Hey Turnhout! Een weekendje (net over de grens) naar België

Turnhout Belgie

Kleine steden zoals het Belgische Turnhout zijn leuk om in een weekend te ontdekken! Je hoeft niks te missen want het is lekker compact en je hebt geen keuzestress omdat er teveel aanbod is. En eigenlijk is dat gewoon heel erg fijn! Dus, plan dat weekend Turnhout maar vast, Hey Frits zet de leukste hotspots voor je op een rijtje. 

Lees ook: Het beste van België in Kortrijk

Hey Turnhout

Turnhout ligt net over de grens in België. Ondanks dat het maar 45 minuten vanaf Breda ligt en zelfs maar een kwartiertje vanaf het grensdorp Baarle-Nassau, voelt het hier toch meteen als vakantie. De zachte Vlaamse ‘g’ klinkt hier weer heerlijk en de bruine cafés met mooie bierkaarten roepen je naam. Turnhout heeft een klein compact centrum en alles ligt op loopafstand van elkaar, dus dat maakt het echt een fijne stad om een kort weekend te zijn. 

Parkeren kan gemakkelijk in de stad en vaak al voor €12 per 24 uur in de Indigo parkeergarages. Er zijn ook een aantal gratis parkeerplaatsen buiten de stad en vanaf daar wandel je in ongeveer 15 minuten naar het centrum. Kom je met het openbaar vervoer dan kun je vanuit Tilburg een rechtstreekse bus naar Turnhout nemen. Deze rit duurt ongeveer 50 minuten. 

Logeren in Turnhout

In het centrum van Turnhout is Corsendonk Turnova een fijn hotel om te verblijven. Alles is dichtbij en dit viersterrenhotel is comfortabel en modern. Het hotel heeft een wellness waar je gratis gebruik van mag maken als gast en je kunt er ook lekker ontbijt bijboeken. 
 

Hoeveel dagen in Turnhout?

Twee dagen (of twee nachten om de vrijdagavond mee te pakken) is lang genoeg om Turnhout te ontdekken. Op zaterdag is het lekker om wat door de stad te dwalen en op zondag kun je eventueel nog een wandeling maken in het omliggende vennengebied. Op zondag zijn de meeste winkels (en hier en daar wat horeca) gesloten, maar restaurants, musea en cafés zijn meestal wel gewoon geopend. Voor een kant-en-klaar rondje scroll je naar beneden! 
Koffiebar Tati Turnhout Belgie
Koffiebar Tati Turnhout Belgie

De hotspots van Turnhout

De hotspots en bezienswaardigheden van Turnhout liggen allemaal dicht bij elkaar. De Grote Markt en de Sint Pieterskerk liggen het meest centraal en daar omheen vind je veel horeca en de winkelstraat met de bekende ketens. Via de winkelstraat kom je uiteindelijk uit in winkelgebied Le Bon met ook weer leuke winkeltjes en horeca zoals restaurants en koffiebarretjes. Juist ten oosten van de Grote Markt wandel je zo het nieuwste gebied van Turnhout in: Turnova met ook weer winkels en horeca. Per gebied tippen we de leukste plekken voor eten, drinken, cultuur en winkelen. 

Rondom de Grote Markt

Hier moet je zijn voor eten en drinken. Er liggen hier een aantal gezellige bruine café’s die het bezoeken waard zijn, zoals Café St Pieter en De Zwarte Ruiter. Ga zeker ook een biertje drinken bij Café de Kazerne. Deze gezellige kroeg heeft leuke zithoekjes en een grote kast vol met spelletjes. Wil je eerst wat eten voordat je aan het bier gaat, dan is restaurant Sorbonne een fijn restaurant met een toegankelijke klassieke kaart. Bij het Stadscafé en het naastgelegen Mister Spaghetti kun je gewoon lekker makkelijk eten en dat is natuurlijk goed te combineren met een cafébezoek. Voor ontbijt, lunch en koffie wandel je de passage in naar Tati Coffee Roasters.

