Sri Lanka in drie weken – tips, praktische informatie en reisroute

Sri Lanka kaarten

Sri Lanka! Hey Frits was drie weken op dit prachtige eiland in de Indische Oceaan en verzamelde allerlei leuke tips en praktische informatie voor jouw volgende rondreis. 

Informatie van maart/april 2025

Sri Lanka is in een rap tempo ontzettend populair aan het worden bij vakantiegangers. Het wordt door sommigen al het Bali 2.0 genoemd, omdat vooral de zuidkust volgebouwd wordt met hippe restaurants en dure hotels. Laat je daar niet door afschrikken, want ondanks dat het zuiden straks misschien een plek is waar je niet heel authentieke plekken meer gaat vinden, de rest van het land is nog steeds adembenemend mooi, authentiek en puur. 

Van de gebaande paden 

Wij hebben tijdens onze reis geprobeerd de écht toeristische plekken te vermijden en vooral niet alles maar precies hetzelfde te doen als wat je overal online leest. Wij hebben dus niet de beroemde treinreis tussen Kandy en Ella gedaan, we hebben Little Adams Peak in Ella niet beklommen, we hebben geen eigen tuktuk gehuurd om het land door te reizen en we hebben alleen lokaal gegeten – we hebben weinig hippe tenten van binnen gezien en we hadden niet echt zin om tijdens een hike in de rij te staan om de zonsopkomst- of ondergang te zien vanaf de top van een berg. 

Slow travel Sri Lanka

Ook ‘het standaard rondje’ hebben we maar deels gedaan. In twee tot drie weken kun je goed langs alle mooie plekken van het land reizen, maar dan heb je wel een moordend hoog tempo per plek. Eén of twee nachten per bestemming vonden we te kort, dus we hebben besloten om niet alles te willen bezoeken maar een aantal plekken uit te kiezen en daar wat langer te blijven. Vrede hebben met fomo en het feit dat je niet alles gaat zien tijdens deze vakantie is een hele fijne manier van reizen. 

In dit artikel delen we onze drieweekse reisroute, met de tips per plek en fijne adresjes om bijvoorbeeld te eten. Het is dus niet het standaard rondje en het zijn dus niet alle hoogtepunten van het land, maar wellicht kun je er wat inspiratie uithalen voor jouw volgende reis! Heb je ook wel zin om Sri Lanka op een langzamer tempo te ontdekken, dan kan ik je deze route van harte aanraden. 

Praktische tips

We hebben wat praktische tips en good-to-know informatie verzameld in een artikel: Reizen in Sri Lanka – praktische en handige tips!

 

Drie weken Sri Lanka – reisroute

Er zijn dus eigenlijk twee ‘standaard rondjes’ die door de meeste reizigers in Sri Lanka gedaan worden. Twee hele logische rondjes, langs alle hoogtepunten van het land. De eerste rondreis start vanaf Colombo en gaat met de klok mee door het midden en zuiden van het eiland. Het tweede rondje is precies hetzelfde, maar dan tegen de klok in. Afhankelijk van of je eerst strand en daarna cultuur wilt of andersom kies je het rondje. 

Wij deden een deel van het eerste rondje: we hebben eerst het binnenland bezocht en zijn daarna aan de kust geëindigd. Onderstaand onze reisroute en verderop lees je per bestemming hoeveel dagen wij er geweest zijn en wat we qua aantal dagen aanraden. 

  • Negombo
  • Anuradhapura
  • Sigiriya
  • Kandy
  • Ella 
  • Dickwella 

Negombo

Onze start is in Negombo, een kustplaats in het westen. Deze stad ligt dichter bij het vliegveld dan de hoofdstad Colombo en omdat je hier stranden hebt is het een aangename plek om je reis te starten. Het is ongeveer een half uur van het vliegveld naar Negombo met de auto. 

Wij verbleven aan de kust in het noordelijkere deel van Negombo, ter hoogte van Brown Beach. Dit is het meest toeristische deel van de stad (vergeleken met de rest van Negombo) maar een fijne plek om even te landen en te wennen aan de indrukken van Sri Lanka. Hier heb je prima restaurants waar je veilig kunt eten en vanuit hier ben je met de tuktuk ook snel in het centrum. Het centrum is zo’n beetje rondom Negombo Bus Terminal en in dit gebied zijn ook de meeste bezienswaardigheden te vinden. 

