Header Cuba

Rondreis Cuba: dit is de ultieme reisroute voor 2 weken

Cuba, het land van salsa en rum. Superlatieven schieten tekort voor deze prachtige en vooral bijzondere bestemming in Midden-Amerika. Een reis terug in de tijd, waar men nog rijdt met paard en wagen en waar men met bonnenboekjes de boodschappen doet. Leer meer over de strijd die dit land heeft gestreden, maak kennis met het communisme en beleef dit sfeervolle land. Dit is de reisroute voor 2 weken!

 

Reisroute Cuba 2 weken

Dag 1 – 3 Havana


Whoehoe, Havana! Wat ben ik er klaar voor. In ongeveer 11 uur vliegen we naar de hoofdstad van Cuba en is het tijd om op ontdekking te gaan in deze koloniale stad. Havana is zoals je het je voorstelt: de stad heeft een prachtige oude binnenstad met mooie gekleurde gebouwen en gezellige pleinen. Hier en daar kom je muzikanten tegen die vrolijke muziek maken en natuurlijk kun je niet om het icoon van Havana heen: de oldtimers! Net als in de film, ze zijn echt overal. En wat zijn ze prachtig om te zien.

De straten van Havana


We maken een wandeling door de stad. Natuurlijk bezoeken we het Havana Club rum museum, om alles te leren over de nationale drank van het land. Lunchen doen we bij La Bodeguita Del Medio, een begrip in de stad. Dat het vol zit met toeristen is dus een beetje jammer, maar sfeervol is het wel. Dit is de plek waar de mojito is geboren en waar veel creatieve helden uit de geschiedenis een drankje hebben gedronken.

Coco taxi in Havana en bar La Floridita


‘s middags maken we een ritje in het andere iconische voertuig van Cuba, de coco taxi. Het maakt een hoop lawaai en het produceert naar mijn idee iets teveel uitlaatgassen, maar leuk is het wel! De karretjes zijn te vergelijken met de tuktuks in Azië, dus al rijdend heb je een leuk zicht op de straten van Havana. Het valt me op dat het niet heel erg druk is in de stad, ondanks dat het de hoofdstad van Cuba is. Fijn wel, het is allemaal niet zo massaal. Op de valreep volgen we nog een salsales, zodat we de komende weken ook nog een dansje (zouden) kunnen wagen. Ik ben geen danser, maar door alle gezellige muziek krijg je toch wel zin om het eens te proberen.

Capitool in Havana en man in coco taxi

Dag 4 – 5 Viñales


Van de stad naar de natuur! De beste sigaren komen uit Cuba en de tabak wordt in de provincie Pinal del Rio verbouwd. In Viñales en omgeving leren we alles over het proces van het verbouwen tot het verwerken van tabak. We bezoeken een tabaksboer die ons laat zien wat de ingrediënten van een goede sigaar zijn en hoe de sigaren gerold worden.

Man rookt sigaar in Vinales en koffiebonen drogen in de zon


Tabak en koffie
Naast tabak wordt er in deze streek ook koffie verbouwd. We krijgen een rondleiding over het kleine terrein waar we zien hoe de koffiebonen groeien. Het leven op het platteland is weer een heel andere wereld dan het leven in de stad en het is bijzonder om te zien hoe de mensen hier leven. Je ziet hier nog veel mensen met paard en wagen en op het land wordt nog steeds gewerkt met ossen. Een stapje terug in de tijd.


Vinales in Cuba


Viñales
Het stadje Viñales is klein en knus en hier vind je veel casa particulars om te overnachten. Je verblijft vooral in dit stadje om de omgeving te ontdekken, maar het is gezellig om hier een paar uurtjes rond te wandelen. Er is een kleine souvenir markt en op het plein bij de kerk kun je in de schaduw lekker mensen kijken.

‘s Avonds worden we uitgenodigd om mee te gaan naar een salsa club, waar mijn zelfvertrouwen een flink aantal punten zakt. Ik dacht dat ik de pasjes onder de knie had, maar bij het zien van alle fantastische moves van de Cubanen blijf ik toch maar lekker op mijn stoel zitten. Kijken is ook leuk.


Het stadje Vinales

Dag 6 Cayo Levisa


En toen was het tijd voor een tropisch strand! Cayo Levisa is vanuit Viñales te bezoeken tijdens een georganiseerde tocht, of je kunt er een overnachting boeken. Hoe dan ook: doen! De stranden zijn wit, het water helder blauw en de palmbomen maken het idyllische plaatje af. Je wilt nooit meer naar huis als je hier geweest bent.

Cayo Levisa eiland
Palmboom op Cayo Levisa

Meer van dat eilandgevoel? Lees ook: ontspannen op het Afrikaanse Kaapverdië

Dag 7 – 8 Cienfuegos (via Soroa en Varkensbaai)


Tussenstop Varkensbaai
De rit van Viñales naar Cienfuegos is behoorlijk lang. Wij zijn een hele dag onderweg, maar we maken wel een hele fijne tussenstop in de Varkensbaai. Als je met de auto reist is dat zeker een route die is aan te raden, want het is naast een historische plek ook een prachtige baai waar je heel mooi kunt snorkelen.

