reizen travel algemeen magazine palm springs bril vakantiedagen

Hoe je 46 dagen op reis kunt met 25 vakantiedagen in 2019!

Als je net als de gemiddelde Nederlander 25 vakantiedagen hebt en nog wat vrije feestdagen bij elkaar kunt harken, dan is het toch ieder jaar weer een uitdaging om deze dagen zo optimaal mogelijk in te zetten. Niet onmogelijk, trouwens. Je kunt echt wel meer dan 25 dagen op vakantie. En dat doe je zo!

Het duurt nog even voordat het 2019 is, maar vakantieplannen en roosters voor volgend jaar moeten vaak ver van tevoren gemaakt worden. Of wellicht geldt bij jou op je werk wel: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Je kunt er dan maar zo vroeg mogelijk bij zijn, toch?

Even rekenen: 25 vakantiedagen dat is 5 werkweken per jaar. Laten we het jaar gewoon starten op 1 januari en eerst beginnen met alle vrije feestdagen waar we sowieso niets voor hoeven in te leveren. Van alle feestdagen in 2019 kun je deze tripjes maken en hoef je slechts 3 of 4 vrije dagen op te nemen, mocht je ze allemaal in dat jaar willen gebruiken voor vakantie natuurlijk.

reizen travel algemeen camera paspoort vakantiedagen

Lang weekend met Goede Vrijdag en Pasen (19 april t/m 22 april)

Vertrek op donderdagavond 18 april, dan haal je echt het meeste uit je tripje. Goede Vrijdag valt dit jaar op 19 april, dus die vrijdag heb je sowieso te pakken! Plak daar het weekend achteraan en je hebt een lang weekend om te genieten van een stedentrip bijvoorbeeld. Mocht je nou geen vrij hebben op Goede Vrijdag dan kun je alsnog van vrijdagavond 19 april t/m maandag 22 april lekker een weekendje weg.

Hemelvaartsdag in mei (29 mei t/m 2 juni)

Voor dit héle lange weekend moet je 1 dagje vrij vragen, maar dan kun je wel weg van woensdagavond 29 mei t/m zondag 2 juni. 4 hele dagen om misschien alvast ergens aan het strand van een aantal dagen zon te genieten? De stand: 25-1.

Nóg een lang weekend dan … (7 juni t/m 10 juni)

Met Pinksteren (9 en 10 juni) plak je de heerlijke maandag nog even aan je lange weekend vast. Vertrek op vrijdagavond 7 juni en je kunt t/m maandag 10 juni weer op ontdekkingstocht. Citytrip of strand, het is in juni overal al goed vertoeven toch?

Een weekje weg met kerst misschien? (20 december t/m 29 december)

Kerstmis valt in 2019 op woensdag en donderdag, dus waarom plak je daar niet wat extra dagen aan vast zodat je 9 dagen vrij bent? Klinkt goed toch! Neem maandag 23 december en dinsdag 24 december voor kerst vrij en de vrijdag daarna. Je zou dan op vrijdagavond 20 december al kunnen vertrekken zodat je t/m zondag 29 december lekker vakantie kunt vieren. Je krijgt dus 9 vrije dagen voor 3 vakantiedagen. Tussenstand: 24-3.

reizen travel algemeen magazine camera boek vakantiedagen

Juist, als je hebt meegerekend dan lever je maximaal 4 vrije dagen in, maar dan kun je wel drie keer een lang weekend weg in het voorjaar én heb je een week vakantie tijdens kerst.

Wat doe je met die overige 21 vakantiedagen?

Er zijn nu dus nog 21 vakantiedagen over waarvan je echt lang op vakantie kunt gaan. Bij veel bedrijven mag je niet meer dan 3 weken achter elkaar vakantie nemen, maar eigenlijk vind ik dat ook niet zo erg. Verspreiden over het jaar zorgt ervoor dat je steeds weer ergens naar uit kunt kijken. En als je deze 21 dagen handig plant dan kun je ook nog langer weg natuurlijk. Laten we eens kijken hoe ver we komen.