Veel reizigers verblijven maar één nacht in Negombo en gaan dan meteen door, maar wij besloten er drie nachten van te maken. Op die manier konden we langzaam wennen aan de hitte: in de ochtend op pad en in de middag uitpuffen in de schaduw bij het zwembad. What to do in Negombo? 

  • Bekijk de zonsondergang op het strand van Brown Beach
  • Maak een tuktuk tour door de stad langs de hoogtepunten (vismarkt, St. Mary’s Church, hindoe tempel, boeddha tempel). Dit kan gemakkelijk met de PickMe app tussen de plekken (ongeveer 1 euro per ritje) of maak een vaste prijsafspraak met je driver en laat je overal langsrijden. Wij betaalden voor 2,5 uur met z’n tweeën 4000 roepies (ongeveer 12 euro)
  • Bezoek zeker de Angurukaramulla Tempel. Deze boeddhistische tempel laat binnen in muurschilderingen en beelden het verhaal van Boeddha zien. Een goede start van je reis om erover te leren of een fijne opfrisser over deze religie. 
  • Maak een boottocht. van 2-3 uur naar de lagune. Je vaart dan over de Dutch Canals langs verschillende vismarkten en het is leuk om het leven langs het water te zien. Je gaat een stuk door de lagoon en langs de mangroves en je vaart langs Monkey Island, een mangrovebos waar wat aapjes leven. Doe deze excursie in de ochtend of aan het einde van de dag in verband met de warmte. 

🛌 Wij verbleven in Green Wood Villa Negombo
🍲 Lekker eten en drinken kan bij Blue Wave Beach Restaurant, Grace Negombo Juice Bar, Café Cassendro
🔥 Verblijf hier 2 of 3 nachten

Anuradhapura

De tweede bestemming van deze reis is de heilige stad Anuradhapura. Een must visit, want deze plek is een pelgrimsoord voor boeddhisten. Vooral in de weekenden (vrijdag t/m zondag) en in lokale vakanties kan het hier heel erg druk zijn met religieuze bezoekers. Maar in dit geval is dat juist leuk en heel bijzonder om te zien, want al deze mensen komen bij elkaar om offers te brengen en samen te bidden en dat is een hele happening. Vooral rond de Ruwanweli Maha Seya stoepa is het druk en ligt het vol met gekleurde bloemen en tafels vol offers. 

Oude Stad en Nieuwe Stad

Anuradhapura is opgedeeld in de Oude Stad en de Nieuwe Stad. Ruwanweli Maha Seya ligt in de nieuwe stad en is prachtig onderhouden. Dat geldt voor alle complexen in het nieuwe deel, omdat deze tempels en stoepa’s geen monumenten zijn. De Oude Stad ligt vol met restanten en ruïnes van oude tempels, zijn monumenten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en blijven daarom zoals ze zijn. Om deze Oude Stad te bezoeken moet je ook een ticket kopen voor ongeveer €30. 

Als je de tijd hebt en graag in de geschiedenis van deze pelgrimsstad wil duiken dan kun je zowel de Oude Stad als de Nieuwe stad bezoeken. Wil je vooral wat mooie plaatjes schieten dan is het genoeg om een paar plekken van de Nieuwe Stad te bezoeken. Zet in ieder geval op je lijstje: Ruwanweli Maha Seyja, Jaya Sri Maha Bodhi, Isumuniya Temple en Ranmasu Uyana (Royal Park) en Vessagiriya. Je kunt je met een tuktuk langs deze plekken laten rijden, maar nog leuker is om een gids te boeken die je meer over alles kan vertellen.

Tip: boek zo’n driver met gids op tijd, want het is last minute best lastig om nog iemand te vinden die ook gids is. Wij regelden het (te laat) via onze homestay (yes yes, driver is also guide) maar hij bleek ons later alleen maar rond te rijden. Met hulp van ChatGPT hebben wij zelf maar wat informatie opgezocht (of je kunt bij sommige tempels daar nog een gids inhuren) Via Getyourguide en Viator zijn allerlei (privé) tours te boeken. 

Vergeet geen dikke sokken in je tas te stoppen als je richting deze tempels gaat. Je schoenen moeten namelijk uit bij de ingang en de tegels rondom de complexen zijn erg heet om over te lopen. Zorg ook dat je gepaste kleding draagt: een lange broek en geen blote schouders of buik. 

