Pikala Bikes fietsen in Marrakech

Op de fiets door (de medina van) Marrakech

Hoera voor weer een leuk initiatief. Deze keer gaande in Marokko. Vanuit Nederland worden oude fietsen en bierfietsen naar Marrakech gebracht voor een tweede leven. Hier geen luidruchtige vrijgezellenfeesten, maar een rondleiding op de ‘bierfiets’ door de stad met – hoe kan het ook anders – thee. Of ga zelf met een fiets op pad in de medina. Het kan nu met Pikala Bikes!

Het idee komt van de Haagse Cantal Bakker, een fietsfanaat die met haar stichting Pikala Bikes jongeren en toeristen aan het fietsen wil krijgen in de stad. Het uiteindelijke doel: weg met de vervuilende scooters, ondersteuning van het onderwijs en creëren van werkgelegenheid.

Pikala Bikes in Marrakech

Trainen van de locals

Hoe ze dat aanpakken? Ze gebruiken de fiets om de lokale jeugd alles te leren over toerisme en techniek. Zo trainen ze locals om professioneel gids te worden en hen op die manier extra inkomsten te bieden. Er is ook een trainingsprogramma voor jonge inwoners van de stad om fietsenmaker te worden. And last but not least organiseren ze nog tal van educatieve evenementen zoals verkeersveiligheidslessen en fietsles speciaal voor meisjes. Het is natuurlijk ook de bedoeling dan de vervuilende scooters, bussen en auto’s uiteindelijk plaatsmaken voor de opgeknapte fietsen.

Pikala Bikes in Marrakech

Zelf op pad in Marrakech

Het toffe van dit concept is dat zowel locals als toeristen er baat bij hebben. De local verdient er geld mee, en wij worden op onze favoriete Hollandse manier door deze prachtige stad geloodst. Fietsen door een stad is fijn, want je kunt in korte tijd veel meer zien. Je kunt zelf op pad met aanbevolen routes, of met een jonge lokale gids de stad gaan ontdekken. Met een gids kom je op plekken die je waarschijnlijk voorbij zou rijden als je de stad niet kent. Wat dacht je van een bezoek aan een naaiatelier waar vrouwen met een beperking prachtige kleding maken. Zou je anders niet weten te vinden hoor.

Meer Marokko? Lees hier meer over een tiendaagse rondreis door Marokko

Op de ‘theefiets’

Zin om het helemaal origineel te doen? Dan stap je met een paar vrienden – 4 tot 7 personen – op zo’n ‘bierfiets’ … (hoe noem je zo’n ding als je er geen bier op drinkt) en ga je groepsfietsen. De gids bestuurt de fiets en vertelt je ondertussen over de geschiedenis en cultuur en vermaakt je uiteraard met een paar avontuurlijke verhalen. Hier dan geen bier, maar thee en frisjes!

Nog zo’n coole fietstocht doen? De Co van Kessel fietstocht in Bangkok mag je ook zeker niet overslaan als je in Thailand bent. 

Pikala Bikes in Marrakech

Wat kost dat dan?

Ontdek buitenwijken als Bab Doukala en het kleurrijke hart van de medina op de fiets. Zeker weten dat dit een bijzondere nieuwe Marrakech-ervaring is. En dan nog even de prijzen. Gewoon een fiets huren kost vanaf 7,50 per dag. Zin om met een gids op pad te gaan, dan kost zo’n stadstour je ongeveer 25 euro per persoon. Zo’n groepsfiets met drankjes kost ook ongeveer 25 euro per persoon, maar er moeten minimaal 4 personen mee. Check voor meer informatie, prijzen en om te reserveren de website van Pikala Bikes.

Alle foto’s door Annie Spratt via Unsplash

 

18 comments on “Op de fiets door (de medina van) Marrakech

 1. Wat onwijs gaaf om zo op de fiets door zo een mooie plaats te gaan , vind het huren ook nog een mooie prijs hebben

 2. Hartstikke leuk dit! Op de fiets zie je ook veel meer. Het lijkt me een fijne manier om een plek te verkennen.

 3. Joanne

  Het ziet er heel tof uit! Ik weet niet of het echt mijn vakantieland is, maar het zal vast indrukwekkend zijn.

 4. Leuk om te lezen, ik twijfel nog of ik naar Marrakech wil maar denk dat het er wel van gaat komen

  • HEY FRITS.

   Ja het is echt wel heel erg mooi, zo’n andere cultuur dan bij ons. Erg bijzonder!

 5. Mooie stichting die ervoor zorgt dat er in Marokko wordt gefietst. Je zou het niet zeggen, maar ook in Nederland kunnen niet alle kinderen fietsen hoor!

 6. Lijkt mij echt super tof om te doen. Ik doe en zie graag dingen in het buitenland.

 7. Wat een coole initiatief! Ik zou de stad zeker op deze manier willen verkennen. Je helpt de organisatie en locals er ook mee.

 8. Mooi prijsje voor een groepsfietstocht met gids en drankjes! Bijzonder, thee drinken op een bierfiets. En wat een prachtige foto’s! Marrakech lijkt me een ontzettend sfeervolle stad.

 9. Wat onwijs gaaf zeg en nog hele fijne prijzen ook. Heel bijzonder, bedankt voor het delen!

 10. Wat onwijs gaaf dit en wat een prachtige foto’s. Tof om te doen

 11. Dat is echt een leuk initiatief zeg! Lekker op de fiets een stad verkennen. Tof!

 12. Oh die fotos doen me helemaal wegdromen!

 13. Zo tof! Ik wil meteen gaan! Nu, nu – nu!

 14. Vijf jaar geleden ben ik naar Marrakech geweest, en ik heb er heel wat afgewandeld! Een fiets zou inderdaad een goede oplossing zijn om op het gemak meer dingen te kunnen zien. Een mooi initiatief ook!

  • HEY FRITS.

   Haha ik denk dat veel mensen blij zijn met dit concept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.