Zuid-Limburg: dit zijn de leukste plekken in ’t zuiden des lands!

Route des Vins Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is wat ons betreft een van de mooiste provincies van Nederland. De glooiende heuvels geven je direct een vakantiegevoel en de dorpen zijn hier stuk voor stuk prachtig. 

Je maakt hier mooie wandelingen en je proeft er van het bourgondische leven: wijngaarden en bierbrouwerijen in overvloed! Daarom een lijstje met de leukste plekken in deze fijne provincie. Handig om te hebben en te bewaren, dan kun je ze bij een bezoek aan Zuid-Limburg allemaal aftikken. 

Lees ook: Route des Vins – wijnwandelingen in Zuid-Limburg

Het witte dorpje Thorn

Ok, heel officieel ligt Thorn niet in Zuid-Limburg, maar het is een fijne eerste stop onderweg naar het zuiden. Dit dorpje in Midden-Limburg wordt ook wel de witte parel van Limburg genoemd, omdat dit plekje vol staat met witgeschilderde huizen. What’s in the name? Maak een korte wandeling door dit kleine en knusse plaatsje voordat je doorreist naar het zuiden. Het dorp is erg klein, je kunt er in een klein uurtje wel doorheen wandelen, maar het is zeker de moeite waard als je graag dit soort leuke stadjes bezoekt.

Thorn Limburg
Thorn Limburg

Kasteel Elsloo

Ook leuk voor de heen-of terugweg: Kasteel Elsloo. Een mooie plek om even de benen te strekken tijdens een wandeling in het bos bij het kasteel. Aan het kasteel grenst een botanische tuin die je kunt bezoeken, maar zorg dat je hiervoor in de ochtend arriveert, als de vrijwilligers in de tuin aan het werk zijn. Kasteel Elsloo is ook een hotel en je kunt hier ook lekker eten en drinken.

Wandelen over de Brunsummerheide

Een wandeling over de Brunssumerheide is prachtig in ieder jaargetijde, maar natuurlijk het allermooist als de heide mooi in bloei staat. Meestal is dit vanaf half augustus tot september. Op de website van Natuurmonumenten kun je een aantal leuke wandelingen over de Brunssummerheide in Zuid-Limburg vinden.

Rijd een stukje van de Mergellandroute

Zuid-Limburg is perfect voor een roadtrip. Een aanrader is om (een deel) van de Mergellandroute te rijden. Deze route is helemaal bewegwijzerd en op deze manier rijd je door de leukste dorpjes en kun je stoppen op de mooiste uitkijkpunten. Download de route in een app of haal een routekaart bij een vvv-kantoor.

Wij starten in Eijsden (onder Maastricht) en rijden de route in oostelijke richting via Noorbeek, Slenaken, Epen en Gulpen. Het drielandenpunt ligt ook op deze route, en je kunt onderweg nog een wandeling maken dwars door het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Lees verder voor twee mooie wandelingen in de omgeving.

Zuid-Limburg Mergellandroute
Zuid-Limburg Mergellandroute

Eijsden - nét Frankrijk

Maak een korte stop voor een wandeling in Eijsden, een dorp waar je je even in Frankrijk waant. De panden met gekleurde luiken zijn prachtig!

Net iets buiten het centrum (als je de Mergellandroute blijft volgen) ligt Kasteel Eijsden, een schitterend kasteel met een prachtige tuin. Als je hier in het begin van de zomer komt staat de rozenstruiken prachtig in bloei.

Eijsden Zuid-Limburg
Eijsden Zuid-Limburg
Eijsden Zuid-Limburg

Uitkijktoren Mesch - uitzicht over
het Zuid-Limburgse landschap

De toren van 9 meter lijkt misschien niet zo heel indrukwekkend hoog als je aankomt, maar vanaf de top heb je toch echt wel een adembenemend uitzicht over het Zuid-Limburgse landschap. Leuk om even te stoppen als je de Mergellandroute rijdt.

Uitkijktoren Mesch Zuid-Limburg
Uitkijktoren Mesch Zuid-Limburg

Lunchen bij restaurant Du Nord in Noorbeek

Een leuke stop voor een hapje of een drankje is restaurant Du Nord in Noorbeek, met een Franse keuken. Bij mooi weer zit je hier gezellig in de kleine binnentuin, maar in het hoogseizoen kan het hier druk zijn dus telefonisch reserveren is aan te raden.

