Meisje wacht op de trein

Met de trein naar Europese bestemmingen – zo lang doe je erover

Hoe lang doe je er eigenlijk over met de trein naar Parijs, Berlijn of Londen? We weten dat het vliegtuig vaak de snelste optie is, maar vergelijk je ooit weleens het vliegtuig met de trein? Ben je bereid om iets langer te reizen voor een ‘groene reis’? Om je op weg te helpen heb ik eens uitgezocht hoe lang het nou eigenlijk reizen is per trein naar steden in Europa.

 

Met het vliegtuig ben je in 40 minuten van Amsterdam in Parijs. Amsterdam-Parijs met de trein is 3 uur en 18 minuten. Op basis van prijs en tijd bepaal je waarschijnlijk of je met de trein of het vliegtuig gaat, logisch want dat doet iedereen tegenwoordig. We willen graag zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn, en dat gaat nou eenmaal stukke sneller met het vliegtuig.

Met de trein naar Europese bestemmingen - zo lang doe je erover

Vaak is de trein niet eens een optie die in je opkomt, en misschien heb je ook geen idee hoe lang treinreizen naar Europese steden nou eigenlijk duren.

Ik had zelf ook geen idee, totdat ik de trein naar Berlijn, Parijs en later naar Antwerpen nam. Allemaal zo goed te doen! Je kunt je wel voorstellen dat Spanje, Denemarken of Italië met de trein niet haalbaar is voor een weekend (maar het kan wel, en je kunt er gewoon een week vakantie van maken). Maar het is juist een goede en leuke reden om eens wat dichterbij allerlei steden te gaan ontdekken. Genoeg boeiende plekken in België, Frankrijk en Duitsland – en je kunt sinds kort ook supersnel naar Londen met de trein. Hieronder vind je per land een overzicht van leuke steden inclusief reistijden. Wellicht kan het ons allemaal overhalen om eens lekker met de trein naar een nieuwe bestemming te reizen.

Lees ook: Hey Hamburg – dit zijn de hotspots tijdens je citytrip

Reizen met de trein in Europa

De reistijden naar België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Luxemburg

Dan volgt nu – puur informatief – een saai lijstje met reistijden. Met antwoord op de vraag “Hoe lang is het met de trein naar …” De afstanden in dit artikel gaan uit van vertrek vanuit Amsterdam. Dat doet NS International ook zo, maar bereken dus voor jezelf nog even wat de echte reisafstand vanaf jouw woonplaats is.

België

In België vind je meer dan genoeg gezellige steden. En je bent altijd binnen 3 uur op de plaats van bestemming. Maar wist je dat je ook met de trein naar de Belgische kust kunt? Reistijd: vanaf 3:24 uur. En de Ardennen. Kan ook al! De reistijd is een beetje afhankelijk van de eindbestemming, maar je bent er in ongeveer 5 uur.

Antwerpen – 1:53 uur
Brugge – 3:19 uur
Brussel – 1:50 uur
Gent – 2:43 uur
Leuven – 2:47 uur

// Bekijk het hele aanbod van treinreizen naar België (via NS International)

Duitsland

Er is zoveel leuks te ontdekken in Duitsland! We kennen allemaal de toppers, maar er zijn nog heel veel andere leuke steden in Duitsland, die je perfect kunt bezoeken in een weekend. De afstanden zijn soms wat langer, maar het meer dan waard! En je kunt ook gewoon de natuur in zonder auto hoor. Binnen 4 uur sta je in de Eifel, in 5:40 uur reis je naar Sauerland en in 4:54 uur ben je in het Zwarte Woud.

Berlijn – 6:20 uur
Bonn – 3:20 uur
Bremen – 4:13 uur
Düsseldorf – 2:11 uur
Essen – 2:21 uur
Frankfurt – 3:46 uur
Hamburg – 5:12 uur
Keulen – 2:38 uur
Leipzig – 7:15 uur
München – 7:44 uur

// Bekijk het hele aanbod van treinreizen naar Duitsland (via NS International)

Frankrijk

Met de trein richting je favoriete vakantieland! Een romantisch weekend Parijs of meer richting het platteland. De Provence of de Zuid-Franse kust. Kan allemaal. Is natuurlijk wel iets langer (reken op zo’n 6 á 7 uur), maar dat is nog altijd sneller dan met de auto!

Lille – 3:35 uur
Lyon – 5:43 uur
Parijs – 3:18 uur

// Bekijk het hele aanbod van treinreizen naar Frankrijk (via NS International)

Engeland

Yes, met de trein naar Londen! Dat is toch veel relaxter dan met het vliegtuig. En je kunt ook de regio Kent per trein ontdekken. De typische Engelse landschappen. Je bent er in 4 á 5 uur.

