Olifanten tijdens safari reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Reisroute Zuid-Afrika en Swaziland in drie weken

Zuid-Afrika is een ideaal land om met je eigen huurauto te verkennen. Natuurlijk kun je in drie weken niet het hele land zien, maar toch kun je genoeg highlights van je bucketlist afstrepen. Zo hopelijk ook de BIG-five, toch wel de nummer één reden om Zuid-Afrika te bezoeken. Gastblogger Evy van Kan van Reisjevrij neemt je mee op reis door Zuid-Afrika en Swaziland. 

Wie voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat, kiest waarschijnlijk de klassieke reisroute met de bekende hoogtepunten. Daar is niets mis mee, want ook wij zijn op deze manier verliefd geworden op het land. Ik ben Evy en op mijn blog Reisjevrij.nl deel ik mijn reistips en ervaringen, gecombineerd met de praktische informatie die je nodig hebt om de reis zelf te maken. Op Hey Frits deel ik graag onze reisroute!

DAG 1 – JOHANNESBURG
Aankomst Johannesburg

Na een vliegreis van zo’n 11 uur vanuit Amsterdam, starten wij onze reis in Johannesburg. Wij kwamen ’s avonds laat aan en zijn eigenlijk direct gaan slapen. Ik had niet zoveel positieve verhalen gelezen over Johannesburg, dus wij hebben de stad zelf niet bezocht. Deze tijd wilden wij liever spenderen op andere plekken. 

Als je wel voldoende tijd hebt, dan kun je in Johannesburg ‘Soweto’ bezoeken. Dit is de grootste township van Zuid-Afrika, waar Nelson Mandela heeft gewoond. Bezoek een township altijd met een ervaren gids, want Soweto kent zowel goede als slechte buurten.

DAG 2 – GRASKOP
Ophalen huurauto, start roadtrip naar Graskop

Johannesburg en Graskop reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

We halen de huurauto op en starten onze roadtrip! Graskop is onze eerste échte bestemming. Dit is een klein dorp op zo’n 4,5 uur rijden van Johannesburg en het beginpunt van de mooie Panoramaroute. 

Je kunt tijdens deze rit de Sabie Falls en de Mac Mac Falls al bezoeken. Deze watervallen liggen op de route tussen Sabie en Graskop. Neem je zwemspullen mee als je naar de Mac Mac waterval gaat want je kunt hier zwemmen. Verder gebruiken wij deze dag om alvast wat boodschappen in te slaan voor de volgende dagen. Zelf BBQ-en is in Zuid-Afrika heel normaal en heel gezellig. 

DAG 3 – 4 GREATER KRUGERPARK
Panoramaroute en wildlife spotten in het Greater Krugerpark

Panoramaroute eisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Op dag drie starten wij onze dag met de Panoramaroute. Dit een route langs prachtige natuurspektakels en mooie vergezichten. De route is 62 kilometer lang en begint officieel in Sabie en eindigt bij de Blyde River Canyon. De Blyde River Canyon ligt op een uurtje rijden van het Greater Krugerpark, dus wij zijn vanuit de Panoramaroute direct doorgereden. 

De Panoramaroute is makkelijk te vinden vanuit Graskop. Ook alle bezienswaardigheden staan duidelijk langs de weg aangegeven met borden en ook de toegangspoorten kun je niet missen. Je kunt overal gratis parkeren, maar bij de meeste bezienswaardigheden moet je een kleine entreeprijs betalen. 

Bezienswaardigheden die langs de Panoramaroute liggen:

 • The Pinnacle Rock
 • God’s Window & The Rainforest
 • Wonderview
 • Lisbon & Berlin Falls
 • Bourke’s Luck Potholes
 • Lowveld View
 • Blyde River Canyon & Three rondavels
Greater Krugerpark reisroute Zuid-Afrika en Swaziland
Greater Krugerpark reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Vervolgens zijn wij doorgereden naar het Greater Krugerpark. Het Greater Krugerpark refereert naar meer dan twintig privé reservaten ten westen van het Kruger National Park. Het National Park wordt beheerd door de overheid, dus ook de accommodaties in het park, de restaurants en de activiteiten die je kunt doen zoals jeep safari’s en wildernis hikes. Het Greater Kruger National Park (GKNP) is privé-eigendom van particulieren en grenst direct aan het Kruger National Park zonder hekken of begrenzing. De dieren lopen dus vrij rond in het National Park en GKNP. Vanuit het GKNP mag je met een ervaren ranger écht off-road gaan tijdens een safari en kom je dus dichter bij de dieren!

Op dag 4 gaan wij lekker op safari. Zo spannend om op zoek te gaan naar de dieren. Tijdens de safari zagen wij olifanten, leeuwen, giraffen, impala’s en meer wildlife.

Olifanten tijdens safari reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

DAG 5 – 6 KRUGERPARK
Safari, safari, safari!

Vandaag rijden we naar het Kruger National Park, ofwel het Krugerpark. Je kunt het Krugerpark betreden met je eigen huurauto en er zijn verschillende ‘restcamps’ waar je kunt overnachten in het park. Lees hier meer over Zuid-Afrika en het Krugerpark.

Leeuwen tijdens safari reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Dag 5 en 6 staan helemaal in het teken van safari’s! Lekker met je eigen auto op avontuur, maar ook op jeepsafari met een échte ranger. Met veel geluk zagen wij de BIG-five (luipaard, leeuw, olifant, buffel en neushoorn).  ’s Avonds genieten wij op ons terras van onze eigen BBQ. In het donker zien we de schittering in de ogen van een kwijlende hyena! Ooo, I love Africa!