 

Het vakwerkhuis met de blauwe
raamkozijnen in Slenaken

Slenaken ligt op de Mergellandroute, maar je rijdt er echt zo doorheen. In de bocht van de Dorpsstraat staat één fotogeniek huisje dat het stoppen waard is. Een vakwerkhuis met blauwe raamkozijnen steelt hier de show. Dus parkeer de auto in de buurt om een paar foto’s te maken!

Restaurant du Nord Zuid-Limburg
Slenaken Zuid-Limburg
Mergellandroute Zuid-Limburg

Wandeling in omgeving
Gulpen-Wittem Eys

Visit Zuid-Limburg heeft een hoop wandelroutes online staan, waaronder de route rondom Gulpen-Wittem Eys. Deze wandeling is 5,5 kilometer en toont je de mooiste vergezichten en leuke doorsteekjes. Wij vonden ‘m zeker de moeite waard, een mooie wandeling dwars door de natuur van Zuid-Limburg.

Manon wandeling Gulpen Wittem Eys Zuid-Limburg

Bruisende wijn proeven bij Domein Holset

Net weer even anders dan alle andere wijnhuizen in de regio is Domein Holset. Hier wordt namelijk bruisende wijn gemaakt, van de druiven die groeien op het domein. Je kunt hier een wijnproeverij doen en zelfs logeren. Zuid-Limburg heeft veel meer wijngaarden waar je ook nog allerlei lekkers kunt proeven, soms op de mooiste plekken met waanzinnig uitzicht over de glooiende heuvels. Visit Zuid-Limburg maakte een fijn lijstje met de wijngaarden in de regio

Domein Holset Zuid-Limburg
Domein Holset Zuid-Limburg

Gulpener Brouwlokaal

Meer een liefhebber van bier? Dan kun je bij het Gulpener Brouwlokaal bier gaan proeven. Ze hebben een leuke biertuin waar je tot laat in de avond van het zonnetje kunt genieten. Ook borrelhappen, lunchen en dineren kan hier en … je kunt hier natuurlijk óók een rondleiding door de brouwerij doen.

Gulpener Brouwlokaal Zuid-Limburg
Gulpener Brouwlokaal Zuid-Limburg
Gulpener Brouwlokaal Zuid-Limburg

Vakwerkhuizen in Terstraten

Terstraten is een gehucht met een aantal goed bewaarde vakwerkhuizen, dus rijd hier zeker even heen als je in de buurt bent. Fun fact: Eén van de schuren uit dit dorp is in de jaren 50 afgebroken en opnieuw opgebouwd in het Openlucht Museum in Arnhem.

Terstraten Zuid-Limburg
Terstraten Zuid-Limburg

Maastricht

Hij hoeft eigenlijk niet in het rijtje, want het is vanzelfsprekend dat je naar Maastricht gaat als je in Zuid-Limburg bent. Maar wat zijn de leukste plekken en waar moet je heen? Om in ieder geval in een korte tijd veel van de stad te zien kun je de wandelroute van 6,5 km door de stad doen! Sla de wijk Wyck achter het station zeker niet over, wandel door de binnenstad met sfeervolle straatjes en ontdek het hippe Sphinxkwartier met leuke hotpots. 

Maastricht Zuid-Limburg
Maastricht Zuid-Limburg
Maastricht Zuid-Limburg

Lunchen bij Loods 81 Margraten

Een eetpodium, zo heet Loods 81 officieel. Een oude aardappelloods is omgebouwd tot fijne hotspot in Margraten, waar je eten kan afhalen bij de traiteur of waar je in een vintage interieur kunt genieten van allerlei lokaal lekkers. Zeker een leuke plek om een pitstop te maken of om juist lekker lang te blijven hangen – want het is er zo mooi!

Loods 81 Zuid-Limburg
Loods 81 Zuid-Limburg
Loods 81 Zuid-Limburg

Lavendelwalhalla bij Kwekerij Bastin

Als je van bloemen of tuinieren houdt, dan is het zeker leuk om even bij Kwekerij Bastin langs te gaan. Een kweektuin waar je naast allerlei soorten lavendel nog veel meer andere planten kunt bewonderen. In de kwekerijwinkel kun je onder andere boeken, etherische oliën en gedroogde lavendelproducten kopen.