In januari of februari kun je lekker een weekje richting de zon. Even opwarmen. Ga maximaal een weekje, dan lever je vijf vakantiedagen in (-5) Daarna komen de feestdagen, hiep hoi! Halverwege april het eerste stedentripje, en dat zonder iets in te leveren! Het weekend van Hemelvaartsdag valt daarna eind mei. Aangezien je hiervoor ook één extra dag moet inleveren kun je er voor kiezen om deze over te slaan, aangezien je begin juni ook weer mag met het Pinksterweekend. Of gewoon alles lekker doen, je hoeft niet ver weg natuurlijk!

Juni, juli en augustus zijn natuurlijk niet de beste maanden om op vakantie te gaan, omdat het dan vaak duur is om te reizen. Aangezien het dan toch zomer is in Nederland kun je dan misschien beter in Nederland blijven en nog een weekendje Texel o.i.d. boeken. Hopen op mooi weer dan!

Blijf je in Nederland? Dit zijn 5x de leukste Airbnb’s onder de 100 euro.

reizen travel algmeen laptop boeken thee vakantiedagen

We hebben nog 16 dagen over, dus je kunt in het najaar nog zeker 3 weken op een verre reis. Tel daarbij de weekenden op en je kunt 22 dagen weg. Daar moet je toch wel een mooie reis van kunnen maken. Wat dacht je van Thailand, Mexico of Rwanda?

In totaal kun je dus 46 dagen op reis met maar 25 vakantiedagen! Wauw, ik zal nooit meer zeuren dat ik te weinig vakantiedagen krijg. Ik doe het zelf dus gewoon al jaren fout.

22 comments on “Hoe je 46 dagen op reis kunt met 25 vakantiedagen in 2019!

 1. nicole orriens

  Wat een originele en leuke post om op deze manier het maximale uit je vakantiedagen te halen. Ik ga mijn man tippen! Die werkt in loondienst; zelf werk ik als zzp’er.

 2. Heel goed aangegeven en op deze manier doen wij het dus ook, wij gebruikend lange weekenden om te gaan klimmen in België of Duitsland, ideaal.

 3. ZALIGE BLOG! Al begon het met een *kleine* teleurstelling: in Vlaanderen hebben wij Goede Vrijdag geen vrijaf. Maar je hebt me wel aangespoord om de kalender van volgend jaar al eens onder de loep te nemen. Wat mijn werk betreft zit ik nog wat in een onzekere periode, maar kom, plannen kan altijd toch!

  • Haha precies! Maar ik hoorde van mijn Belgische collega’s dat jullie in België wel een soort van voordeel hebben dat als een feestdag in het weekend valt, deze gecompenseerd wordt op een werkdag? Wij in Nederland hebben dan gewoon pech!

 4. Handig! Eruit halen wat erin zit.

 5. hahaha, wat een slimme tips. Nu ik als zzp-er werk, en mijn werk gewoon mee kan nemen, hoef ik ook minder te plannen

 6. Wat een slimme tips! Wie wil er nou niet langer op vakantie? Hihi
  Liefs,
  Yousra Yasmine

 7. Las laatst ook al bij iemand hoe ze slim de vakantie implant. Echt heel handige tips

 8. Handig om je tijd optimaal te besteden om wat leuke reisjes te plannen. Ik werk zelf als zzp’er dus heb geen beperking in mijn vakantiedagen maar mijn partner wel. Helaas zijn wij wel gebonden aan de zomervakantie ivm schoolgaande kinderen. Maar ik ga meteen wat leuke tripjes plannen voor 2019! Thx

  • Fijn dat jij als zzp’er zelf kan bepalen, maar jammer dat je dan alsnog gebonden bent aan schoolvakanties. Nouja, iedere reis die je kunt maken is al fijn 😀

 9. Hele leuke. slimme en handige blog! Op dit moment werk ik niet in loondienst, maar toen ik dat nog wel deed, plakte ik ook altijd extra dagen aan feestdagen. Thanks hiervoor xxx

 10. Een hele leuke berekening! Soms kun je inderdaad veel meer weg dan je op voorhand denkt met je vakantiedagen. Alleen jammer dat het rondom die feestdagen vaak wel wat duurder is om ergens iets te boeken.

 11. Ideaal zo’n lijstje… Ik ga hem even met manlief doornemen! Lekker veel dagen samen vrij plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.