To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn recept

To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn

Zelf brood maken is leuk! Er is niets lekkerder dan een warm, zelfgemaakt brood uit de oven. Dit tomaten-olijvenbrood met rozemarijn is heerlijk om te serveren bij de borrel … of om gewoon zelf van te smullen in het weekend.

Brood maken is de eerste keer misschien nog een beetje lastig, maar oefening baart kunst. Het is belangrijk dat je geduld hebt, dus ga ermee aan de slag als je genoeg tijd hebt. Als je eenmaal de basis van broodbakken onder de knie hebt dan kun je ook met andere ingrediënten gaan experimenteren. Nu gaan we in ieder geval met mijn favorieten aan de slag: zongedroogde tomaten, olijven en rozemarijn!

To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn recept

Recept voor 1 tomaten-olijvenbrood

Voor dit recept heb je een mixer met deeghaken nodig. Verder heb je nodig: vershoudfolie en bakpapier.

500 gram witbrood- of ciabattamix // bloem om mee te bestuiven // olijfolie // 2 theelepels zout // 300 ml lauw water // half potje zongedroogde tomaten // half potje zwarte olijven zonder pit (gesneden of zelf even snijden) // 2 takjes rozemarijn of uit een potje // grof zeezout of zeezoutvlokken 

Lees op de verpakking van je broodmix of de hoeveelheid van je ingrediënten overeenkomt met dit recept. Als dat niet zo is, houd dan altijd het recept op de verpakking aan.

Het stappenplan

Snijd eerst de zongedroogde tomaat en olijven als dat nodig is. Zorg ook dat alles goed uitgelekt is en dat er niet teveel olie achterblijft.

Meng in een kom de broodmix met 1 theelepel olijfolie en 300 ml lauw water in ongeveer 5 minuten tot een glad deeg. Dit doe je met een mixer met deeghaken.

Tip: uit de zongedroogde tomaten en olijven komt vaak nog wat vocht en olie, dus zorg dat je iets minder water toevoegt dan in het recept aangegeven. Extra water toevoegen kan later altijd nog als het nodig is.

Bestuif het aanrecht met een handje bloem. Je gaat nu het deeg platdrukken en de olijven en tomaten erover verdelen. Dit hoeft niet heel zorgvuldig, want het deeg moet nu met de hand gekneed worden. Kneed ongeveer 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg ontstaat.

Het deeg is klaar als het licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Scheurt het meteen als je het uit elkaar probeert te trekken? Dan is het nog niet goed en moet je nog iets langer kneden. 

Vorm het deeg tot een bal en leg het in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg een keer om zodat beide kanten goed ingevet zijn. Dek de kom nu af met vershoudfolie en zet hem op een warme plek. Laat ongeveer 1 uur rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is.

Verder met het deeg

Na een uur kun je verder met het deeg. Prik er met je vinger een gat in. Blijft het gat zichtbaar? Dan is je deeg goed. Neem het uit de kom en kneed het nogmaals een keer door. Bestuif het aanrecht weer met een handje bloem en druk het deeg tot een ovale vorm van ongeveer 1/2 cm dik. De deeglap kan nu op het bakpapier. Dek het deeg nogmaals een keer af met vershoudfolie en laat nog 15-30 minuten rusten.

To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn recept

Verwarm de oven vast voor op 200 °C. Na de 15-30 minuten kan de vershoudfolie er weer af en druk je met je duim nog wat kuiltjes in het deeg. Bestrijk nog een klein beetje olie over het deeg en bestrooi nu met rozemarijn en zeezout (of zoutvlokken).

Bak het brood in 25-30 minuten bruin en krokant (check de verpakking van je broodmix voor baktijd en temperatuur). Laat het brood op een rooster of broodplank afkoelen.

Heb je heel veel tijd? Maak dan ook nog je eigen zongedroogde tomaten! 

To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn recept To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn recept

0 comments on “To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.