Israel Midden-Oosten Jerusalem Jeruzalem

Travel stories | Israël in vijf dagen

 Ja, ik was in Israël. En ja, het was zo ontzettend gaaf. Het tripje naar Israël was kort – te kort – en ik heb geprobeerd zoveel mogelijk over dit bijzondere land te leren en de mooie plekken te ontdekken.

Ik had een goede gids. Een vriendin die drie maanden onderzoek doet naar effecten van de conflicten in het land kon me vertellen en laten zien hoe de mensen in dit land leven én genieten. Want ondanks dat Israël vaak als onveilig wordt bestempelt ga ik je laten zien hoe mooi dit land is. En waarom je er zeker weten naartoe moet!

Waarschijnlijk had ik nooit het vliegtuig naar Israël genomen als een vriendin er niet drie maanden ging wonen voor onderzoek. “Israël, je hebt daar de Dode Zee toch? En is het niet gevaarlijk daar?” Die laatste vraag kreeg ik vaker en ik moet eerlijk zeggen dat het ook even in mijn hoofd rondgedwaald heeft, maar het heeft me er uiteindelijk niet van weerhouden om een ticket te boeken. Ik had goede en vooral mooie verhalen van mijn vriendin gehoord en ik wilde dat ook met eigen ogen zien!

Israel Midden-Oosten Klaagmuur Jerusalem Jeruzalem

Jeruzalem

De trip naar Israël duurde in totaal nog geen week, dus ik moest eruit halen wat erin zat. Ik vertrok op donderdagochtend vanaf Amsterdam en landde rond 4 uur lokale tijd in Tel Aviv. Een uurtje later dan in Nederland, dus de dag zat er helaas alweer bijna op. Vanaf Tel Aviv reizen we direct door naar Jeruzalem, onze eindhalte. We aten fish&chips op de Mahane Yehuda Market, die ’s avonds omgetoverd wordt tot een gezellige plek met terrasjes, bier en muziek. Donderdagavond schijnt wel een van de leukste avonden te zijn omdat op vrijdag Shabat begint en de mensen zo ‘het weekend inluiden’. We aten, dronken biertjes en ik liet de indrukken van Israël langzaam doordringen.

Gesloten tijdens Shabbat

Dag twee begon vroeg. We stonden om acht uur op omdat we onze huurauto moesten ophalen. Die hadden we pas de volgende dag nodig voor onze roadtrip naar de Dode Zee, maar omdat vrijdagmiddag Shabbat begint en veel bedrijven dicht zijn tot zaterdagmiddag zaten we al met een auto opgescheept. Uiteindelijk bleek het geen probleem en konden we de auto achter het huis van de vriendin parkeren. Helemaal goed, de volgende dag hadden we hem ook weer vroeg nodig.

De sfeer in de stad

Jeruzalem hebben we te voet ontdekt. Ondanks dat er veel jonge militairen nonchalant met mitrailleurs door de stad wandelen en je bij drukke plekken zoals de Klaagmuur door detectiepoorten moet is het gevoel goed. Het zonnetje schijnt en als toerist heb je weinig last van de onrust die altijd wel in de stad heerst. Als we richting de oude stad lopen zien we dat een Palestijnse jongen wordt aangehouden door drie Israelische militairen en volledig wordt gefouilleerd. Volgens mijn vriendin veelvoorkomend hier bij de ‘ingang van het Joden kwartier’, want Jeruzalem is bezet door de Israëliërs en zij vinden dat ze dat recht hebben. We wandelen de oude stad in drinken koffie in de zon in een oud hotel (Austrian Hospice op Via Dolorosa Street) met waanzinnig uitzicht en wachten tot het vrijdagmiddag gebed in de Al-Aqsa Moskee begint. Vrijwel alle Palestijnen snellen zich door de smalle straten van Jeruzalem naar de moskee en de straatjes lopen al snel vol. We aanschouwen de bedrijvigheid en lopen door de menigte mee richting een ander religieus punt in de stad: de Klaagmuur.