Bezoek Mihintale 

De bergtop Mihintale ligt op zo’n kwartiertje vanaf Anuradhapura en is historisch gezien nóg belangrijker, want op deze plek is het Boeddhisme in Sri Lanka geïntroduceerd. Op deze plek kun je ook een prachtige stoepa bezoeken, maar nog mooier is om naar de Elephant  Pagoda (Ät Vehera) te wandelen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de stoepa. Om hier te komen neem je het pad/trap recht tegenover de ticket counter omhoog en wandel je in zo’n 20 minuten naar de top. 

We vonden Anuradhapura eigenlijk een vrij onoverzichtelijke stad. Het was ons wat onduidelijk waar nou het beste te overnachten om dicht bij de tempels van de Nieuwe Stad te zijn, maar eigenlijk maakt dat niet zo heel veel uit. Het is niet heel groot dus met de tuktuk ben je overal wel tussen 15-25 minuten. 

🛌 Wij verbleven in Blooming Holiday Resort (iets verder van het centrum, wel op de weg naar Mihintale)
🍲 Lekker eten en drinken kan bij Palhena Restaurant, Bro Restaurant
🔥 Verblijf hier 1 of 2 nachten (1 nacht is voldoende als je alleen de Nieuwe Stad + Mihintale wil bezoeken)

Sigiriya

We verbleven één nacht in Sigirya omdat we hier in de omgeving graag een olifantensafari wilden doen. Dat deden we hier uiteindelijk met Lion Safari in Habarana, een bedrijf van de Nederlandse Leonie en haar Sri Lankaanse man. Afhankelijk van waar de kudde met olifanten zich bevindt ga je naar Hurulu Eco Park, Minneriya National Park of Kaudulla National Park. Onze tour ging die middag naar Hurulu Eco Park en het was waanzinnig om de olifanten daar in het wild te zien. We hebben er uiteindelijk wel meer dan 20 gezien! 

🐘 Je kunt een tour bij Lion Safari boeken door Leonie te appen op +31648831613. Prijzen starten vanaf 18.000 roepies per persoon als je naar Hurulu Eco Park gaat (ongeveer €55) en de prijs zakt als er meer mensen mee gaan in de jeep (max 6 personen) Als je naar een van de nationale parken gaat is de prijs per persoon hoger, omdat je dan een hogere entreeprijs voor het park betaalt. 

Helaas hadden we maar één nachtje in Sigiriya, die we er eigenlijk last minute tussen gestopt hadden omdat we graag deze olifantensafari wilden doen. Uiteindelijk bleek het een heel leuk en gezellig stadje waar we graag nog wat langer hadden willen blijven, dus idealiter verblijf je hier twee nachten. 

Hiken naar Pidurangala Rock

Sigiriya staat ook bekend om de Lion Rock en de Pidurangala Rock, waar je heen kunt wandelen en een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. De Lion Rock is het meest spectaculair, omdat daar bovenop een oud tempelcomplex staat. De Pidurangala is echter het meest bezocht, want vanaf daar heb je uitzicht op de Lion Rock. Deze is ook veel goedkoper om te beklimmen: 500 roepies (€1,50) in plaats van €35. In ongeveer een half uurtje sta je na een vrij pittige klim boven. Op de meeste websites lees je dat je het beste met zonsopkomst of zonsondergang kunt gaan (want: mooi) maar weet ook dat er soms files met toeristen op de route naar de top staan. Het laatste stuk moet je namelijk klimmen over rotsen en daar kun je elkaar niet passeren. Het kan hier dus erg druk worden en je moet lang wachten om naar boven en weer terug naar beneden te kunnen. Wij zijn uiteindelijk rond 8.00 uur aan de klim begonnen en er was bijna niemand boven. Uiteindelijk moet je hier ook een beetje geluk mee hebben, maar het kan lonen om de piektijden te vermijden. Ook zonder zonsopkomst is het uitzicht nog steeds fenomenaal!

Tip: het eerste stukje van de klim naar Pidurangala Rock gaat door een tempelcomplex. Je moet hiervoor dus gepaste kleding dragen. Als je in je sportieve outfit naar boven gaat, neem dan ook even een sjaal of t-shirt mee voor over je schouders. 

