Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblog

Op microavontuur in Nederland – een mini wandelvakantie in eigen land

Droom jij er ook van in de verre toekomst eens een reis zoals die van Cheryl Strayed in het boek Wild te maken? Zij liep van de Mexicaanse grens richting de Canadese grens, met alles wat ze nodig had voor overleving op haar rug. De kans is klein dat je een paar maanden vrij hebt om 4000+ kilometer te lopen, dus zo’n lange tocht moet waarschijnlijk nog even wachten. Gelukkig kun je ook in Nederland te voet avontuur beleven.

Hey Frits x friends gastblogPaulien van Outdoor Inspiratie weet alles over trektochten en wildkamperen. Op haar platform informeert en inspireert ze om op pad te gaan, ook (en juist!) als je zoiets nog nooit eerder hebt gedaan. 

Paulien van Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen NederlandFoto via Outdoor Inspiratie door Marleen Annema

Op microavontuur in Nederland

Voor een meerdaagse wandeling heb je niet per se al je vakantiedagen nodig. Ga bijvoorbeeld op microavontuur, waarbij je op de eerste dag naar je accommodatie loopt en de volgende dag via een alternatieve route terug naar je auto wandelt. Je kunt natuurlijk ook verder lopen en dan met het openbaar vervoer terug naar je auto reizen. Door klein te denken past een wandelvakantie of trektocht ook in jouw drukke agenda. Juist wanneer je het druk hebt, helpt een flinke wandeling in de natuur je uit te waaien en je creativiteit te verhogen. Wie meer tijd heeft, kan zijn trektocht verlengen tot enkele dagen, weken of maanden.

Lees ook: 12x de leukste campings in Nederland volgens onze insta-volgers

Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblogFoto’s via Outdoor Inspiratie

De mooiste lange afstand wandelpaden van Nederland

Ook in Nederland zijn lange wandelpaden uitgezet voor een wandelvakantie. De bekendste is het Pieterpad, die Pieterburen via een 498 km lange wandelroute verbindt met de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Een groener alternatief voor deze populaire route is het Roots Langste Natuurpad van Nederland, die je van Delfzijl in Groningen naar Goirle 459 km verderop in Brabant brengt.

Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblogFoto via Outdoor Inspiratie

Op Wandelnet vind je een overzicht van alle lange afstand wandelroutes in Nederland. Samen bedekken zij 11.500 kilometer aan wandelpaden. Aanraders zijn onder andere het Groot Friesland Pad, het Trekvogelpad van de westkust naar de oostgrens met Duitsland en het Noaberpad.

Lees ook: De mooiste natuurhuisjes in Nederland

Hoe bereid je je voor op een trektocht?

Lijkt het je leuk om meerdere dagen met je rugzak door de natuur te trekken? Bedenk dan of je alleen of samen met iemand op pad wilt. Kies iemand met hetzelfde wandeltempo als je samen op pad wilt, continu te langzaam of te snel lopen voel je aan het eind van de dag in je lichaam.

Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblogFoto’s via Instagram @outdoorinspiratie

Kies vervolgens de wandelroute die je wilt lopen tijdens je wandelvakantie. Je kunt een gehele lange afstand wandelroute doen, of een aantal etappes uitkiezen. Voor je eerste trektocht kun je het beste voor een bewegwijzerde wandelroute kiezen, waarbij je voor de zekerheid wel een wandelkaart en/of routegids mee moet brengen.

Conditie opbouwen en accommodatie zoeken

Begin alvast met het opbouwen van wandelconditie. Goed getraind aan je trektocht beginnen verkleint de kans op blessures en voorkomt dat je halverwege de dag voor pampus op een bankje stort. Probeer je conditie op te bouwen tot je zonder al teveel moeite 15-20 kilometer kunt lopen. Ga ook voor je (eerste) trektocht uit van dagafstanden van 15-20 kilometer. Neem tijdens je wandelingen met en zonder rugzak voldoende pauzes en vergeet niet regelmatig te eten en drinken.

Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblogFoto via Outdoor Inspiratie

Na het kiezen van je route is het tijd om je accommodatie te boeken. Houd in gedachten dat accommodaties langs populaire wandelroutes in het hoogseizoen al vroeg volgeboekt zijn. Als tentkampeerder met een klein tentje kun je vaak last-minute nog terecht op een camping, voor meer comfortabele accommodatie kun je niet vroeg genoeg boeken. Kies accommodatie zo dicht mogelijk bij je wandelroute, zodat je aan het eind van de dag niet nog 5 kilometer om hoeft te lopen naar je slaapplek.

Download hier de gratis paklijst van Outdoor Inspiratie.

Maak vervolgens een lijstje van wat je onderweg nodig hebt. Een wandelvakantie op zich hoeft niet duur te zijn, maar voor je eerste trektocht moet je wel investeren in goede schoenen, regenkleding en slaapbenodigdheden. Er zijn ook bedrijven die kampeeruitrusting voor wandelaars verhuren.

Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblogFoto via Outdoor Inspiratie

E-book: de complete gids voor je eerste trektocht

Zie je het wel zitten, zo’n microavontuur in Nederland? Wil je meer weten over hoe je je voorbereid op een trektocht, wat je aan moet schaffen en hoe je veilig en ontspannen op pad gaat? Koop dan het e-book: de complete gids voor je eerste trektocht.

Outdoor Inspiratie wandelvakantie microavonturen Nederland gastblogVoorbeeld e-book via Outdoor Inspiratie

24 comments on “Op microavontuur in Nederland – een mini wandelvakantie in eigen land

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.