Hey Bali! (+ Gili Air) Bij deze warungs eet je lokaal, goedkoop en zó lekker

Warung Mexicana Gili Air Indonesie Lombok/Bali

Normaal gesproken lees je op Hey Frits vooral over leuke plekjes in Nederland, maar met zoveel leuke Bali warung-ervaring konden we het niet laten om toch die leuke tentjes op het eiland te tippen. Een handig lijstje met leuke, goede warungs waar je lokaal, goedkoop en heerlijk kunt eten!

Begin 2023 maakten wij van Hey Frits een rondreis van zes weken op Bali en Lombok. In zes weken tijd hebben we uiteraard heel veel eetgelegenheden van binnen gezien en voor de authentieke Indonesië ervaring hebben we vooral bij warungs gegeten. Voor degenen die dat concept niet kennen: een warung is niets anders dan een lokaal restaurant – vaak gerund aan huis en meestal erg klein. Aangezien wij vinden dat er vaker bij dit soort lokale restaurants gegeten moet worden in plaats van op de hippe overpriced plekken (die we in ons eigen land ook gewoon hebben) is dit een warung appreciation artikel, met een hoop tried & tested plekjes op het hele eiland. Makkelijk en overzichtelijk per plek zodat je het voorwerk zelf niet meer hoeft te doen als je op Bali bent. You’re welcome!

Lees ook: 5 populaire Indonesische gerechten die je thuis kunt maken

Hey Bali

Wie denkt dat Bali een eiland is geworden waar je echt geen authentieke plekken meer kunt vinden, moet zich echt even beter laten informeren. True: Bali is mega toeristisch, maar als je een beetje onderzoek doet naar de minder toeristische plekken en buiten het hoogseizoen gaat, dan ga je hier nog wel het echte Bali tegenkomen. Te beginnen bij eten in authentieke restaurants, de warungs. Er is geen plek op het eiland waar je het meer lokaal krijgt dan hier. Uiteraard is het geen aanrader om zomaar overal binnen te lopen en gewoon maar aan te schuiven – om Bali Belly te voorkomen – maar er zijn echt meer dan genoeg warungs op Bali waar dat wel veilig kan. Tip nummer 1 is dan ook altijd: lees reviews voordat je ergens gaat eten. Op Google Maps hebben bijna alle restaurants wel reviews, en zeker op Bali hebben toeristen overal een mening over. En dat is in dit geval fijn, want positief of negatief … die informatie wil je hebben! 

Zo is ons lijstje dus ook tot stand gekomen: veel gezocht en gepind op Google Maps, veel reviews gelezen en uiteindelijk hebben we veel van deze tips uiteraard ook zelf getest en goedgekeurd. Kleine disclaimer: het is natuurlijk altijd verstandig om zelf nog even de meest up-to-date reviews te bekijken voordat je ergens aanschuift. Just to be sure. 

Prijzen

Ook fijn aan eten bij Balinese warungs is dat de prijzen laag zijn. Als je dus low budget wilt reizen dan kun je goedkoop lunchen en dineren op deze plekken. Vaak betaal je omgerekend niet meer dan 2 of 3 euro voor een simpele maaltijd. Het kan per warung wel verschillen: een nasi goreng kan je op de ene plek €1,50 kosten en ergens anders vragen ze soms €4 of €5 voor hetzelfde gerecht. Onze voorselectie is gebaseerd op warungs met de lage prijzen.

Bali
Eten Indonesië warung Bali Sanur

Warungs Midden- en Noord-Bali

Ubud

Ubud is toeristisch, maar ook hier kun je gewoon fijne lokale warungs vinden waar je overheerlijk Indonesisch eet. Onze grote favoriet hier was het kleine verstopte Warung Lokal, in een doodlopend steegje op de veranda van een huis hier. Er is plek voor zo’n 6 personen en de kaart is klein, maar de classics als nasi goreng, capcay en gado gado staan er op de kaart. Een ander leuk tentje hier vlakbij is Warung Garasi, in een zijstraatje van Jl. Monkey Forest. Dit restaurantje is letterlijk in de garage gebouwd en qua aankleding hebben ze dat thema lekker doorgetrokken. 