Ook leuk: huur een fiets en ga fietsen in de omgeving. Het gebied rondom Lion Rock is prachtig en rondom Sigiriya liggen ook mooie rijstvelden. Je kunt naar de Buddhist Temple fietsen, verse broodjes halen bij Chefsampath of doorfietsen naar de omliggende dorpen. 

🛌 Wij verbleven in Palitha Homestay (basic)
🍲 Lekker eten en drinken kan bij Rastarant, Ahinsa Restaurant, Soul Food, Sigiriya Wew Thawulla Restaurant
🔥 Verblijf hier 1 of 2 nachten 

Kandy

Next stop: Kandy. Een van de grotere steden van Sri Lanka en dus ook een stuk drukker. Wij verbleven hier uiteindelijk drie nachten, maar dat had achteraf zeker korter gekund. Gelukkig hadden we een werkelijk prachtig hotel met zwembad hoog in de bergen, dus we hebben hier ook nog gewoon lekker een dag genoten van niks doen. 

Wat moet je zien in Kandy? Het is leuk om een dag met een tuktuk op pad te gaan langs alle hoogtepunten. In een dag kun je eigenlijk alles zien, maar als je wat meer tijd hebt kun je het ook verdelen over twee dagen. Allereerst zijn er de Royal Botanic Gardens. Klinkt wat suf, maar is prachtig om te zien. Honderden tropische planten, mooie bloemen, bamboebossen en bomen vol met duizenden fruit bats! In twee uur kun je al veel zien, maar je kunt je hier ook zeker een halve dag vermaken. Entree is 3000 roepies (bijna €10)

Daarna bezochten we de Ranawana Purana Rajamaha Viharaya tempel. Hier staat het hoogste wandelende Boeddhabeeld ter wereld. Via de drukke stad rijden we door naar Kandy Municipal Central Market, een hele beleving om te zien. Hier hangt het vlees aan haken, ligt kleurrijk fruit, wandel je langs groentes die je nog nooit gezien hebt, ligt de vis zonder ijs uitgestald (met bijbehorende geuren) en koop je kruiden en specerijen. Een absolute mooie ervaring en leuk om even de tijd voor te nemen. Wij gingen er in razend tempo doorheen met onze driver en ik had graag wat langer gebleven om te observeren.

Next? Boeddhistische tempel Sri Maha Bodhi Viharaya. Entree is 300 roepies en dan kun je het Boeddha beeld vanaf de achterkant beklimmen. Vanaf de top heb je een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad. Aan het einde van de dag kun je bij Kandy Lake Club dagelijks een dansshow bijwonen, met traditionele dansen, kleding en muziek. Kost 2000 roepies per persoon (ongeveer €6) en duurt een uurtje.

Ook in Kandy: de Tempel van de Tand, een belangrijke tempel waar de tand van Boeddha wordt bewaard en daarom een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten. Een ticket kost 2000 roepies (€6) Let op dat het hier tijdens lokale feestdagen, vakanties en in het weekend erg druk kan zijn met lokale bezoekers. Een bezoek aan deze tempel kun je leuk combineren met een wandeling rond Kandy Lake. Doe dit in de ochtend of einde dag, want het is overdag vaak erg warm. 

Tip: als je een dagtrip met een tuktuk driver maakt dan doen ze vaak een standaard rondje. Daar zitten ook vaak een aantal tourist traps bij, in dit geval een houtbewerking werkplaats en een diamantfabriek. Je hoeft er natuurlijk niks te kopen, maar als je vooraf al weet dat je hier niet naartoe wilt dan kun je dit vast aan je driver laten weten. 
 

🛌 Wij verbleven in Le Leopard d’Argent
🍲 Lekker eten en drinken kan bij Balaji Dosai (must visit voor een lokale ervaring!)
🔥 Verblijf hier 2 of 3 nachten  

Ella

Je kunt de beroemde trein van Kandy naar Ella nemen – een rit van ruim acht uur, maar dat deden wij niet. Zo authentiek zoals het ooit was is het allang niet meer. Je staat tussen honderden andere toeristen te dringen bij de deuren voor een hangend-uit-de-trein-foto en met een beetje pech kun je uren niet zitten. Daar hadden wij geen zin in (en we hebben wel een andere trein genomen voor de ervaring) maar doe ‘m vooral als het jou wel wat lijkt natuurlijk. De autoroute erheen is minstens net zo mooi!