In de Herentalsstraat, een zijstraat van de Grote Markt vind je ook nog een aantal leuke hotspots. Winkelen kan hier bij kledingwinkel Lenz en interieurwinkel Rimboe. Voor koffie kun je naar Breek Koffiebar en verderop in de straat is Café Chaos ook weer leuk om ’s avonds te eten of borrelen. Nog op zoek naar een typisch Turnhoutse lekkernij? Bij Chocolatier Guy Pas koop je het Turnhouts Troefke: een boterkoekje met chocoladebodem in de vorm van een speelkaart.

Speelkaarten Museum Turnhout
Gastrobar Gaston Turnhout Belgie
Speelkaarten Museum Turnhout
Studio Ellis Turnhout Belgie
Studio Ellis Turnhout Belgie
Studio Ellis Turnhout Belgie

Turnova en Le Bon

Turnova is het verlengstuk van de Grote Markt en dit woon-en winkelgebied is modern en nieuw. Dit stukje van Turnhout heeft veel hoogbouw, maar er staan ook nog een paar oude gebouwen verscholen tussen de nieuwbouw. Zo is MICHELIN restaurant Bink gevestigd in een voormalige drukkerij en hier zijn de oude elementen nog mooi zichtbaar. Ook de winkel A.S Adventure is leuk om even binnen te stappen en hier zie je op de eerste verdieping ook nog hoe prachtig het oude pand hier was. Voor koffie, lunch of borrel kun je in Turnova naar Bold en heb je meer zin in een broodje to go of even snel wat te eten dan kun je naar Bakkerij Peeters of Hawaiian Poke Bowl.

Winkelcentrum Le Bon ligt aan de andere kant van het centrum en dit is een knus stukje in de stad. Er zijn winkels en restaurants en vooral leuk hier zijn de facades en gebouwen waarin de winkels zitten. Nieuw en industrieel maar toch ook heel sfeervol en gezellig. Uiteten doe je bij het mooie Gastrobar Gaston of het tegenover gelegen restaurant Pique Nique. Voor koffie met wat lekkers kun je hier naar Fresh & Coffee en een paar leuke winkels zijn kledingwinkel Julia, interieurwinkel Studio Ellis en conceptstore Vita.

Richting het kasteel

Vanuit Le Bon is het een paar minuten lopen naar Kasteel van de Hertogen van Brabant. Op de route in de Sint Antoniusstraat zijn nog een aantal leuke adresjes. Zo waan je je bij Svea’s Theehuisje in een poppenhuisje waar je thee kunt drinken. Bij Chocolaterie Puur haal je de lekkerste bonbons en het is altijd even leuk om bij Dille & Kamille binnen te stappen. Op de hoek zit dan nog Henri’s Food & Espresso bar. Ook daar: Cultuurhuis De Warande, waar je voor een groot cultureel programma aanbod terecht kunt. 

Begijnhof Turnhout

Via het Kasteelplein kun je nog even doorlopen naar het Begijnhof van Turnhout. Hier ligt trouwens op de hoek ook nog het iconische Café Ranonkel, zo’n echt bruin café waar je eigenlijk even een biertje moet drinken. Dan het Begijnhof: een mooi stukje erfgoed net buiten het centrum van de stad. 

Vita Conceptstore Turnhout Belgie
Ranonkel cafe Turnhout Belgie
Vita Conceptstore Turnhout Belgie

Ook nog leuk in Turnhout

Zeg je België dan zeg je bier natuurlijk, en zeg je Turnhout dan zeg je speelkaarten (als je ook het Nationaal Museum van de Speelkaart gaat bezoeken dan weet je waarom!) Tijdens de Biertroefroute ga je deze twee combineren ‘op café’ en maak je een leuke kroegentocht langs de gezelligste cafés. Je kunt er een potje kaarten of een ander spel spelen – in veel cafés hier staan kasten vol spelletjes. Je koopt voor €12 bij Toerisme & UiT (het VVV-kantoor op de Grote Markt) een brochure met de deelnemende cafés en daarbij zitten drie drankbonnen die je in een café naar keuze kunt inleveren. 