Lokal Bar Ubud is een restaurant waar wij zelf uiteindelijk niet hebben gegeten, maar deze krijgt wel goede reviews en hier zit je leuk in de mooie tuin. Ook Warung Sen San krijgt goede reviews. Midden in de rijstvelden ligt Dicarik Warung, een leuk tussenstop-plekje voor lunch of een drankje tijdens een wandeling hier. Je hebt er prachtig uitzicht! Op Jl. Hanoman ligt het kleine tentje Ubud Warung, een plekje waar je Indonesisch kunt eten maar ook goedkoop een club sandwich kunt eten als je even wat anders wilt dan rijst.

Munduk

In het noorden van Bali ligt het plaatsje Munduk in een prachtige bergachtige omgeving met veel watervallen. Een stuk minder toeristisch: hier geen hippe restaurants of koffiebars en daarom een stuk goedkoper. Er zijn een paar hotel restaurants waar je westers kunt eten, maar over het algemeen vind je hier vooral warungs met de Indonesische keuken. 

Munduk ligt hoog in de bergen dus vanuit bijna alle warungs heb je hier fenomenaal uitzicht. Zelfs goedkope plekjes hebben hier gewoon zo’n uitzicht, dus je betaalt er hier niet de hoofdprijs voor. Eco Café 2 is zo’n plek, wij hebben hier heerlijk lokaal gegeten én hier kun je ook een lekker bakkie koffie krijgen. Ook Warung Enjoy Café 2 Munduk is een fijn plekje waar je lekker kunt eten – leuk om aan te schuiven na een wandeling langs de rijstvelden hier (Rice Terraces Munduk en Dayang Rice Terraces) Verder stonden hier nog gepind (door de prima reviews): Warung Jojo’s en R&R Coffee Corner (prachtig gelegen tussen de watervallen, we zijn hier wel geweest), maar op deze twee plekken hebben we niet gegeten. 

Warung met uitzicht in Munduk Bali
Tofu sate en nasi goreng Amed Bali
Warung Mexicana Gili Air Indonesie Lombok/Bali

Warungs Oost-Bali

Amed

Amed is een klein kustdorpje in Oost-Bali en ook nog redelijk onontdekt door massa’s toeristen. Net als in Munduk vind je hier vooral lokale restaurantjes, maar hier zie je al wel wat meer koffiebarretjes en westerse restaurants. Hier in Amed hebben we de allerlekkerste tofu saté gegeten, en wel bij Warung Amsha. Hier zit je met je voetjes in het zand, heb je uitzicht op zee en krijg je combinaties die (zo is gebleken) nergens anders op Bali veelvoorkomend zijn. Hier kun je namelijk je saté met nasi of bami goreng krijgen in plaats van enkel met witte rijst (zoals bijna overal op Bali) – je mag hier dus kiezen welke rijst je bij je saté wilt en wat ons betreft is de combinatie van nasi goreng met (tofu) saté en dus satésaus het allerlekkerst! 

Sidemen

Het prachtige Sidemen ligt iets meer landinwaarts en is ook prachtig en nog niet ontdekt bij het grote publiek. Wij hebben een aantal keer gegeten bij Sweet Warung, een klein restaurant met mooi uitzicht over de rijstvelden. Ook leuk hier is Nana’s Pool & Bar Sidemen (of Warung Nana’s Kitchen), maar dit is iets minder traditioneel. Je kunt er wel Balinees eten en de prijzen zijn hier ook helemaal prima, maar het is iets hipper dan de klassieke warungs. Pluspunt van deze plek is dat je er gratis gebruik mag maken van het zwembad, dus onthoud deze plek als je een hotel zonder zwembad hebt geboekt en zin hebt in een duik (met uitzicht op de rijstvelden) In Sidemen zit dan ook nog Warung Tirta Unda. Hier zijn wij zelf niet geweest, maar hij wordt goed beoordeeld! Bij Warung Ady & Spa hebben we wel lekker gegeten voordat we een wandeling in de rijstvelden gingen maken. 