Kwekerij Bastin Zuid-Limburg
Kwekerij Bastin Zuid-Limburg

Het bruisende Valkenburg

Het is wat toeristisch, maar toch is het centrum van Valkenburg wel erg gezellig en zeker een bezoek waard. De stad heeft veel terrasjes en het historische centrum ligt er nog steeds prachtig bij.

Grotbiken in Valkenburg

Ook leuk in Valkenburg: grotbiken. Met een gids fiets je diep onder de grond door de gangenstelsels van de mergelgrotten. Een coole activiteit als je zin hebt in wat actie! Wel goed om te weten: je moet niet claustrofobisch zijn, flexibel genoeg zijn om veel te bukken als je lang bent én tegen het donker kunnen. Maar als dat allemaal lukt dan is dit een super leuke activiteit om te doen. 

Valkenburg Zuid-Limburg
Valkenburg Zuid-Limburg

Wandel een Route des vins

Een echte aanrader is een Route des Vins wandeling te doen. Er zijn 4 wandelingen die dwars door (nouja, langs) wijngaarden en het Zuid-Limburgse heuvelland gaan. Wij hebben de route Wahlwiller-Eys gewandeld en het was fantastisch. Een afwisselende bewegwijzerde wandeling met onderweg informatie over de wijngaarden en het proces van wijn maken. Aanrader! We schreven er al eerder over: Route des Vins – wijnwandelingen in Zuid-Limburg

Route des Vins Zuid-Limburg
Route des Vins Zuid-Limburg
Route des Vins Zuid-Limburg

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Je hebt er vast weleens van gehoord: de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Ruim 8000 witte grafkruizen herinneren je aan de gruwelijkheden die zich hebben afgespeeld tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog. Gratis te bezoeken en erg indrukwekkend om eens gezien te hebben. 

Amerikaanse begraafplaats Zuid-Limburg

Enci-groeve Maastricht

Net onder Maastricht ligt de Enci-groeve, een plek waar al sinds 1926 kalksteen wordt gewonnen voor het maken van cement. Een gigantisch gebied waar ze momenteel een natuurgebied aan het ontwikkelen zijn en waar je kunt wandelen en meer over de geschiedenis van de groeve kunt leren.

Truffels en delicatessen bij Eyserhalte

Tussen de glooiende heuvels bij het dorp Eys staat delicatessenwinkel Eyserhalte. Een zaak met groenten en fruit – en alles wat je verwacht in een delicatessenwinkel – maar ook: truffels. Eigen gekweekte truffels zelfs (o.a.), want Eyserhalte is een heuse truffière.

Overnachten in Zuid-Limburg

B&B Brookerhof in Nuth is een prachtig bed & breakfast met twee stylish accommodaties. De oude boerderij heeft een mooie binnentuin waar je heerlijk rustig kunt zitten en achter het huis ligt een groene weide waar je tussen de alpaca’s op het terras onder de bomen kunt zitten.

B&B No 42. in Valkenburg is een heerlijke plekje als je niet in het drukke centrum van Valkenburg wil verblijven, maar wel dichtbij de stad wil zitten. Slechts één kamer beschikbaar, maar dan krijg je wel alle aandacht die je verdient!

+ Op een groot landgoed ten noorden van Maastricht ligt Buitenplaats Vaeshartelt, een hotel in een 18e-eeuws buitenverblijf die nu helemaal sfeervol en hip is ingericht en waar je kunt overnachten en eten en drinken.

+ BijDomein Holset – de wijngaard waar je de bruisende wijnen kunt proeven – kun je ook blijven logeren! Dat is helemaal ideaal als je een wijnproeverij wil doen natuurlijk.

+ Ook leuk is Hoeve Hommerich, gelegen op een van de mooiste plekken van Zuid-Limburg. Basic vakantiehuisjes op een oud boerenerf. 

Hommerter Hofke is een kleinschalig B&B met leuk ingerichte kamers en een prachtige tuin. 

