Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is zo eenvoudig!

Bij sommige alledaagse producten denk ik weleens … hoe maak je dat nou eigenlijk zelf? Dat had ik laatst bij pindakaas. Moet niet moeilijk zijn, toch? En dat bleek het ook zeker niet! Dit is het recept.

Twee ingrediënten, meer heb je niet nodig. Pinda’s en wat olie. Echt waar. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat in een pot met pindakaas wel meer ongezonde ingrediënten zouden zitten. Suiker en ongewenste e-nummers. Maar deze nummers zijn niet te vinden op de ingrediëntenlijst. Heel fijn natuurlijk! Dus écht gezonder gaat je zelfgemaakte pindakaas niet zijn, maar dit recept bevat in ieder geval geen suiker.

Zelf pindakaas maken

Kies je pinda’s

Voor dit recept heb ik gekozen voor doppinda’s. Yes, zelf pellen dus! Aangezien ik mijn pindakaas zo puur en gezond mogelijk wil maken koos ik voor deze pinda’s. Ongebakken en onbewerkt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een zak ongezouten pinda’s (of andere noten) kopen in de winkel. Dat scheelt héél veel tijd, want het pellen van de doppinda’s is stiekem toch best veel werk!

Voor dit recept heb je een keukenmachine of staafmixer nodig. Zorg ook dat je een potje of bakje hebt die je goed af kunt sluiten, want de pindakaas moet luchtdicht bewaard worden.

Zelf pindakaas maken

RECEPT VOOR 1 (GROTE) POT PINDAKAAS

Zak 500 gram doppinda’s (of zak ongezouten pinda’s van ongeveer 250 gram) // 2 eetlepels notenolie (amandelolie, walnootolie of sesamolie) // snufje zout

In dit recept gebruik ik pinda’s die van tevoren niet zijn geroosterd, maar dit kun je heel eenvoudig ook nog zelf doen. De instructies vind je hier. Je pinda’s krijgen dan een iets intensere smaak.

Alle pinda’s mogen in je keukenmachine, of gebruik je staafmixer in een kom. Giet er 2 eetlepels olie doorheen. In het begin wordt het geheel een beetje kruimelig, maar later komen er oliën vrij en ontstaat de pindakaas.

Roer af en toe even met een lepel door het mengsel, en zorg dat je ook de restjes die tussen de messen blijven plakken meeneemt. Maak de pindakaas zo grof of fijn als je zelf wilt. Mocht het geheel iets te droog zijn dan kun je nog een klein beetje olie toevoegen.

Om de pindakaas te bewaren moet je een schone pot met deksel hebben, die je goed luchtdicht af kunt sluiten. Bewaar het daarna in de koelkast, dan kun je ‘m ongeveer 4 weken goed houden. Eerder is natuurlijk beter, want er zitten geen conserveermiddelen in die het product lang goed houden.

TIP: Denk je nou al deze pindakaas niet binnen een maand op te krijgen? Gebruik het dan als basis voor pindasaus met bijvoorbeeld (vegetarische) gehaktballetjes.

Meer recepten? Hier vind je alle (vegetarische) recepten van Hey Frits.

24 comments on “Zelf pindakaas maken is zo eenvoudig!

  1. Pingback: Vegetarische Surinaamse pindasoep - Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.