Dit zijn de leukste plekken in Flevoland

De Rede Lelystad Flevoland

In 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste en twaalfde provincie van Nederland. Een man-made provincie op een plek waar 100 jaar geleden nog gewoon zee was. Flevoland is natuurlijk in eerste instantie vooral praktisch ingericht en aan de tekentafel ontworpen, maar er is hier heus meer dan windmolens en rechttoe-rechtaan akkerbouw. De natuur is hier jarenlang z’n gang kunnen gaan, er zijn bossen ontstaan en de leuke hotspots poppen hier ook uit de grond. Tijd om Flevoland eens te gaan ontdekken dus, en deze plekken zijn in ieder geval leuk om deze provincie te leren kennen!

Flevoland is gemaakt land, uniek en eigenzinnig. Geen enkel Nederlands landschap is meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland, dus alleen dat is al een bezoekje waard toch!

Eten en drinken in Flevoland

Adresjes genoeg in Flevoland. Check Visit Flevoland voor álle restaurants of vertrouw op deze tips voor de leukste plekjes. Zo moet Boerkok in Lelystad eigenlijk op je must-visit lijstje, want op weekenddagen kun je hier in een sfeervolle kas genieten van lunch of diner gemaakt van lokale ingrediënten. In Almere zijn Brasserie Zuyder, Rosita’s (Mexicaans) en The Black Cockatoo (vegan) leuk en je kunt hier ook iedere zaterdag naar de boerenmarkt van De Stadsboerderij. Ga je richting de Oostvaardersplassen dan is Buitencentrum Oostvaardersplassen een goeie plek om te pauzeren  – met mooi terras en zicht op de plassen.

In Zeewolde zit restaurant Fika, een fijn plekje aan het strand waar je in de zomer geniet van het mooie weer en waar je in de winter knus binnen kunt zitten. Ook in Zeewolde: zomerrestaurant Pomponius dat hoort bij buitenhotel Terra Wolde. Hier wordt altijd gekookt met seizoensgebonden groenten uit eigen tuin.

 
11 Beaufort Flevoland
De Rede Lelystad Flevoland

De Rede van Bataviahaven Lelystad

Op een steenworp afstand van Bataviastad Fashion Outlet aan de Bataviahaven ligt De Rede, een restaurant waar je kunt lunchen, dineren en borrelen. Groot, maar toch gezellig doordat er verschillende hoeken zijn gecreëerd – om te werken, voor een kop koffie of om uitgebreid te dineren. Natuurlijk met goed terras met uitzicht op het water, dus ook buiten zit je hier fijn.

De Rede

Overnachten in Flevoland

Maak er een weekendje Flevoland van en blijf lekker slapen! Opties genoeg. Zo kun je bijvoorbeeld in een boomhut op 4 meter hoogte logeren op camping Buytenplaets Sydersee en kun je bij camping Netl de Wildste Tuin slapen in omgebouwde zeecontainers. Overnachten in een tipi-tent op een onbewoond eiland in het Veluwemeer kan bij Camp Spirit en in het Kuinderbos kun je vanuit natuurkampeerterrein Veenkuil kamperen op een vlot. Natuurhotel Terra Wolde heeft ook een aantal leuke accommodaties op een mooie plek in het bos.

Wil je iets meer luxe dan kun je overnachten in een wijngaard bij Life Contains Beautiful Things of in een van de kamers van Onze Kas. De kamers bij horecakas Onze Kas in Lelystad zijn redelijk klein, maar er staat een geweldig fijn groot bed in dus dat maakt alles goed. Bij mooi weer kun je buiten zitten op je privé terras en tref je slecht weer dan kun je in de gemeenschappelijke ruimte lekker spelletjes doen en warme thee drinken of vanuit bed tv kijken.

