food eten zongedroogde tomaat

Zongedroogde tomaatjes

Als je wat tijd over hebt op een saaie zondagmiddag, haal dan een miljoen cherry tomaatjes en ga je eigen zongedroogde tomaatjes maken. Serieus, nog nooit zoiets lekkers geproefd! Niet te vergelijken met de zoute tomaatjes uit een pot (althans, die van mij smaakte absoluut anders), maar wel heel erg lekker.

Dit recept komt van de website Uit Pauline’s Keuken. Een site met heerlijke en meestal simpele gerechten. Dat is wat een mens nodig heeft! Het maken van de zongedroogde tomaatjes neemt een hoop tijd in beslag en je moet geduld hebben, maar het is wel gaaf om te kunnen zeggen dat je je eigen zongedroogde tomaatjes hebt gemaakt toch!

food eten zongedroogde tomaat

Als de tomaatjes klaar zijn kun je ze – net als de echte zongedroogde tomaten – in een pot met olijfolie doen. Ik vond ze echter te lekker dus heb ze allemaal zo opgegeten! Ik had er ook niet zoveel dat ik een hele pot kon vullen, dus als je dat wilt doen dan héél veel tomaatjes in de oven doen! Maargoed, laten we bij het begin beginnen. Zo maak je ze!

food eten zongedroogde tomaat

INGREDIËNTEN
Cherrytomaatjes, zoveel als je hebt
Een stuk of 5 knoflooktenen
Peper en zout
Olijfolie

ZO MAAK JE HET
Verwarm de oven voor op 100 graden, heteluchtstand. Was de tomaatjes en verwijder de kroontjes. Halveer de tomaatjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Kneus de knoflooktenen met de platte kant van je mes. Snijd ze in grove stukken en leg ze tussen de tomaatjes. Breng de tomaatjes op smaak met peper en zout. Sprenkel er wat olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven. Steek een pollepel tussen de ovendeur. Zo blijft deze op een kier staan. Laat de tomaatjes in 2 tot 3 uur zachtjes drogen. Houd het tussentijds in de gaten. Ze moeten ook weer niet te veel krimpen.

Verdeel de zongedroogde tomaatjes met de knoflook in een schone glazen pot. Je kunt er eventueel nog wat kruiden zoals tijm en rozemarijn insteken. Vul de pot tot de rand met olijfolie en bewaar de tomaatjes tot gebruik in de koelkast. Je kunt de tomaatjes onder olie, vrij lang bewaren. Belangrijk is wel dat de knoflook die je gebruikt, verhit is. Mocht je extra knoflook toe willen voeg, blancheer deze dan eerst.

Dit recept komt van Uit Pauline’s keuken

3 comments on “Zongedroogde tomaatjes

  1. Pingback: Quiche met mediterrane groenten | HEY FRITS

  2. Pingback: Tomaten-olijvenbrood met rozemarijn en zeezout - Hey Frits

  3. Pingback: Hartig desembrood met drie soorten tzatziki | Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.