Brookerhof B&B Koestal Limburg
B&B No42 Valkenburg Zuid-Limburg
Share
Pin
Tweet
Ook leuk

Zuid-Limburg is wat ons betreft een van de mooiste provincies van Nederland. De glooiende heuvels geven je direct een vakantiegevoel en de dorpen zijn hier stuk voor stuk prachtig. 

Je maakt hier mooie wandelingen en je proeft er van het bourgondische leven: wijngaarden en bierbrouwerijen in overvloed! Daarom een lijstje met de leukste plekken in deze fijne provincie. Handig om te hebben en te bewaren, dan kun je ze bij een bezoek aan Zuid-Limburg allemaal aftikken. 

Het witte dorpje Thorn

Ok, heel officieel ligt Thorn niet in Zuid-Limburg, maar het is een fijne eerste stop onderweg naar het zuiden. Dit dorpje in Midden-Limburg wordt ook wel de witte parel van Limburg genoemd, omdat dit plekje vol staat met witgeschilderde huizen. What’s in the name? Maak een korte wandeling door dit kleine en knusse plaatsje voordat je doorreist naar het zuiden. Het dorp is erg klein, je kunt er in een klein uurtje wel doorheen wandelen, maar het is zeker de moeite waard als je graag dit soort leuke stadjes bezoekt.

Thorn Limburg
Thorn Limburg

Kasteel Elsloo

Ook leuk voor de heen-of terugweg: Kasteel Elsloo. Een mooie plek om even de benen te strekken tijdens een wandeling in het bos bij het kasteel. Aan het kasteel grenst een botanische tuin die je kunt bezoeken, maar zorg dat je hiervoor in de ochtend arriveert, als de vrijwilligers in de tuin aan het werk zijn. Kasteel Elsloo is ook een hotel en je kunt hier ook lekker eten en drinken.

Wandelen over de Brunsummerheide

Een wandeling over de Brunssumerheide is prachtig in ieder jaargetijde, maar natuurlijk het allermooist als de heide mooi in bloei staat. Meestal is dit vanaf half augustus tot september. Op de website van Natuurmonumenten kun je een aantal leuke wandelingen over de Brunssummerheide in Zuid-Limburg vinden.

Rijd een stukje van de Mergellandroute

Zuid-Limburg is perfect voor een roadtrip. Een aanrader is om (een deel) van de Mergellandroute te rijden. Deze route is helemaal bewegwijzerd en op deze manier rijd je door de leukste dorpjes en kun je stoppen op de mooiste uitkijkpunten. Download de route in een app of haal een routekaart bij een vvv-kantoor.

Wij starten in Eijsden (onder Maastricht) en rijden de route in oostelijke richting via Noorbeek, Slenaken, Epen en Gulpen. Het drielandenpunt ligt ook op deze route, en je kunt onderweg nog een wandeling maken dwars door het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Lees verder voor twee mooie wandelingen in de omgeving.

Zuid-Limburg Mergellandroute
Zuid-Limburg Mergellandroute

Eijsden - nét Frankrijk

Maak een korte stop voor een wandeling in Eijsden, een dorp waar je je even in Frankrijk waant. De panden met gekleurde luiken zijn prachtig!

Net iets buiten het centrum (als je de Mergellandroute blijft volgen) ligt Kasteel Eijsden, een schitterend kasteel met een prachtige tuin. Als je hier in het begin van de zomer komt staat de rozenstruiken prachtig in bloei.

Eijsden Zuid-Limburg
Eijsden Zuid-Limburg
Eijsden Zuid-Limburg

Uitkijktoren Mesch - uitzicht over
het Zuid-Limburgse landschap

De toren van 9 meter lijkt misschien niet zo heel indrukwekkend hoog als je aankomt, maar vanaf de top heb je toch echt wel een adembenemend uitzicht over het Zuid-Limburgse landschap. Leuk om even te stoppen als je de Mergellandroute rijdt.

Uitkijktoren Mesch Zuid-Limburg
Uitkijktoren Mesch Zuid-Limburg

Lunchen bij restaurant Du Nord in Noorbeek

Een leuke stop voor een hapje of een drankje is restaurant Du Nord in Noorbeek, met een Franse keuken. Bij mooi weer zit je hier gezellig in de kleine binnentuin, maar in het hoogseizoen kan het hier druk zijn dus telefonisch reserveren is aan te raden.