Warung Lokal Ubud Bali
Nasi Goreng Ubud Bali

Warungs Zuid-Bali + Gili Air

Het zuiden van Bali krijgt per jaar de meeste toeristen en hier vind je bekende badplaatsen als Canggu, Kuta, Seminyak en Uluwatu. Wij hebben er bewust voor gekozen om deze plekken over te slaan tijdens onze reis, omdat je hier het minst van het authentieke Bali meekrijgt.

Nusa Lembongan

Het eiland Nusa Lembongan is heerlijk om te bezoeken vanuit Bali. Ondanks dat het hier ook redelijk toeristisch is en je hier echt wel heel veel hippe plekken tegen gaat komen, zijn er ook een hoop leuke warungs waar je nog redelijk goedkoop kunt eten. De allerlekkerste vis eet je bij Little Prema Warung. Je kiest hier je eigen vis voor op de grill en je eet hier aan tafels met plastic stoelen. Precies de warung-vibe die we bedoelen. Écht lokaal en goedkoop (maar wel erg lekker!) eet je bij Warung Prema 2. Wij hebben lang getwijfeld om hier een keer aan te schuiven omdat het er behoorlijk shabby uitziet, maar eerlijk is eerlijk: we hebben hier gewoon overheerlijk gegeten voor weinig. Je zit hier sowieso leuk omdat er hier ook veel afgehaald wordt door locals dus je kunt er lekker mensen kijken. Nog zo’n plek waarvan je denkt ‘zitten we hier wel goed’ is Ketut Warung. Verborgen in de steegjes vlakbij het strand zit dit kleine thuis-restaurantje waar je aanschuift aan de lange tafel voor lekker en goedkoop Balinees eten. 

Sanur

De badplaats Sanur is toeristisch, maar wordt minder drukbezocht dan bijvoorbeeld Canggu en Kuta. Deze plek zat in eerste instantie niet in ons reisplan, maar omdat het redelijk dicht bij het vliegveld ligt hebben we hier onze laatste dagen doorgebracht. We dachten hier weinig leuke warungs te gaan vinden, maar we vonden er een waar we het allerlekkerst gegeten hebben van onze hele reis – pal naast ons hotel! Warung Rainbow is een inimini-restaurantje waar je met zo’n 6 personen tegelijk in kunt, dus je moet een beetje geluk hebben dat er plek is. Alles was hier heerlijk en het sfeertje was hier helemaal leuk. Verder hebben we hier ook heel lekker gegeten bij Warung Old Brick. Iets sjieker dan de echt goedkope warungs, maar we hebben hier nog steeds voor een goede prijs kunnen eten. Plekjes die we wel gepind hadden, maar uiteindelijk niet zijn geweest hier zijn Warung Kecil, Warung Little Bird en de Sindhu Night Market.

Gili Air

Gili Air hoort officieel bij Lombok, maar aangezien zoveel mensen de Gili’s combineren met Bali tippen we hier toch even onze favoriete warungs. Er is veel hipheid op Gili Air, maar je kunt bijvoorbeeld bij restaurant Green Chili nog betaalbaar en Balinees eten. Ook Orange’s Warung is een leuke plek voor lokaal eten – en we kregen hier een mega portie nasi goreng! Bij Burger Lady eet je voor prima prijzen local food en zijn de westerse gerechten ook erg betaalbaar. Pineapple Resto is ook lekker qua prijzen, maar hier eet je vooral westerse gerechten. Hetzelfde geldt voor Aura Bowls, prima prijzen voor de lokale gerechten. Kan ook eens lekker zijn als je even geen rijst of noodles wilt! Verder gepind, maar niet tried & tested: Warung Mexicana.