Jeruzalem De trip naar Israël duurde in totaal nog geen week, dus ik moest eruit halen wat erin zat. Ik vertrok op donderdagochtend vanaf Amsterdam en landde rond 4 uur lokale tijd in Tel Aviv. Een uurtje later dan in Nederland, dus de dag zat er helaas alweer bijna op. Vanaf Tel Aviv reisde we direct door naar Jeruzalem, onze eindhalte. We aten fish&chips op de Mahane Yehuda Market, die ’s avonds omgetoverd wordt tot een gezellige plek met terrasjes, bier en muziek. Donderdagavond schijnt wel een van de leukste avonden te zijn omdat op vrijdag Shabat begint en de mensen zo ‘het weekend inluiden’. We aten, dronken biertjes en ik liet de indrukken van Israël langzaam doordringen. Dag twee begon vroeg. We stonden om acht uur op omdat we onze huurauto moesten ophalen. Die hadden we pas de volgende dag nodig voor onze roadtrip naar de Dode Zee, maar omdat vrijdagmiddag Shabbat begint en veel bedrijven dicht zijn tot zaterdagmiddag zaten we al met een auto opgescheept. Uiteindelijk bleek het geen probleem en konden we de auto achter het huis van de vriendin parkeren. Helemaal goed, de volgende dag hadden we hem ook weer vroeg nodig. Jeruzalem hebben we te voet ontdekt. Ondanks dat er veel jonge militairen nonchalant met mitrailleurs door de stad wandelen en je bij drukke plekken zoals de Klaagmuur door detectiepoorten moet is het gevoel goed. Het zonnetje schijnt en als toerist heb je weinig last van de onrust die altijd wel in de stad heerst. Als we richting de oude stad lopen zien we dat een Palestijnse jongen wordt aangehouden door drie Israelische militairen en volledig wordt gefouilleerd. Volgens mijn vriendin veelvoorkomend hier bij de ‘ingang van het Joden Quarter’, want Jeruzalem is bezet door de Israëliërs en zij vinden dat ze dat recht hebben. We wandelen de oude stad in drinken koffie in de zon in een oud hotel met waanzinnig uitzicht en wachten tot het vrijdagmiddag gebed in de Al-Aqsa Moskee begint. Vrijwel alle Palestijnen snellen zich door de smalle straten van Jeruzalem naar de moskee en de straatjes lopen al snel vol. We aanschouwen de bedrijvigheid en lopen door de menigte mee richting een ander religieus punt in de stad: de Klaagmuur.

Een paar van de hoogtepunten

In de straten komen we veel Ultra-Orhodoxe Joden tegen; mannen gekleed in het zwart met hoeden, baarden en twee pijpenkrulletjes langs de oren. Ze lopen vaak snel alsof ze allemaal haast lijken te hebben en je ziet ze veel lezen uit de Tora, het heilige boek. Bij de Klaagmuur zien we Joden bidden en we aanschouwen het een tijdje. Daarna lopen we verder, de trappen op hoger de stad in. We hebben een mooi uitzicht over de oude stad en vervolgen daarna onze weg richting de Church of the Holy Sepulchre, een kerk voor Orthodoxe Christenen. Bizar om eens te zien, vooral alle toeristen die uren in de rij staan om een kaarsje te mogen branden in een klein kapellete. Na deze Christelijke kerk bezoeken we Deir Al-Sultan, een Ethiopische kerk direct naast de Holy Sepulchre. Een wereld van verschil, zowel in grootte als in gevalletje imposant. Deir Al-Sultan lijkt een hele smalle, donkere, kleine gebedsruimte, maar als je doorloopt naar achteren kom je op een grote mooie binnenplaats uit en kun je langs een andere uitgang de gebouwen weer verlaten.

Falafal en Baklava

Na deze wandeling was het tijd voor lunch. Uiteraard moet je in Israël minstens één keer falafel eten, dus dat vonden wij een geschikt moment. Op het pleintje voor het Austrian Hospice op Via Dolorosa Street schoven we aan voor overheerlijke falafel, turks brood en humus. We zien de Palestijnen langzaam weer terugkeren naar het dagelijks leven. De winkeltjes gaan weer open en wij stappen ook op. We dwalen verder door de smalle straatjes van Jeruzalem en genieten van de bedrijvigheid om ons heen. Ik ruik de heerlijke verse broden van de bakkers die we passeren en we kopen een paar zoete koekjes met veel honing en bladerdeeg. Denk aan Baklava met nog wat extra pistache-nootjes.

