Gambia in Afrika

Een tweedaagse tocht door het binnenland van Gambia

Weet je het te liggen, Gambia? Het piepkleine land ligt in West-Afrika en wordt helemaal omringd door Senegal. Het is een winterzonbestemming die steeds populairder wordt, maar jammer genoeg om de verkeerde redenen. Toeristen komen voor de zon en het strand, maar slaan het binnenland vaak over. En dat moet je nou net niét doen. Ik vertel je waarom.

Gambia heeft een aantal toeristische stadjes met hotels, allemaal verspreid langs de kust. De stranden zijn er mooi, dus logisch dat de toeristen hier zijn te vinden. Een hoop van deze mensen zien ook niet meer dan het strand en het stadje waarin ze verblijven. En daar eten ze dan friet van Piet, Indiaas, Italiaans of Grieks. Net als in Turkije of Spanje. Maar als je in een boeiend land als Gambia bent, op het fantastische Afrikaanse continent … dan wil je daar toch meer over te weten komen? Dat strand komt later wel, en dan heb je nog genoeg tijd om foto’s van je kokosnoot met de zee op de achtergrond te maken!

Een kokosnoot op het strand in Gambia

Een georganiseerde tour

Je kunt op eigen gelegenheid het land door gaan crossen, maar daar heb je helemaal geen tijd voor als je maar kort in Gambia bent. De mensen in het binnenland spreken geen woord Engels, en je moet een hoop uitzoeken. Een georganiseerde tour is stiekem ook weleens fijn, al voel je je er wel íéts meer een echte toerist door. Soms moet je het jezelf gewoon een beetje makkelijk maken, toch?

Uiteraard zijn er meerdere organisaties waarmee je de tour kunt boeken. Boek je via je reisorganisatie dan heb je niet echt vrije keuze, maar als je de tour los boekt dan kun je zelf even rondkijken wat je graag wil. Wij deden onze tour (via de reisorganisatie) met African Adventure Tours. Met twee busjes en een groep van ongeveer 10-12 mensen ga je twee dagen op pad.

tweedaagse tocht door het binnenland van Gambia

Met de ferry van Banjul naar Barra

Als je geen ochtendmens bent dan wordt het even slikken, want je wordt vroeg (lees: in het donker) opgehaald bij je hotel. In Banjul ga je namelijk aan boord van een ferry, en daar begint het avontuur wel echt. Hier stap je natuurlijk niet aan boord van ferry zoals je dat misschien in Europa gewend bent. Nee, hier kom je terecht in een mensenmassa vol chaos. Auto’s staan in rijen opgesteld en mensen staan te dringen. Werkelijk waar alles moet mee op die boot: vervoersmiddelen, koopwaren, kippen, geiten … Als je eenmaal een plekje hebt gevonden en de boot vaart weg uit Banjul word je wel beloond met een prachtige zonsopkomst … Geniet er even van, want eenmaal aangekomen in Barra begint de chaos weer opnieuw! Vind je dit nou maar niks, al die chaos en drukte, dan is het goed om te weten dat je op de terugweg geen gebruik maakt van de ferry.

Houd je waardevolle spullen goed bij je als je aan/van boord van de ferry gaat. Zakkenrollers maken gebruik van de chaos en zijn natuurlijk dol op groepen toeristen!

Gambia Afrika binnenland

Dwars door dorpjes en over de rivier

Het is inmiddels licht geworden en dat is fijn, want dan kun je ook nog wat van de omgeving zien. Onderweg wordt er regelmatig gestopt op mooie plekken. Om een termietenheuvel te bekijken, als er een kameleon langs de weg loopt en natuurlijk bij kleine dorpjes.

tweedaagse tocht binnenland Gambia

Het is bijzonder om in zo’n dorp een kijkje te nemen. We horen van de gids dat er een paar van dit soort kleine gemeenschappen zijn waar de tourorganisaties wekelijks met toeristen langs gaan. Het idee hierachter is dat het dorp op deze manier niet iedere dag bezoekers krijgt die de rust komen verstoren. En uiteraard krijgen ze een vergoeding voor het openstellen van hun dorp, dus je draagt indirect een klein beetje bij aan deze gemeenschap.