 

Het vakwerkhuis met de blauwe
raamkozijnen in Slenaken

Slenaken ligt op de Mergellandroute, maar je rijdt er echt zo doorheen. In de bocht van de Dorpsstraat staat één fotogeniek huisje dat het stoppen waard is. Een vakwerkhuis met blauwe raamkozijnen steelt hier de show. Dus parkeer de auto in de buurt om een paar foto’s te maken!

Restaurant du Nord Zuid-Limburg
Slenaken Zuid-Limburg
Mergellandroute Zuid-Limburg

Wandeling in omgeving
Gulpen-Wittem Eys

Visit Zuid-Limburg heeft een hoop wandelroutes online staan, waaronder de route rondom Gulpen-Wittem Eys. Deze wandeling is 5,5 kilometer en toont je de mooiste vergezichten en leuke doorsteekjes. Wij vonden ‘m zeker de moeite waard, een mooie wandeling dwars door de natuur van Zuid-Limburg.

Manon wandeling Gulpen Wittem Eys Zuid-Limburg

Bruisende wijn proeven bij Domein Holset

Net weer even anders dan alle andere wijnhuizen in de regio is Domein Holset. Hier wordt namelijk bruisende wijn gemaakt, van de druiven die groeien op het domein. Je kunt hier een wijnproeverij doen en zelfs logeren. Zuid-Limburg heeft veel meer wijngaarden waar je ook nog allerlei lekkers kunt proeven, soms op de mooiste plekken met waanzinnig uitzicht over de glooiende heuvels. Visit Zuid-Limburg maakte een fijn lijstje met de wijngaarden in de regio

Domein Holset Zuid-Limburg
Domein Holset Zuid-Limburg

Gulpener Brouwlokaal

Meer een liefhebber van bier? Dan kun je bij het Gulpener Brouwlokaal bier gaan proeven. Ze hebben een leuke biertuin waar je tot laat in de avond van het zonnetje kunt genieten. Ook borrelhappen, lunchen en dineren kan hier en … je kunt hier natuurlijk óók een rondleiding door de brouwerij doen.

Gulpener Brouwlokaal Zuid-Limburg
Gulpener Brouwlokaal Zuid-Limburg
Gulpener Brouwlokaal Zuid-Limburg

Vakwerkhuizen in Terstraten

Terstraten is een gehucht met een aantal goed bewaarde vakwerkhuizen, dus rijd hier zeker even heen als je in de buurt bent. Fun fact: Eén van de schuren uit dit dorp is in de jaren 50 afgebroken en opnieuw opgebouwd in het Openlucht Museum in Arnhem.

Terstraten Zuid-Limburg
Terstraten Zuid-Limburg

Maastricht

Hij hoeft eigenlijk niet in het rijtje, want het is vanzelfsprekend dat je naar Maastricht gaat als je in Zuid-Limburg bent. Maar wat zijn de leukste plekken en waar moet je heen? Om in ieder geval in een korte tijd veel van de stad te zien kun je de wandelroute van 6,5 km door de stad doen! Sla de wijk Wyck achter het station zeker niet over, wandel door de binnenstad met sfeervolle straatjes en ontdek het hippe Sphinxkwartier met leuke hotpots. 

Maastricht Zuid-Limburg
Maastricht Zuid-Limburg
Maastricht Zuid-Limburg

Lunchen bij Loods 81 Margraten

Een eetpodium, zo heet Loods 81 officieel. Een oude aardappelloods is omgebouwd tot fijne hotspot in Margraten, waar je eten kan afhalen bij de traiteur of waar je in een vintage interieur kunt genieten van allerlei lokaal lekkers. Zeker een leuke plek om een pitstop te maken of om juist lekker lang te blijven hangen – want het is er zo mooi!

Loods 81 Zuid-Limburg
Loods 81 Zuid-Limburg
Loods 81 Zuid-Limburg

Lavendelwalhalla bij Kwekerij Bastin

Als je van bloemen of tuinieren houdt, dan is het zeker leuk om even bij Kwekerij Bastin langs te gaan. Een kweektuin waar je naast allerlei soorten lavendel nog veel meer andere planten kunt bewonderen. In de kwekerijwinkel kun je onder andere boeken, etherische oliën en gedroogde lavendelproducten kopen.