Of je nou met de trein of de auto naar Ella gaat, een tussenstop in Nuwara Eliya is een aanrader. Wij hebben hier geen overnachting gedaan en dat vonden we achteraf jammer. We hebben hier wel overheerlijk gegeten bij Ambaal’s Pure Vegetarian Hotel & Restaurant. Een lokaal Indiaas restaurant en een hele ervaring om hier te eten. 

Bij aankomst in Ella moeten we wel even slikken. Het is een klein stadje, maar er is héél veel toerisme. Overal zijn westerse restaurants, hippe koffiebarretjes en souvenirwinkeltjes. Gelukkig zijn er ook nog wat lokale restaurantjes te vinden, maar de sfeer is hier echt anders. Niet slecht, maar anders. Minder authentiek. De omgeving is hier uiteraard meer dan prachtig en dé reden dat hier zoveel toerisme is. Hoog in de bergen met een aangename temperatuur. In de bergen valt meer regen, dus houd hier in je dagplanning wel rekening mee. Vaak regent het aan het einde van de dag, dus je hikes doe je het beste in de ochtend. 

Wandelingen rondom Ella

Je kunt meerdere mooie wandelingen in de omgeving doen. De bekende plekken zijn Little Adams Peak en Ella Rock. Beide wandelingen hebben wij niet gedaan, maar als je erover leest is het uitzicht vanaf de top wel echt prachtig. Op de meeste website wordt aangeraden om deze wandelingen in de ochtend of avond te doen: met de zonsopkomst of de zonsondergang. Uiteraard erg mooi, maar ook voor deze plekken geldt: piektijden en mogelijkheid op file bij de top (vooral Adams Peak). Pak dus liever een ander moment als je de drukte wil vermijden, maar let op dat het snel heel erg warm wordt en de klim naar Ella Rock dan erg pittig is. 
 
De wandeling naar Little Adams Peak duurt ongeveer 30 minuten vanaf het startpunt en is geschikt voor iedereen, voor de hike naar Ella Rock moet je wel ongeveer 3 uur uittrekken (heen en terug) en wordt aangeraden wel echt goede schoenen te dragen. De route naar de top staat erg slecht aangegeven, maar Reisplaatje schreef een heel fijn artikel met de route + foto’s. 

Alternatieve wandelingen

Heb je net als wij geen zin om het risico te lopen dat je bij de top in de file komt te staan, dan hebben we nog twee alternatieve wandelingen voor je die minstens net zo mooi zijn. Niet naar een bergtop, maar wel erg leuk!

Wandeling Nine Arches Bridge

Ook de Nine Arches Bridge is een toeristische plek in Ella, maar dat is maar een klein stukje en de rest van de wandeling kom je weinig mensen tegen. Deze wandeling deden we via Komoot, waar je sowieso meerdere wandelingen kunt vinden in de omgeving. Bekijk hier alle routes en selecteer je favoriet en aantal kilometers. Je loopt een heel stuk langs het spoor en uiteindelijk om je uit bij de brug. Daar is het leuk om even te pauzeren met uitzicht op de brug bij Café Soul of Asanka Café. 

Wandeling door de theevelden

Ten oosten van Ella, ter hoogte van Passara Road en de Newburgh Green Teas theefabriek ligt een prachtig mooi wandelpad die dwars door de theevelden gaat. Het staat niet aangegeven op Google Maps dus je komt hier weinig (wij geen!) andere toeristen tegen. Het pad ligt in een bosrijk gebied dus je loopt hier lekker koel en door het hoogteverschil heb je ook mooi uitzicht over het dal. Hoe kom je er? Navigeer naar Newburgh Green Teas theefabriek vanuit Ella. Loop voorbij de fabriek en sla dan vanaf de grote weg het eerste pad aan de rechterkant in. Op Google Maps zie je de kronkelende wegen liggen. Je kunt hier een klein rondje maken van ongeveer 30 minuten (deze deden wij) of je kunt de route uitbreiden en nog een stuk langer doorlopen. 