Het Nationaal Museum van de Speelkaarten laat je zien wat de geschiedenis is van het drukwerk dat in Turnhout groot is geworden. Vooral speelkaarten zijn hier veel gedrukt, maar er is veel meer te vertellen en te laten zien over de geschiedenis van de verschillende druktechnieken en de historie van speelkaarten. Leuk om eens een keer te zien en meer over te weten te komen!

Turnhout heeft nog twee andere kleine musea die je kunt bezoeken: Het Taxandriamuseum vertelt over de geschiedenis van Turnhout en het Kempengebied en het Begijnhofmuseum geeft je een inkijkje in het leven van de Begijnen vroeger. Je kunt een combi-ticket voor de drie musea kopen voor €7,50 (2024) Leuk om te bezoeken als je een regenachtige dag treft of als op zondag veel winkels gesloten zijn. 

Op vijf autominuten vanaf Turnhout kun je fijn wandelen in het Turnhouts Vennengebied. Je kunt er verschillende routes kiezen en de kortste wandeling is 3 km. Bij Klein Engelandhoeve kun je nog een kop koffie drinken voor of na je wandeling. Een leuke tussenstop voordat je weer koers richting huis zet. Ook op deze route terug richting Nederland ligt de leuke Panorama Zomerbar, zeker leuk om even te stoppen voor een drankje in de zomermaanden. In de zomer kun je ook heel leuk een boeket bloemen plukken bij Pluktuin Bellefleur.

Iets buiten Turnhout ligt Brouwerij Het Nest (met leuke speelkaart-logo’s op de flessen), inmiddels een bekende bierbrouwer in de regio waar je iedere laatste zaterdag van de maand een rondleiding kunt doen. Aanmelden hoeft niet en de rondleiding duurt 45 minuten (incl. een consumptie)

Ook leuk: de Proevertjeswandeling. Tijdens deze route door de stad ga je op tien plekken eten en drinken. Je krijgt overal een klein ‘proevertje’ of drankje en ontdekt op een leuke manier de stad.

Ieder jaar wordt in januari Turnhout by Night georganiseerd. Een leuke zaterdagavond met een wandeling van bijna tien kilometer dwars door de stad en langs allerlei locaties in de stad. Er zijn optredens, alles is mooi verlicht en onderweg kun je opwarmen met een hapje of drankje bij verschillende standjes. Erg leuk om te combineren met een weekendje Turnhout!

Benieuwd naar meer? Op Visit Turnhout vind je nog veel meer informatie over de stad en wat te doen in de omgeving. 

Begijnhof Turnhout Belgie
Corsendonk Turnova Turnhout Belgie
Rimboe Turnhout Belgie
Corsendonk Turnova Turnhout Belgie
Sorbonne Turnhout Belgie

Het kant-en-klare rondje

Heb je geen zin om uit te zoeken waar je heen moet in Turnhout? Hou dan lekker dit lijstje aan voor een rondje langs horeca, winkels en cultuur. 

Boek 2 nachten en rij na je werk richting Turnhout om hier eventueel op de eerste avond nog een hapje te eten en in ieder geval nog ergens in het café een biertje te drinken. 

 • Eten: Sorbonne op de Grote Markt
 • Bier: Café de Kazerne op de Grote Markt 

Dag 1

 • Ontbijten bij Tati Coffee Roasters
 • Bezoek aan Nationaal Museum van de Speelkaarten
 • Koffie drinken bij Breek Koffiebar en winkelen bij Rimboe en Lenz in de Herentalsstraat. Daarna Turnhouts Troefkes (koekjes) halen bij Chocolatier Guy Pas
 • Lunchen bij Gastrobar Gaston 
 • Winkelen bij Julia, Studio Ellis en Vita
 • Wandelen naar het Begijnhof
 • Biertje drinken bij Café Ranonkel 
 • Dineren bij Bink of Stadscafé
 • Naar een voorstelling bij Cultuurhuis De Warande

Dag 2

 • Ontbijten bij Breek Koffiebar
 • Bezoek Begijnhofmuseum
 • Lunch bij Bold
 • Speciaalbiertje bij Café Chaos
 • Drankje en relaxen bij Panorama Zomerbar (alleen in de zomer)
 • Bloemen plukken bij Pluktuin Bellefleur (apr – sept)
 • Wandeling Turnhouts Vennengebied
Share
Pin
Tweet
Ook leuk

Kleine steden zoals het Belgische Turnhout zijn leuk om in een weekend te ontdekken! Je hoeft niks te missen want het is lekker compact en je hebt geen keuzestress omdat er teveel aanbod is. En eigenlijk is dat gewoon heel erg fijn! Dus, plan dat weekend Turnhout maar vast, Hey Frits zet de leukste hotspots voor je op een rijtje. 

