Reistips koffer inpakken

Personal #2 ik wil (g)een solo reiziger zijn

Het lijkt wel alsof je er niet meer bij hoort als je het niet gedaan hebt: alleen op reis gaan. Iedereen doet het, schept erover op en vindt het de ervaring van zijn of haar leven. Nou, ik niet. Het is helaas niks voor mij.

Ik heb het alleen reizen geprobeerd. Je mag natuurlijk niet oordelen voordat je het zelf ervaren hebt. Omdat ik al een klein beetje een voorgevoel had dat dit het niet voor mij is bleef ik eerst even dicht bij huis. Rond mijn 20ste vertrok ik alleen naar Italië om daar 2 maanden op een camping te gaan werken. Een camping van Nederlanders welliswaar, met Nederlandse gasten en Nederlandse collega’s, maar wel weg van huis. Opzich beviel het goed, want de mensen waren heel erg leuk, het werk niet te zwaar en het weer goed. Toch kreeg ik opeens heimwee, na ongeveer 5 weken. Toen had ik er dus eigenlijk nog 3 te gaan, maar met 6 weken ben ik weer op het vliegveld naar huis gestapt.

Alleen reizen
Foto van Raj Eiamworakul via Unsplash

Heimwee

Ik begrijp die heimwee niet zo goed. Ik had het goed naar mijn zin, maar op een of andere manier verlangde ik weer naar Nederland. In de tussentijd zag ik vrienden en kennissen op het vliegtuig stappen naar verre oorden, waar ze dan alleen op pad gingen. Weken, maanden … en allemaal kwamen ze happy terug. Uiteindelijk wilde ze natuurlijk nog lang niet naar huis komen, maarja het moest maar hè. Als ik dan verhalen hoorde van mensen dan dacht ik: misschien moet ik het gewoon nog eens een kans geven? Want ik wil zo graag nog meer van de wereld zien. Maar diep van binnen zei mijn geweten al dat ik daar helemaal geen zin in heb. Fuck dat geweten dacht ik, ik ga het toch nog een keer proberen.

Alleen naar Londen

Meteen een ticket kopen om naar Thailand  of Mexico te gaan leek me niet zo’n heel goed idee, dus na het afronden van m’n scriptie dacht ik dat alleen naar Londen gaan wel een goeie test zou zijn. Bleek ook niet zo’n succes. Hostel. Bah. Ik had helemaal geen zin om m’n best te doen om mensen te leren kennen en over mezelf te vertellen. Tsja, dat is natuurlijk wel een beetje de eerste stap voor een geslaagde soloreis. Zonder nieuwe vrienden ging ik alleen de stad in, bepakt met m’n camera om een hoop mooie plaatjes te schieten. Ook daar werd ik niet bepaald blij van. Ik vind het heerlijk om dit soort dingen samen met iemand te beleven, samen te ontdekken en samen na te praten. Ja, dat kan met vrienden die je maakt op reis, maar als je daar net als ik niet zo goed in ben of (vooral) geen zin in hebt, dan houdt het solo reizen een beetje op.

Inspiratie voor bestemmingen voor jouw solo reis (of ga je toch ook liever samen?)

Alleen reizen
Foto van Rawpixels.com via Unsplash

Waarom lukt het mij niet?

Londen voelde voor mij als een groot fiasco. Ik ben verzot op die stad, maar in m’n eentje vond ik het vreselijk. En daar baalde ik zo erg van. Want ik wil zo graag alleen op reis. Het leuk hebben in m’n eentje, nieuwe mensen leren kennen en gekke dingen doen op een plek die ik niet ken. Waarom lukt het me niet? Ik ben niet wereldvreemd en heb echt geen problemen met contact leggen. Ik ben in m’n eentje in Amsterdam gaan wonen (met groot succes!), maar na twee keer falen hoeft het voor mij niet echt meer.

Laatst zag ik een vacature van 3 maanden in het buitenland. Jaaaa, ik wil! Maar mijn geweten zei meteen: nee, dat wil je niet! Ik kan het wel wéér gaan proberen, maar eigenlijk weet ik nu al dat ik het toch niet leuk ga vinden. Dus, ik geef het op. Iedereen is anders, en ik hou toevallig niet van alleen reizen. Ook al lijkt de hele wereld dat wel te doen. En ondanks dat ik niet keihard heb genoten van m’n solo tripjes heb ik mezelf wel beter leren kennen. Anders dan ik hoopte, maar weten wat je níet leuk vindt is ook heel belangrijk, toch? 

En jij? Groot fan van alleen reizen of deel je ervaringen ook liever met een reispartner die je kent? Let me know in de comments.

20 comments on “Personal #2 ik wil (g)een solo reiziger zijn

 1. 20 jaar geleden ging ik een jaar naar Australië om te backpacken. Ik ging alleen maar ontmoette in het vlliegtuig een meisje met wei ik uiteindelijk het hele jaar reisde. Mijn zus kwam 3 maand later en net zijn drieën gingen we op stap. Tien wij na een jaar terug gingen bleef mijn zus. Ze vertelde later het erg lastig te hebben gevonden. Niemand om dingen mee te delen. Op goede en slechte momenten. Ik snap je dus helemaal

  • HEY FRITS.