Israel Midden-Oosten Jerusalem Jeruzalem

Uitzicht vanaf Olive Mountain

Als we uit het labyrint van de smalle straatjes komen genieten we wéér even van het zonnetje in ons gezicht. We pauzeren even op een bankje op plein en besluiten dan naar Olive Mountain te gaan. Het hoogste punt van de stad waar je een mooi uitzicht hebt over de stadsmuren. Tegen de Mountain of Olives of Olijfberg liggen duizenden witte Joodse graven en dat ziet er imposant uit. De wandeling is stijl en goed voor de kuiten, maar het uitzicht is het allemaal waard. We kunnen de muren om de oude stad goed zien en de moskee met de gouden koepel lijkt bijna licht te geven in de zon. Warm is het echt niet boven. Er staat een harde wind en we koelen aardig af in onze dunne vestjes. We zetten de afdaling weer in en duiken daarna een klein cafeetje in om op te warmen met thee. Later die avond eten we in een klein restaurantje en gaan we op tijd naar bed. Morgen naar de Dode Zee!

De Dode zee in Israël

Het ontbijt is vroeg en we vertrekken op tijd. Gelukkig hebben we de huurauto al opgehaald dus we kunnen meteen de weg op. In ongeveer een uurtje rijden we richting de Dode Zee en we laten de stad achter ons om af te dalen naar het water. De weg langs de Dode Zee is rustig en we hebben genoeg tijd om de auto langs de weg te parkeren en van de schitterende uitzichten te genieten.

Lees ook: Roadtrip naar de Dode Zee in Israël

Israel Midden-Oosten Dode ZeeIsrael Midden-Oosten Dode Zee Israel Midden-Oosten Dode Zee Israel Midden-Oosten Dode Zee

We drijven!

Op veel plekken langs de Dode Zee mag en kan je niet zwemmen. Er is veel drijfzand en het is dus even zoeken naar een plek waar we het water in kunnen. We belanden uiteindelijk bij een soort spa zonder enige charme (wij zoeken natuurlijk een ‘alleen op de wereld plekje’) waar we een klein bedrag voor entree moeten betalen. Uiteindelijk blijkt het een prima plek. We krijgen een handdoek mee en wandelen richting de zee. En dan is daar dat moment … we gaan echt drijven. De hele bodem van de Dode Zee is bedekt met scherpe stukken zout dus het is niet eenvoudig om diep het water in de lopen. Als we dan diep genoeg zijn dompelen we ons onder en draaien we ons op onze rug. Het gevoel is heel gek. Je kan helemaal languit op het water drijven zonder het gevoel te hebben dat je kopje onder gaat.

Israel Midden-Oosten Dode Zee
Israel Midden-Oosten Dode Zee

Modderbad

De Dode Zee is zo zout dat het niet goed voor je huid is om er langer dan 15 minuten in te dobberen. Geen probleem, het is toch tijd voor ons modderbad! De modder uit de zee is zo ontzettend zacht dat je ermee insmeren geen straf is. Als we helemaal ingesmeerd zijn laten we het een beetje drogen en spoelen we het weer af onder de douches. En daarna heb je een zacht babyhuidje. Wat ontzettend heerlijk. We genieten nog even van het zonnetje en zien dan op de klok dat het al laat wordt. We willen nog een wandeling maken naar Massada, een berg aan de Dode Zee waar je een mooi uitzicht over het gebied hebt. We douchen ons en springen weer in de auto. Op naar dat uitzicht! Maar helaas … ondanks dat je tot 18.00 uur de berg op kunt krijgen wij te horen dat het die dag gesloten is. Balen! Omdat we nu iets vroeger dan gepland richting Tel Aviv gaan rijden besluiten we een andere route te nemen. Zo eentje met kronkelweggetjes enzo, omdat we toch nog voor het donker richting de stad rijden.  

Tel Aviv

In ongeveer twee uur zien we het landschap richting Tel Aviv verschillende keren veranderen. Het ruige woestijngebied maakt weer plaats voor groene heuvels en als we Tel Aviv naderen lijkt het even alsof we over de Nederlandse snelweg rijden. In Tel Aviv rijden we richting onze laatste slaapplaats van deze trip. Het is intussen al donker geworden. We hebben via Airbnb een leuk appartementje in de wijk Florentin, een hippe plek met veel jonge mensen en een fantastische sfeer. De auto parkeren in de buurt van ons appartement blijkt wel even een uitdaging, maar als de eigenaar van het Airbnb appartementje even met ons mee wil zoeken vinden we iets vlakbij. Nog meer goed nieuws: we parkeren die nacht gratis omdat het nog Shabbat is en de parkeerwachters zondagochtend na 10.00 uur pas aan het werk gaan. SCORE!

Clubben of slapen?