Hey Turnhout

Turnhout ligt net over de grens in België. Ondanks dat het maar 45 minuten vanaf Breda ligt en zelfs maar een kwartiertje vanaf het grensdorp Baarle-Nassau, voelt het hier toch meteen als vakantie. De zachte Vlaamse ‘g’ klinkt hier weer heerlijk en de bruine cafés met mooie bierkaarten roepen je naam. Turnhout heeft een klein compact centrum en alles ligt op loopafstand van elkaar, dus dat maakt het echt een fijne stad om een kort weekend te zijn. 

Parkeren kan gemakkelijk in de stad en vaak al voor €12 per 24 uur in de Indigo parkeergarages. Er zijn ook een aantal gratis parkeerplaatsen buiten de stad en vanaf daar wandel je in ongeveer 15 minuten naar het centrum. Kom je met het openbaar vervoer dan kun je vanuit Tilburg een rechtstreekse bus naar Turnhout nemen. Deze rit duurt ongeveer 50 minuten. 

Logeren in Turnhout

In het centrum van Turnhout is Corsendonk Turnova een fijn hotel om te verblijven. Alles is dichtbij en dit viersterrenhotel is comfortabel en modern. Het hotel heeft een wellness waar je gratis gebruik van mag maken als gast en je kunt er ook lekker ontbijt bijboeken. 
 

Hoeveel dagen in Turnhout?

Twee dagen (of twee nachten om de vrijdagavond mee te pakken) is lang genoeg om Turnhout te ontdekken. Op zaterdag is het lekker om wat door de stad te dwalen en op zondag kun je eventueel nog een wandeling maken in het omliggende vennengebied. Op zondag zijn de meeste winkels (en hier en daar wat horeca) gesloten, maar restaurants, musea en cafés zijn meestal wel gewoon geopend. Voor een kant-en-klaar rondje scroll je naar beneden! 
Koffiebar Tati Turnhout Belgie
Koffiebar Tati Turnhout Belgie

De hotspots van Turnhout

De hotspots en bezienswaardigheden van Turnhout liggen allemaal dicht bij elkaar. De Grote Markt en de Sint Pieterskerk liggen het meest centraal en daar omheen vind je veel horeca en de winkelstraat met de bekende ketens. Via de winkelstraat kom je uiteindelijk uit in winkelgebied Le Bon met ook weer leuke winkeltjes en horeca zoals restaurants en koffiebarretjes. Juist ten oosten van de Grote Markt wandel je zo het nieuwste gebied van Turnhout in: Turnova met ook weer winkels en horeca. Per gebied tippen we de leukste plekken voor eten, drinken, cultuur en winkelen. 

Rondom de Grote Markt

Hier moet je zijn voor eten en drinken. Er liggen hier een aantal gezellige bruine café’s die het bezoeken waard zijn, zoals Café St Pieter en De Zwarte Ruiter. Ga zeker ook een biertje drinken bij Café de Kazerne. Deze gezellige kroeg heeft leuke zithoekjes en een grote kast vol met spelletjes. Wil je eerst wat eten voordat je aan het bier gaat, dan is restaurant Sorbonne een fijn restaurant met een toegankelijke klassieke kaart. Bij het Stadscafé en het naastgelegen Mister Spaghetti kun je gewoon lekker makkelijk eten en dat is natuurlijk goed te combineren met een cafébezoek. Voor ontbijt, lunch en koffie wandel je de passage in naar Tati Coffee Roasters.

