Kep, Kampot en Rabbit Island in Cambodja

Kampot, Kep + Rabbit Island – het zuiden van Cambodja

Dat Cambodja prachtig is, hoeft niemand je uit te leggen. Google plekken als Angkor Wat, Koh Rong en Battambang en het lijkt me duidelijk. In het zuiden van Cambodja vind je nog een paar van die mooie plekken, namelijk Kampot en Kep – en het kleine Rabbit Island. Lees hier waarom je deze plekken niet over moet slaan tijdens je rondreis door Cambodja!


Kampot en Kep liggen allebei op zo’n 4 uur rijden vanaf de hoofdstad Phnom Penh. Vanuit Sihanoukville is het ongeveer 3 uur rijden richting deze plaatsen. Kampot en Kep zijn goed te combineren als je naar het zuiden afreist, want ze liggen maar 30 kilometer van elkaar vandaan. Je kunt dus eerst een paar dagen ontspannen aan de rivier in Kampot en daarna doorreizen naar Kep en Rabbit Island – of andersom natuurlijk. Maar laat ik je eerst even in het kort vertellen wat er op deze plekken te doen is.

Kampot: peperplantages en de rivier

Je gaat naar Kampot voor de waanzinnige plekken aan de rivier. Het is een vrij slaperig stadje dat steeds meer toeristen trekt, maar die komen vooral voor de activiteiten op de rivier en de omgeving. Het landschap rond Kampot is fantastisch, met veel rijstvelden en peperplantages. De ‘Kampot Pepper’ is het souveniertje van hier. Het is heel cool om een scooter of een fiets te huren en de omgeving op die manier te gaan bekijken. Cool als in: absoluut de moeite waard, je wordt niet cooler van die scooter. Kampot zelf ontdek je het beste op de fiets, en met een scooter of motor is Bokor Mountain een aanrader. Vanaf daar heb je waanzinnig uitzicht over de omgeving, en tijdens de rit naar boven kom je nog een paar mooie dingen tegen.

Lees ook: Angkor Wat – alle tips en informatie voor je bezoek

Boten op de rivier in Kampot

Langs de rivier liggen veel hotels, en ook wij logeerden op een prachtige plek (Sabay Beach) aan het water. Die hotels kunnen soms wat afgelegen en verder van Kampot liggen, dus als je graag in het stadje logeert en bij lokale tentjes wil eten dan kun je misschien beter daar een accommodatie boeken. Maar, persoonlijk zou ik zo’n hotel aan de rivier toch wel aanraden … want het uitzicht is er fenomenaal en de sfeer is er heerlijk. Je huurt een kajak of sup-board en gaat er lekker op uit. Varen door de ‘Green Cathedral’ is hier dan wel even een must-do. Vanaf Champa Lodge kun je zijtakken van de rivier in en kom je op de mooiste plekjes. Hoe verder je doorvaart, hoe smaller de rivier wordt en hoe dichter de bomen op elkaar staan. Hier vaar je dan onder een dak van groene bladeren door.

Lees ook: reisroute Cambodja in 3 weken

Kajakken op de rivier bij Kampot

Ik weet niet in hoeverre de ‘Green Cathedral’ echt aan te wijzen is op de kaart. Het bleef voor mij maar een beetje vaag en ook het personeel bij het hotel wees ons ‘ergens die richting in’. Ik denk dat het dus vooral de bedoeling is dat je vanaf Champa Lodge ergens moet beginnen, dus mocht je een hotel aan het water boeken, zorg dan dat het niet te ver vanaf daar is. Anders moet je erg lang kajakken voordat je er bent.

Kep en Kep National Park

Kep is net als Kampot niet heel erg groot of buitengewoon bijzonder, maar toch is de sfeer er goed en is het een leuke plek om een paar dagen te verblijven. Kep is een kuststadje, waar je wat stranden hebt en een leuke vismarkt (crabmarket). Stel je er niet téveel van voor, het is een heel klein marktje waar de verse vis vanaf zee aankomt en waar je een paar visrestaurantjes op een rij vindt. Lekker eten lukt hier wel goed, en vooral krab staat hier veel op het menu.

