Op vakantie naar de Champagnestreek? Dit moet je weten en zien

Champagnestreek Frankrijk

Champagne! We kennen de bubbel natuurlijk allemaal, en de streek waar het gemaakt wordt is al net zo’n parel als het drankje zelf. Heuvels vol groene wijnvelden en pittoreske dorpjes tekenen hier het beeld en overal kun je de dorst lessen met huisgemaakte champagne bij de boeren thuis. De Champagnestreek is een beleving, eentje waar je echt heel blij van wordt – en dat komt niet alleen door de champagne.

Een regio die je gezien moet hebben! De Champagnestreek heeft leuke dorpen, mooie steden en waanzinnige uitzichten over de groene velden vol druivenranken.

Reistijd naar de Champagnestreek

De Champagnestreek ligt officieel in de Champagne-Ardenne, in het noorden van Frankrijk. Vanuit Utrecht rijd je met de auto in zo’n 5 uur naar Reims, dit is een van de grootste steden van de regio. Het is ook mogelijk om met de trein richting de Champagnestreek te gaan. Je reist dan via Parijs naar Reims. Reken vanuit Utrecht op een reistijd van zo’n 6 uur. De stad Épernay is ook erg leuk om te verblijven en is met het OV ook in ongeveer 6 uur te bereiken. Enne … als je dan toch met het OV die kant op gaat dan is het natuurlijk super leuk om Parijs en de Champagnestreek te combineren!

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Champagnehuizen bezoeken

Als je ook graag de kleine Franse dorpen in de omgeving wilt bezoeken dan is reizen met de auto wel echt een must. Tussen de dorpen is vrijwel geen openbaar vervoer beschikbaar. Het nadeel is dan natuurlijk dat de bestuurder weinig champagne kan drinken, maar je ziet dan wel veel meer van de omgeving. Vraag bij de Office du Tourisme ook naar een handig boekje met daarin alle champagnehuizen en wijnboeren in de omgeving. Dit boekje is gratis en vertelt je onder andere over openingstijden van de verschillende champagnehuizen, of er tours worden aangeboden en of ze er Engels spreken.

Vanuit Reims en Épernay kun je ook georganiseerde dagtochten naar de wijnvelden maken en bezoek je enkele Champagnehuizen om van de bubbels te proeven. Bij de Office du Tourisme in deze steden kun je meer informatie krijgen en tours boeken en het grote voordeel is: je hele reisgezelschap kan lekker champagne proeven.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Wijnhuizen en lokale boeren

Het kan een hele ervaring zijn hoor, zo’n bezoek aan een lokale wijnboer. Veel mensen bezoeken alleen de bekende champagnehuizen zoals Moët & Chandon en Pommery, maar het is juist leuk om op de bonnefooi ergens bij een klein wijnhuis of een boer te stoppen en binnen te lopen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je bij een oude boer in de bijkeuken van de champagne staat te nippen. En zeker als je ook een bezoek brengt aan een van de grote champagnehuizen dan is het mooi om het verschil te zien tussen waar het product vandaan komt en waar (en voor hoeveel geld) het uiteindelijk eindigt.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

De wijnkelders in

Het is ook erg leuk om bij een champagnehuis een kijkje in de kelders te nemen. De grote huizen hebben kelders zo groot dat je er met een treintje doorheen gaat. De wat kleinere champagnehuizen bij de boeren zijn natuurlijk niet zo groot, maar daar kun je ook al een goede indruk krijgen van de werkwijze van het champagne maken. Wij kregen een leuke rondleiding bij Champagne Godmé Sabine door de eigenaar zelf, maar er zijn dus meer adresjes waar je een rondleiding kunt krijgen. Check daarvoor het boekje ‘tourist guide’ die je bij de Office du Tourisme kunt halen.

Check deze website als je vooraf een tour bij een champagnehuis wil boeken.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Beste reistijd Champagnestreek

De zomermaanden zijn perfect om richting de Champagnestreek te reizen. Normaal gesproken worden de druiven geoogst rond september/oktober (afhankelijk van de warmte en regen in de zomer) dus wanneer je in juni, juli of augustus richting de Champagnestreek gaat zie je gegarandeerd groene heuvels met wijnranken vol met druiventrossen.

