. In de zomermaanden hebben we lang daglicht dus dan kunnen we ook iets langer door, maar vooral in de wintermaanden zijn de dagen kort en is de tijd beperkt. Als er dan een overnachting bij zit, dan kan ik net even wat meer momenten van de dag pakken en op dag twee ook nog verder. Een zonsondergang of zonsopkomst kan natuurlijk ook erg mooi zijn en in de ochtend kan de dauw zo mooi op de planten in de tuin liggen bijvoorbeeld. 

Hoe gaat het in z’n werk als ik een shoot wil boeken?

Je kunt me mailen om een afspraak te maken. Aangezien ik veel verschillende aanvragen heb lopen met allemaal verschillende wensen, mail ik liever dan dat ik bel – om de simpele reden dat ik anders niet goed kan onthouden wat iedereen wil. Je ontvangt altijd een offerte vooraf en bij akkoord plannen we een datum. 

Hoeveel zijn de bijkomende reiskosten?

Per januari 2024 zijn de reiskosten €0,23 per kilometer. Het bedrag wordt berekend vanaf Amsterdam-Noord tot aan jouw accommodatie (retour) en eventueel komen er nog extra kilometers bij als je een mini-shoot of het fotografie + omgeving pakket boekt. 

Voorbereiding

Vooraf aan de shoot

Ongeveer een week voor de shoot hebben we per mail nog even contact. We spreken een starttijd af, we checken of we elkaars telefoonnummer hebben (want altijd handig om te hebben als er onverhoopt iets tussen komt) en ik ontvang eventueel uitleg over hoe ik bij je accommodatie kan komen. 

Hoe moet ik mijn accommodatie presenteren voor de shoot?

Mijn belangrijkste tip is altijd: zorg dat de accommodatie eruit ziet zoals de gasten het ook aantreffen. Je bent snel geneigd om voor een fotoshoot van alles uit de kast te trekken om het er mooier en gezelliger uit te laten zien, maar besef ook dat je gasten het dan ook zo verwachten. Leg dus geen extra kussentjes of kleedjes neer als die er normaal ook niet liggen, gebruik geen servies voor een gestylde shoot als dat er niet is en zet ook geen bossen bloemen, taartjes of flessen wijn neer als dat er normaal ook niet staat voor de gasten. Wat natuurlijk wel kan zijn dingen die gasten in theorie zelf mee zouden kunnen nemen, zoals een vest of leuke tas, een magazine, een (zonne)bril etc.

Kan ik dingen vooraf aan de shoot voorbereiden? 

Ik fotografeer de ruimtes zoals ik ze aantref, dus zorg dat alles klaar staat zoals jij het op beeld wil. Vergeet dus ook niet alle bedden op te maken als alle slaapkamers gefotografeerd moeten worden. Als je een gestylde shoot boekt dan wil ik graag dat je vooraf zelf inkopen doet voor deze shoot en props klaarlegt die leuk als extra kunnen zijn. Denk dan aan eten en drinken voor het ontbijt, borrelplank, nootjes, chips, koffie met wat lekkers, biertjes, wijn (of appelsap/bessensap als goedkoper alternatief) etc. Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal in huis te halen, maar zorg dat ik met wat producten aan de slag kan. Ook een magazine of boek is nog leuk om klaar te leggen als je dat niet standaard in je accommodatie hebt liggen.

Vooraf een lijstje of moodboard aanleveren

De buitenruimte van je accommodatie gaat natuurlijk ook gefotografeerd worden, maar meestal is het (qua weer, vocht of wind) niet handig om dit al vooraf aan de shoot klaar te leggen. Je kunt mij dus vooraf aan de shoot een lijstje mailen of appen met instructies – dat er kussens op de stoelen en banken moeten of dat de kap van de hottub af moet bijvoorbeeld. Voor een gestylde shoot kun je vooraf aan de shoot ook nog moodboard opsturen zodat ik een beetje weet wat voor foto’s je graag zou willen. 

Tijdens de shoot

Hoe laat start een shoot?

Normaal gesproken probeer ik een shoot rond 11.00 uur te starten. Waarom pas om 11.00 uur? In de wintermaanden is het licht rond die tijd het beste en reistijd en files spelen ook mee. Als ik een korte reistijd heb dan wil ik uiteraard ook wel (in overleg) proberen om eerder te starten, maar als er voor mij een autorit van 1,5 tot 2,5 uur op de planning staat dan doe ik dat liever een beetje buiten de drukke spitstijden om. 

