Schildpad zee Project Biodiversity

Ga jij schildpadden redden op Kaapverdië?

Wist je dat maar één op de duizend babyschildpadden na de geboorte overleeft? Door bijvangst, vervuiling en stroperij dreigen deze prachtige dieren uit te sterven. Als we zelf het probleem zijn, zullen we er dan ook wat aan gaan doen?

In oktober 2017 was ik op het eiland Sal in Kaapverdië. Echt zo’n land dat helemaal in opkomt is omdat de zon er 365 dagen per jaar schijnt en je er prachtige stranden hebt. Fijn voor het land, zou je denken. Meer toeristen betekent ook werkgelegenheid. Dat valt vies tegen, heb ik gehoord van locals. Grote ketens bouwen luxe hotels en willen opgeleid personeel, dus laten ze die overkomen uit Europa. Nog een groot probleem is de vervuiling van al deze hotels. En wie zijn daar ook de dupe van: de prachtige schildpadden.

Santa Maria Kaapverdië Afrika eiland Sal

Project Biodiversity

Sal is een van de eilanden waar honderden schildpadden jaarlijks aan land komen om eieren te leggen. Het is jammer dat ze nodig zijn, maar de mensen van Project Biodiversity zorgen ervoor dat de eieren van de schildpadden veilig uit kunnen komen, en de babyschildpadden veilig terug naar het water kunnen. Daar is het dan nog niet veilig, want slechts 1 op de 1000 babyschildpadden groeit uit tot een volwassen schildpad. In het water worden ze opgegeten, raken ze (baby en volwassenen) verstrikt in plastic of worden ze als bijvangst uit het water gevist. En op het het strand is er een kans dat ze door stropers gedood worden. Kortom: ze zijn nergens veilig.

Schildpad zee Project Biodiversity
Foto door Jeremy Bishop via Unsplash

70.000 baby’s = 70 volwassen schildpadden

In 2017 zijn er door Project Biodiversity 70.621 babyschildpadden vrijgelaten, en daarvan zullen er dus ongeveer 70 overleven. Ik vind dit echt schokkende cijfers en ik vind het vreselijk dat de mens hier grotendeels verantwoordelijk voor is. Zonder de inzet van Project Biodiversity (en meer van dit soort organisaties) zouden de schildpadden binnen no-time uitsterven.

Op de stranden van Sal komen ieder jaar in juli, augustus en september schildpadden aan land om eieren te leggen. 60 dagen later, tussen september en december komen al deze eieren uit. Per nest kunnen dat wel 150 schildpadjes zijn. De projectvrijwilligers patrouilleren ‘s avonds en ‘s nachts over de stranden om stropers weg te houden en nesten te verplaatsen als dat nodig is. Op het eiland zijn zogenaamde ‘hatcheries’ waar de eieren veilig uit kunnen komen. Daarna worden ze vrijgelaten in de zee en staan ze er alleen voor.

Schildpad zee Project Biodiversity
Foto door Jeremy Bishop via Unsplash

Vrijwilligers en donateurs

Tsja, en zonder vrijwilligers en donateurs kan zo’n organisatie helaas niet bestaan. Ze moeten het hebben van hulp van anderen. Je kunt via de website geld doneren, of jezelf opgeven als vrijwilliger om op Kaapverdië te helpen. Als ik zelf genoeg tijd (lees vakantiedagen) zou hebben dan had ik dit meteen gedaan, maar ze vragen een minimum verblijf van drie weken. Je betaalt alleen je eigen vliegticket en daar krijg je onderdak, eten en een kleine vergoeding. Mocht je dus tijd over hebben en deze fantastische dieren willen helpen overleven (en de rest van de oceaan en de natuur) dan is dit volgens mij echt een geweldige ervaring. Ik vond het al super bijzonder om deze kleine beestjes tijdens een excursie hun tocht naar de zee te zien maken, moet je nagaan hoe het voelt als je dat voor duizenden schildpadjes kunt betekenen.

Schildpad zee Project Biodiversity

25 comments on “Ga jij schildpadden redden op Kaapverdië?

 1. Als ik nog kinderloos en backpacker was ( zoals ik twintig jaar geelden was) dan zou ik zeker mee hebben geholpen als vrijwilliger. Met geld doneren heb ik altijd mijn bedenkingen omdat het dan nooit aan komt, daar waar ik wil, dus dan zou ik het liefst actief deelnemen. Goed doel in ieder geval.

  • HEY FRITS.