Als je in augustus richting deze regio wilt gaan moet je wel rekening houden met de vakantieperiode van de Fransen. In heel Frankrijk is eigenlijk veel gesloten tijdens deze maand, omdat zij dan zelf allemaal vakantie vieren. Het kan dus gebeuren dat je voor een gesloten deur staat bij een champagnehuis of een wijnboer. Overigens is niet alles gesloten tijdens deze periode, maar soms moet je een paar keer op zoek naar een andere plek voordat je van de champagne kunt gaan proeven!

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Route Touristique du Champagne

Er zijn 5 Champagneroutes, die allemaal weer in een ander deel van de regio te vinden zijn. Afhankelijk van waar je logeert en hoeveel tijd je hebt kun je besluiten om meerdere van deze routes af te leggen, door simpelweg de bordjes te volgen en te zien wat er op je pad komt. Onderweg kun je vrijwel overal stoppen om foto’s te maken of te genieten van het uitzicht. Er is weinig verkeer en langs de weg is vaak genoeg ruimte om de auto even stil te zetten.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Bezoek Reims

Reims is een prachtige stad in de Champagnestreek en een goede uitvalsbasis om vanuit hier de omgeving te ontdekken of als eerste bestemming op een roadtrip door de regio. De stad is niet heel erg groot, maar dat maakt het juist perfect om hier in korte tijd toch de hoogtepunten te kunnen zien. Een van die hoogtepunten is de Notre Dame kathedraal in het centrum, waar in de zomermaanden ook ‘s avonds een mooie lichtshow op te zien is. Reims heeft gezellige straatjes, veel terrassen en die echte Franse sfeer. Op warme dagen is het park Les Hautes Promenades een fijne plek- veel schaduw, veel locals en veel te doen. Ook Halles Boulingrin is leuk om even langs te lopen, deze oude overdekte markt is helemaal gebouwd in art-decostijl en (ondanks een klein beetje vergane glorie) nog wel prachtig om te zien. Tegenover zitten leuke restaurantjes en cafeetjes voor eten en drinken. Een paar tips hier in de buurt zijn: Le Clos (wijnbar), Brasserie Le Boulingrin (restaurant) en Le Marché (café).

Reims Champagnestreek Frankrijk
Reims Champagnestreek Frankrijk

Epernay en Hautvillers

Deze twee plekken mag je eigenlijk niet overslaan als je de Champagnestreek bezoekt. Epernay en Hautvillers zijn opposites: in Epernay staan langs de Avenue de Champagne grote champagnehuizen en Hautvillers is een slaperig dorpje met een paar kleinere champagnehuizen. Ervaar ze allebei om het verschil te zien en proeven. Langs de Avenue de Champagne in Epernay kun je overal op de terrassen van verschillende champagnehuizen aanschuiven om te proeven en hier is groots en luxe de standaard, terwijl dat in Hautvillers juist het tegenovergestelde is. Dit dorp heeft knusse straatjes, oude Franse huisjes en bescheiden champagnehuizen.

Epernay Champagnestreek Frankrijk
Hautvillers Champagnestreek Frankrijk
Hautvillers Champagnestreek Frankrijk

Het Franse stadje Troyes

Zin in even iets totaal anders, dan is het stadje Troyes een leuke verrassing. Deze plek ligt iets meer naar het zuiden en ligt eigenlijk meer aan de rand van de Champagnestreek, maar het is de moeite waard om heen te rijden. Troyes staat namelijk helemaal vol met oude en kleurrijke vakwerkhuizen – zoals we ze in Duitsland kennen, maar dan midden in Frankrijk. Een sfeervol stadje met mooie kerken, sfeervolle straatjes en gezellige pleinen. Ook deze stad is niet zo groot dus je kunt hier lekker een paar uur rondwandelen om alles (of in ieder geval de hoogtepunten) te zien. Voor die hoogtepunten kun je trouwens een speciale wandelroute volgen door de stad. Volg de koperkleurige driehoeken met daarop een ridder en je dwaalt langs de mooiste plekken van Troyes.

Troyes Champagnestreek Frankrijk
Troyes Champagnestreek Frankrijk

Verblijven in de Champagnestreek

Hotels vind je voornamelijk in de wat grotere steden, dus als je graag in een klein dorpje wil verblijven dan kun je het beste een huisje huren. Hierbij een paar fijne adresjes (niet allemaal even fancy en hip, maar kneuterig Frans en betaalbaar zullen we maar zeggen):

+ Een mooi groot huis met hele fijne tuin in het dorpje Pleurs. Erg betaalbaar en geschikt voor maximaal 6 personen.

+ Appartement in het centrum van Reims. Geschikt voor 4 personen.

