Het eiland Isla Holbox in Mexico

Hoera: ik ga alweer 1 jaar als vegetariër door het leven!

In februari 2017 besloot ik te stoppen met het eten van vlees en vis. In eerste instantie om te kijken of het me überhaupt zou lukken … En nu is er alweer een jaar als vegetariër voorbij. Wauw, en wat is het me meegevallen!

Ja, ik had eerlijk gezegd gedacht dat ik het leven als vegetariër niet lang zou volhouden. Met de simpele reden dat ik vlees zo ontzettend heerlijk vind. Ik at het ook echt veel. Iedere dag kipfilet op m’n boterham en ’s avonds altijd wel iets met kip of gehakt. Dat werd dus serieus afkicken.

Alweer 1 jaar vegetarisch

Voor de diertjes

Het is niet zo dat ik dit van de een op de andere dag besloot. Het jaar ervoor heb ik een aantal goede documentaires gezien op Netflix en ik ging er met meer mensen over praten. Je weet wel, klimaatdingetjes. Dat vlees slecht voor je gezondheid is en vooral dat het killing voor het milieu is. Als je jezelf erin gaat verdiepen dan gaat er een wereld voor je open. Een wereld waarvan ik soms weleens denk: wil ik het weten? In eerste instantie wilde ik stoppen met vlees eten omdat het zo slecht voor het milieu is, maar nu ik weet hoeveel dierenleed er achter de schermen schuil gaat, ben ik nu vooral een vegetariër die het ‘zielig vind voor de diertjes’.

“Waarom zouden dieren dood moeten en de wereld kapot moeten omdat ik iets lekkers wil eten?”

Waarom stoppen met iets wat zo lekker is?

Laf misschien, om pas na 30 jaar opeens aan de dieren te denken. Dat vlees slecht is voor het milieu en voor je gezondheid weten we pas een tijdje, maar ik wist wel altijd waar kipfilet en rundergehakt vandaan kwam. Klopt, laf. Ik had een bord voor m’n kop en die wilde ik daar graag houden. Ik vond vlees lekker, superlekker … het lekkerste deel van mijn maaltijd. Waarom zou ik stoppen met iets eten wat zo lekker is? Dan ben je toch gek? Gelukkig kon ik deze vraag op een gegeven moment ook omgooien: waarom zouden dieren dood moeten en de wereld kapot moeten omdat ik iets lekkers wil eten?

Zomer in het Westerpark, bbq

Mezelf uitdagen

Anyway, it happend! Een jaar geleden besloten the boyfriend en ik om het gewoon te proberen. We zien wel hoe het loopt, als het niet lukt hebben we het in ieder geval geprobeerd. Waarschijnlijk gingen we al met zo’n instelling de uitdaging aan omdat we dachten dat we het toch niet zouden redden. Thuis het vlees weglaten was niet zo moeilijk. Het was niet zo dat we ouderwets groente, aardappels en vlees aten. Pasta zonder kip of gehakt is eigenlijk net zo lekker. En die vleesvervangers zijn ook wel goed te eten. Ik vind het een uitdaging om van heerlijke vleesgerechten een vegetarische variant te maken, bijvoorbeeld vegetarisch stoofvlees. Net zo lekker! In restaurants vond ik het in het begin lastig. Er staan zoveel smakelijke vleesgerechten op het menu, en dan 2 vegetarische gerechten … waarvan eentje met vis. NEE, niet alle vegetariërs eten vis! Een vis is ook een dier! Nu bekijk ik het maar van de positieve kant: hoe minder vegetarische gerechten op het menu, hoe makkelijker het is om te kiezen!

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

Af en toe smokkelen

Dus …. 1 jaar vloog voorbij. Ik moet wel bekennen dat ik niet 100% vleesvrij ben geweest. Vooral op reis was het even lastig, als je een menukaart niet begrijpt in een vreemde taal of je niet goed kunt aangeven dat je een gerecht zonder vlees wilt. Oh, en ik eet nog af en toe sushi. Dus vis. Maar de rest van het jaar probeer ik een leuke vegetariër te zijn die haar vrienden niets wil opdringen. Alleen een beetje bewust maken. En dan komt de rest vanzelf.

Ik kan nu mensen horen denken: jezus, je reist met het vliegtuig de hele wereld over en dan ga je nu zitten zeuren dat je geen vlees meer eet om het milieu te redden. En dat begrijp ik. En dat denk ik zelf ook weleens. Maar ik probeer het vliegen af te wegen tegen het feit dat ik geen auto heb, ik geen vlees en vis eet, ik niet iedere maand nieuwe kleding koop (want: de kledingindustrie is enorm vervuilend), ik een nee-nee sticker op m’n brievenbus heb omdat ik verspilling van papier voor reclamefolders háát, ik een slimme thermostaat heb, ik ’s nachts de wc niet doortrek (haha, iewl), ik mijn papier- en plastic-afval scheidt en ik altijd een canvas tasje bij me heb om mijn boodschappen in te doen. Nee, nog steeds is dit allemaal niet te compenseren met dat vliegen … ik weet het. Maar dit is al beter dan én vliegen, én vlees eten, én heel veel kleding kopen, én … toch?

Als je nog wilt weten welke Netflix-documentaires de moeite waard zijn, hierbij een lijstje:

  1. What the health – over de schimmige wereld van gezondheidsorganisaties en de voedingsmiddelenbranche
  2. Cowspiracy: The Sustainability Secret – over de impact van de veehouderij op het milieu
  3. Minimalism – hoe je meer met minder kunt hebben
  4. An inconvenient truth – de film van Al Gore over klimaatverandering

12 comments on “Hoera: ik ga alweer 1 jaar als vegetariër door het leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.