Housesitting reizen

Housesitting: een cool concept om anders (en goedkoop) te reizen

Bij housesitting pas je op het huis van iemand die voor een (langere) periode afwezig is. Tegelijkertijd zorg je ook voor een huisdier, die lekker in z’n eigen vertrouwde omgeving kan blijven. Win-win want gratis verblijf voor jou, en een oppas voor het huisdier.

Housesitten kan overal ter wereld. Er zijn verschillende websites waarop huiseigenaren zoeken naar oppas voor hun huis en huisdier. Een van de grootste websites is Trusted Housesitters, en het werkt ongeveer zoals Airbnb. Je kunt voor een paar dagen op een huis passen, maar ook voor een paar weken of zelfs maanden. Housesitting wordt bijvoorbeeld vaak gedaan door mensen die lang op reis zijn, en even geld willen besparen of toe zijn aan een ‘eigen huis’ voor een tijdje. Maar het kan ook gewoon voor een paar dagen.

Is housesitten gratis?

Het housesitten is niet helemaal gratis. In principe verblijf je gratis in het huis, maar je moet meestal wel een lidmaatschap betalen bij de website waar je je inschrijft.
Opzich heel logisch natuurlijk, want je gaat wel op een huis + huisdier van iemand passen. Ze moeten wel een beetje betrouwbare mensen binnenhalen. De prijs van zo’n lidmaatschap is per website verschillende, maar het ligt zo ongeveer rond de 100 euro voor een jaar. Dat lijkt veel – vooral als je on a budget aan het reizen bent – maar je moet je wel bedenken dat je daarvoor dan wel dagen of misschien wel een paar weken in een echt huis woont. Mét een leuk huisdier (of 2 of 3).

Housesitting op hond of kat

Je eerste oppasadres vinden

Een schattige cottage in Frankrijk, een villa met zwembad op Bali of een studio in downtown San Francisco … kies een bestemming en pas je plannen daarop aan of ga op zoek naar een leuk adresje in de plaats waar je graag naartoe wil.

Je kunt filteren op bestemmingen bij het strand, in de stad, op het platteland of in de bergen. Het schijnt wel lastig te zijn om je eerste adresje te vinden, omdat het – net als bij bijvoorbeeld Airbnb – allemaal gaat om goede reviews.

Het is goed om dichtbij huis te beginnen, dan kun je de huiseigenaar eerst ontmoeten voordat het oppassen gaat beginnen. Persoonlijk contact is natuurlijk goed voor een positieve review. Het is trouwens niet zo dat wanneer je jezelf inschrijft, je zeker bent van een oppasadres. Het kan zijn dat de huiseigenaar meerdere aanmeldingen krijgt, en dan wordt er natuurlijk gewoon een keuze gemaakt. Je maakt dus meer kans op een leuk adresje als je flexibel bent in je bestemming.

Housesitting op reis

Zou jij het proberen?


Housesitting is een leuke manier om op een bijzondere manier kennis te maken met een bestemming. Do like the locals do moet op deze manier lukken. Je komt vaak in wijken en op plekken waar je normaal gesproken misschien als toerist niet zo snel zou komen – en als je op een hond past, dan kun je die buurt lekker samen gaan ontdekken.


Lees ook: 6x bijzonder overnachten in Nederland en België

5 comments on “Housesitting: een cool concept om anders (en goedkoop) te reizen

  1. Pingback: 4x reden om VPN op reis te gebruiken - Hey Frits - travel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.