Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Vliegen met Xiamen Airlines: alle praktische informatie op een rij

We kennen allemaal KLM, Emirates en Turkish Airlines, maar heb je ooit gehoord van Xiamen Airlines? Deze Chinese luchtvaartmaatschappij vliegt goedkoop richting Azië en Australië – met altijd een overstap in Xiamen. Waar moet je op letten als je een ticket boekt bij Xiamen Airlines? Hey Frits zet het voor je op een rijtje.

Ik ken eigenlijk niemand die reviews checkt over KLM of Emirates voor het boeken van een ticket. Dit soort grote airlines hebben een goede reputatie, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan vast. Voor mijn reis naar Cambodja kwam Xiamen Airlines als goedkoopste uit te bus – het scheelde zo’n 150 tot 200 euro met de tweede beste optie.

Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Lees reviews

Heel fijn natuurlijk, zo’n lage prijs … maar goedkoop kan in dit geval ook betekenen dat de service bagger is. Als de prijs voor jou het allerbelangrijkste is dan zeg ik gewoon lekker doen. Maar als jij een beetje waarde hecht aan reviews van andere mensen dan is het aan te raden om bijvoorbeeld beoordelingen op Tripadvisor te lezen. Over het algemeen zijn de mensen tevreden over deze maatschappij (2018), maar het is helemaal aan jou om de reviews op waarde te bepalen.

Met Xiamen naar Thailand? Lees hier Travel Stories | twee weken Thailand.

Het vliegveld van Xiamen

Als je de reviews leest dan is er één groot minpunt van reizen met Xiamen Airlines: het is allemaal erg onduidelijk op het vliegveld van Xiamen. Het personeel in het vliegtuig en op de grond spreekt weinig tot geen Engels, en je weg vinden op zo’n groot vliegveld is dan erg lastig. Zeker als je weinig tijd hebt voor je overstap dan kan dit stressen zijn, want je moet op dit vliegveld weer opnieuw in de rij bij de immigratiedienst (of soms zelfs je bagage opnieuw inchecken!)

Doorlabelen of opnieuw inchecken?

In de informatie die te vinden is op de website van Xiamen Airlines staat redelijk duidelijk uitgelegd hoe het allemaal werkt. Afhankelijk van of je nationaal of internationaal doorreist is de procedure iets anders, met als grote verschil dat je bagage tijdens een internationale doorreis doorgelabeld wordt (alleen als beide vluchten worden uitgevoerd door Xiamen Airlines), en dat je bij een nationale doorreis je bagage moet ophalen en daarna opnieuw moet inchecken.

Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Minimaal 90 minuten overstaptijd

Voor beide soorten doorreizen wordt minimaal 90 minuten overstaptijd aangeraden, maar dat is erg ambitieus – zeker als je moet wachten op je bagage en het daarna weer opnieuw moet inchecken. Houd rekening met (lange) rijen door eventuele drukte en schat voor jezelf in hoe goed jij dit soort stress aankunt! Een overstap van 2,5 uur moet in theorie dus prima lukken, maar het geeft jezelf misschien iets meer rust als deze in ieder geval langer dan 3 uur is. Wij hebben namelijk moeten rennen om de aansluitende vlucht te halen … en trust me: het was vreselijk veel stress!

Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Om het je makkelijk te maken heb ik hieronder de procedure beschreven voor een internationale doorreis:

 1. Aankomst op Xiamen Airport Terminal 3. Volg de ‘transfer’ borden.
 2. Inreisformaliteiten (immigratie en douane) Sluit aan in de rij om een tijdelijk visum te ontvangen. Dit duurt vaak erg lang! Hier lever je een arrival card in die je al in het vliegtuig krijgt en invult.
 3. Langs douane. Na de bagage check sta je in de arrival hall. Als je een lange overstap hebt in Xiamen dan kun je hier bij de Transfer Counter/Desk een gratis hotelovernachting of een stadstour regelen. Alleen de taxi moet je zelf betalen (in Chinese Yuan, dus ga eerst pinnen!)
 4. Check-in voor de aansluitende vlucht in de departure hall bij de Xiamen Airlines desk een verdieping hoger. Na de douane kom je door schuifdeuren en sla je linkaf, richting de KFC. Daar neem je de lift naar de 2e verdieping. Sla rechtsaf en loop door tot je een glazen scheidingswand ziet met het bord voor internationale departures erboven. Zoek de juiste incheckbalie en ontvang de boardingpass voor je volgende vlucht. (TIP: Gelezen op Tripadvisor: Bewaar de boardingpass van je eerste vlucht, het kan zijn dat ze daar nog een keer om vragen)
 5. Langs immigratie. Hier krijg je een stempel en wordt de arrival card die je bij aankomst kreeg weer ingenomen.
 6. Security check.
 7. Wachten voor boarding en vertrek.

Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Mocht je eerste vlucht vertraging hebben waardoor het halen van je tweede vlucht in gevaar komt, dan kan het zijn dat er een grondstewardess op je staat te wachten om je sneller door het proces heen te loodsen. Geen garantie dat er altijd iemand op je staat te wachten natuurlijk, maar in de reviews op Tripadvisor lees ik dit vaker. Wij moesten het helaas zonder deze service doen en alles zelf uitzoeken binnen 2 uur.

Extra handige tips

Er zijn nog een paar dingen waar je rekening mee kunt houden – voordat je de vlucht boekt of wanneer je op het vliegveld van Xiamen aankomt.