   Ja als je kinderen hebt wordt het een stuk lastiger om dit soort dingen te doen!

 2. nicole orriens

  Dat is nog eens een bijzondere vakantie zeg! Heel bijzonder om schildpadden te gaan redden. Ik wist niet dat dit kon!

 3. Ik had meteen JA gezegd, als ik geen dochtertje had die thuis op mij zit te wachten. Oh wow, dit had ik echt graag gedaan.

 4. ik denk dat doneren juist heel goed is! Vliegvakanties zijn enorm vervuilend…en het is nu net de vervuiling waarvan je de schildpadden – zeer terecht – wil redden. Wanneer je mensen ter plekke opleidt en goed betaalt dan maken de schildpadden een betere kans in mijn ogen. Dan wanneer ze afhankelijk zijn van vrijwilligers..

  • HEY FRITS.

   Helemaal mee eens! Eigen mensen opleiden is het allerbeste. En het is inderdaad jammer dat je hier dan met het vliegtuig heen moet, maar de vervuiling waar ze hier mee vechten is vooral het plastic dat in de oceaan is te vinden, dus dat is weer net een beetje anders. Maar zeer terechte opmerking: het is ook vervuiling. Zucht, onze arme wereld!

 5. Ooh wat zou ik graag deze baby schildpadden willen redden. Moet maar eens sparen voor vliegtickets.

 6. Vind de cijfers echt schokkend. Misschien moeten ze er een schoolproject van maken en een groep die kant opsturen.

  • HEY FRITS.

   Ja dat soort dingen zouden ze eigenlijk moeten doen! Er moet echt iets gebeuren, schokkende cijfers helaas

 7. Wat bijzonder om te doen en te zien. Zo jammer dat de mens slecht door lijkt te hebben dat we de wereld vernietigen. Onze overconsumering, het dumpen van plastic, vuil water en noem maar op, is een ongelooflijke ramp van wereldformaat.

  • HEY FRITS.

   Ja het is echt vreselijk dat er niet veel meer aan gedaan wordt ☹️

 8. Jouvence

  Het lijkt me ontzettend bijzonder om dit een keer te kunnen doen. Dit ga ik even onthouden.

 9. Hey Frits!

  Thanks so much for your endorsement and great writing about sea turtles on Sal and our work at Project Biodiversity. We’re so glad you were inspired and would welcome you to patrol the beaches with us for a night or two if you ever find yourself back on Sal during the season!

  Best,
  Shannon
  Project Biodiversity

  • HEY FRITS.

   Hi Shannon! Nice that you like it. I want to inspire people and let them know what great work you guys do. If i’m ever on the island I would love to help!

 10. Kaylee

  Ahw! Paddies zijn zó leuk en schattig. Lijkt me vet bijzonder!
  Ben een paar jaar geleden in een schildpadden opvang geweest in Turkijke. Heel bijzonder!

  • HEY FRITS.

   Ja ze zijn zo mooi en bijzonder eigenlijk! Moeten we niet kwijtraken die paddies

 11. Hoe erg!! 1 op 1000 maar!! Die vervuiling is een van de redenen waarom wij meedoen met mei plasticvrij!!

 12. Heel erg mooi initiatief! Prachtige foto’s en wat verschrikkelijk dat het zo slecht gaat met ze. Ik vind het ook belangrijk om minder plastic te gebruiken trouwens. Goed bezig!!

 13. Wauw, ik schrik hiervan. Hopelijk werkt het positief uit op anderen daf je er aandacht aan besteed. Het zijn prachtige beesten, die niet verloren mogen gaan!

 14. Mooi artikel, nobele actie! Jammer, dat het toerisme niet ten goede komt van de oorspronkelijke bevolking…

 15. Dit gaat me echt aan mijn hart als ik dit lees… zo enorm zielig! Schildpadden zijn zo enorm schattig & mooi! Wat gaaf dat je daar kan werken als vrijwilliger, moet je daar ervaring voor hebben?

  • HEY FRITS.

   Er zijn bepaalde functies waar je ervaring voor moet hebben, vooral in het onderzoek, maar voor de meeste functies is geen ervaring nodig. Je moet een goede conditie hebben (want je loopt veel en lang over her strand) maar je kan alles leren 🙂

 16. Melissa

  Als ik niet lichamelijk beperkt was had ik zeker willen helpen. Vind zulk prachtige mooie dieren.

 17. Pingback: 6 tips voor het uitzoeken van een goede olifantenopvang - Hey Frits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.