Onze Kas Lelystad
Lelystad

Green vibes in Flevoland

Voor Flevoland stond 2022 stond in het teken van de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling waar je tuinen, groene kunst en duurzame innovaties kunt bewonderen. De hele zomer kon je met de campagne #greenvibes op pad in de regio met als doel mensen bewust te maken van een groener leven. Er zijn een heleboel leuke en interessante arrangementen opgezet – sommige speciaal voor de Floriade (2022), anderen die het hele jaar te boeken zijn.

We mochten een paar activiteiten van deze arrangementen uitproberen om op zoek te gaan naar die Green Vibes in Flevoland. We trokken de natuur in op zoek naar een van ‘the big five’ en we leerden meer over biologisch wijnmaken en windkracht. Deze plekken zijn allemaal te bezoeken met de Visit Flevoland arrangementen maar je kunt natuurlijk ook een los bezoek plannen.

Kanosafari Horsterwold

Het Horsterwold is een jong bosgebied in de buurt van Zeewolde waar je het hele jaar door kunt wandelen en fietsen en waar je de zogenaamde ‘stille kern’ hebt, een plek waar de natuur z’n gang kan gaan maar waar je wel een kijkje mag nemen. Ook leuk: in het Horsterwold wonen veel bevers en in de zomermaanden kun je hier per kano op ontdekking in het leefgebied van deze dieren. Je gaat met een boswachter op pad die je alles over deze dieren en de natuur in het gebied kan vertellen en al varend zie je veel van de groene omgeving.

Kanosafari Hosterwold
Kanosafari Hosterwold

Wijngaard El Placer

We krijgen steeds meer wijngaarden in Nederland en ook in Lelystad is er een te vinden. Wijngaard El Placer is een biologische wijngaard waar ze op een duurzame manier druiven kweken. Je kunt hier op vrijdag en zaterdag een kijkje nemen in de wijngaard (er is een leuke route te lopen met bordjes met informatie) en wijn kopen in het winkeltje, maar het gaat de eigenaren van deze wijngaard vooral om het verspreiden van hun duurzame verhaal. Je kunt workshops volgen en er is een Green Vibes Wijn en Kruiden arrangement te boeken.

Biologische wijn is soms helemaal niet zo biologisch. In het buitenland mogen ze nog bepaalde ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen gebruiken die in Nederland niet zijn toegestaan omdat ze de bodemkwaliteit ernstig schaden. Een logo of tekst met ‘biologische wijn’ op een fles uit het buitenland is dus niet altijd zo biologisch als je denkt. Wil je er zeker van zijn dat je wijn echt op biologische wijze geproduceerd is, dan kun je het beste wijn van eigen bodem drinken.

Waan je in de tropen bij Orchideeën Hoeve

Het klinkt misschien wat suf (en ja hier lopen veel bejaarden met rollators rond), maar als je gek bent op bloemen, planten en dieren dan is de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest echt wel een hele leuke plek om eens heen te gaan. Echt zo’n slecht-weer-uitje want hier binnen is het heerlijk warm en wandel je langs tropische planten en dieren en door een mooie vlindertuin. Leuk met kinderen (want de diertjes kunnen gevoerd worden) en ook gewoon educatief en interessant voor jezelf. En ja, honderden soorten orchideeën in allerlei prachtige uitvoeringen!

Orchideeën Hoeve Flevoland
Orchideeën Hoeve Flevoland
Orchideeën Hoeve Flevoland

Windkracht 11

De windmolens zijn niet te missen in Flevoland. Overal waar je kijkt staan de imposante bouwwerken hoog in de lucht te draaien. Ondanks dat deze vorm van duurzame energie opwekken zo bij Nederland hoort, weten maar weinig mensen hier meer over en daarom is het informatiecentrum 11 Beaufort in de Noordoostpolder ontstaan. Leuk om gewoon eens binnen te wandelen (check de openingstijden) en iets meer te leren over de windmolen: hoe wordt het gemaakt, hoeveel stroom levert het op en wat zijn de voor- en tegenargumenten van omwonenden. Wil je de grootsheid zelf ervaren, maak dan ook een wandeling over de dijk langs het windpark – Windmolenpark Westermeerdijk.