Tot hoe laat duurt een shoot?

Een standaard fotografiepakket duurt 4 uur, dus als ik rond 11.00 uur start dan duurt het tot 15.00 uur. De andere pakketten vragen meer tijd, dus voor de fotografie + omgeving en fotografie + branding pakketten gaat de shoot meestal tot wat later op de dag door. Het pakket met styling kunnen we in overleg één of twee dagen inplannen. Als we het op één dag doen dan plan ik meestal tussen 11.00 – 17.00 uur in. 

Wat als het regent (of sneeuwt of stormt) op de dag van de shoot?

Tsja, het Nederlandse weer. Uiteraard snap ik dat je liever geen shoot door laat gaat als er regen voorspeld wordt, maar aangezien ik ook met een planning moet werken kan ik niet zomaar verzetten. In mijn algemene voorwaarden heb ik daarom opgenomen: ‘Het verplaatsen van een Guesthouse Stories fotoshoot is kosteloos indien dit met de weercondities te maken heeft (bijvoorbeeld bij veel regen of sneeuw). Verzetten kan eenmalig gratis en gebeurt altijd in overleg. Bij (overwegend) droog weer gaat een shoot altijd door. Wil je toch verzetten i.v.m. de weercondities dan gelden bovenstaande tarieven.’ Een paar dagen voor de shoot kunnen we altijd even contact hebben over het weer en als ik ruimte heb in mijn agenda dan vind ik verplaatsen geen probleem, maar hou dus rekening met mijn algemene voorwaarden hierin. 

Mag ik bij een shoot aanwezig zijn of fotografeer je liever alleen?

Allebei goed! Je kunt je voorstellen dat het voor mij het meest relaxt werkt (en het snelste gaat) als ik in mijn eentje kan fotograferen, maar ik begrijp ook dat je het leuk vind om erbij te blijven. Als je erbij blijft dan kun je natuurlijk alvast de ene ruimte stylen en klaarmaken terwijl ik een andere ruimte fotografeer, zolang je maar niet op mijn vingers gaat staan kijken (wink wink)

 

Na de shoot

Hoe lang moet ik wachten op de foto’s?

Ik probeer de foto’s binnen twee weken aan te leveren, en dat is me tot nu toe altijd gelukt. Dus, maximaal twee weken – maar vaak heb je de foto’s sneller hoor! Tussendoor stuur ik via Whatsapp meestal nog wat preview foto’s, om je alvast een idee te geven van de sfeer.

Hoe ontvang ik de foto’s?

Ik gebruik het online programma Pixieset om foto’s te versturen: een heel fijn programma om foto’s in hoge resolutie op te slaan, te bekijken en te versturen. Je hoeft geen software te downloaden hiervoor, als de foto’s klaar zijn dan ontvang je een mail met daarin een link waarmee je de foto’s kunt downloaden. Ik raad altijd iedereen aan om de foto’s twee keer te downloaden: een keer in hoge resolutie en een keer in webformaat zodat je meteen beide formaten hebt. Wel zo makkelijk, dan hoef je foto’s niet meer te verkleinen als je ze voor je website gaat gebruiken. De hoge resolutie foto’s moet je áltijd downloaden, want dit zijn de originele bestanden: goed voor publicaties in magazines bijvoorbeeld en altijd te gebruiken voor socials. 

Let op: de foto’s worden drie maanden bewaard in Pixieset. Daarna verwijder ik de map om plaats te maken voor nieuwe foto’s. Heb je de foto’s tegen die tijd nog niet gedownload en moet ik ze opnieuw uploaden? Dan vraag ik daarvoor een vergoeding van €25.

Waarvoor gebruik je welke foto formaat?

Je kunt de foto’s in twee formaten downloaden. Foto’s in webformaat zijn verkleind om goed te gebruiken op je website. Dat is nodig voor een snelle website en een goede SEO-score. De foto’s in hoge resolutie kun je gebruiken voor print en voor social media. Op Instagram kun je gewoon grote foto’s uploaden, die worden automatisch verkleind. Gebruik hiervoor dus altijd de foto’s in de hoogste resolutie voor de beste beeldkwaliteit. Webformaat foto’s zijn al verkleind en die worden dan door Instagram nogmaals verkleind, waardoor de kwaliteit slecht wordt – en dat is onnodig! 

