Tilburg: dit zijn de hotspots

Tilburg: dit zijn de leukste hotspots van deze stad in het zuiden

Tilburg wordt leuker en leuker. Steeds vaker hoor en lees je over nieuwe hotspots in de stad, dus Hey Frits vond het ook tijd voor een lijstje. Struin door deze voormalige industriestad en ontdek dat ze meer kunnen dan worstenbroodjes maken! Dit zijn de hotspots van Tilburg.


Misschien is Tilburg niet de eerste stad waar je aan denkt voor een weekendje weg, maar net als Eindhoven is Tilburg ook met een toffe transformatie bezig. Je zou bijna zeggen: gaan nu het nog ‘rauw’ is. Neem de trein en huur een ov-fiets (of ga wandelen) om alle leuke adresjes van Tilburg te ontdekken.

Spoorzone

Spoorzone restaurant RAW


Direct achter het station ligt de Spoorzone, zo’n fijne rauwe plek met oude loodsen en een hoop creativiteit waar vooral in de zomer veel evenementen worden georganiseerd. Wandel of fiets vanuit het station via de Spoorlaan (linksaf) naar de Willem II-passage om bij de Spoorzone te komen. Allereerst zit daar nog op de Spoorlaan (dus voordat je door de passage gaat) Bank15. Een creatieve broedplaats met een kweektuin, een foodlab en een hoop art en cultuur. Iets verderop zit Doloris Rooftop, een kleurrijke plek met fijn uitzicht vanaf het dak, cocktails en lekkere streetfood hapjes.

De eerste hotspot die je dan vanaf de Willem II-passaage tegenkomt is restaurant RAW. Een plek in een oude hal die is omgetoverd tot gezellig restaurant met leuke vintage inrichting en een groot terras met zand voor de deur voor dat instant vakantiegevoel.


Spoorzone restaurant RAW

Foto’s via RAW


Iets verderop zit Stoom 013, een koffiebar in een oude wagon. Een heel lekker knus plekje in de winter (zo gezellig met de haard) en in de zomer kun je op het terrasje voor de deur of achter de wagon. Ook daar: Smeer ‘m. Jazeker, een inkoppertje. Een broodjeszaak waar je voor lunch maar ook voor borrel of diner kunt aanschuiven. Meer zin in Thais eten? Wandel dan even door naar Aim Aroy aan het NS-plein. Geen noemenswaardig interieur, maar wel lekker eten (ook of vooral to go).

 


Lees ook: Hotspots Breda – een cityguide langs de leukste adresjes

 

Smeer 'm Spoorzone

Foto’s via Smeer ‘m


Als je toe bent aan een biertje dan moet je bij LOC Brewery zijn. Een taproom in zo’n oud fabrieksgebouw is natuurlijk altijd een gouden combinatie. Ze zijn niet alleen kei trots op hun eigen bieren, maar verkopen ook heel veel andere merken en smaakjes. Komt dat proeven – of zien, want je kunt ook een tour door de brouwerij krijgen.

LOC Brewery Spoorzone

Foto via LOC Brewery


Wandel of fiets nu terug naar de Willem II-passage om de andere kant van de Spoorzone te zien. Hier zit onder andere de LocHal Bibliotheek. Ja, ik stuur je naar een bibliotheek, want deze is echt fantastisch om eens te zien. Verderop zit EVE, een restaurant op een indrukwekkende locatie, in een loods die 80 jaar lang als werkplaats van de NS heeft gediend. Sfeervol dineren lukt wel hier. Iets verderop aan de Burgemeester Brokxlaan vind je Eetbar De Wagon – nog zo’n leuk restaurant in een oude treinwagon mét een leuk terras. Daarnaast zit De Houtloods, een plek die heel erg ‘Amsterdams Westergas’ aandoet, maar dan gewoon lekker op z’n Tilburgs. Prachtige gerechten én ook al zo’n lekker terras buiten.

De Houtloods Spoorzone

Foto’s via De Houtloods


Je gaat de Spoorzone weer verlaten door linksaf te slaan naar de Gasthuisring. Niet het mooiste stukje Tilburg, maar wel de route langs Masal. Dit restaurant heeft een Turkse keuken en een sprookjesachtig interieur.

Dwaalgebied (centrum)


Sla de Noordstraat in, want daar zitten een paar leuke plekken. Allereerst zit op nummer 79 de Kaaszaak. Naast dat dit ‘gewoon’ een kaaszaak is kun je hier ook heel veel lekkere dingetjes voor bij de kaas kopen. Bier, wijn, worst, jam, nootjes – noem maar op. Even verderop zit De Burgerij, waar je je in Frankrijk waant. Deze brasserie heeft een gezellig terras aan de straat en een winkeltje waar je Franse delicatessen kunt kopen.

 


Lees ook: Cityguide Amersfoort. Dit zijn de hotspots!

 

De Burgerij Dwaalgebied

Foto’s via De Burgerij


Op de hoek van de Noordstraat en de Korte Schrijfstraat kun je terecht bij Stadscafé De Spaarbank. Gevestigd in een schitterend art deco-pand uit 1910 en ook lekker vintage en huiselijk ingericht. Zo’n plek waar iedereen zich thuis voelt en ook wéér met zo’n heerlijk terras. Ze kunnen er wat van in Tilburg.

Stadscafé de Spaarbank Tilburg
Stadscafé de Spaarbank Tilburg

Foto’s via De Spaarbank


Ga een stukje de Stationsstraat in voor Buutvrij. Dit creatief koffiecafé is een geliefde plek in Tilburg voor ontbijt, lunch en koffie. Ook weer zo’n fijne plek met huiskamergevoel, inclusief steeds wisselende kunst aan de muur.

Buutvrij hotspot in Tilburg
Buutvrij hotspot in Tilburg

Foto’s via Buutvrij


Via de Nieuwlandstraat ga je verder richting het centrum, waar je als eerste bakkerij Pig & Rye tegenkomt. Geen plek om met je laptop een paar uurtjes te werken – want ze hebben geen wifi – maar een plek om te genieten van je eten en je gezelschap. Kan trouwens voor ontbijt en lunch en ze hebben echt héél goed en dik belegde broodjes. Wellicht iets minder interessant voor de vegetariërs, maar er is wel een vegetarische hap verkrijgbaar.

Pig & Rye in Tilburg

Foto via Pig & Rye


Ook nog in de Nieuwlandstraat zit de Couscous Bar. Spreekt ook wel weer voor zich, maar goed om te weten dat ze in ieder geval erg lekker couscous hebben!

 


Lees ook: Weekendgids Maastricht. Dit zijn de hotspots.

 

Lunchcafé Nieuwland Dwaalroute

Foto’s via Lunchcafé Nieuwland


Op de Heuvelstraat zitten ook weer een paar hotspots bij elkaar. Aan de linkerkant zit Lunchcafé Nieuwland, een fijn plekje waar je voor ontbijt, lunch en high tea aan het juiste adres bent. Naast Nieuwland zit kledingwinkel Mint & Pepr, een leuke kledingwinkel met minimalistische en vooral Scandinavische merken voor mannen en vrouwen.

Kledingwinkel Mint & Pepr Tilburg

Foto via Mint & Pepr


Iets verderop op nummer 128 zit Koffiebar Locals. Een koffiezaak waar ze ook hun eigen koffie branden, dus hier zit het natuurlijk wel goed met de koffie. Aan de overkant van de straat zit Wijnbar Cru, voor als je zin hebt in een goed glas wijn en daarnaast zit Bargús, een gezellig café waar je ook van een kleine kaart kunt eten én waar je met vrienden lekker in de binnentuin kunt zitten.

Bargús in Tilburg

Foto’s via Bargús


In de winkelstraat in het centrum van Tilburg vind je verder nog de volgende leuke winkels en café’s.

Tien – Bij conceptstore Tien hebben ze alleen maar leuke hebbedingetjes, zoals altijd bij die prachtige winkels.

Boules Bites Bar – Yes, yes, ook Tilburg heeft een indoor jeu de boulesbaan! Borrelen + eten, jeudeboulen en gezelligheid bij Boules Bites Bar.

Meneer en Mevrouw van Hout – Woonwinkel waar je gewoon éven binnen moet kijken omdat alles zo mooi is. Dat is Meneer en Mevrouw van Hout.

ReShare Store – De ReShare Store is een tweedehands winkel van het Leger des Heils. Hier moet je heen voor unieke kledingstukken mét een verhaal. Doe goed voor de wereld en koop eens wat vaker tweedehands!

63 Graden – Voor je volgende kookboek ga je naar 63 Graden in de Willem II straat. De collectie kookboeken is indrukwekkend, maar eigenlijk hebben ze álles dat met eten en drinken te maken heeft. Naast boeken koop je hier ook accessoires voor in de keuken.

Van de Maker – Een winkel met alleen maar handgemaakte producten! Van de Maker heeft design, ambacht en kunst allemaal gemaakt door verschillende creatieve makers.

BijZestig – Je hebt huiskamergevoel en je hebt ontbijtrestaurant BijZestig. Dát is pas een huiskamergevoel. Hier eet je naast ontbijt ook lunch of taart én ze hebben worstenbroodjes op de kaart staan.


Van de Maker Tilburg

Foto’s via Van de Maker


Heb je zin in een borrel, dan kun je hier in het centrum naar Gin Fizz of The Cat’s Back. Gin Fizz is een kleine cocktailbar met uiteraard véél gins. Ze serveren meer dan 20 exclusieve gin-tonics, dus als je een keuzestress-mens bent dan is dit misschien niet heel handig. Bij The Cat’s Back eet en drink je voornamelijk Amerikaans. Dus denk aan fastfood-gerechten als fried chicken en burgers en kies één van de 35 geïmporteerde Amerikaanse bieren.

Rondom de Piushaven


We gaan door naar de Piushaven, want rondom dit water liggen ook weer een paar noemenswaardige pareltjes die ik je niet wil onthouden. De eerste is Eethuis Twintig. Een restaurant met ‘huiskamergevoel’ en heerlijk terras aan het water. Daarnaast zit Club Jolie. Leuk interieur en gezellige ‘barbites’ op de menukaart, voornamelijk Aziatisch en Mediterraans georiënteerd.Ook weer een lekker terras, maar daar zit je ook voor aan de haven natuurlijk.

Club Jolie in de Piushaven
Club Jolie in de Piushaven

Foto’s via Club Jolie


Dan, iets verderop Stadsbrouwerij 013. Nét niet aan het water, maar wel met terras voor de deur. Hier ga je voor ‘Proef de Zondag’, een (hele grote) plank met alleen maar bourgondische lekkere hapjes, die dan weer heel goed gaan met de 4 speciaalbieren die je erbij krijgt. Daarnaast ligt restaurant Harboury, een plek waar lekker eten en smaakcombinaties centraal staan en waar de juiste wijn bij je eten geschonken wordt.

 


Lees ook: Weekendgids Rotterdam – dit zijn dé hotspots

 

Stadsbrouwerij 013 Tilburg

Foto via Stadsbrouwerij 013


Loop of fiets nog verder, dan kom je vanzelf langs Stadstuinderij Piushaven. Leuk om een kijkje te nemen. Sla daarna rechtsaf, het water over richting Villa Pastorie. Deze plek is een B&B en wordt de huiskamer van de Piushaven genoemd. Gezelligheid staat hier hoog in het vaandel en in de (binnen)tuin zit je heerlijk in de zomer en in de winter.

Villa Pastorie in Tilburg
Villa Pastorie in Tilburg

Foto via Villa Pastorie


Naast Villa Pastorie zitten nog drie leuke winkels waar je even lekker kunt shoppen. Pier 31 en Het Pastorie Lokaal zijn woonwinkels waar je écht even naar binnen moet stappen. Bij Zoete Moed ben je aan het juiste adres om even lekker te zondigen, want ze hebben taart. En meer zoets.

De Visserij in de Piushaven

Foto via De Visserij


Verderop vlakbij de brug op de Havendijk zit De Visserij. Uiteraard eet je hier vis, van fruit de mer tot fish and chips. Weer iets verder zit Restaurant Rak, met een moderne internationale keuken en een chique interieur. Gelegen aan het water en veel glas rondom, dus altijd fijn uitzicht.

Restaurant Rak Tilburg

Foto via Restaurant Rak


We zijn er bijna doorheen, door al die leuke hotspots in Tilburg. Maar ik heb er nog een paar die ik je niet wil onthouden, ook al liggen ze wat uit de route. Komen ze!

Berlijn Café – Op de Korvelseweg ligt Berlijn Café, een eetcafé met een heerlijk oubollig interieur. Vintage zoals ze dat in Berlijn ook zo lekker hebben, met fouten lampen en heel veel spelletjes.

Dwars Hotdogbar – Ook op de Korvelseweg zit Dwars Hotdogbar. Een leuk ingericht restaurantje waar je – uiteraard – hotdogs eet, met allerlei bijzondere garneringen.

Museum De Pont en Textielmuseum – Heb je nog even zin in een portie cultuur, ga dan naar De Pont (museum voor moderne kunst) of het Textielmuseum(museum met industrieel en designtextiel).

T-Huis – In het Spoorpark ligt T-Huis, een fijne plek om even te relaxen als je het park gaat ontdekken.


Dwars Hotdogbar Tilburg

Foto’s via Dwars Hotdogbar


Oh, en nog snel een aantal hotelsuggesties:

Mercure Hotel Tilburg – Niet bijster knap of hip, maar wel midden in het centrum en niet al te duur is het Mercure Hotel.

Hostel Roots – Wél hip is Hostel Roots. Een 5-sterren hostel, dus niet zoals die hostels waar je vroeger tijdens je studiereis verbleef. Privé-kamers beschikbaar en zelfs een leuk tiny house midden in de Spoorzone.

Villa Pastorie – Naast een fijne borrelplek is Villa Pastorie ook een bed & breakfast met een aantal leuke kamers. Hier kun je vanaf het terras dus rollend naar huis.


Dat was ‘m weer, de lange (sorry, not sorry) hotspotlijst van Tilburg. Liever compleet dan net niet volledig. Mis je een hotspot, staan er fouten in het artikel of wil je liever niet dat ik je foto op deze manier gebruik, laat het me dan weten. Meer tips voor Tilburg kunnen in de comments!

29 comments on “Tilburg: dit zijn de leukste hotspots van deze stad in het zuiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.