Voor een instant vakantiegevoel moet je naar de Waddeneilanden. Zodra je op de boot staat voelt het als vakantie, zelfs als je maar een paar dagen gaat. Vlieland helemaal, want de overtocht duurt bijna 1,5 uur voordat je aanmeert in het enige dorp van het eiland. En als je er dan bent, dan moet je deze plekken zeker niet overslaan!
Hey Vlieland
Vlieland is een klein eiland. Je laat je auto achter in Harlingen, want het eiland is autoluw (op de auto’s van de inwoners na dan). Vlieland heeft maar 1 dorp, Oost-Vlieland – en op het hele eiland wonen maar 1150 mensen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe rustig de rest van het eiland is – in de zomer iets minder dan in de winter.
Hoe kom je op Vlieland?
First things first: hoe kom je op Vlieland? De boot naar Vlieland vertrekt vanuit het Friese Harlingen. Als je wat extra tijd hebt dan is het ook heel leuk om een paar uur in Harlingen rond te kijken!
De boottickets koop je via Rederij Doeksen. Dit is de enige aanbieder voor de overtocht, tenzij je de waddentaxi neemt. Met de normale boot duurt de overtocht ruim 1,5 uur en met een waddentaxi kun je in een uur op het eiland zijn. Een enkele reis met de veerdienst kost tussen de 11 en 15 euro. De waddentaxi kost per enkele reis ongeveer 25 euro.
Slapen op Vlieland
Vlieland heeft allerlei opties om te overnachten. Als je op zoek bent naar een hotel dan is Loodshotel Vlieland een aanrader. Dit hotel ligt op loopafstand van de pier waar de boot aankomt en de charme kamers zijn prachtig ingericht! Het is ook mogelijk om te kamperen op het eiland. Kampeerterrein Stortemelk bijvoorbeeld ligt in de duinen en hier kun je kamperen met eigen spullen of een tent of huisje huren.
Bierbrouwerij Fortuna Vlieland
Als je van bier houdt, dan is het heel leuk om een bezoek te brengen aan bierbrouwerij Fortuna. Het moderne gebouw ligt midden in de duinen maar blend door de vormen en kleuren toch heel lekker in het landschap. Het uitzicht vanuit de bar is prachtig, een heerlijke plek om van de verschillende bieren te proeven. Doe vooral ook een rondleiding, want verhalenverteller en eigenaar Bojan kan je vol passie alles vertellen over de bieren, het proces en de Vlielandse smaken.
Cranberry's plukken op het eiland
Het verhaal gaat dat vroeger tonnen met cranberry’s zijn aangespoeld op Vlieland. Cranberry’s werden aan boord van Amerikaanse schepen gegeten tegen scheurbuik. De aangespoelde cranberry’s werden door de eilandbewoners opgegeten, maar de pitjes kwamen met hun uitwerpselen in de natuur terecht. Het klimaat op Vlieland blijkt perfect voor de cranberry, dus daarom staan er op dit eiland hele velden met cranberry’s. Je mag de cranberry’s zelf plukken, dus als je de struiken in bloei wil zien moet je zorgen dat je rond september of oktober op het eiland bent.
Met de Vliehors Expres
Op het meest westelijke puntje van Vlieland ligt het drenkelingenhuisje. Een wit (fotogeniek!) verlaten houten huisje omringd door kilometers zand. Doordeweeks kun je niet naar dit huisje toe, het terrein wordt dan gebruikt voor militaire oefeningen. In het weekend wil je daar trouwens ook niet perse zelf heen lopen, want je moet dan ongeveer 8 kilometer door los zand lopen.
Een beter idee is om een excursie met de Vliehors Expres te doen. Met een soort van monstertruck rijd je over het strand en heb je grote kans dat je zeehonden gaat zien. De tocht gaat ook naar de zandvlakte naar het drenkelingenhuisje, wat nu een juttersmuseum is. Een kaartje voor de Vliehors Expres kost vanaf €25,00 (2024).
Vlielander Kaasbunker
Kaasliefhebbers moeten naar de Vlielander Kaasbunker. Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt een oude bunker uit de WOII. In deze bunker worden tegenwoordig kazen gerijpt, met speciale smaken als zeewierkaas en kaas met bier van de Fortuna brouwerij. Je kunt hier een kaasproeverij met rondleiding doen of deelnemen aan een workshop kaas maken.
Op pad met Gerrit de Oesterman
Vlielander Gerrit neemt je met laag water mee het wad op. Gerrit de Oesterman is eilander, jutter en visserman en kan je alles vertellen over het wad, wat er allemaal leeft en wat je daarvan kan eten. Je gaat je eigen oesters plukken en je leert hoe je ze eet en wat je erbij kunt drinken.