Een dorpje in Gambia tijdens een tweedaagse tocht binnenlandJe mag binnenkijken in de hutten om te zien hoe de mensen slapen. De kinderen dwarrelen enthousiast tussen de groep toeristen en willen je alles laten zien. We wandelen met z’n allen naar een waterput aan de rand van het dorpje om water te halen, en we zien hoe de vrouwen daar hun kleding wassen in teilen.

Lees ook: Travel stories | Maak kennis met Gambia in één dag

Een dorpje in Gambia tijdens een tweedaagse tocht binnenland

Wassu Stone Circles

De volgende stop is een bezoek aan de steencirkels van Wassu. Net als Stonehenge staan hier grote stenen in een cirkel opgesteld, waarschijnlijk om graven van overledenen aan te geven. Deze steencirkel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn – zeker met een goede uitleg van de gids – erg interessant om eens te zien.

Wassu Stone Circle tijdens tweedaagse tocht binnenland GambiaGambia Afrika binnenland

De reis gaat verder over water. De Gambia River om precies te zijn. Even relaxen in de zon terwijl in de verte nijlpaarden en allerlei vogels te zien zijn. Je kunt het slechter treffen. De eindbestemming van vandaag is in zicht. Een knus hotel in the middle of nowhere met Afrikaanse hutjes aan de rivier. Aapjes wandelen langs het huisje en van binnen is het back to basic. Een bed met een klamboe en een badkamertje met een toilet en een douche. Maar wat een toffe ervaring, met een prachtige zonsondergang boven de rivier en Afrikaanse danseressen rond het kampvuur.

Logeren in een afrikaanse hut tijdens tweedaagse tocht binnenland gambia

Slavenhandel op Janjanbureh

De volgende ochtend gaat de reis verder. Op een gammel bootje steken we de rivier over en gaan we op weg naar het indrukwekkende Janjanbureh (of het vroegere Georgetown) Dit eilandje in de Gambia River heeft een duister verleden, omdat hier vroeger slaven gevangen werden gehouden die moesten wachten op transport naar andere delen van de wereld. Een gids leidt je langs verschillende plekken in het stadje en vertelt over de gruwelijke gebeurtenissen. Ik was er zo van onder de indruk dat ik het ook een beetje moeilijk vond om hier foto’s te maken. Dit is een plek waar je naar verhalen moet luisteren, en niet bezig moet zijn met fotograferen voor mijn gevoel. Al met al een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen.

Janjanbureh Georgetown tijdens tweedaagse tocht in het binnenland

Vrolijkheid op school

Alsof erover nagedacht is, rijden we na het beladen Janjanbureh naar een schooltje in de buurt. De kinderen in Gambia zijn fantastisch, en het is niet voor niets dat dit land ‘the smiling coast’ als bijnaam heeft. Wat een ontvangst krijgen we daar! Het enthousiasme van de kinderen is bijzonder, en we krijgen een kleine rondleiding door het schooltje. De kindjes zingen en laten ons trots hun schriftjes zien. Ik weet ook dat mensen vaak kritisch zijn op dit soort bezoeken, omdat ze vinden dat de kinderen worden weggetrokken uit de klas om ons te ‘entertainen’. Valt iets van te zeggen, maar ik zag het meer als een fijne pauze waar ze keihard van genieten!

kinderen bij een school tijdens een tweedaagse tocht in het binnenlandkinderen bij een school tijdens een tweedaagse tocht in het binnenland

Praktische informatie

Het schooltje was de laatste stop, en de reis gaat weer terug richting de kust. In totaal zijn we twee volle dagen op weg en zien we een hoop mooie en vooral bijzondere dingen. Ik had deze ervaring nooit willen missen, en mocht je ooit richting Gambia gaan dan kan ik je zoiets absoluut aanraden.

Het is natuurlijk afhankelijk van de organisatie waarbij je boekt, maar deze tweedaagse excursie kost ongeveer 100-150 euro. Houd er rekening mee dat de reis fysiek redelijk zwaar is, en dat vooral de overnachting erg basic is. Er is geen elektriciteit in het hutje, maar er is wel een badkamer met toilet aanwezig.

Lees ook: Travel stories | Maak kennis met Gambia in één dag

14 comments on “Een tweedaagse tocht door het binnenland van Gambia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.