Besteldesembrood.nl met 3 soorten tzatziki

Hartig desembrood met drie soorten tzatziki

Soms heb je even geen tijd (of zin) om zelf een brood te bakken, terwijl je wel echt zin hebt in zo’n vers en warm exemplaar. Afbakstokbroodje uit de supermarkt is dan een optie, maar tsja … niet altijd lekker. Ik heb nu een adresje voor je waar je wél zo’n lekker brood kunt kopen. Zonder uren in de keuken te staan. En daar eet je zelfgemaakte tzatziki bij.

Ik ontving een mailtje in mijn inbox of ik het brood van besteldesembrood.nl wilde testen. Het idee achter deze webshop: vers desembrood dat je zelf nog even moet afbakken. En dan niet van dat brood dat je een jaar in de kast kunt bewaren, maar een brood dat twee weken houdbaar is.

Besteldesembrood.nl met 3 soorten tzatziki

Desembrood met olijven

De broden zijn van zichzelf eigenlijk al lekker door de fijne combinaties. Ik mocht het desembrood met olijven uitproberen, maar je hebt bijvoorbeeld ook brood met walnoot, gegrilde groenten en papaya.

Bij brood horen wat mij betreft dipjes, dus maakte ik bij het desembrood met olijf een lekker frisse tzatziki. Super simpel om te maken, redelijk gezond en geinig om eens mee te variëren. Ik maakte drie dips: traditionele tzatziki, een variant met zongedroogde tomaat en eentje met stukjes olijf. Om een beetje in de olijvensmaak te blijven.

Ambitieuze plannen? Je kunt ook nog zelf je eigen zongedroogde tomaatjes maken.

Besteldesembrood.nl met 3 soorten tzatziki

Hoe maak je die heerlijke dipjes?

Ik gebruik tzatziki-kruiden die ik in Griekenland kocht. Je kunt ze helaas niet zo makkelijk in de supermarkt kopen, maar wel online. Wil je dat nou niet kopen, dan kun je zelf je favoriete kruiden toevoegen. Voor tzatziki wordt vaak dille, peterselie of munt gebruikt.

250 gram magere kwark of yoghurt // kruiden voor de tzatziki // 1 komkommer // 1 teen knoflook // citroensap // peper // zongedroogde tomaat // olijven

Ik ben gek op grove stukken komkommer in de tzatziki, dus voor dit recept mag je een halve komkommer met schil in smalle reepjes snijden. Je kunt ook de komkommer raspen als je dat lekkerder vindt.

Er gaat rauwe knoflook in de tzatziki, dus zorg dat je hier echt niet te veel van gebruikt. Dat is niet lekker en vooral een uurtje na het eten van de dip proef je de smaak nog niet iets te intens in je mond. Zoek de kleinste teen knoflook en gebruik daar ongeveer 1/3 van. Hak in hele fijne stukjes of pers uit met een knoflookpers.

Meng de komkommer en de knoflook door de magere kwark of yoghurt en voeg hier een klein scheutje citroensap aan toe. Nu is het tijd om de tzatziki-kruiden toe te voegen. Voeg ongeveer 2 theelepels kruiden toe. Gebruik je twee soorten kruiden, zorg dan dat je van iedere soort 1 theelepel gebruikt. Voeg ook nog een klein beetje peper toe en meng alles goed door elkaar.

De basis is klaar, dus nu kun je de variaties gaan maken. Vul 3 schaaltjes met de tzatziki. Snijd ongeveer 2 zongedroogde tomaten in kleine stukjes en meng die in een van de schaaltjes. Dit doe je ook met de olijven. Snijd zo’n 5 of 6 olijven zonder pit in schijfjes en meng die met het andere schaaltje tzatziki. Tada, nu heb je drie heerlijke varianten op de Griekse tzatziki!

TIP // Kant-en-klare tzatziki kun je af en toe bij de Lidl kopen als ze een Griekse themaweek hebben. Verder koop je het online bijvoorbeeld bij de Kruidenbaron of Oil & Vinegar.

Vers brood uit eigen oven

En dan nog even over dat desembrood. Alle broden van besteldesembrood.nl worden naar ambachtelijke recept gemaakt en daarna goed verpakt zodat het langer houdbaar is. Buiten de diepvries een aantal weken, en als je gaat invriezen dan -uiteraard – nog een paar weekjes langer. Uiteindelijk bak je het brood in 6 tot 8 minuten in de oven en heb je supersnel een vers brood op tafel staan.

Je kunt het brood cadeau doen (bekijk zeker even de selecties!) of voor jezelf een broodbox samenstellen. Hoe dan ook … I like the idea. Het brood smaakt heerlijk, is vrij van conserveringsmiddelen (zoals E-nummers of gefermenteerde bloem) en de bijzondere combinaties maken het de moeite waard. En het allerbeste: je hoeft er de deur niet voor uit!

// dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met besteldesembrood.nl

1 comment on “Hartig desembrood met drie soorten tzatziki

  1. Ik vind alles lekker bij tzatziki haha. Dat is zo smakelijk! En dan nog een ambachtelijk broodje erbij, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *