Roadtrip Dode Zee Israël

Roadtrip naar de Dode Zee in Israël

Als je in Israël bent is drijven in de Dode Zee toch wel een bucketlist dingetje. Dus dat deden we even! We huurden in Jeruzalem een auto en vertrokken op zaterdagochtend rond 8 uur richting de Dode Zee. In nog geen uurtje rijd je door woestijnachtig landschap het schitterende uitzicht tegemoet.

De stad uit rijden was nog even spannend omdat we de auto nog niet helemaal gewend waren, maar toen we uiteindelijk op de ‘grote weg’ zaten was het een eitje. De borden richting de Dode Zee staan al gauw aangegeven en ook met de GPS op je telefoon kom je zonder internet een heel eind. Als je zorgt dat je de route via Google Maps al een keertje bekeken hebt met een internetverbinding dan onthoudt Google vaak dit gebied. Ook zonder internet kun je dan een route opvragen. Durf je dit nou niet aan dan zorg je gewoon dat je alvast wat printscreens maakt van de route die je moet gaan rijden, of je koopt oldskool een wegenkaart.

Lees ook: Travel stories | 5 dagen in Israël

Roadtrip Dode Zee Israël

Let op: Als je een auto wilt huren die je op zaterdag nodig hebt, moet je zorgen dat je deze op vrijdag al ophaalt bij de verhuurder. Vrijdagmiddag begint namelijk Shabbat in Israël en vanaf dat moment kun je tot zaterdag einde van de dag niet terecht bij veel bedrijven omdat ze gesloten zijn.

Snelweg 1 en 6

Wij huurde een auto bij Thrifty en betaalde voor twee dagen (ophalen vrijdag en inleveren zondagochtend) ongeveer 140 euro. Dat was inclusief verzekering en benzine. Met z’n drieën betaalde we dus nog geen 50 euro per persoon. Prima! Wij konden voor deze prijs 250 kilometer rijden en daarna betaal je per kilometer extra.

Van Jeruzalem naar de Dode Zee en terug haal je makkelijk binnen 250 kilometer. Ook als je vanaf Jeruzalem naar de Dode Zee en daarna door naar Tel Aviv rijdt blijf je onder de 250 kilometer, als je snelweg 1 terug neemt. Wij zijn na de Dode Zee richting Tel Aviv gegaan over onder andere snelweg 6. Die route is langer en snelweg 6 is een tolweg. Het autoverhuurbedrijf had ons aangeraden snelweg 1 te nemen, maar we hadden niet begrepen dat de andere route een tolweg zou zijn. Wij kozen voor de andere route zodat we niet dezelfde weg terug langs Jeruzalem hoefde; daar hadden we alles al wel gezien. Eén probleempje: we hebben nooit doorgehad dat snelweg 6 een tolweg was, omdat je niet langs tolpoortjes komt. Deze weg is namelijk volledig elektronisch en heeft nummerbord herkenning. Achteraf kregen we nog een afschrift van 18 euro van de autoverhuurder. We hebben over de tolweg gereden óf we hebben teveel kilometers gemaakt. Ach, we hebben in ieder geval de toeristische route gehad en die was de moeite waard!

Roadtrip Dode Zee Israël

Onder zeeniveau

De Dode Zee ligt 429 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen meer ter wereld. Langs de weg kom je deze leuke borden tegen om te laten zien hoe laag je eigenlijk zit. Gek idee hoor, dat je zoveel meters onder zeeniveau ligt de drijven in de zee.

De route langs de Dode Zee is fantastisch. Het landschap is dor en droog, maar de imposante bergen en verlaten plekken zijn waanzinnig. Af en toe kom je een palmbomen-bos tegen en dan vraag je je af waar ze allemaal van groeien. De afdaling is wat mij betreft het mooist. Je hebt een fenomenaal uitzicht over het mooie blauwe water en de witte zoute ‘stranden’. Aan de overkant kun je Jordanië zien.

Roadtrip Dode Zee Israël

Roadtrip Dode Zee Israël

Roadtrip Dode Zee Israël

Drijfzand langs de Dode Zee

Op veel plekken langs de Dode Zee mag en kan je niet zwemmen. Er is veel drijfzand en het is dus even zoeken naar een plek waar we het water in kunnen. We belanden uiteindelijk bij een soort spa zonder enige charme (wij zoeken natuurlijk een ‘alleen op de wereld plekje’) waar we een klein bedrag voor entree moeten betalen. Uiteindelijk blijkt het een prima plek. We krijgen een handdoek mee en wandelen richting de zee. En dan is daar dat moment … we gaan echt drijven. De hele bodem van de Dode Zee is bedekt met scherpe stukken zout dus het is niet eenvoudig om diep het water in de lopen. Als we dan diep genoeg zijn dompelen we ons onder en draaien we ons op onze rug. Het gevoel is heel gek. Je kan helemaal languit op het water drijven zonder het gevoel te hebben dat je kopje onder gaat.

Roadtrip Dode Zee Israël

Roadtrip Dode Zee Israël

De Dode Zee is zo zout dat het niet goed voor je huid is om er langer dan 15 minuten in te dobberen. Geen probleem, het is toch tijd voor ons modderbad! De modder uit de zee is zo ontzettend zacht dat je ermee insmeren geen straf is. Als we helemaal ingesmeerd zijn laten we het een beetje drogen en spoelen we het weer af onder de douches. En daarna heb je een babyhuidje. Wat ontzettend heerlijk. We genieten nog even van het zonnetje en dan zit onze fijne dag aan de Dode Zee er alweer op.

Als je twijfelt of je tijd hebt om de Dode Zee te bezoeken dan zeg ik je één ding: NIET OVERSLAAN! Dit was voor mij persoonlijk het hoogtepunt van mijn Israël reis. Zo’n bijzondere plek moet je in je schema proppen. Echt waar, daar ga je geen spijt van krijgen!

Roadtrip Dode Zee Israël

Roadtrip Dode Zee Israël

Nog meer doen bij de Dode Zee

Massada is wel echt het bezoeken waard voor een fantastisch uitzicht. De rots is ‘slechts’ 40 meter hoog maar omdat de Dode Zee nog zo’n 400 meter onder zeeniveau ligt kijk je uit over de omgeving vanaf 440 meter hoogte. Maandag t/m donderdag van 08.00 tot 16.00 uur / vrijdag 08.00 – 15.00 uur / zaterdag – zondag 08.00 – 16.00 uur.

Ein Gedi Natuurpark is een stuk groen in het dorre landschap. Je wandelt langs en door beekjes en komt uit bij de kleine watervallen en bronnen. Het wordt aangeraden om goede (wandel)schoenen te dragen voor deze wandelingen. En waar komen wij mee aan? Teenslippers en sandaaltjes. Dit ging hem dus voor ons ook niet worden! Openingstijden van april tot september: 8.00 – 17.00 uur en oktober tot maart 08.00 uur tot 16.00 uur.

22 comments on “Roadtrip naar de Dode Zee in Israël

  1. Pingback: Travel stories | Israël in vijf dagen - Hey Frits - Israël

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.