Green Vibes Wind Experience 

11 Beaufort Flevoland

Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen

Onder het mom van groen, zelf doen en beleven is Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen ook een must visit in het voorjaar en de zomer. Hier kun je namelijk zelf bloemen plukken en je mag helemaal naar keuze een boeket samenstellen. In het voorjaar de tulpen en in de zomermaanden de prachtige zomerbloemen. Op het terrein staat ook een leuke kas waar je voor of na het plukken lekker wat kunt drinken en iedere dag worden er verse taartjes gemaakt. Check de website voor actuele openingstijden.

Green Vibes in Hanneke’s Pluktuin

Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen Flevoland
Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen Flevoland

Ook nog leuk!

+ Ieder voorjaar staan de tulpen- en koolzaadvelden in de Noordoostpolder in bloei en dat is natuurlijk prachtig om te zien. Het Tulpenfestival zet jaarlijks gratis bewegwijzerde auto- en fietsroutes uit langs de mooiste velden zodat je de bloemen kunt komen bewonderen.

+ Eten en drinken doe je hier lokaal, want Flevoland is een echte landbouwprovincie dus de producten komen hier rechtstreeks van de boer. Haal zeker wat lekkers bij een van de vele boerderijwinkels – koop groenten, kaas, vlees en fruit of tap je eigen melk! 5x streekproducten in Flevoland

+ Het oude vissersstadje Urk is ook leuk. Wandel langs de haven, proef een lekker stukje gerookte IJsselmeerpaling en bezoek de vuurtoren.

+ In Lelystad aan de Markerstrekdam staat het grote standbeeld van de Hurkende Man (Exposure van Anthony Gormley) Een must visit om even op de foto te zetten!

+ Vanuit Lelystad kun je een dagtocht naar de Marker Wadden maken, een uniek stukje natuur op een nieuw stukje Nederland.

Share
Pin
Tweet
Ook leuk

In 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste en twaalfde provincie van Nederland. Een man-made provincie op een plek waar 100 jaar geleden nog gewoon zee was. Flevoland is natuurlijk in eerste instantie vooral praktisch ingericht en aan de tekentafel ontworpen, maar er is hier heus meer dan windmolens en rechttoe-rechtaan akkerbouw. De natuur is hier jarenlang z’n gang kunnen gaan, er zijn bossen ontstaan en de leuke hotspots poppen hier ook uit de grond. Tijd om Flevoland eens te gaan ontdekken dus, en deze plekken zijn in ieder geval leuk om deze provincie te leren kennen!

Flevoland is gemaakt land, uniek en eigenzinnig. Geen enkel Nederlands landschap is meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland, dus alleen dat is al een bezoekje waard toch!

Eten en drinken in Flevoland

Adresjes genoeg in Flevoland. Check Visit Flevoland voor álle restaurants of vertrouw op deze tips voor de leukste plekjes. Zo moet Boerkok in Lelystad eigenlijk op je must-visit lijstje, want op weekenddagen kun je hier in een sfeervolle kas genieten van lunch of diner gemaakt van lokale ingrediënten. In Almere zijn Brasserie Zuyder, Rosita’s (Mexicaans) en The Black Cockatoo (vegan) leuk en je kunt hier ook iedere zaterdag naar de boerenmarkt van De Stadsboerderij. Ga je richting de Oostvaardersplassen dan is Buitencentrum Oostvaardersplassen een goeie plek om te pauzeren  – met mooi terras en zicht op de plassen.

In Zeewolde zit restaurant Fika, een fijn plekje aan het strand waar je in de zomer geniet van het mooie weer en waar je in de winter knus binnen kunt zitten. Ook in Zeewolde: zomerrestaurant Pomponius dat hoort bij buitenhotel Terra Wolde. Hier wordt altijd gekookt met seizoensgebonden groenten uit eigen tuin.