   Wat een mooi verhaal! Zoals het jou overkomen is lijkt me heerlijk! Als ik daar voor zou kunnen tekenen zou ik meteen gaan haha! Mar fijn om te horen dat andere mensen het ook zo ervaren. Maar dat het ook wel weer goed komt. Ook met je zus!

 2. Wat een gaaf artikel! Ik heb het ook wel een beetje hoor.. het lijkt me super gaaf om eens alleen op reis te gaan maar van de andere kant deel ik mijn ervaring ook graag met anderen zoals mijn vriend. Ook lijkt het me best eng om als vrouw alleen te gaan. Geen idee waarom..

  • HEY FRITS.

   En waarom zouden we alleen gaan en het niet honderd procent naar ons zin hebben als we ook met anderen kunnen gaan?

 3. GLeuk artikel. Ik houd van reizen. Alleen reizen is niet zo fijn. Ik ben heel vaak naar evenememten geweest buiten Nederland je mocht daar daarna nog een paar dagen alleen blijven heb me dood verveeld. Een keer ging ik alleen naar Engeland nooit meer het was te druk en te saai in mijn eentje.

 4. nicole orriens

  Ik ben sowieso geen reiziger, maar ik zou denk het liefst wel alleen gaan.

 5. Stoer dat je het wel echt geprobeerd hebt. Een groot deel van het plezier van reizen zit voor mij ook in het samen genieten. Toen ik jong was en alleen een weekendje op pad ging, probeerde ik zo snel mogelijk nieuwe vrienden te maken om daar de rest van het weekend mee op pad te gaan…

 6. Joh, jij zegt gewoon eerlijk dat je in je eentje reizen niet leuk vind, die anderen houden gewoon hun mond..
  Ik kan prima alleen zijn en ben dat ook graag. Maar alleen reizen? Ik heb het een keer geprobeerd, 5 dagen Kopenhagen. Nou ik vond het niks. Als ik niet met iemand kan delen hoe mooi ik iets vind, vind ik er niks meer an!

  • HEY FRITS.

   Precies, ik deel het ook het liefst met iemand anders vind ik er ook niks aan!

 7. Ik was eens voor mijn werk in het buitenland, kende niemand en had geen zin in het hotel te eten. Een restaurant binnen stappen en vragen om een tafel voor één, dat was een hele ervaring. Niet een die ik per se zou willen herhalen, overigens. Leuk geschreven, Frits! 🙂

  • HEY FRITS.

   ‘S avonds alleen gaan dineren lijkt me nog het meest gekke inderdaad. Wel cool dat je het gewoon gedaan hebt en niet op je hotelkamer bent gebleven!

 8. Ik zou het ook ebg vinden om alleen te reizen, ik ben een mensen mens, dus alleen reizen lijkt me suoper lastig en stoer

 9. Alleen reizen zou ik rente spannend vinden. Ook zegt mijn gevoel nu dat het niets voor mij zou zijn. Toch houd ik enorm van nieuwe contacten maken en uitdagingen aaangaan! Ik ben niet zo’n reislustig type en met kinderen wordt het helemaal lastig, maar misschien zou het wel goed zijn voor me.

  In juni ga ik voor het eerst 1 week weg van man en kind om samen met collega’s en studenten naar Bosnië te gaan voor vrijwilligerswerk. De eerste stap!

 10. Hoewel ik het soms heerlijk vind om alleen te zijn, lijkt alleen reizen me helemaal niks. Ik heb het daarom ook nog nooit uitgeprobeerd. Het lijkt me geweldig om alleen door een stad te zwerven en overal foto’s van te maken maar het idee dat dit dan een paar dagen zo is, trekt me totaal niet. Ik mis dan toch mijn gezelschap waar ik mijn beleving mee kan delen en samen de boel kan verkennen.

 11. Ik begrijp je volledig! Ik zou het ook niet kunnen, ik heb zo graag vertrouwde gezichten rond mij!
  Wel goed dat je eerst is gaan testen bent! Zelf dat zou ik al niet overwegen 🙂

 12. Ik heb nog nooit alleen gereisd maar het lijkt me wel heel erg tof! Ik ga het dan ook zeker een keertje doen. Of het me bevalt weet ik niet haha maar ik vermoed van wel. Je hebt er iets mee of niet natuurlijk.

 13. Ik ben nog nooit alleen op reis gegaan, maar het lijkt ook helemaal niets voor mij. Ik zou liever vrienden of familie rondom mij hebben om die mooie momenten op vakantie mee te kunnen delen.

 14. Ik ben nog nooit alleen op reis gegaan, maar het lijkt ook helemaal niets voor mij. Ik zou liever vrienden of familie rondom mij hebben om die mooie momenten op vakantie mee te kunnen delen.

 15. Pingback: Personal #4 San Francisco wat hou ik van je! | Hey Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.