Kwekerij Bastin Zuid-Limburg
Kwekerij Bastin Zuid-Limburg

Het bruisende Valkenburg

Het is wat toeristisch, maar toch is het centrum van Valkenburg wel erg gezellig en zeker een bezoek waard. De stad heeft veel terrasjes en het historische centrum ligt er nog steeds prachtig bij.

Grotbiken in Valkenburg

Ook leuk in Valkenburg: grotbiken. Met een gids fiets je diep onder de grond door de gangenstelsels van de mergelgrotten. Een coole activiteit als je zin hebt in wat actie! Wel goed om te weten: je moet niet claustrofobisch zijn, flexibel genoeg zijn om veel te bukken als je lang bent én tegen het donker kunnen. Maar als dat allemaal lukt dan is dit een super leuke activiteit om te doen. 

Valkenburg Zuid-Limburg
Valkenburg Zuid-Limburg

Wandel een Route des vins

Een echte aanrader is een Route des Vins wandeling te doen. Er zijn 4 wandelingen die dwars door (nouja, langs) wijngaarden en het Zuid-Limburgse heuvelland gaan. Wij hebben de route Wahlwiller-Eys gewandeld en het was fantastisch. Een afwisselende bewegwijzerde wandeling met onderweg informatie over de wijngaarden en het proces van wijn maken. Aanrader! We schreven er al eerder over: Route des Vins – wijnwandelingen in Zuid-Limburg

Route des Vins Zuid-Limburg
Route des Vins Zuid-Limburg
Route des Vins Zuid-Limburg

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Je hebt er vast weleens van gehoord: de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Ruim 8000 witte grafkruizen herinneren je aan de gruwelijkheden die zich hebben afgespeeld tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog. Gratis te bezoeken en erg indrukwekkend om eens gezien te hebben. 

Amerikaanse begraafplaats Zuid-Limburg

Enci-groeve Maastricht

Net onder Maastricht ligt de Enci-groeve, een plek waar al sinds 1926 kalksteen wordt gewonnen voor het maken van cement. Een gigantisch gebied waar ze momenteel een natuurgebied aan het ontwikkelen zijn en waar je kunt wandelen en meer over de geschiedenis van de groeve kunt leren.

Truffels en delicatessen bij Eyserhalte

Tussen de glooiende heuvels bij het dorp Eys staat delicatessenwinkel Eyserhalte. Een zaak met groenten en fruit – en alles wat je verwacht in een delicatessenwinkel – maar ook: truffels. Eigen gekweekte truffels zelfs (o.a.), want Eyserhalte is een heuse truffière.

Overnachten in Zuid-Limburg

B&B Brookerhof in Nuth is een prachtig bed & breakfast met twee stylish accommodaties. De oude boerderij heeft een mooie binnentuin waar je heerlijk rustig kunt zitten en achter het huis ligt een groene weide waar je tussen de alpaca’s op het terras onder de bomen kunt zitten.

B&B No 42. in Valkenburg is een heerlijke plekje als je niet in het drukke centrum van Valkenburg wil verblijven, maar wel dichtbij de stad wil zitten. Slechts één kamer beschikbaar, maar dan krijg je wel alle aandacht die je verdient!

+ Op een groot landgoed ten noorden van Maastricht ligt Buitenplaats Vaeshartelt, een hotel in een 18e-eeuws buitenverblijf die nu helemaal sfeervol en hip is ingericht en waar je kunt overnachten en eten en drinken.

+ BijDomein Holset – de wijngaard waar je de bruisende wijnen kunt proeven – kun je ook blijven logeren! Dat is helemaal ideaal als je een wijnproeverij wil doen natuurlijk.

+ Ook leuk is Hoeve Hommerich, gelegen op een van de mooiste plekken van Zuid-Limburg. Basic vakantiehuisjes op een oud boerenerf. 

Hommerter Hofke is een kleinschalig B&B met leuk ingerichte kamers en een prachtige tuin. 

Brookerhof B&B Koestal Limburg
B&B No42 Valkenburg Zuid-Limburg