 
11 Beaufort Flevoland
De Rede Lelystad Flevoland

De Rede van Bataviahaven Lelystad

Op een steenworp afstand van Bataviastad Fashion Outlet aan de Bataviahaven ligt De Rede, een restaurant waar je kunt lunchen, dineren en borrelen. Groot, maar toch gezellig doordat er verschillende hoeken zijn gecreëerd – om te werken, voor een kop koffie of om uitgebreid te dineren. Natuurlijk met goed terras met uitzicht op het water, dus ook buiten zit je hier fijn.

De Rede

Overnachten in Flevoland

Maak er een weekendje Flevoland van en blijf lekker slapen! Opties genoeg. Zo kun je bijvoorbeeld in een boomhut op 4 meter hoogte logeren op camping Buytenplaets Sydersee en kun je bij camping Netl de Wildste Tuin slapen in omgebouwde zeecontainers. Overnachten in een tipi-tent op een onbewoond eiland in het Veluwemeer kan bij Camp Spirit en in het Kuinderbos kun je vanuit natuurkampeerterrein Veenkuil kamperen op een vlot. Natuurhotel Terra Wolde heeft ook een aantal leuke accommodaties op een mooie plek in het bos.

Wil je iets meer luxe dan kun je overnachten in een wijngaard bij Life Contains Beautiful Things of in een van de kamers van Onze Kas. De kamers bij horecakas Onze Kas in Lelystad zijn redelijk klein, maar er staat een geweldig fijn groot bed in dus dat maakt alles goed. Bij mooi weer kun je buiten zitten op je privé terras en tref je slecht weer dan kun je in de gemeenschappelijke ruimte lekker spelletjes doen en warme thee drinken of vanuit bed tv kijken.

Onze Kas Lelystad
Lelystad

Green vibes in Flevoland

Voor Flevoland stond 2022 stond in het teken van de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling waar je tuinen, groene kunst en duurzame innovaties kunt bewonderen. De hele zomer kon je met de campagne #greenvibes op pad in de regio met als doel mensen bewust te maken van een groener leven. Er zijn een heleboel leuke en interessante arrangementen opgezet – sommige speciaal voor de Floriade (2022), anderen die het hele jaar te boeken zijn.

We mochten een paar activiteiten van deze arrangementen uitproberen om op zoek te gaan naar die Green Vibes in Flevoland. We trokken de natuur in op zoek naar een van ‘the big five’ en we leerden meer over biologisch wijnmaken en windkracht. Deze plekken zijn allemaal te bezoeken met de Visit Flevoland arrangementen maar je kunt natuurlijk ook een los bezoek plannen.

Kanosafari Horsterwold

Het Horsterwold is een jong bosgebied in de buurt van Zeewolde waar je het hele jaar door kunt wandelen en fietsen en waar je de zogenaamde ‘stille kern’ hebt, een plek waar de natuur z’n gang kan gaan maar waar je wel een kijkje mag nemen. Ook leuk: in het Horsterwold wonen veel bevers en in de zomermaanden kun je hier per kano op ontdekking in het leefgebied van deze dieren. Je gaat met een boswachter op pad die je alles over deze dieren en de natuur in het gebied kan vertellen en al varend zie je veel van de groene omgeving.

Kanosafari Hosterwold
Kanosafari Hosterwold

Wijngaard El Placer

We krijgen steeds meer wijngaarden in Nederland en ook in Lelystad is er een te vinden. Wijngaard El Placer is een biologische wijngaard waar ze op een duurzame manier druiven kweken. Je kunt hier op vrijdag en zaterdag een kijkje nemen in de wijngaard (er is een leuke route te lopen met bordjes met informatie) en wijn kopen in het winkeltje, maar het gaat de eigenaren van deze wijngaard vooral om het verspreiden van hun duurzame verhaal. Je kunt workshops volgen en er is een Green Vibes Wijn en Kruiden arrangement te boeken.

