Reistips koffer inpakken

Personal #2 ik wil (g)een solo reiziger zijn

Het lijkt wel alsof je er niet meer bij hoort als je het niet gedaan hebt: alleen op reis gaan. Iedereen doet het, schept erover op en vindt het de ervaring van zijn of haar leven. Nou, ik niet. Het is helaas niks voor mij.

Ik heb het alleen reizen geprobeerd. Je mag natuurlijk niet oordelen voordat je het zelf ervaren hebt. Omdat ik al een klein beetje een voorgevoel had dat dit het niet voor mij is bleef ik eerst even dicht bij huis. Rond mijn 20ste vertrok ik alleen naar Italië om daar 2 maanden op een camping te gaan werken. Een camping van Nederlanders welliswaar, met Nederlandse gasten en Nederlandse collega’s, maar wel weg van huis. Opzich beviel het goed, want de mensen waren heel erg leuk, het werk niet te zwaar en het weer goed. Toch kreeg ik opeens heimwee, na ongeveer 5 weken. Toen had ik er dus eigenlijk nog 3 te gaan, maar met 6 weken ben ik weer op het vliegveld naar huis gestapt.

Alleen reizen
Foto van Raj Eiamworakul via Unsplash

Heimwee

Ik begrijp die heimwee niet zo goed. Ik had het goed naar mijn zin, maar op een of andere manier verlangde ik weer naar Nederland. In de tussentijd zag ik vrienden en kennissen op het vliegtuig stappen naar verre oorden, waar ze dan alleen op pad gingen. Weken, maanden … en allemaal kwamen ze happy terug. Uiteindelijk wilde ze natuurlijk nog lang niet naar huis komen, maarja het moest maar hè. Als ik dan verhalen hoorde van mensen dan dacht ik: misschien moet ik het gewoon nog eens een kans geven? Want ik wil zo graag nog meer van de wereld zien. Maar diep van binnen zei mijn geweten al dat ik daar helemaal geen zin in heb. Fuck dat geweten dacht ik, ik ga het toch nog een keer proberen.

Alleen naar Londen

Meteen een ticket kopen om naar Thailand  of Mexico te gaan leek me niet zo’n heel goed idee, dus na het afronden van m’n scriptie dacht ik dat alleen naar Londen gaan wel een goeie test zou zijn. Bleek ook niet zo’n succes. Hostel. Bah. Ik had helemaal geen zin om m’n best te doen om mensen te leren kennen en over mezelf te vertellen. Tsja, dat is natuurlijk wel een beetje de eerste stap voor een geslaagde soloreis. Zonder nieuwe vrienden ging ik alleen de stad in, bepakt met m’n camera om een hoop mooie plaatjes te schieten. Ook daar werd ik niet bepaald blij van. Ik vind het heerlijk om dit soort dingen samen met iemand te beleven, samen te ontdekken en samen na te praten. Ja, dat kan met vrienden die je maakt op reis, maar als je daar net als ik niet zo goed in ben of (vooral) geen zin in hebt, dan houdt het solo reizen een beetje op.

Inspiratie voor bestemmingen voor jouw solo reis (of ga je toch ook liever samen?)

Alleen reizen
Foto van Rawpixels.com via Unsplash

Waarom lukt het mij niet?

Londen voelde voor mij als een groot fiasco. Ik ben verzot op die stad, maar in m’n eentje vond ik het vreselijk. En daar baalde ik zo erg van. Want ik wil zo graag alleen op reis. Het leuk hebben in m’n eentje, nieuwe mensen leren kennen en gekke dingen doen op een plek die ik niet ken. Waarom lukt het me niet? Ik ben niet wereldvreemd en heb echt geen problemen met contact leggen. Ik ben in m’n eentje in Amsterdam gaan wonen (met groot succes!), maar na twee keer falen hoeft het voor mij niet echt meer.

Laatst zag ik een vacature van 3 maanden in het buitenland. Jaaaa, ik wil! Maar mijn geweten zei meteen: nee, dat wil je niet! Ik kan het wel wéér gaan proberen, maar eigenlijk weet ik nu al dat ik het toch niet leuk ga vinden. Dus, ik geef het op. Iedereen is anders, en ik hou toevallig niet van alleen reizen. Ook al lijkt de hele wereld dat wel te doen. En ondanks dat ik niet keihard heb genoten van m’n solo tripjes heb ik mezelf wel beter leren kennen. Anders dan ik hoopte, maar weten wat je níet leuk vindt is ook heel belangrijk, toch? 

En jij? Groot fan van alleen reizen of deel je ervaringen ook liever met een reispartner die je kent? Let me know in de comments.

20 comments on “Personal #2 ik wil (g)een solo reiziger zijn

  1. Pingback: Personal #4 San Francisco wat hou ik van je! | Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.