We frissen ons op en gaan op zoek naar een restaurantje. In de buurt keuze genoeg en we besluiten de Mexicaan te proberen. Potverdorie, dat was een goede keuze. Echte Mexicaanse gerechten en lekkere cocktails. Als we weer verzadigd zijn rest ons de volgende vraag: what to do next? Als jonge meiden in het hippe Tel Aviv hoor je eigenlijk tot diep in de nacht te clubben, maar we zijn na een dag Dode Zee behoorlijk afgepeigerd en we besluiten (saai!) te gaan slapen. We hebben nog één dag in Israël en om die willen we niet brak doorbrengen.

Het voordeel van vroeg gaan slapen is dat je ook weer vroeg op kan. We moeten de huurauto terugbrengen naar de garage en eten eerst een overheerlijk ontbijt bij de eigenaar van ons Airbnb. Gratis!

Israel Midden-Oosten Tel Aviv

Huurauto inleveren

Het ritje naar de autoverhuurder duurt iets langer dan gepland. Tanken moet ook nog even ‘snel’ gebeuren, maar natuurlijk vinden wij geen tankstation aan de goede kant van de weg. Uiteindelijk staan we met de auto naast een automaat, krijgen we dat ding niet aan de praat. We worden vriendelijk geholpen door wat mensen en ongeveer een half uur later dan gepland rijden we de auto de parkeergarage in. Fingers crossed dat hij de kilometerstand niet controleert, want we hebben iets meer kilometers gemaakt door onze toeristische route richting Tel Aviv. Een krasje meer zal hij ook niet snel ontdekken aangezien het hele schadeformulier al vol staat met kruisjes van eerdere ongelukjes. We hebben wederom geluk; het is zo druk bij het verhuurbedrijf dat onze auto snel even gecontroleerd wordt en hij slaat het dashboard over. De papieren worden in orde gemaakt en we kunnen eindelijk gaan. Tel Aviv ontdekken!

Jaffa ontdekken

Binnen 5 minuten staan we op de boulevard, trekken we onze schoenen uit en raken onze blote voeten het zand. Lekker! Ik geniet van het uitzicht; de hoge gebouwen langs de boulevard doen me denken aan Barcelona. Ons motto deze vakantie is ‘genieten van het leven’ dus bij het eerste strandtentje dat we tegenkomen bestellen we koffie en draaien we onze stoelen weer richting de zon. Het is alweer bijna middag en als onze koffie op is lopen we verder over het strand richting Jaffa. Geen tijd te verliezen! Het oude centrum van Jaffa heeft een heel andere (fijne) sfeer en op dat moment besluit ik dat ik fan ben van Tel Aviv. De combinatie van oud&nieuw voelt goed en de zon schijnt, dan scoort een stad altijd meer punten.

Het ritje naar de autoverhuurder duurt iets langer dan gepland. Tanken moet ook nog even ‘snel’ gebeuren, maar natuurlijk vinden wij geen tankstation aan de goede kant van de weg. Uiteindelijk staan we met de auto naast een automaat, krijgen we dat ding niet aan de praat. We worden vriendelijk geholpen door wat mensen en ongeveer een half uur later dan gepland rijden we de auto de parkeergarage in. Fingers crossed dat hij de kilometerstand niet controleert, want we hebben iets meer kilometers gemaakt door onze toeristische route richting Tel Aviv. Een krasje meer zal hij ook niet snel ontdekken aangezien het hele schadeformulier al vol staat met kruisjes van eerdere ongelukjes. We hebben wederom geluk; het is zo druk bij het verhuurbedrijf dat onze auto snel even gecontroleerd wordt en hij slaat het dashboard over. De papieren worden in orde gemaakt en we kunnen eindelijk gaan. Tel Aviv ontdekken! Binnen 5 minuten staan we op de boulevard, trekken we onze schoenen uit en raken onze blote voeten het zand. Lekker! Ik geniet van het uitzicht; de hoge gebouwen langs de boulevard doen me denken aan Barcelona. Ons motto deze vakantie is ‘genieten van het leven’ dus bij het eerste strandtentje dat we tegenkomen bestellen we koffie en draaien we onze stoelen weer richting de zon. Het is alweer bijna middag en als onze koffie op is lopen we verder over het strand richting Jaffa. Geen tijd te verliezen! Het oude centrum van Jaffa heeft een heel andere (fijne) sfeer en op dat moment besluit ik dat ik fan ben van Tel Aviv. De combinatie van oud&nieuw voelt goed en de zon schijnt, dan scoort een stad altijd meer punten.