Warung met uitzicht in Munduk Bali
Warung Mexicana Gili Air Indonesie Lombok/Bali
Warung Rainbow Sanur Bali
Share
Pin
Tweet
Ook leuk

Normaal gesproken lees je op Hey Frits vooral over leuke plekjes in Nederland, maar met zoveel leuke Bali warung-ervaring konden we het niet laten om toch die leuke tentjes op het eiland te tippen. Een handig lijstje met leuke, goede warungs waar je lokaal, goedkoop en heerlijk kunt eten!

Begin 2023 maakten wij van Hey Frits een rondreis van zes weken op Bali en Lombok. In zes weken tijd hebben we uiteraard heel veel eetgelegenheden van binnen gezien en voor de authentieke Indonesië ervaring hebben we vooral bij warungs gegeten. Voor degenen die dat concept niet kennen: een warung is niets anders dan een lokaal restaurant – vaak gerund aan huis en meestal erg klein. Aangezien wij vinden dat er vaker bij dit soort lokale restaurants gegeten moet worden in plaats van op de hippe overpriced plekken (die we in ons eigen land ook gewoon hebben) is dit een warung appreciation artikel, met een hoop tried & tested plekjes op het hele eiland. Makkelijk en overzichtelijk per plek zodat je het voorwerk zelf niet meer hoeft te doen als je op Bali bent. You’re welcome!

Hey Bali

Wie denkt dat Bali een eiland is geworden waar je echt geen authentieke plekken meer kunt vinden, moet zich echt even beter laten informeren. True: Bali is mega toeristisch, maar als je een beetje onderzoek doet naar de minder toeristische plekken en buiten het hoogseizoen gaat, dan ga je hier nog wel het echte Bali tegenkomen. Te beginnen bij eten in authentieke restaurants, de warungs. Er is geen plek op het eiland waar je het meer lokaal krijgt dan hier. Uiteraard is het geen aanrader om zomaar overal binnen te lopen en gewoon maar aan te schuiven – om Bali Belly te voorkomen – maar er zijn echt meer dan genoeg warungs op Bali waar dat wel veilig kan. Tip nummer 1 is dan ook altijd: lees reviews voordat je ergens gaat eten. Op Google Maps hebben bijna alle restaurants wel reviews, en zeker op Bali hebben toeristen overal een mening over. En dat is in dit geval fijn, want positief of negatief … die informatie wil je hebben! 

Zo is ons lijstje dus ook tot stand gekomen: veel gezocht en gepind op Google Maps, veel reviews gelezen en uiteindelijk hebben we veel van deze tips uiteraard ook zelf getest en goedgekeurd. Kleine disclaimer: het is natuurlijk altijd verstandig om zelf nog even de meest up-to-date reviews te bekijken voordat je ergens aanschuift. Just to be sure. 

Prijzen

Ook fijn aan eten bij Balinese warungs is dat de prijzen laag zijn. Als je dus low budget wilt reizen dan kun je goedkoop lunchen en dineren op deze plekken. Vaak betaal je omgerekend niet meer dan 2 of 3 euro voor een simpele maaltijd. Het kan per warung wel verschillen: een nasi goreng kan je op de ene plek €1,50 kosten en ergens anders vragen ze soms €4 of €5 voor hetzelfde gerecht. Onze voorselectie is gebaseerd op warungs met de lage prijzen.

Bali
Eten Indonesië warung Bali Sanur

Warungs Midden- en Noord-Bali

Ubud

Ubud is toeristisch, maar ook hier kun je gewoon fijne lokale warungs vinden waar je overheerlijk Indonesisch eet. Onze grote favoriet hier was het kleine verstopte Warung Lokal, in een doodlopend steegje op de veranda van een huis hier. Er is plek voor zo’n 6 personen en de kaart is klein, maar de classics als nasi goreng, capcay en gado gado staan er op de kaart. Een ander leuk tentje hier vlakbij is Warung Garasi, in een zijstraatje van Jl. Monkey Forest. Dit restaurantje is letterlijk in de garage gebouwd en qua aankleding hebben ze dat thema lekker doorgetrokken. 