Lees ook: Rondreis Uganda & Rwanda in 3,5 week

DAG 7 – 8 SWAZILAND
Mlilwane Wildlife Sanctuary, walking safari & cultuur

Swaziland reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

We verlaten het Krugerpark én Zuid-Afrika en rijden door naar Swaziland. Swaziland is het kleinste land in Afrika maar heeft je ook veel te bieden. Wildlife, prachtige natuur en cultuur. Wij bezoeken het Mlilwane Wildlife Sanctuary. In dit park vind je voornamelijk kleinere dieren. Hierdoor kun je er fijn wandelen en dat was wel prettig na al die uren in de auto. 

In het park zijn verschillende wandelroutes die je kunt belopen. Het is heel bijzonder om zo dicht bij de dieren te komen. De zebra’s en antilopen kwamen soms heel dichtbij!

Verder is er een bezoekerscentrum met informatie over de Swazi-cultuur en de strijd tegen neushoornstropers. Je kunt vanuit Mlilwane buurdorp bezoeken met gids. In deze Swazi Homestead ontmoet je Inkhosikati, een vrouwelijk hoofd. Erg interessant als je meer over de cultuur te weten wilt komen.

DAG 9 – 12 ST. LUCIA
Nijlpaarden en krokodillen tour, op BIG 5 game safari, stranddagje

De volgende drie dagen zijn we in St. Lucia, een klein dorpje aan de Oost-kust van de provincie Kwazulu Natal in Zuid-Afrika. In St. Lucia kan het je zomaar gebeuren dat je ’s avonds oog in oog staat met een nijlpaard. Er leven er zo’n 800 in het estuarium van St. Lucia. Dat is een riviermonding waar het zoetwater gemengd wordt met zeewater en dus de zee. Wanneer het ’s avonds afkoelt, komen de nijlpaarden aan land om te grazen. Wij hebben (gelukkig – of helaas) geen nijlpaarden in het dorp gezien.

reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

In St. Lucia boekten wij een tour naar het estuarium, de plek waar alle nijlpaarden en krokodillen zijn. Verder hebben zijn we een hele dag op safari gegaan in het Hluhluwe-Imfolozi park. Een prachtig park met nog de grootste populatie zwarte en witte neushoorns ter wereld! En wij hebben ze gespot!

De laatste dag hebben we een self-drive safari gedaan door het iSimangaliso Wetland park. Je vindt hier wildlife en mooie stranden! Bezoek tijdens een zonnige dag zeker het mooie strand Cape Vidal.

DAG 13 – 15 DRAKENSBERGEN
Ziplinen, hiken

Drakensbergen reisroute Zuid-Afrika en Swaziland
Drakensbergen reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Het was een lange rit van St. Lucia naar Drakensbergen. De Drakensbergen is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika en reikt over een lengte van 1000 kilometer. Het is een prachtig gebied om een paar dagen te verblijven, zeker als je van rust, prachtig uitzicht en avontuur houdt. Je kunt kiezen tussen Noord, Centraal en Zuid Drakensbergen en wij verbleven in het centrale gedeelte. Je kunt in dit gebied fijn wandelen, hiken en nog meer leuke activiteiten doen! Het centrale gedeelte ligt op zeker 4 uur rijden van Johannesburg en op 2,5 uur rijden van Durban. Wij zijn gaan ziplinen en hebben fijn gewandeld totdat het enorm begon te regenen. 

Drakensbergen reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

DAG 16 – 19 KAAPSTAD

Kaapstad reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Vanuit Drakensbergen rijden we naar Durban. Hier leveren wij de huurauto in en nemen we het vliegtuig naar Kaapstad. In Kaapstad huren we weer een auto omdat er verschillende bezienswaardigheden buiten de stad liggen.

Bo Kaap reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Vier dagen in Kaapstad krijg je zeker om. Het is een geweldige stad met veel highlights. Tip: Bezoek als eerste de Tafelberg als het weer het toelaat. Soms is de Tafelberg bewolkt en zie je niets vanaf de top. Er is zoveel leuks te doen in Kaapstad. Zet de volgende bezienswaardigheden en activiteiten zeker op je lijstje:

 • Tafelberg beklimmen of bezoeken met de kabelbaan
 • Genieten in Kirstenbosch, de botanische tuinen
 • Seafood proeven in Houtbaai
 • Bezoek de stranden in Camps Bay
 • Shoppen en eten op de V&A Waterfront
 • Lion’s Head beklimmen
 • Pinguïns kijken op Boulders beach
 • Kaap de Goede Hoop bezoeken
 • De wijk Bo Kaap verkennen
 • Chapmans peak drive rijden (een van de mooiste autoroutes ter wereld)
Lion's Head Kaapstad reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

DAG 20 – 21 STELLENBOSCH
Wijn proeven

Stellenbosch reisroute Zuid-Afrika en Swaziland

Op zo’n 45 minuten rijden van Kaapstad ligt Stellenbosch, dé wijnstreek in Zuid-Afrika. Een wijnliefhebber mag Stellenbosch en de verschillende wine farms daarom zeker niet overslaan. De omgeving is heel mooi met allemaal wijngaarden en je kunt hier héél veel wine tastings doen! Echt de perfecte manier om je vakantie af te sluiten. 

14 comments on “Reisroute Zuid-Afrika en Swaziland in drie weken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.