In de Herentalsstraat, een zijstraat van de Grote Markt vind je ook nog een aantal leuke hotspots. Winkelen kan hier bij kledingwinkel Lenz en interieurwinkel Rimboe. Voor koffie kun je naar Breek Koffiebar en verderop in de straat is Café Chaos ook weer leuk om ’s avonds te eten of borrelen. Nog op zoek naar een typisch Turnhoutse lekkernij? Bij Chocolatier Guy Pas koop je het Turnhouts Troefke: een boterkoekje met chocoladebodem in de vorm van een speelkaart.

Speelkaarten Museum Turnhout
Gastrobar Gaston Turnhout Belgie
Speelkaarten Museum Turnhout
Studio Ellis Turnhout Belgie
Studio Ellis Turnhout Belgie
Studio Ellis Turnhout Belgie

Turnova en Le Bon

Turnova is het verlengstuk van de Grote Markt en dit woon-en winkelgebied is modern en nieuw. Dit stukje van Turnhout heeft veel hoogbouw, maar er staan ook nog een paar oude gebouwen verscholen tussen de nieuwbouw. Zo is MICHELIN restaurant Bink gevestigd in een voormalige drukkerij en hier zijn de oude elementen nog mooi zichtbaar. Ook de winkel A.S Adventure is leuk om even binnen te stappen en hier zie je op de eerste verdieping ook nog hoe prachtig het oude pand hier was. Voor koffie, lunch of borrel kun je in Turnova naar Bold en heb je meer zin in een broodje to go of even snel wat te eten dan kun je naar Bakkerij Peeters of Hawaiian Poke Bowl.

Winkelcentrum Le Bon ligt aan de andere kant van het centrum en dit is een knus stukje in de stad. Er zijn winkels en restaurants en vooral leuk hier zijn de facades en gebouwen waarin de winkels zitten. Nieuw en industrieel maar toch ook heel sfeervol en gezellig. Uiteten doe je bij het mooie Gastrobar Gaston of het tegenover gelegen restaurant Pique Nique. Voor koffie met wat lekkers kun je hier naar Fresh & Coffee en een paar leuke winkels zijn kledingwinkel Julia, interieurwinkel Studio Ellis en conceptstore Vita.

Richting het kasteel

Vanuit Le Bon is het een paar minuten lopen naar Kasteel van de Hertogen van Brabant. Op de route in de Sint Antoniusstraat zijn nog een aantal leuke adresjes. Zo waan je je bij Svea’s Theehuisje in een poppenhuisje waar je thee kunt drinken. Bij Chocolaterie Puur haal je de lekkerste bonbons en het is altijd even leuk om bij Dille & Kamille binnen te stappen. Op de hoek zit dan nog Henri’s Food & Espresso bar. Ook daar: Cultuurhuis De Warande, waar je voor een groot cultureel programma aanbod terecht kunt. 

Begijnhof Turnhout

Via het Kasteelplein kun je nog even doorlopen naar het Begijnhof van Turnhout. Hier ligt trouwens op de hoek ook nog het iconische Café Ranonkel, zo’n echt bruin café waar je eigenlijk even een biertje moet drinken. Dan het Begijnhof: een mooi stukje erfgoed net buiten het centrum van de stad. 

Vita Conceptstore Turnhout Belgie
Ranonkel cafe Turnhout Belgie
Vita Conceptstore Turnhout Belgie

Ook nog leuk in Turnhout

Zeg je België dan zeg je bier natuurlijk, en zeg je Turnhout dan zeg je speelkaarten (als je ook het Nationaal Museum van de Speelkaart gaat bezoeken dan weet je waarom!) Tijdens de Biertroefroute ga je deze twee combineren ‘op café’ en maak je een leuke kroegentocht langs de gezelligste cafés. Je kunt er een potje kaarten of een ander spel spelen – in veel cafés hier staan kasten vol spelletjes. Je koopt voor €12 bij Toerisme & UiT (het VVV-kantoor op de Grote Markt) een brochure met de deelnemende cafés en daarbij zitten drie drankbonnen die je in een café naar keuze kunt inleveren. 

Het Nationaal Museum van de Speelkaarten laat je zien wat de geschiedenis is van het drukwerk dat in Turnhout groot is geworden. Vooral speelkaarten zijn hier veel gedrukt, maar er is veel meer te vertellen en te laten zien over de geschiedenis van de verschillende druktechnieken en de historie van speelkaarten. Leuk om eens een keer te zien en meer over te weten te komen!