Lokal Bar Ubud is een restaurant waar wij zelf uiteindelijk niet hebben gegeten, maar deze krijgt wel goede reviews en hier zit je leuk in de mooie tuin. Ook Warung Sen San krijgt goede reviews. Midden in de rijstvelden ligt Dicarik Warung, een leuk tussenstop-plekje voor lunch of een drankje tijdens een wandeling hier. Je hebt er prachtig uitzicht! Op Jl. Hanoman ligt het kleine tentje Ubud Warung, een plekje waar je Indonesisch kunt eten maar ook goedkoop een club sandwich kunt eten als je even wat anders wilt dan rijst.

Munduk

In het noorden van Bali ligt het plaatsje Munduk in een prachtige bergachtige omgeving met veel watervallen. Een stuk minder toeristisch: hier geen hippe restaurants of koffiebars en daarom een stuk goedkoper. Er zijn een paar hotel restaurants waar je westers kunt eten, maar over het algemeen vind je hier vooral warungs met de Indonesische keuken. 

Munduk ligt hoog in de bergen dus vanuit bijna alle warungs heb je hier fenomenaal uitzicht. Zelfs goedkope plekjes hebben hier gewoon zo’n uitzicht, dus je betaalt er hier niet de hoofdprijs voor. Eco Café 2 is zo’n plek, wij hebben hier heerlijk lokaal gegeten én hier kun je ook een lekker bakkie koffie krijgen. Ook Warung Enjoy Café 2 Munduk is een fijn plekje waar je lekker kunt eten – leuk om aan te schuiven na een wandeling langs de rijstvelden hier (Rice Terraces Munduk en Dayang Rice Terraces) Verder stonden hier nog gepind (door de prima reviews): Warung Jojo’s en R&R Coffee Corner (prachtig gelegen tussen de watervallen, we zijn hier wel geweest), maar op deze twee plekken hebben we niet gegeten. 

Warung met uitzicht in Munduk Bali
Tofu sate en nasi goreng Amed Bali
Warung Mexicana Gili Air Indonesie Lombok/Bali

Warungs Oost-Bali

Amed

Amed is een klein kustdorpje in Oost-Bali en ook nog redelijk onontdekt door massa’s toeristen. Net als in Munduk vind je hier vooral lokale restaurantjes, maar hier zie je al wel wat meer koffiebarretjes en westerse restaurants. Hier in Amed hebben we de allerlekkerste tofu saté gegeten, en wel bij Warung Amsha. Hier zit je met je voetjes in het zand, heb je uitzicht op zee en krijg je combinaties die (zo is gebleken) nergens anders op Bali veelvoorkomend zijn. Hier kun je namelijk je saté met nasi of bami goreng krijgen in plaats van enkel met witte rijst (zoals bijna overal op Bali) – je mag hier dus kiezen welke rijst je bij je saté wilt en wat ons betreft is de combinatie van nasi goreng met (tofu) saté en dus satésaus het allerlekkerst! 

Sidemen

Het prachtige Sidemen ligt iets meer landinwaarts en is ook prachtig en nog niet ontdekt bij het grote publiek. Wij hebben een aantal keer gegeten bij Sweet Warung, een klein restaurant met mooi uitzicht over de rijstvelden. Ook leuk hier is Nana’s Pool & Bar Sidemen (of Warung Nana’s Kitchen), maar dit is iets minder traditioneel. Je kunt er wel Balinees eten en de prijzen zijn hier ook helemaal prima, maar het is iets hipper dan de klassieke warungs. Pluspunt van deze plek is dat je er gratis gebruik mag maken van het zwembad, dus onthoud deze plek als je een hotel zonder zwembad hebt geboekt en zin hebt in een duik (met uitzicht op de rijstvelden) In Sidemen zit dan ook nog Warung Tirta Unda. Hier zijn wij zelf niet geweest, maar hij wordt goed beoordeeld! Bij Warung Ady & Spa hebben we wel lekker gegeten voordat we een wandeling in de rijstvelden gingen maken. 