Tussen Viñales en Cienfuegos maken we ook nog een tussenstop in Soroa. Deze plek ligt in een mooie groene omgeving en hier bezoeken we een waterval en wandelen we door de botanische orchideeën tuin Orquidario. Een indrukwekkende tuin die prachtig is aangelegd en erg leuk om als tussenstop in te plannen.

Varkensbaai en straatverkoper in Cuba


Kolibries spotten
Trouwens ook leuk: in Cuba leeft de kleinste kolibrie ter wereld. In het plaatsje Palpite kun je op bezoek bij mevrouw Gómez en haar man bij ‘La Casa de Zunzuncito’. In hun achtertuin hebben ze kleine kokertjes met honing hangen waar de kolibries dol op zijn – overal in hun tuin vliegen de kleine vogeltjes rond. De plek is moeilijk te vinden, op Google kan ik er weinig over vinden. Het is wel echt de moeite waard, dus vraag wat rond als je in de buurt van de krokodillenfarm bij Playa Larga bent, daar ligt het redelijk in de buurt.


Cienfuegos in Cuba

Cienfuegos
De volgende bestemming is Cienfuegos. In deze stad zie je veel Franse invloeden, waardoor deze stad me weer een heel ander gevoel geeft. De stad is niet heel groot dus we blijven hier maar één nacht. Tijd genoeg om lekker door de stad te wandelen en de prachtige gebouwen te bewonderen. Het centrale plein is een fijne plek om lekker in de schaduw op een bankje te gaan zitten en te kijken naar de mensen die voorbij komen. Standbeelden herinneren je aan de gebeurtenissen in de geschiedenis en ook hier komen de oldtimers voorbij in de straten.

Op de hoek van het plein pronkt een lichtblauw gebouw, met een torentje bovenop. Dit is Ferrer Palace, een klein museum met het beste uitzicht van de stad.


Hoeden op straat en in het straatbeeld in Trinidad

Dag 9 – 10 Trinidad


Na Cienfuegos reizen we door naar Trinidad. De stad waar ik alleen maar goede verhalen over heb gehoord. De grote favoriet bij iedereen die Cuba ooit heeft bezocht. En terecht. Wat een charme heeft deze stad zeg. Ik dacht dat ik in Havana of Viñales terug in de tijd ging, maar dit is nog iets meer bijzonder.

Wandelen doe je hier over de kinderkopjes, die liggen in het oude centrum in alle straten. Op de pleinen maken muzikanten gezellige muziek en op iedere straathoek kom je weer iets nieuws en fotogenieks tegen. Oude mannen met sigaren, kleine hondjes en bijzondere gebouwen. Zucht, wat is het mooi.


Meer Midden-Amerika? Bekijk hier alle Mexico berichten

De toren van Trinidad op de munt


In Trinidad maak ik ook kennis met het drankje Canchánchara. Dit typische drankje uit Trinidad wordt gedronken in een terracottakleurig aardewerk kommetjes en bestaat uit een mix van aguardiente, honing, citroensap en water. De honing zit aan een stokje of in een rietje en hiermee moet je roeren voor de zoete smaak. Heerlijk! Do try.

Het drankje Canchánchara in Trinidad

Dag 11 Santa Clara

Mausoleum van Che Guevara in  Santa Clara in Cuba


We reizen verder naar het hart van de Cubaanse geschiedenis. Santa Clara is als stad niet zo heel bijzonder – de stad is klein en heeft weinig hoogtepunten – maar is vooral bekend omdat hier het Che Guevara Mausoleum is gelegen. Op deze plek liggen de overblijfselen van de nationale held Che Guevara en het is bijzonder om hier te zijn. Het museum naast het mausoleum laat goed zien hoe zijn leven is geweest en waarvoor hij heeft gestreden. Erg leerzaam en indrukwekkend.

Het centrale plein in Santa Clara.


In de stad maken we een wandeling, maar omdat het zondag is is het helaas uitgestoven. De volgende ochtend proberen we het nog een keer met meer succes. Het plein is volgelopen met mensen en het voelt weer als het gezellige Cuba zoals ik het de afgelopen dagen heb leren kennen. Er loopt een oud mannetje over het plein die iets verkoopt in opgerolde papiertjes. Later komen we erachter wat het is: er zitten pinda’s in de zelfgemaakte kokertjes. 4 voor 1 euro. Een heerlijke snack voor onderweg.

Dag 12 – 15 Varadero

Relaxen in Varadero


Na een intensieve reis van twee weken is het tijd om een aantal dagen bij te komen aan het strand. Varadero is de laatste stop in Cuba en we verblijven in een all inclusive hotel waar we lekker niks hoeven. Het enige dat we hier doen is terugdenken aan een fantastische reis, want wat hebben we een hoop hele mooie dingen gezien. Ik heb ontzettend veel geleerd over de geschiedenis van Cuba en ik ben blij dat ik dit land nog heb meegemaakt voor de komst van het massatoerisme. Cuba zit in mijn hart, een bijzondere bestemming die qua geschiedenis met geen ander land te vergelijken is.

32 comments on “Rondreis Cuba: dit is de ultieme reisroute voor 2 weken

  1. Pingback: Alles wat je moet weten over reizen in Cuba - tips voor vertrek! - Hey Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.