Turnhout heeft nog twee andere kleine musea die je kunt bezoeken: Het Taxandriamuseum vertelt over de geschiedenis van Turnhout en het Kempengebied en het Begijnhofmuseum geeft je een inkijkje in het leven van de Begijnen vroeger. Je kunt een combi-ticket voor de drie musea kopen voor €7,50 (2024) Leuk om te bezoeken als je een regenachtige dag treft of als op zondag veel winkels gesloten zijn. 

Op vijf autominuten vanaf Turnhout kun je fijn wandelen in het Turnhouts Vennengebied. Je kunt er verschillende routes kiezen en de kortste wandeling is 3 km. Bij Klein Engelandhoeve kun je nog een kop koffie drinken voor of na je wandeling. Een leuke tussenstop voordat je weer koers richting huis zet. Ook op deze route terug richting Nederland ligt de leuke Panorama Zomerbar, zeker leuk om even te stoppen voor een drankje in de zomermaanden. In de zomer kun je ook heel leuk een boeket bloemen plukken bij Pluktuin Bellefleur.

Iets buiten Turnhout ligt Brouwerij Het Nest (met leuke speelkaart-logo’s op de flessen), inmiddels een bekende bierbrouwer in de regio waar je iedere laatste zaterdag van de maand een rondleiding kunt doen. Aanmelden hoeft niet en de rondleiding duurt 45 minuten (incl. een consumptie)

Ook leuk: de Proevertjeswandeling. Tijdens deze route door de stad ga je op tien plekken eten en drinken. Je krijgt overal een klein ‘proevertje’ of drankje en ontdekt op een leuke manier de stad.

Ieder jaar wordt in januari Turnhout by Night georganiseerd. Een leuke zaterdagavond met een wandeling van bijna tien kilometer dwars door de stad en langs allerlei locaties in de stad. Er zijn optredens, alles is mooi verlicht en onderweg kun je opwarmen met een hapje of drankje bij verschillende standjes. Erg leuk om te combineren met een weekendje Turnhout!

Benieuwd naar meer? Op Visit Turnhout vind je nog veel meer informatie over de stad en wat te doen in de omgeving. 

Begijnhof Turnhout Belgie
Corsendonk Turnova Turnhout Belgie
Rimboe Turnhout Belgie
Corsendonk Turnova Turnhout Belgie
Sorbonne Turnhout Belgie

Het kant-en-klare rondje

Heb je geen zin om uit te zoeken waar je heen moet in Turnhout? Hou dan lekker dit lijstje aan voor een rondje langs horeca, winkels en cultuur. 

Boek 2 nachten en rij na je werk richting Turnhout om hier eventueel op de eerste avond nog een hapje te eten en in ieder geval nog ergens in het café een biertje te drinken. 

 • Eten: Sorbonne op de Grote Markt
 • Bier: Café de Kazerne op de Grote Markt 

Dag 1

 • Ontbijten bij Tati Coffee Roasters
 • Bezoek aan Nationaal Museum van de Speelkaarten
 • Koffie drinken bij Breek Koffiebar en winkelen bij Rimboe en Lenz in de Herentalsstraat. Daarna Turnhouts Troefkes (koekjes) halen bij Chocolatier Guy Pas
 • Lunchen bij Gastrobar Gaston 
 • Winkelen bij Julia, Studio Ellis en Vita
 • Wandelen naar het Begijnhof
 • Biertje drinken bij Café Ranonkel 
 • Dineren bij Bink of Stadscafé
 • Naar een voorstelling bij Cultuurhuis De Warande

Dag 2

 • Ontbijten bij Breek Koffiebar
 • Bezoek Begijnhofmuseum
 • Lunch bij Bold
 • Speciaalbiertje bij Café Chaos
 • Drankje en relaxen bij Panorama Zomerbar (alleen in de zomer)
 • Bloemen plukken bij Pluktuin Bellefleur (apr – sept)
 • Wandeling Turnhouts Vennengebied