Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

Ontspannen op het Afrikaanse Kaapverdië

Op zoek naar een fijne (winter)zon bestemming op prima vliegafstand vanaf Nederland? Heb je niet teveel eisen en wil je vooral genieten van de zon en een goed boek? Zoek niet verder, op Kaapverdië ga jij relaxen!

Ik moet toegeven … als je een avonturier bent die gek is op cultuur en natuur dan is het eiland Sal even slikken. Op dit eiland van Kaapverdië groeit namelijk he-le-maal niks en er zijn een paar hele kleine stadjes met weinig culturele hoogtepunten. Je gaat naar Sal voor de stranden, want dat is de reden waarom dit eiland wordt volgebouwd met grote resorts: kraakhelder blauw water en bijna witte stranden. En dat op slechts 6 uur vliegen vanaf Amsterdam.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

Ja … ik ging all-inclusive

Mijn reden om een week in een all-inclusive resort op Kaapverdië te vertoeven is het 40-jarige huwelijksjubileum van mijn ouders. Normaal ben ik geen fan van dit soort formules en eet ik het liefst lokaal en buiten de deur, maar op Sal is verder zo weinig te doen dat het hier voor een weekje prima is. Don’t get me wrong: ik weet zeker dat je in Santa Maria en Espargos leuke restaurantjes kunt vinden en heerlijk kunt eten, dus als je toch op zoek bent naar wat meer het echte Kaapverdië dan zou ik zeker aanraden een hotel in Santa Maria te boeken. Het dorp is zo klein dat je altijd snel bij het strand bent en je maakt hier meer mee van het lokale leven.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

Knus en kleurrijk Santa Maria

Het stadje Santa Maria is niet de hoofdstad, maar wel het gezelligste stadje van het eiland. Super veel leuke gekleurde huisjes en straatjes zonder al te veel verkeer. De kleurrijke straten en wuivende palmbomen zorgen voor dat bijna Caribische gevoel en hier en daar kun je op het terras neerploffen. Een gezellig restaurant aan het strand bij de pier is Palm Beach. Een schattig plekje verstopt tussen een hoop palmbomen waar je met je voeten in het zand kunt genieten van het uitzicht op zee. Je hebt hier ook uitzicht op de pier van Santa Maria. In het echt veel minder lang en indrukwekkend dan ik dacht en vooral heel erg toeristisch. Helemaal niet erg, want je kunt er wel echt het lokale leven zien, maar bereid je voor op een hoop mensen die je van alles proberen te verkopen. Op de pier komen rond 13.00 uur boten aan met vers gevangen vissen, en die worden daar ook meteen verkocht.  Grote tonijnen en zeilvissen worden uitgeladen en direct in stukken gehakt.

Meer Afrika inspiratie? Lees het reisverslag Gambia in één dag.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal  Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

Excursies op het eiland

Als je meer wil doen dan een week op een strandbedje liggen is het leuk om een eilandtour te doen en Kaapverdië beter te leren kennen. Boek dit niet bij je reisorganisatie in je hotel, maar probeer de lokale mensen te steunen door bij hun te boeken. Het scheelt ook veel geld, want de tour kost bij de reisorganisatie 75 euro en bij de locals betaal je slechts 25 euro. Het eiland is natuurlijk niet heel spannend, dus verwacht niet teveel van zo’n tour. Je bezoekt de ruigere kustlijnen en de zoutvlakte, een vissersdorpje en de hoofdstad Espargos, maar het leukste is natuurlijk dat je meer te weten komt over het land en de cultuur.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

Schildpadden en Project Biodiversity

Op de stranden van Sal komen ieder jaar in juli, augustus en september schildpadden aan land om eieren te leggen. 60 dagen later, tussen september en december komen al deze eieren uit. Per nest kunnen dat wel 150 schildpadjes zijn. Dat is natuurlijk super bijzonder! Helaas overleeft maar 1 op de 1000 schildpadjes en dat zou nog minder zijn als Project Biodiversity niet actief zou helpen. Ze verplaatsen nesten die op plekken liggen met weinig overlevingskansen naar speciale beschermde stukken strand, waar de eieren veilig uit kunnen komen. Je kunt bij deze zogenaamde ‘hatcheries’ gaan kijken en zien hoe de eieren uitkomen (sept-dec) of van juli t/m september ’s avonds op excursie om de schildpadden aan land te zien komen om eieren te leggen. Het is natuurlijk niet de ideale wereld om toeristen mee te nemen naar dit soort gebeurtenissen, maar door het geld dat toeristen betalen voor deze excursies kan de organisatie onder andere blijven bestaan. Wil je overdag bij de hatcheries gaan kijken dan moet je in Santa Maria op het strand bij het RIU hotel zijn.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal Project biodiversity

Kaapverdië, aanrader?

Ja, als je een week stil kunt liggen aan het zwembad met een goed boek en genoegen neemt met een paar excursies. Maar ook ‘ja’ als je houdt van kitesurfen, want omdat er altijd wind staat op het eiland is dit een heerlijke plek voor (kite)surfers! Ja als je wil duiken of snorkelen en ‘ja’ als je graag op grote vissen als tonijn wilt vissen. Ja, omdat de bevolking waanzinnig vriendelijk is en ‘ja’ omdat je er schildpadden kunt zien. Als je geen (kite) surfer bent en stilzitten ook niet echt je ding is, dan is het eiland Sal misschien niet de beste keuze. Een week duurt dan waarschijnlijk net iets te lang 😉 Ik heb in ieder geval een heerlijke week (en verjaardag!) gehad omdat ik soms toe ben aan helemaal niks doen. En dat is gelukt!

Nog meer Afrika inspiratie nodig? 10 reden voor een reis naar Zuid-Afrika.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland SalSanta Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

18 comments on “Ontspannen op het Afrikaanse Kaapverdië

  1. Pingback: Jaaroverzicht 2017: huisje, reisje en dat soort dingen

  2. Pingback: Ga jij schildpadden redden op Kaapverdië? | Hey Frits

  3. Pingback: Rondreis Cuba: reisroute voor 2 weken – Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.