Biologische wijn is soms helemaal niet zo biologisch. In het buitenland mogen ze nog bepaalde ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen gebruiken die in Nederland niet zijn toegestaan omdat ze de bodemkwaliteit ernstig schaden. Een logo of tekst met ‘biologische wijn’ op een fles uit het buitenland is dus niet altijd zo biologisch als je denkt. Wil je er zeker van zijn dat je wijn echt op biologische wijze geproduceerd is, dan kun je het beste wijn van eigen bodem drinken.

Waan je in de tropen bij Orchideeën Hoeve

Het klinkt misschien wat suf (en ja hier lopen veel bejaarden met rollators rond), maar als je gek bent op bloemen, planten en dieren dan is de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest echt wel een hele leuke plek om eens heen te gaan. Echt zo’n slecht-weer-uitje want hier binnen is het heerlijk warm en wandel je langs tropische planten en dieren en door een mooie vlindertuin. Leuk met kinderen (want de diertjes kunnen gevoerd worden) en ook gewoon educatief en interessant voor jezelf. En ja, honderden soorten orchideeën in allerlei prachtige uitvoeringen!

Orchideeën Hoeve Flevoland
Orchideeën Hoeve Flevoland
Orchideeën Hoeve Flevoland

Windkracht 11

De windmolens zijn niet te missen in Flevoland. Overal waar je kijkt staan de imposante bouwwerken hoog in de lucht te draaien. Ondanks dat deze vorm van duurzame energie opwekken zo bij Nederland hoort, weten maar weinig mensen hier meer over en daarom is het informatiecentrum 11 Beaufort in de Noordoostpolder ontstaan. Leuk om gewoon eens binnen te wandelen (check de openingstijden) en iets meer te leren over de windmolen: hoe wordt het gemaakt, hoeveel stroom levert het op en wat zijn de voor- en tegenargumenten van omwonenden. Wil je de grootsheid zelf ervaren, maak dan ook een wandeling over de dijk langs het windpark – Windmolenpark Westermeerdijk.

Green Vibes Wind Experience 

11 Beaufort Flevoland

Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen

Onder het mom van groen, zelf doen en beleven is Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen ook een must visit in het voorjaar en de zomer. Hier kun je namelijk zelf bloemen plukken en je mag helemaal naar keuze een boeket samenstellen. In het voorjaar de tulpen en in de zomermaanden de prachtige zomerbloemen. Op het terrein staat ook een leuke kas waar je voor of na het plukken lekker wat kunt drinken en iedere dag worden er verse taartjes gemaakt. Check de website voor actuele openingstijden.

Green Vibes in Hanneke’s Pluktuin

Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen Flevoland
Hanneke's Pluktuin Biddinghuizen Flevoland

Ook nog leuk!

+ Ieder voorjaar staan de tulpen- en koolzaadvelden in de Noordoostpolder in bloei en dat is natuurlijk prachtig om te zien. Het Tulpenfestival zet jaarlijks gratis bewegwijzerde auto- en fietsroutes uit langs de mooiste velden zodat je de bloemen kunt komen bewonderen.

+ Eten en drinken doe je hier lokaal, want Flevoland is een echte landbouwprovincie dus de producten komen hier rechtstreeks van de boer. Haal zeker wat lekkers bij een van de vele boerderijwinkels – koop groenten, kaas, vlees en fruit of tap je eigen melk! 5x streekproducten in Flevoland

+ Het oude vissersstadje Urk is ook leuk. Wandel langs de haven, proef een lekker stukje gerookte IJsselmeerpaling en bezoek de vuurtoren.

+ In Lelystad aan de Markerstrekdam staat het grote standbeeld van de Hurkende Man (Exposure van Anthony Gormley) Een must visit om even op de foto te zetten!

+ Vanuit Lelystad kun je een dagtocht naar de Marker Wadden maken, een uniek stukje natuur op een nieuw stukje Nederland.