Verrassend lekkere vegetarische BBQ recepten

Vegetarisch barbecuen, het kan echt wel. Je hoeft niet alleen maar salade en geroosterde groenten te eten, als je zelf maar een beetje creatief te werk gaat! Dit is barbecuen nieuwe stijl, want verandering is ook weleens leuk.

Als je besluit om te stoppen met het eten van vlees en vis, dan wordt barbecuen wel eventjes een uitdaging. Wat ga je in godsnaam op dat ding gooien? Tegenwoordig zijn er genoeg vleesvervangers die je het vlees doen vergeten, maar je eet deze toch niet op dezelfde manier als dat je een hamburger of een worstje op de barbecue zou gooien. Als in … zo’n groenteburger vind ik niet perse heel erg lekker om zo plain te eten. Dus in plaats van het traditionele barbecuen met veel stukken vlees, ga ik je laten zien dat je het veel lekkerder kan maken. Dit zijn de gerechten die bij ons altijd op tafel komen tijdens een barbecue in de zon!

Vegetarische burger met cheddar en avocado Vegetarische Slager hamburger

Dé allerlekkerste burger met cheddar en avocado

Een ‘hamburger’ kan natuurlijk niet missen tijdens een barbecue. Probeer deze zeker een keer, want de combinatie is goud waard (al zeg ik het zelf). Dit is een burger met cheddar, avocado, komkommer, tomaat en rode ui. De vleesvervanger is de mc2 burger van de Vegetarische Slager en mocht je nou geen zin hebben om zo’n heel broodje in elkaar te flansen, dan is het ook al lekker om een mc2 burger op de barbecue te gooien met daarop een plakje cheddar. Net echt!

Haloumi op de bbq
Foto via thespiceathome.com

Halloumi op de bbq

Uhm, halloumi. Ooit van gehoord? Ik kende het niet, totdat ik naar alternatieven voor vlees ging zoeken. Het is een kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk en komt oorspronkelijk uit Griekenland. Deze kaas kun je niet eten zonder eerst te bereiden, maar omdat hij niet smelt is het een ideaal stukje voor onder de grill of op de bbq. Je koopt het vaak in een groot stuk die je het beste in plakken kunt snijden. Leg ze op een speciaal aluminium barbecue bordje of gewoon op het rooster, en regelmatig omdraaien. Hij is goed als hij een klein beetje verkleurd is en een licht korstje heeft gekregen. En de smaak en structuur? De kaas is een beetje rubberachtig en heeft een milde smaak, dus het is lekker om (als dat al niet gedaan is) het een beetje op te spicen met bijvoorbeeld wat chilipeper. Niet teveel, gewoon voor de smaak!

Halloumi is ook erg lekker in een salade: met bulgar, avocado, granaatappelpitjes en halloumi. 

Vegetarische balletjes op een stokje

Super easy en lekker met bijvoorbeeld wat satesaus. De Lidl heeft vegetarische balletjes die je zo aan en prikker kunt doen zodat je ze lekker knapperig kunt bakken op de bbq. Maak er wat satesaus bij en smullen!

Vegetarische frikandel speciaal bbq

Vegetarische braadworst als frikandel speciaal

Ja, gekke titel maar … van de braadworst van de Vegetarische Slager kun je een heuse frikandel speciaal maken! En dit gaat makkelijk in een koekenpan, maar natuurlijk ook op de bbq! Dus, braden die worst, uitjes snijden, curry en mayo erin en je gelooft niet dat er geen vlees in zit hoor!

Gepofte aardappel op de bbq
Foto via uitpaulineskeuken.nl

Gepofte aardappel met zure room en bieslook

Ook al zo’n makkelijke! Voor twee personen is één grote aardappel genoeg, en als je het echt lekker wilt maken zorg dan dat het een zoete aardappel is. Tipje: prik wat gaatjes in de aardappel en leg ‘m eerst 4 minuten in de magnetron. Wordt hij alvast een beetje gaar en gaat het iets sneller op de bbq. Je pakt daarna de aardappel in in aluminiumfolie en legt hem (liefst onder) het rooster aan de zijkant. Zorg dat je dit doet als de kolen smeulen, en niet zolang je nog vuur ziet. De aardappel heeft wel even tijd nodig om lekker gaar te worden, dus je kunt hem gerust een uur laten liggen. Het uitpakken is daarna even een klusje, want: heet! Pas goed op dat er hete stoom uit het pakketje aluminiumfolie komt, dus pak hem voorzichtig uit. Snijd daarna de aardappel open, room erin en wat verse bieslook erover!

Doei traditionele bbq! Hallo nieuwe stijl

Het geheim van vegetarisch barbecuen is out of the box denken. Een traditionele bbq kennen we met veel vlees, stokbrood en een sausje … maar dat gaat met vleesvervangers gewoon niet lukken. Althans, daar vind ik ze niet lekker genoeg voor. Dit soort gerechten zijn easy te maken, lekker en helemaal vleesvrij! Wie weet krijg je de vleeseters er wel aan om een dagje zonder vlees te barbecuen …

Honger gekregen? Meer vegetarische recepten, ook voor als het even geen bbq-weer is.

42 comments on “Verrassend lekkere vegetarische BBQ recepten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.