 1. Bekijk het reisschema van de vlucht goed. Een overstap van 2,5 uur lijkt genoeg, maar bedenk dat hier altijd tijd vanaf gaat omdat de aankomsttijd eigenlijk de landingstijd is. Je bent nog tijd kwijt met taxiën en misschien moet je nog met een bus van het vliegtuig naar de gate. Het kan je zomaar een half uur van die kostbare tijd kosten.
 2. In China betaal je met een andere valuta. Het is op het vliegveld overal mogelijk om geld te wisselen, maar dit kost je 50 RMB (ongeveer 6,50 euro). Wellicht is het goedkoper om met je bankpas geld te pinnen: dit kost vaak maximaal 2,50 euro + 1 of 2 procent van het bedrag dat je pint.
 3. Op het vliegveld van Xiamen kun je (bijna) nergens met een creditcard of dollars betalen. Tijdens een overstap is een flesje drinken kopen of ergens wat eten dus niet mogelijk zonder lokaal geld.
 4. Zorg dan dat je zo ver mogelijk voorin het vliegtuig een plekje weet te bemachtigen, zodat je er ook weer als een van de eersten uit bent. Dat kan tijd schelen in de rij bij de immigratie!

Hotelovernachting, verblijf in de lounge of stadstour

Als je nou een lange overstap hebt, dan kun je gebruikmaken van drie hele fijne services van Xiamen Airlines. Ze bieden namelijk gratis verblijf in een transfer-lounge (bij overstap vanaf 2 uur), een stadstour door Xiamen (bij overstap vanaf 4 uur) of een hotelovernachting aan (bij overstap vanaf 6 uur). Normaal gesproken heb je een visum nodig voor China, maar met een overstap in Xiamen krijg je een 72-uurs visum waardoor je dus het vliegveld af mag voor de stadstour of een hotelovernachting.

Alle services moet je regelen bij de Transfer Counter/Desk. Deze vind je in de Domestic Arrival Hall in Terminal 3, tegenover Gate 7 op de eerste verdieping (vlak bij de Mcdonalds).

Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Stadstour door Xiamen

De stadstour is een hop-on hop-off bus zoals je die overal kent, en met een voucher – die je dus haalt bij de Transfer Counter/Desk – mag je de hele dag gebruikmaken van deze bus (beschikbaar tussen 6.30 en 16.30 uur). Wellicht moet je je nog even inlezen in de must-sees van Xiamen, maar hier vind je in ieder geval de route van de bus.

Hotelovernachting

Een hotelovernachting is altijd voor twee personen in een standaardkamer met ontbijt. Wanneer je alleen reist, word je geplaatst op een kamer met iemand van hetzelfde geslacht. Als je graag een kamer voor jezelf hebt dan kun je een toeslag van 130-150 Yuan (15 tot 20 euro) betalen en slaap je alleen.

De hotels liggen bijna altijd binnen 10 kilometer van het vliegveld, en de kosten voor een taxi betaal je zelf. Let dus op dat je op het vliegveld wat lokaal geld pint! Als het goed is wordt de meter van de taxi meteen aangezet en kun je dus zien hoeveel je moet betalen. Een gesprek met de taxichauffeur is namelijk vrijwel onmogelijk: bijna niemand in Xiamen spreekt Engels. TIP: maak buiten een foto van de naam van het vliegveld, zodat je op de terugweg in ieder geval aan de chauffeur duidelijk kunt maken dat je naar het vliegveld moet.

Vliegen met Xiamen Airlines praktische tips

Mijn persoonlijke ervaring

DE HEENVLUCHT

De vlucht van Amsterdam naar Xiamen was fijn. Mooi vliegtuig, goed filmaanbod en prima eten. Tijdens het online inchecken hebben we stoelen zo ver mogelijk voorin het vliegtuig gekozen, zodat we als een van de eersten bij de immigratie zouden aankomen. Was in theorie erg goed bedacht, maar lukte niet helemaal omdat we met een bus naar de gate werden gereden.

Dan: immigratie. Daar hebben we veel tijd verloren (het duurt daar echt heel lang!), en toen moest de race door het doolhof dat Xiamen Airport heet nog beginnen. Het is echt waar dat alles slecht staat aangegeven, en dat is vreselijk irritant als de tijd dringt.

Eenmaal aangekomen bij de check-in van de volgende vlucht staan er ook weer lange rijen en schiet het natuurlijk ook niet op. Na rondvragen (bij mensen die amper Engels spreken) kunnen we inchecken bij een balie waar het net wat sneller gaat … We trekken weer een sprintje en moeten wéér in de rij bij immigratie. Snel door de laatste security check en rennen naar de gate. We made it. Net. Op. Tijd. Die stress was vreselijk, en ik raad het niemand aan een overstap te doen van minder dan 3 uur. Dan maar wat meer betalen, ik ga het niet nog eens doen.

DE TERUGVLUCHT

Op de terugweg hebben we een overstap van 8 uur. Stukke beter, maar achteraf ook niet zo heel fijn gepland. Het is eigenlijk net te kort om de moeite te doen om een hotel te regelen, en we komen te laat op de dag aan voor de stadstour. Dan is 8 uur wachten opeens erg lang, zeker als je daarna nog 13 uur moet vliegen.

EINDOORDEEL XIAMEN AIRLINES

Al met al ben ik echt wel tevreden over de vlucht van Xiamen Airlines, maar raad ik aan die overstaptijden echt goed te overwegen en te bedenken of het verschil in prijs het echt waard is. Succes met beslissen!

46 comments on “Vliegen met Xiamen Airlines: alle praktische informatie op een rij

 1. Pingback: Rondreis Cambodja in drie weken - Hey Frits

 2. Pingback: Dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja - Hey Frits

 3. Pingback: 4x reden om VPN op reis te gebruiken - Hey Frits - travel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.