+ Hotel Maison Joussaume Latour ligt in Château-Thierry, op 48 kilometer vanaf Épernay. Vanaf 2 tot 5 personen én met zwembad.

+ Een gezellig appartementje in het centrum van Épernay midden in de Champagnestreek. Geschikt voor 2 personen.

Groot vakantiehuis in Bergeres-les-Vertus, een dorp op een van de Champagne routes. Geschikt voor 6 personen en met mogelijkheid tot champagne proeverij.

Stijlvol vakantiehuis voor 6 personen in Pierry, naast Épernay. Lekker stijlvol ingericht, 3 grote luxe slaapkamers met badkamers en buiten een jacuzzi. Schuin tegenover Champagnehuis Vollereaux in Pierry.

+ Logeer óp het terrein van een Champagneboer in Mareuil-sur-Ay. Als je tijdens het oogstseizoen komt dan mag je met de eigenaren mee naar de druivenvelden, waar je zelf mag oogsten! Geschikt voor 6 personen.

Reims Champagnestreek Frankrijk
Troyes Champagnestreek Frankrijk

Hoe lang moet je blijven?

Minimaal 4 dagen (inclusief reistijd) is aan te raden, en langer is natuurlijk altijd beter. In vier dagen kun je een leuke indruk krijgen van de regio, maar je kunt natuurlijk niet alles zien. Het is ook afhankelijk van de locatie van je accommodatie hoe ver je overal vandaan zit, dus als je weinig tijd hebt is de locatie belangrijk. Vanuit Reims en Epernay kun je veel van de omgeving zien en heb je een mooie combinatie van stad en de groene wijnvelden. Kies je voor en accommodatie ergens in een dorpje dan ervaar je het leven op het Franse platteland en de rust wat meer, maar dan zit je vaak wel iets verder van alles vandaan. Als je met de trein gaat, neem dan Reims of Épernay als uitvalsbasis. Vanuit deze steden kun je leuke uitstapjes maken.

TIP – In Frankrijk is nog veel gesloten op zondag, ook horeca en supermarkten en dus ook champagnehuizen. Het beste kun je dus van donderdag t/m zondag (of iedere doordeweekse dag) richting de Champagnestreek gaan zodat zondag je reisdag terug naar huis is. 

Share
Pin
Tweet
Ook leuk

Champagne! We kennen de bubbel natuurlijk allemaal, en de streek waar het gemaakt wordt is al net zo’n parel als het drankje zelf. Heuvels vol groene wijnvelden en pittoreske dorpjes tekenen hier het beeld en overal kun je de dorst lessen met huisgemaakte champagne bij de boeren thuis. De Champagnestreek is een beleving, eentje waar je echt heel blij van wordt – en dat komt niet alleen door de champagne.

Een regio die je gezien moet hebben! De Champagnestreek heeft leuke dorpen, mooie steden en waanzinnige uitzichten over de groene velden vol druivenranken.

Reistijd naar de Champagnestreek

De Champagnestreek ligt officieel in de Champagne-Ardenne, in het noorden van Frankrijk. Vanuit Utrecht rijd je met de auto in zo’n 5 uur naar Reims, dit is een van de grootste steden van de regio. Het is ook mogelijk om met de trein richting de Champagnestreek te gaan. Je reist dan via Parijs naar Reims. Reken vanuit Utrecht op een reistijd van zo’n 6 uur. De stad Épernay is ook erg leuk om te verblijven en is met het OV ook in ongeveer 6 uur te bereiken. Enne … als je dan toch met het OV die kant op gaat dan is het natuurlijk super leuk om Parijs en de Champagnestreek te combineren!

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Champagnehuizen bezoeken

Als je ook graag de kleine Franse dorpen in de omgeving wilt bezoeken dan is reizen met de auto wel echt een must. Tussen de dorpen is vrijwel geen openbaar vervoer beschikbaar. Het nadeel is dan natuurlijk dat de bestuurder weinig champagne kan drinken, maar je ziet dan wel veel meer van de omgeving. Vraag bij de Office du Tourisme ook naar een handig boekje met daarin alle champagnehuizen en wijnboeren in de omgeving. Dit boekje is gratis en vertelt je onder andere over openingstijden van de verschillende champagnehuizen, of er tours worden aangeboden en of ze er Engels spreken.

