Reizen in Sri Lanka: praktische en handige tips!

Geld Sri Lanka

We hebben aantal praktische tips verzameld na onze reis in Sri Lanka. Handige weetjes, gewoontes in het land of good-to-knows vooraf. Zodat je goed voorbereid op reis gaat en alvast een beetje weet hoe het er ter plekke aan toe gaat. 

VOORAF

  • Je hebt een visum nodig voor Sri Lanka

Die kun je heel gemakkelijk online aanvragen en is geldig voor 30 dagen. Het kost 50 dollar. Je kunt ook een visa on arrival kopen op het vliegveld, maar dan is het iets duurder, 60 dollar. 

  • Je kunt goed pinnen in Sri Lanka

Wij hebben tijdens onze reis geen problemen gehad met het pinnen van lokaal geld. Wel is het goed om te weten dat je per keer niet meer dan 150.000 roepies (ongeveer €475) kunt pinnen. Het kan voorkomen dat je bij een pinautomaat geen geld kunt pinnen. Wij kregen bijvoorbeeld vaker de melding dat ons limiet bereikt was, terwijl we niet eerder gepind hadden, maar als je het dan bij een andere automaat probeert lukt het vaak alsnog. 

Ps: vergeet niet je pas op ‘buiten Europa’ te zetten voor je reis! 

  • Vergeet je wereldstekker niet

In Sri Lanka heb je een stekker D nodig en die is weer anders dan die wij in Nederland hebben. Handig dus om een wereldstekker mee te nemen. Heb je die niet of vergeet je ‘m alsnog? Je kunt je Nederlandse stekker alsnog gebruiken als je met een pen (of soortgelijks) het bovenste gat indrukt terwijl je de stekker erin steekt. Klinkt als ‘waarom zou je met een pen in een stopcontact gaan steken?’ advies, maar we hebben het locals zien doen en het werkt echt. 

  • Met een e-sim kun je heel gemakkelijk internet regelen op je telefoon

Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om internet op je telefoon te regelen met een e-sim. Op het vliegveld en in telefoonwinkels kun je nog steeds een lokale simkaart met beltegoed kopen, maar het is net zo handig om het thuis allemaal al te regelen. Er zijn meerdere aanbieders van e-sims, wij hebben zelf Maya Mobile gebruikt. Koop vooral niet een te groot pakket, want bijna alle accommodaties hebben goede wifi en opwaarderen kan altijd later nog. 

  • Neem regenkleding en een paraplu mee

Het kan goed regenen in Sri Lanka, dus neem een regenjas mee. Nog beter is een kleine paraplu, want die kan je droog houden tijdens een regenbui en je ook beschermen tegen de zon op hele warme dagen. Een regenjas kan met temperaturen boven de 30 graden sowieso erg onprettig en heet zijn, dus zo’n paraplu kan voor de korte buien een stuk aangenamer zijn. 

TER PLEKKE

  • Fooi wordt bijna overal al in de prijs berekend

Fooi geven is natuurlijk altijd goed en meer dan welkom bij de lokale bevolking, maar weet dat 10% tip op de meeste rekeningen in restaurants al in de totaalprijs inbegrepen is. 

  • Neem gepaste kleding mee en vergeet geen dikke sokken

Als je van plan bent om tempels en religieuze plekken te bezoeken, weet dan dat het verplicht is om je schouders, buik, knieën en soms hoofd te bedekken. Neem dus een sjaal mee die over je hoofd of schouders kan als je geen t-shirt draagt. Vaak zijn ze ook wel te leen bij de tempels zelf, maar die zijn een stuk minder fris dan je eigen sjaal. Ook echt niet vergeten: dikke sokken. Bij de tempels moet je je schoenen uitdoen en de stenen en tegels daar zijn ontzettend warm door de zon. Met sokken aan loop je daar een stuk relaxter rond. 

  • Veel accommodaties betaal je cash 

Neem genoeg cash geld mee om accommodaties te betalen. Er zijn locaties waar je met pin kunt betalen, maar de meeste plekken kun je alleen cash betalen. 

  • Download de PickMe app voor tuktuk ritjes

In Sri Lanka kun je heel handig een taxi of tuktuk bestellen, op dezelfde manier als Uber en Bolt. Je ziet in de app vooraf de prijs. Aangezien chauffeurs veel commissie moeten betalen over deze prijs komt het voor dat ze je bellen om de rit te annuleren in de app, waarna ze je alsnog komen ophalen en naar de gewenste plek brengen voor die prijs. Je betaalt altijd in cash, dus maak een prinscreen van de afgesproken prijs als je de chauffeurs op deze manier een handje helpt. 