Hoeveel foto’s ontvang ik?

Afhankelijk van welke shoot je boekt, ontvang je tussen de 75 en 100 foto’s (voor de mini-stories ontvang je 15 foto’s). Je mag deze foto’s zelf uitkiezen uit een grotere collectie. Zou je graag meer foto’s ontvangen, dan kun je extra foto’s uitkiezen en deze bestellen tegen een kleine meerprijs. Meer informatie over het aantal foto’s dat je ontvangt lees je bij de verschillende pakketten

Wat als ik niet tevreden ben met de foto’s?

Het komt soms voor dat (sommige) van de foto’s niet helemaal zijn uitgepakt zoals je gehoopt had. Wellicht zijn de kleuren te afwijkend van het origineel, zou je foto’s wat donkerder of juist lichter willen hebben of mis je foto’s. Wat het ook is, mail me hier altijd over! Ik help graag om de foto’s nog te bewerken of na te denken over andere oplossingen. Ik lever niet alle foto’s aan die ik daadwerkelijk gefotografeerd heb (alleen de beste selectie), dus als je een beeld mist kan het zo zijn dat ik die nog in mijn archief heb en alsnog kan toesturen. 

Mag ik de foto’s zonder naamsvermelding gebruiken?

Yes, de foto’s die je bij mij afneemt zijn na betaling rechtenvrij dus je hoeft mij niet in foto’s te taggen of mijn naam te vernoemen als je bijvoorbeeld gepubliceerd wordt in een magazine. Het is natuurlijk wel altijd leuk als je het wel doet, dan graag onder vermelding van Guesthouse Stories of Hey Frits Studio. 

Mag ik de foto’s aanpassen naar eigen wens?

Je gaat een samenwerking met Guesthouse Stories aan omdat je graag foto’s in mijn stijl en met mijn edit wil ontvangen, dus als je daarna foto’s gaat aanpassen met een eigen filter dan wil ik mijn naam daar niet aan verbinden. In principe ben je vrij om dat te doen met de foto’s, maar ik hoef dan niet getagd te worden op social media. Mijn edit is mijn visitekaartje en als je foto’s gaat aanpassen dan is dat niet meer zo, dus dan kun je volgende keer beter een andere fotograaf zoeken die beter aansluit 😉

Algemene informatie

Wat is jouw fotografie stijl?

Ik fotografeer alleen met daglicht. Er worden geen studiolampen gebruikt en ook kunstlicht van lampen probeer ik zoveel mogelijk uit te doen tijdens het shooten. Ik houd niet van het gele effect van kunstlicht en ik vind het resultaat van daglicht gewoon het mooiste, dus daar werk ik mee. Verder leg ik graag details vast. Ik fotografeer altijd ook wel overview foto’s van de gehele ruimte, maar vooral met detailfoto’s wil ik de sfeer van een accommodatie vastleggen. 

Zijn er ook dingen die je niet fotografeert?

Ik fotografeer eigenlijk alleen met daglicht en dus overdag. Bij gestylde shoots ben ik wel ’s avonds bij een accommodatie, maar over het algemeen maak ik geen foto’s in het donker. Waarom niet? Ik vind het niet zo mooi en het past niet bij de stijl die ik neer wil zetten. Een zonsondergang fotografeer ik graag, maar een kamer met kunstlicht of kaarsjes vind ik op beeld gewoon niet zo mooi. Als je deze foto’s toch heel graag wil dan kan ik ze natuurlijk wel fotograferen, maar het resultaat gaat niet hetzelfde zijn als de foto’s die overdag geschoten worden en ik doe het liever niet. 

Kan ik ook promotie op Hey Frits krijgen met de foto’s?

Dat ik een reisblog heb waar ik schrijf over de leukste plekjes in Nederland is natuurlijk win-win! Ik vind het leuk om te delen over de plekjes waar ik voor Guesthouse Stories kom, maar ik zeg niet vooraf toe dat ik iets ga plaatsen op Hey Frits of mijn Instagram kanaal. Afhankelijk van de plek en of het past bij Hey Frits bepaal ik achteraf of ik het leuk vind om te delen.

 

Volg Guesthouse Stories ook op Instagram