Neem de trein naar Haputale

Reizen met de trein is in Sri Lanka een ervaring opzich. Nou is de trein tussen Kandy en Ella redelijk toeristisch geworden (behalve als je derde klas boekt) en mis je een beetje de authentieke ervaring. Een minder toeristisch (maar niet zonder toeristen) ritje is die tussen Ella en Haputale. Dit stadje ligt ten zuiden van Ella (en nog net iets hoger in de bergen) en je rijdt hier met de trein in een uurtje naartoe. Een reis van een uur in plaats van 4 of 8 uur, ook door een mooie groene omgeving. Wat moet je weten over deze reis?
 
– Check de treintijden op het station van Ella. Tijden via Google Maps of andere website kloppen vaak niet. 
– Kom niet te vroeg naar het station. De ticketverkoop start pas 30 minuten voordat de trein vertrekt en de medewerkers op het station verkopen je geen ticket als je eerder bent. 
– Je koopt een ticket voor de tweede of derde klas. Tweede klas kost 150 roepies (€0,46) en derde klas zelfs maar 60 roepies (€0,18) Je kunt geen retourticket kopen en op de terugweg van Haputale naar Ella konden we alleen een 3e klas kaartje kopen. 
– Het kan soms erg druk zijn in de trein. Wij hadden de trein van 9.40 uur en dat is een populaire vertrektijd zo lekker na het ontbijt. Je kunt er dus voor kiezen om een trein eerder of juist later te nemen. 
– Maak een foto van de treintijden terug naar Ella als je op het station van Haputale aankomt.
– Bewaar je ticket goed. Je moet het kaartje namelijk bij aankomst op het station weer afgeven om het station uit te kunnen. 
 
Haputale is geen grote stad dus je hoeft hier geen hele dag voor uit te trekken. Kan wel eventueel, want je kunt hier een etappe van de Pekoe Trail (stage 13) lopen. Rondom Haputale liggen een hoop viewpoints waar je heen kunt wandelen. Het ligt hoog in de bergen dus het kan gebeuren dat je (net zoals wij) in de mist van de wolken loopt en helaas niet van het uitzicht kunt genieten. Hoe dan ook is het mooi wandelen hier en kom je op deze plek weinig toeristen tegen. Wij hebben vanaf het station gewandeld naar Upper Haputale View Point in een kleine 45 minuten (enkele reis) en hebben daarna de trein terug naar Ella genomen. 

Wandelen tussen Ella en Kitha Ella

Met de trein naar Haputale kom je langs Kitha Ella. Het stuk tussen Ella en Kitha Ella is erg mooi en ook hier kun je wandelen. Een heel stuk langs de spoorlijn, met uitzicht op een waterval en rijstvelden en dwars door groen gebied. Zoek in Komoot de wandeling van 5,16 km ‘Sri Lankaanse Spoorweg – Wandelen langs de spoorweg rondtocht vanuit Kithal Ella’ Een leuke route waarbij je langs de niet-toeristische plekken wandelt en het echte lokale leven ziet. Pauzeer tijdens deze wandeling ook zeker even bij Breezy Haven Café voor een prachtig uitzicht over het dal (The Gap) 

Bezoek een theefabriek

Als je in de thee regio van het land bent, dan is het erg leuk om een theefabriek te bezoeken. Er zijn verschillende fabrieken in de omgeving, vanuit Ella is Uva Halpewatte Tea Factory het makkelijkst te bezoeken maar als je vanuit Kandy via Nuwara Eliya reist dan kom je er ook nog een paar tegen. 

Een tour in de Halpewatte fabriek kost vanaf 3000 roepies (€9,00) en duurt tussen 45 en 60 minuten. Je kunt alleen de fabriek bezoeken of ook een plantage bezoeken. De tours starten ieder half uur.

Bij Nuwara Eliya kun je een aantal theefabrieken gratis bezoeken. De tours zijn minder uitgebreid, maar als je low budget wat wilt leren over het proces van thee maken dan kun je bijvoorbeeld naar Damro Tea Factory, Bluefield Tea Factory of Tea Bush Tea Factory and Museum.

Doe een kookcursus

Wil je leren hoe je een lekkere Rice and curry maakt of hoe je de Dahl net zo lekker thuis kunt maken? Doe dan een kookcursus in Ella. Ella Spice Garden Cooking Class wordt op veel website aanbevolen en zit hierdoor snel vol, maar er zijn meer leuke adresjes voor een kookles. Check bijvoorbeeld The Curry Pot (voorheen Claypot) of Theeban’s Cooking Class. 