Warung Lokal Ubud Bali
Nasi Goreng Ubud Bali

Warungs Zuid-Bali + Gili Air

Het zuiden van Bali krijgt per jaar de meeste toeristen en hier vind je bekende badplaatsen als Canggu, Kuta, Seminyak en Uluwatu. Wij hebben er bewust voor gekozen om deze plekken over te slaan tijdens onze reis, omdat je hier het minst van het authentieke Bali meekrijgt.

Nusa Lembongan

Het eiland Nusa Lembongan is heerlijk om te bezoeken vanuit Bali. Ondanks dat het hier ook redelijk toeristisch is en je hier echt wel heel veel hippe plekken tegen gaat komen, zijn er ook een hoop leuke warungs waar je nog redelijk goedkoop kunt eten. De allerlekkerste vis eet je bij Little Prema Warung. Je kiest hier je eigen vis voor op de grill en je eet hier aan tafels met plastic stoelen. Precies de warung-vibe die we bedoelen. Écht lokaal en goedkoop (maar wel erg lekker!) eet je bij Warung Prema 2. Wij hebben lang getwijfeld om hier een keer aan te schuiven omdat het er behoorlijk shabby uitziet, maar eerlijk is eerlijk: we hebben hier gewoon overheerlijk gegeten voor weinig. Je zit hier sowieso leuk omdat er hier ook veel afgehaald wordt door locals dus je kunt er lekker mensen kijken. Nog zo’n plek waarvan je denkt ‘zitten we hier wel goed’ is Ketut Warung. Verborgen in de steegjes vlakbij het strand zit dit kleine thuis-restaurantje waar je aanschuift aan de lange tafel voor lekker en goedkoop Balinees eten. 

Sanur

De badplaats Sanur is toeristisch, maar wordt minder drukbezocht dan bijvoorbeeld Canggu en Kuta. Deze plek zat in eerste instantie niet in ons reisplan, maar omdat het redelijk dicht bij het vliegveld ligt hebben we hier onze laatste dagen doorgebracht. We dachten hier weinig leuke warungs te gaan vinden, maar we vonden er een waar we het allerlekkerst gegeten hebben van onze hele reis – pal naast ons hotel! Warung Rainbow is een inimini-restaurantje waar je met zo’n 6 personen tegelijk in kunt, dus je moet een beetje geluk hebben dat er plek is. Alles was hier heerlijk en het sfeertje was hier helemaal leuk. Verder hebben we hier ook heel lekker gegeten bij Warung Old Brick. Iets sjieker dan de echt goedkope warungs, maar we hebben hier nog steeds voor een goede prijs kunnen eten. Plekjes die we wel gepind hadden, maar uiteindelijk niet zijn geweest hier zijn Warung Kecil, Warung Little Bird en de Sindhu Night Market.

Gili Air

Gili Air hoort officieel bij Lombok, maar aangezien zoveel mensen de Gili’s combineren met Bali tippen we hier toch even onze favoriete warungs. Er is veel hipheid op Gili Air, maar je kunt bijvoorbeeld bij restaurant Green Chili nog betaalbaar en Balinees eten. Ook Orange’s Warung is een leuke plek voor lokaal eten – en we kregen hier een mega portie nasi goreng! Bij Burger Lady eet je voor prima prijzen local food en zijn de westerse gerechten ook erg betaalbaar. Pineapple Resto is ook lekker qua prijzen, maar hier eet je vooral westerse gerechten. Hetzelfde geldt voor Aura Bowls, prima prijzen voor de lokale gerechten. Kan ook eens lekker zijn als je even geen rijst of noodles wilt! Verder gepind, maar niet tried & tested: Warung Mexicana.

Warung met uitzicht in Munduk Bali
Warung Mexicana Gili Air Indonesie Lombok/Bali
Warung Rainbow Sanur Bali