Vanuit Reims en Épernay kun je ook georganiseerde dagtochten naar de wijnvelden maken en bezoek je enkele Champagnehuizen om van de bubbels te proeven. Bij de Office du Tourisme in deze steden kun je meer informatie krijgen en tours boeken en het grote voordeel is: je hele reisgezelschap kan lekker champagne proeven.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Wijnhuizen en lokale boeren

Het kan een hele ervaring zijn hoor, zo’n bezoek aan een lokale wijnboer. Veel mensen bezoeken alleen de bekende champagnehuizen zoals Moët & Chandon en Pommery, maar het is juist leuk om op de bonnefooi ergens bij een klein wijnhuis of een boer te stoppen en binnen te lopen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je bij een oude boer in de bijkeuken van de champagne staat te nippen. En zeker als je ook een bezoek brengt aan een van de grote champagnehuizen dan is het mooi om het verschil te zien tussen waar het product vandaan komt en waar (en voor hoeveel geld) het uiteindelijk eindigt.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

De wijnkelders in

Het is ook erg leuk om bij een champagnehuis een kijkje in de kelders te nemen. De grote huizen hebben kelders zo groot dat je er met een treintje doorheen gaat. De wat kleinere champagnehuizen bij de boeren zijn natuurlijk niet zo groot, maar daar kun je ook al een goede indruk krijgen van de werkwijze van het champagne maken. Wij kregen een leuke rondleiding bij Champagne Godmé Sabine door de eigenaar zelf, maar er zijn dus meer adresjes waar je een rondleiding kunt krijgen. Check daarvoor het boekje ‘tourist guide’ die je bij de Office du Tourisme kunt halen.

Check deze website als je vooraf een tour bij een champagnehuis wil boeken.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Beste reistijd Champagnestreek

De zomermaanden zijn perfect om richting de Champagnestreek te reizen. Normaal gesproken worden de druiven geoogst rond september/oktober (afhankelijk van de warmte en regen in de zomer) dus wanneer je in juni, juli of augustus richting de Champagnestreek gaat zie je gegarandeerd groene heuvels met wijnranken vol met druiventrossen.

Als je in augustus richting deze regio wilt gaan moet je wel rekening houden met de vakantieperiode van de Fransen. In heel Frankrijk is eigenlijk veel gesloten tijdens deze maand, omdat zij dan zelf allemaal vakantie vieren. Het kan dus gebeuren dat je voor een gesloten deur staat bij een champagnehuis of een wijnboer. Overigens is niet alles gesloten tijdens deze periode, maar soms moet je een paar keer op zoek naar een andere plek voordat je van de champagne kunt gaan proeven!

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Route Touristique du Champagne

Er zijn 5 Champagneroutes, die allemaal weer in een ander deel van de regio te vinden zijn. Afhankelijk van waar je logeert en hoeveel tijd je hebt kun je besluiten om meerdere van deze routes af te leggen, door simpelweg de bordjes te volgen en te zien wat er op je pad komt. Onderweg kun je vrijwel overal stoppen om foto’s te maken of te genieten van het uitzicht. Er is weinig verkeer en langs de weg is vaak genoeg ruimte om de auto even stil te zetten.

Champagnestreek Frankrijk
Champagnestreek Frankrijk

Bezoek Reims

Reims is een prachtige stad in de Champagnestreek en een goede uitvalsbasis om vanuit hier de omgeving te ontdekken of als eerste bestemming op een roadtrip door de regio. De stad is niet heel erg groot, maar dat maakt het juist perfect om hier in korte tijd toch de hoogtepunten te kunnen zien. Een van die hoogtepunten is de Notre Dame kathedraal in het centrum, waar in de zomermaanden ook ‘s avonds een mooie lichtshow op te zien is. Reims heeft gezellige straatjes, veel terrassen en die echte Franse sfeer. Op warme dagen is het park Les Hautes Promenades een fijne plek- veel schaduw, veel locals en veel te doen. Ook Halles Boulingrin is leuk om even langs te lopen, deze oude overdekte markt is helemaal gebouwd in art-decostijl en (ondanks een klein beetje vergane glorie) nog wel prachtig om te zien. Tegenover zitten leuke restaurantjes en cafeetjes voor eten en drinken. Een paar tips hier in de buurt zijn: Le Clos (wijnbar), Brasserie Le Boulingrin (restaurant) en Le Marché (café).