Londen – 3:55 uur (heenreis 4:45 uur)

// Bekijk het hele aanbod van treinreizen naar Engeland (via NS International)

Luxemburg

Als we dan toch de Benelux noemen, dan hoort Luxemburg ook in het lijstje. Niet te ver weg, maar wel dat echte vakantiegevoel. Go!

Luxemburg – 5:33 uur

// Bekijk het hele aanbod van treinreizen naar Luxemburg (via NS International)

Reizen met de trein in Europa

De voordelen van reizen met de trein

Oh, en nu reizen met de trein toch het onderwerp van dit verhaal is, hierbij nog een paar voordelen van reizen met de trein:

 • Je mag veel meer bagage meenemen (gratis!)
 • De treinstations liggen vaak in het centrum van de stad – niet eerst tientallen kilometers reizen vanaf het vliegveld maar direct naar je hotel
 • Geen files, en vooral in Duitsland kan dat een drama zijn
 • Geen parkeerkosten en niet zoeken naar en parkeerplaats
 • Het is zoveel beter voor het milieu!

Naar welke bestemming zou jij met de trein reizen?

17 comments on “Met de trein naar Europese bestemmingen – zo lang doe je erover

 1. Ik ben zowel met de trein als auto naar Berlijn geweest. Met de auto stonden we mega in de file! GEEf mij dan mar de trein.

  • HEY FRITS.

   Ik heb dat ook naar Berlijn gehad! En ook naar Hamburg. Duitsland is echt een drama op de weg! Zit je toch lekkerder in de trein.

 2. Je hoort het toch steeds vaker dat men de trein neemt naar het buitenland en de voordelen vind ik ook positief als ik het zo lees. Enig ongemak wat ik heb gehoord is bij vertraging de volgende ( geboekte ) trein missen.

  • HEY FRITS.

   Dat zou wel zuur zijn! Maar de kans is daarop met het vliegtuig denk ik net zo groot. En met de auto sta je steeds vaker in de file.

 3. wat mensen altijd vergeten in de berekening van d ereistijd en wat ik bij jou ook niet terug zie, is dat er geen extra tijd nodig is om van het vliegveld naar het centrum te reizen ( in Milaan was dat meer dan een uur !) omdat je midden in het centrum uitstapt.
  ENorem tijdwinst wordt gemaakt omdat je bij de trein niet 2 ( lees twee ! ) uur van te voren aanwezig hoeft te zijn….

  • HEY FRITS.

   Ja, helemaal met je eens! Ik heb wel in m’n info staan dat je in het centrum uitstapt, maar ik zal er nog even bij zetten dat het ook die twee uur inchecktijd scheelt 🙂

 4. Handig overzichtje! Mijn vriend is duits dus ik reis zelf veel met de trein naar Duitsland. Erg goed te doen.

 5. Ik denk inderdaad niet snel aan de trein als vervoer naar een bepaalde bestemming, maar het lijkt me zeker wel relax. In ieder geen last van files en net wat je zegt, ook geen bagageproblemen. Hoewel, je moet er wel mee zeulen natuurlijk, maar goed, voor een weekendje valt dat nog wel mee natuurlijk. Ik zou dan voor Berlijn gaan, ooit in het verleden vaak geweest, maar inmiddels is dat al heel wat jaren geleden en ik zou dan ook graag een keertje terug willen.

  • HEY FRITS.

   Je denkt er waarschijnlijk ook niet aan als je een auto hebt natuurlijk. Maar wel heel relaxed natuurlijk. Hoeft niemand te rijden en hoef je nergens duur te parkeren 🙂

 6. Handig zo een overzichtje en de trein is inderdaad ook veel beter voor het milieu. Alleen jammer dat de trein vaak duurder is dan het vliegtuig, dat is gewoon niet logisch….

 7. Wij gaan eind deze maand met de trein naar Parijs (vanuit Antwerpen). De prijs heeft me wel verbaasd! Een retourtje met de trein naar Parijs kost evenveel als een retour vliegticket Brussel-Nice

  • HEY FRITS.

   Haha ja bizar toch. Moet echt anders kunnen. Maar wel goed dat je lekker met de trein gaat!

 8. nicole orriens

  Wat een handig overzicht! En treinreizen zijn ook nog eens duurzamer dan vliegen.

 9. Pingback: Duurzaam reizen: 5x duurzame travel essentials voor op reis - Hey Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.