Note: er is momenteel een tuktuk maffia in Sri Lanka die niet blij is met deze app. Chauffeurs worden bedreigd en in elkaar geslagen, soms waar passagiers bij zijn. Als je wacht op een chauffeur zorg dan dat je niet te overduidelijk met je telefoon staat te wachten aan de straatkant en bestel een tuktuk in rustigere zijstraat van drukke toeristische gebieden. Keerzijde van het groeiende toerisme! 

  • Geef altijd aan hoe spicy je je eten wilt hebben en geef aan als je geen suiker toegevoegd wilt hebben aan je juice

Meestal vragen ze het in restaurants wel aan je tijdens je bestelling, maar geef altijd vooraf aan hoe spicy je je eten wilt hebben. Ze eten aardig pittig in Sri Lanka! Ook met sapjes is het verstandig om aan te geven als je het zonder suiker wilt, anders krijg je een mierzoet drankje voorgeschoteld.  

  • Dubbelcheck gemaakte afspraken

De Sri Lankanen zijn goed in het nakomen van afspraken. Ze zijn stipt op tijd en dat is in veel Aziatische landen wel anders. Als je een taxi bestelt om 9.00 uur dan kun je er ook vanuit gaan dat hij er is. Wat we wel gemerkt hebben is dat de bevolking zo vriendelijk en zorgzaam is, dat ze overal ja op zeggen. Ook als ze duidelijk je vraag echt niet hebben begrepen. Zorg dus altijd dat je gemaakte afspraken met locals (zoals een safari, vistripje of tuktuk ritje) dubbelcheckt of laat bevestigen per Whatsapp of mail om misverstanden te voorkomen. 

  • Chauffeurs kun je prima via je accommodaties regelen

Je kunt met de trein, bus of met een auto het land rondreizen. Wij hebben ons steeds tussen onze accommodaties door taxi-chauffeurs laten rondrijden en dat kun je prima met je accommodaties regelen. In verschillende Facebook- en Whatsapp groepen kun je vooraf al wat telefoonnummers van betrouwbare chauffeurs vinden die je vooraf vastlegt, maar als je het liever wat meer last-minute doet dan regel je het prima met je accommodatie. Ze hebben altijd wel een broer, oom, buurman of vriend die een auto heeft en je graag weg wil brengen naar je volgende bestemming. Veel reizigers kiezen er ook voor om de hele reis dezelfde driver te nemen, maar wij vonden het op deze manier wel leuk om meerdere locals wat te laten verdienen met onze ritten. 

  • Gebruik Google Maps voor reviews van restaurants en plekken

Wij willen graag lokaal eten en dan kan het soms nog weleens spannend zijn of het veilig en zonder risico’s is. Daarom lezen we altijd via Google Maps de meest recente reviews. Ook bij hotspots en bezienswaardigheden kan het goed zijn om te doen. Zo wilden wij een boeddhistische tempel bezoeken in de buurt, maar lazen we via de reviews dat er een olifant in gevangenschap wordt gehouden die slecht behandeld wordt en daarom zijn we niet gegaan. 

  • Denk goed na over activiteiten met dieren 

Toerisme gaat helaas bijna altijd gepaard met dierenleed. Een aapje aan een ketting, olifantenritjes, het wassen van olifanten of het vasthouden van baby schildpadjes op zogenaamde diervriendelijke plekken. Hoe verleidelijk het ook is om dit soort plekken te bezoeken, denk heel goed na of dit echt ok is voor de dieren en lees je in. Een turtle hatchery in Sri Lanka waar je de schildpadden mag aanraken heeft alleen maar als doel om geld te verdienen. Een dier waar je normaal voldoende afstand van houdt (een grote, gevaarlijke olifant bijvoorbeeld) krijgt mega stress van mensen, dus het aanraken, wassen en berijden van zo’n dier is altijd dierenleed. 

  • Iedereen wil wat van je

Duizend procent waar, de lokale bevolking is zo lief in Sri Lanka. Iedereen zal je overal mee helpen en ze hebben hun hart op de goede plaats. Maar nu het toerisme aan het toenemen is merk je ook een keerzijde: iedereen wil van van je. Mensen maken zomaar een praatje met je, vragen waar je vandaan komt en vertellen glimlachend wat over de tempel waar je net naar staat de kijken. Ze lijken heel geïnteresseerd, maar puntje bij paaltje willen ze wel graag wat geld voor hun praatje of het wijzen van de weg. Dat is heel logisch, want ik hun ogen ben je de rijke toerist, maar als je hier niet op zit te wachten kun je vooraf al even zeggen dat je geen gids nodig hebt en dus niet gaat betalen voor zijn informatie. 

Share
Pin
Tweet
Ook leuk