Reims Champagnestreek Frankrijk
Reims Champagnestreek Frankrijk

Epernay en Hautvillers

Deze twee plekken mag je eigenlijk niet overslaan als je de Champagnestreek bezoekt. Epernay en Hautvillers zijn opposites: in Epernay staan langs de Avenue de Champagne grote champagnehuizen en Hautvillers is een slaperig dorpje met een paar kleinere champagnehuizen. Ervaar ze allebei om het verschil te zien en proeven. Langs de Avenue de Champagne in Epernay kun je overal op de terrassen van verschillende champagnehuizen aanschuiven om te proeven en hier is groots en luxe de standaard, terwijl dat in Hautvillers juist het tegenovergestelde is. Dit dorp heeft knusse straatjes, oude Franse huisjes en bescheiden champagnehuizen.

Epernay Champagnestreek Frankrijk
Hautvillers Champagnestreek Frankrijk
Hautvillers Champagnestreek Frankrijk

Het Franse stadje Troyes

Zin in even iets totaal anders, dan is het stadje Troyes een leuke verrassing. Deze plek ligt iets meer naar het zuiden en ligt eigenlijk meer aan de rand van de Champagnestreek, maar het is de moeite waard om heen te rijden. Troyes staat namelijk helemaal vol met oude en kleurrijke vakwerkhuizen – zoals we ze in Duitsland kennen, maar dan midden in Frankrijk. Een sfeervol stadje met mooie kerken, sfeervolle straatjes en gezellige pleinen. Ook deze stad is niet zo groot dus je kunt hier lekker een paar uur rondwandelen om alles (of in ieder geval de hoogtepunten) te zien. Voor die hoogtepunten kun je trouwens een speciale wandelroute volgen door de stad. Volg de koperkleurige driehoeken met daarop een ridder en je dwaalt langs de mooiste plekken van Troyes.

Troyes Champagnestreek Frankrijk
Troyes Champagnestreek Frankrijk

Verblijven in de Champagnestreek

Hotels vind je voornamelijk in de wat grotere steden, dus als je graag in een klein dorpje wil verblijven dan kun je het beste een huisje huren. Hierbij een paar fijne adresjes (niet allemaal even fancy en hip, maar kneuterig Frans en betaalbaar zullen we maar zeggen):

+ Een mooi groot huis met hele fijne tuin in het dorpje Pleurs. Erg betaalbaar en geschikt voor maximaal 6 personen.

+ Appartement in het centrum van Reims. Geschikt voor 4 personen.

+ Hotel Maison Joussaume Latour ligt in Château-Thierry, op 48 kilometer vanaf Épernay. Vanaf 2 tot 5 personen én met zwembad.

+ Een gezellig appartementje in het centrum van Épernay midden in de Champagnestreek. Geschikt voor 2 personen.

Groot vakantiehuis in Bergeres-les-Vertus, een dorp op een van de Champagne routes. Geschikt voor 6 personen en met mogelijkheid tot champagne proeverij.

Stijlvol vakantiehuis voor 6 personen in Pierry, naast Épernay. Lekker stijlvol ingericht, 3 grote luxe slaapkamers met badkamers en buiten een jacuzzi. Schuin tegenover Champagnehuis Vollereaux in Pierry.

+ Logeer óp het terrein van een Champagneboer in Mareuil-sur-Ay. Als je tijdens het oogstseizoen komt dan mag je met de eigenaren mee naar de druivenvelden, waar je zelf mag oogsten! Geschikt voor 6 personen.

Reims Champagnestreek Frankrijk
Troyes Champagnestreek Frankrijk

Hoe lang moet je blijven?

Minimaal 4 dagen (inclusief reistijd) is aan te raden, en langer is natuurlijk altijd beter. In vier dagen kun je een leuke indruk krijgen van de regio, maar je kunt natuurlijk niet alles zien. Het is ook afhankelijk van de locatie van je accommodatie hoe ver je overal vandaan zit, dus als je weinig tijd hebt is de locatie belangrijk. Vanuit Reims en Epernay kun je veel van de omgeving zien en heb je een mooie combinatie van stad en de groene wijnvelden. Kies je voor en accommodatie ergens in een dorpje dan ervaar je het leven op het Franse platteland en de rust wat meer, maar dan zit je vaak wel iets verder van alles vandaan. Als je met de trein gaat, neem dan Reims of Épernay als uitvalsbasis. Vanuit deze steden kun je leuke uitstapjes maken.

TIP – In Frankrijk is nog veel gesloten op zondag, ook horeca en supermarkten en dus ook champagnehuizen. Het beste kun je dus van donderdag t/m zondag (of iedere doordeweekse dag) richting de Champagnestreek gaan zodat zondag je reisdag terug naar huis is.