Kep heeft ook een nationaal park – Kep National Park – waar je een leuke wandeling kunt maken als je toe bent aan wat schaduw of even geen zin hebt in het strand. Je betaalt 1 dollar entree en kunt dan een wandeling van zo’n 8 kilometer maken. De omgeving is prima, maar je gaat geen bijzondere bloemen, planten of dieren zien. Als je geluk hebt kom je wat apen tegen, en je kunt genieten van een paar mooie uitzichten. Neem zelf wat te eten en drinken mee, want onderweg kom je geen winkeltjes tegen om wat te kopen.

Vooral in het weekend is het gezellig druk in Kep, want dan komen er veel Cambodjanen naar de kust om te genieten van het strand. Maar wat mij betreft dé reden om richting Kep te gaan is Rabbit Island, een klein eiland net voor de kust van Kep. Een mini-paradijsje.


Lees ook: dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja

Kep in Cambodja

Rabbit Island

Rabbit Island heet officieel Koh Tonsay, en als je meer informatie gaat zoeken op internet dan vind je veel wisselende meningen over dit eiland. Allereerst: Rabbit Island heeft geen witte stranden. Ik noemde het eiland net een mini-paradijsje, omdat ik vooral de sfeer op het eiland heel fijn vind. Mijn eerste gedachte was: wow, mini-Hawaii. (zoals ik me Hawaii voorstel dan, ik ben er nooit geweest). Veel groen, veel palmbomen, een paar bergen en veel kleine hutjes die het eiland-gevoel echt afmaken.

Lees ook: Battambang – must visit in Cambodja

Rabbit Island Koh Tonsay in Cambodja

Je hebt op Rabbit Island absoluut geen luxe. Wifi is er bijna niet en elektriciteit alleen ’s avonds een paar uurtjes. Je kunt overnachten in de hutjes zoals op bovenstaande foto’s, en dat kost je maar 6 tot 10 dollar per nacht. Dan moet je het dus zonder luxe doen, maar kun je ’s ochtends wél 10 stappen zetten en daarna een duik in de zee nemen. Het is maar waar je luxe in ziet natuurlijk!


Praktische tips Rabbit Island

Oh, en dan nog wat praktische informatie. Als je alleen of met z’n tweeën reist dan kun je met de normale boot naar het eiland. Kost je 10 dollar per persoon (retour, nov. 2018). Reis je met meerdere mensen dan huur je een privé bootje voor 25 euro retour. Je kunt dus op de pier waar de boot vertrekt proberen wat mensen bij elkaar te sprokkelen voor op zo’n privé boot, scheelt weer wat geld.

De boten gaan niet echt volgens een tijdschema. Vanaf 9:00 uur gaan ze richting Rabbit Island, maar meer onder het mom ‘als de boot vol genoeg is’. Wanneer je op dezelfde dag teruggaat zou ik je aanraden in je hotel alvast na te vragen hoe laat de boot ongeveer terug naar Kep gaat. Zij kunnen het waarschijnlijk beter in het Engels uitleggen dan de mannen in de haven. Ook hier kun je van verwachten dat het geen vaste tijden zijn, maar een indicatie is al fijn natuurlijk.

Pinnen kan niet op het eiland, dus zorg dat je voldoende geld meeneemt als je hier langer dan een dag verblijft.


4 comments on “Kampot, Kep + Rabbit Island – het zuiden van Cambodja

  1. Pingback: Angkor Wat - alle tips en informatie voor je bezoek - Hey Frits

  2. Pingback: Gelezen: Ruim 60% van de reizigers wordt beïnvloed door social media

  3. Pingback: Alles wat je moet weten over reizen in Cambodja! - Hey Frits

  4. Pingback: Dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja - Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.