🛌 Wij verbleven in Cozy Homestay
🍲 Lekker eten en drinken kan bij Little Restaurant, The True Food Restaurant, Dosa Café
🔥 Verblijf hier 2 of 3 (of zelfs 4) nachten  

Naar de kust – Dickwella

Het standaard rondje wordt vaak afgesloten aan de zuidkust. Een topplan om een paar dagen uit te rusten na het reizen. Wij verbleven een week in Dickwella. Dat is best lang op dezelfde plek, maar we wilden even relaxt ergens wat langer zijn. 

Dickwella ligt naast Hiriketiya ‘Hiri’, een plek waar veel gesurfd wordt. Als je graag wat minder toeristisch wilt verblijven dan kun je beter naar Dickwella gaan, want Hiriketiya is qua gevoel vergelijkbaar met bijvoorbeeld Ubud in Bali: heel veel toeristen en heel veel westerse restaurants en koffietentjes. Hiriketiya zelf is wel iets relaxter qua verkeer en drukte: Dickwella is een drukke plek met veel verkeer en Hiriketiya is lekker rustig en veel gemoedelijker. 

Qua strand is Dickwella heerlijk. Rustige grote stranden met leuke strandtentjes, maar niet de hipheid zoals in Hiri. Wil je surfen tijdens je vakantie, dan is Hiriketiya wel meer the place to be. Het is hier wel echt druk op het water en de baai is klein, dus je kunt om te surfen ook naar een van de andere stranden langs de zuidkust gaan. Wij hebben geen andere stranden bezocht, maar als we onze lokale gids mogen geloven zit het zo in elkaar:

  • Weligama – beste stranden voor beginnende surfers
  • Hiriketiya – voor ervaren surfers (omdat het dus zo druk is)
  • Dickwella – hier wordt weinig gesurfd. Goed en rustig strand als je met kinderen reist
  • Mirissa – de mooiste onderwaterwereld. Goede plek voor snorkelen en whale watching
  • Tangelle – rustige stranden en weinig toeristen

Wat te doen in en rondom Dickwella

Even zin in wat anders dan het strand? Op zaterdag kun je in Dickwella de markt bezoeken. Een grote markt waar heel veel te zien is. Veel groenten en fruit, vis, vlees en dat soort producten. Lekker om rond te neuzen en mooie foto’s te maken. 

Het is ook leuk om een fiets of scooter te huren om net wat meer in de omgeving te kunnen zien. Je kunt bijvoorbeeld naar Nilwella Beach (Blue Beach) fietsen en naar Turtle Point Bathigama – waar je kunt zwemmen met schildpadden. We hebben nog een rondje gefietst langs de rijstvelden in de buurt en vanuit Dickwella waren we met de fiets zo in Hiri. 

Dickwella heeft een hoop lokale winkels, dus als je nog wat betaalbare kleding wilt shoppen dan is het leuk (en een belevenis) om hier wat rond te neuzen. 

🛌 Wij verbleven in Mahagedara Dickwella
🍲 Lekker eten en drinken kan bij Pineapple Place, Chami Place, Freedom Place
🔥 Verblijf hier 2 of 3 nachten  

Galle

Ook zeker op je lijstje zetten: de stad Galle (spreek uit: Gol) Sowieso leuk omdat hier een hoop Nederlandse geschiedenis ligt, maar het is een erg sfeervol stadje en weer heel anders dan de rest van de steden in Sri Lanka. Het doet een beetje Europees aan en het is ook aardig toeristisch, maar toch is de sfeer hier heel erg leuk. Je kunt hier goed je laatste souvenirs kopen. 

Een wandeling door de stad kan ik zo’n 2 tot 3 uur en dan heb je alles ook wel gezien. Trek er een halve dag voor uit als je ook nog wat musea wilt bezoeken of blijf overnachten als je echt lekker de tijd wilt nemen. Wij hadden hier achteraf best een paar dagen willen verblijven. 

Meer tips?

Er is nog zoooooooveel meer te doen en te zien in Sri Lanka. Dit is een kleine selectie met onze tips, but there is more. Aangezien we niet kunnen vertellen over plekken waar we niet geweest zijn sturen we je graag door naar wat collega’s op het web. 

Share
Pin
Tweet
Ook leuk