Voor mij geldt persoonlijk: de smaak van de saus maakt je stoofvlees. En of daar nou echt vlees of nep vlees in zit, heerlijk is het sowieso!
Als je als vleeseter cold turkey vlees uit je leven gaat schrappen dan zijn er natuurlijk altijd gerechten die je gaat missen. Gebraden vlees ruikt voor mij nog steeds heerlijk en stoofvlees is echt watertanden. Dus nu er geen rundvlees meer in mijn gerechten gaan moest ik iets anders bedenken, want no way dat ik nooit van mijn leven meer stoofvlees eet.
RECEPT VOOR 3 TOT 4 PERSONEN
Kies de vleesvervanger waar je zelf fan van bent. In dit gerecht gebruikte ik de filetlapjes van Lidl, maar vegetarische kipstukjes van bijvoorbeeld Vivera of De Vegetarische Slager zijn waarschijnlijk ook erg lekker.
1 pakje vegetarisch vlees // 4 plakken ontbijtkoek // 2 eetlepels appelstroop // 2 eetlepels azijn // 1 groentebouillon blokje // 3 grote uien // 2 laurierblaadjes // 3 kruidnagels // peper en zout // 0,5 liter water
We beginnen met de saus en voegen de vleesvervanger later toe. We hoeven natuurlijk het vlees niet te stoven. Bak eerst de uien in een grote pan (een normale pan met deksel, niet in een koekenpan) Voeg daarna 0,5 liter kokend water toe en de 2 eetlepels azijn en het groentebouillon blokje.
Nu gaan de plakken ontbijtkoek erbij. Het gaat er allemaal een beetje vies uitzien, maar het is het allemaal waard. Trust me. Voeg 2 eetlepels stroop toe en de laurierblaadjes en de kruidnagels. Nog wat peper en zout en dan zet je de pan op laag vuur en laat je alles ongeveer 1 uur trekken. Zorg dat je tussendoor wat roert en check of het water niet teveel verdampt.
Bij te weinig water: voeg steeds kleine beetjes water toe en blijf goed roeren.
Bij teveel water: laat de saus nog even op hoog vuur pruttelen en laat het water verdampen. Je kunt ook nog wat bloem of maizena toevoegen om het wat meer te binden.
Bak nu de vleesvervanger zoals aangegeven op de verpakking en voeg de gebakken stukjes daarna toe aan de saus. Laat het geheel nog even trekken en daarna ready to eat!
Ik vind het stoofvlees het allerlekkerst met frietjes of rösti-rondjes en rode kool.
Pingback: De vegetarische restaurantweek: meatless uit eten! - Hey Frits
Pingback: Hoera: ik ga alweer 1 jaar als vegetariër door het leven! - Hey Frits