Fried rice met gember Thailand thais food rijst

Thaise fried rice met gember

Thailand is food-heaven. Wat een heerlijkheid vind je daar. Mijn big fat favourite was de fried rice with ginger. Is echt streetfood en kost omgerekend waarschijnlijk 1 euro, maar soms klopt het wat ze zeggen: less is more.

Althans … less is more? Thuis in Nederland kreeg ik het niet voor elkaar dit heerlijke gerecht zelf te maken. Less klopt niet helemaal, er zitten echt een miljoen kruiden en sausjes door dit gerecht om deze smaak te krijgen. Ik ben heel lang op zoek geweest naar hét fried rice with ginger recept, maar met dit recept kom ik al heel dichtbij! Zo lekker als daar gaat me toch nooit lukken, want ze gebruiken waarschijnlijk kruiden die ik niet eens ken … maar ik ben blij met m’n fried rice die bijna net zo lekker is als in Thailand.

Lees ook: Travelstories // twee weken Thailand

Fried rice met gember Thailand thais food rijst

RECEPT VOOR 2 PERSONEN

De fried rice is een basisrecept. Combineer het met kip of vegetarische balletjes met satésaus. En een ei is er ook erg lekker bij.

Het koken van de rijst doe je bij voorkeur een paar uur van tevoren zodat deze goed is afgekoeld en gedroogd.

200 gram basmati- of jasmijnrijst // 3 eetlepels oestersaus // 1 eetlepel vissaus // 1 eetlepel sojasaus // 1 eetlepel suiker // 2-3 bosui // 1 ui // gember (ongeveer 2×2 cm) // 1 teen knoflook

Kook de rijst zoals je gewend bent volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en laat de deksel van de pan, zodat de rijst iets uit kan drogen. Laat de rijst goed afkoelen voordat je verder gaat.

Maak nu de saus die door de rijst gaat. Meng 3 eetlepels oestersaus met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel suiker. Dit ga je straks met de rijst mee bakken. Als je kip bij dit gerecht gaat eten is het lekker om de kip te marineren in deze saus. Maak dan een tweede portie van de saus die je net maakte. 

Snijd nu de gember, de gewone ui, bosui en de knoflook. De gember en ui hoeven niet te fijn gesneden te worden.

Fried rice met gember Thailand thais food rijst

Doe wat olie in de pan en bak de normale ui, knoflook en gember. Als ze mooi gebakken zijn gooi je de rijst erbij en zet je het vuur lekker hoog. Blijf nu goed roeren zodat de rijst lekker bakt maar niet verbrand. Als de rijst een kleurtje heeft gekregen voeg je de saus toe. Blijf nu ook weer roeren zodat de saus wordt opgenomen door de rijst én lekker blijft bakken. Als laatste voeg je de bosuitjes toe en die bak je kort mee.

Aan tafel! Als je ooit fried rice op hebt in Thailand, laat je me dan even weten of je ook enthousiast bent?

Fried rice met gember Thailand thais food rijst Fried rice met gember Thailand thais food rijst

Thaise fried rice met gember

0 comments on “Thaise fried rice met gember

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.