Lunchen bij Puaa in Israël

Vanaf het hoogste punt in Jaffa heb je een mooi uitzicht over de ‘skyline’ van Tel Aviv. Vanuit daar lopen we verder door de oude straatjes en komen we terecht op de vlooienmarkt van Jaffa. Een heerlijke plek als je er van houdt om tussen alles te snuffelen. Het is ondertussen tijd om wat te eten en we kunnen een plekje bemachtigen bij het populaire Puaa. Ontzettend heerlijk en vooral gezond eten wordt opgediend niet te lang nadat we besteld hebben. Ons versgeperst juice d’orange-je smaakt ook heerlijk en we genieten. Weer dat motto hé!

Slenteren over de markt

En we gaan weer door … rondom de vlooienmarkt heb je te veel leuke vintage winkels met prullaria maar ook echt hele mooie meubels. Erg fijn om rond te snuffelen en inspiratie op te doen. Wij hobbelen door richting het volgende hoogtepunt: Carmel Market. Een grote overdekte markt waar je alles kan kopen. Heel veel groente en fruit, snoep en kruiden maar ook kleding en elektronica. De bergen kruiden en specerijen en groente die wij in Nederland niet in de supermarkt zien zijn ontzettend fotogeniek en we staan dan ook geregeld stil om alles vast te leggen. Overal zien we grote bakken met aardbeien en omdat het in Nederland daar het seizoen niet voor is kopen we een iets te dure bak met knalrode aardbeien.

Israel Midden-Oosten Tel Aviv
Israel Midden-Oosten Tel Aviv

Nog even genieten

Het zonnetje scheen natuurlijk weer en het was zaterdag einde van de dag dus het was tijd voor een wijntje bij de aardbeien. We hadden natuurlijk al een slijterij gespot dus we haalde een lekker flesje wit en plofte op een grasveldje in de zon. Plastic bekertjes hadden we geregeld bij een mannetje dat sapjes verkocht en de slijter heeft onze fles alvast ontkurkt. De fles wijn was zo leeg en we besloten nog even richting het strand te lopen om daar de zonsondergang te zien. Het waaide hard en het was best koud, maar we vonden een prima plekje achter een stapel zonnebedden.

Israel Midden-Oosten Tel Aviv Israel Midden-Oosten Tel Aviv

De zon was onder en het was tijd om een hapje te gaan eten. In de buurt van ons appartement zijn we eerst een kroegje in gedoken om een biertje te drinken en daarna schoven we door naar een restaurantje. We zaten aan de bar en dronken nog meer biertjes, bestelde drie gerechten van de kaart die we deelde en besloten uiteindelijk wéér om niet te gaan stappen. De volgende dag in het vliegtuig enzo.

De wijk Florentin

En toen was de laatste dag alweer aangebroken. Ons vliegtuig ging die dag weer om 16.00 uur dus we hadden nog een paar uur tijd om de stad in te gaan. Ons ontbijt was bij hetzelfde tentje, wéér heerlijk en wéér gratis. De zonnebril ging op en we konden op pad in de wijk Florentin. Overal in de straten zie je daar street art die de boel opfleurt. Echt hele mooie kunstwerken kom je tegen. We blijven lopen en proeven de sfeer van de stad. Die is goed, en ieder hoekje is fotogeniek. We pauzeren voor de laatste keer in de zon op het terras en moeten dan weer terug naar de plek waar we onze koffers achtergelaten hebben. Bij een leuk klein koffietentje kopen we wat te eten voor onderweg. Op ons gemakje wandelen we naar het station en stappen we in de trein die ons weer richting het vliegveld rijdt. Op het vliegveld worden we stevig ondervraagd en het duurt allemaal extra lang omdat onze koffers helemaal onderzocht worden, maar we mogen door.

Israël, je was geweldig. Geweldig met een hoofdletter G. Het was een bijzondere bestemming met ontzettend mooie en indrukwekkende plekken. Drijven in de Dode Zee was bizar en ik had nog veel langer in dit land willen blijven. Ooit kom ik terug. Tot ziens, Israël!

[booking_product_helper shortname=”israel”]

2 comments on “Travel stories | Israël in vijf dagen

  1. Pingback: Jaaroverzicht 2016. Een overdreven lekker reisjaar! - Hey Frits

  2. Pingback: Roadtrip naar de Dode Zee in Israël - Hey Frits - Israël

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.