Duurzaam reizen: 5x duurzame travel essentials voor op reis

Duurzaam reizen … Duurzaamheid en reizen zijn twee dingen die samen een beetje vreemd in de oren klinken. Althans, volgens sommigen kun je niet duurzaam reizen. Helemaal duurzaam reizen gaat inderdaad niet als je in het vliegtuig stapt om ergens te komen, maar tijdens je reis kun je wel duurzamere producten gebruiken om het milieu in ieder geval niet nog meer te belasten … en ze zijn ook nog eens hartstikke handig voor op reis.

Verpakkingsvrij en hervulbaar, je kunt op reis de impact van plastic zoveel mogelijk voorkomen. Allerlei producten die je op reis gebruikt kun je tegenwoordig zonder (plastic) verpakking kopen. Wat dacht je van shampoobars of tandpasta cubes? Naast duurzaam ook nog eens heel makkelijk als je reist: geen gedoe met vloeistoffen in je handbagage. Hey Frits zocht een paar handige travel essentials bij elkaar die het duurzaam reizen ook nog eens een stuk makkelijker maken.


1. Neem shampoo bars en zeep mee op reis

Ik vind het altijd gedoe: flessen shampoo en douchegel meenemen op vakantie. Ten eerste zijn deze flessen veel te groot om mee te nemen, dus giet ik het over in kleinere verpakkingen. Koop nooit van die mini’s voor eenmalig (kort) gebruik, maar schaf hervulbare flesjes aan zodat je hiermee in ieder geval al een hoop plastic bespaart. Kleine impact en duurzaam reizen.

Duurzaam reizen shampoo bars en zeep
Nóg veel beter is het om een shampoo bar en een blok zeep aan te schaffen. Deze producten zijn helemaal verpakkingsvrij van plastic, ze zijn klein en je hebt nooit meer het probleem van lekkende flesjes in je tas!

Zeep heb je tegenwoordig in allerlei geuren en maten, en je kunt ze in veel winkels en webshops kopen. De bovenstaande zeep van Botma & Bennekom is helemaal natuurlijk – dus ook nog eens goed voor je eigen lijf – en is o.a. te koop bij Miisha. Shampoo bars zijn ook breed verkrijgbaar bij o.a. Lush en Dille & Kamille.


2. Schaf een hervulbare fles aan

Kleine moeite, grote impact. Over het probleem van die plastic flessen hoef je ik je waarschijnlijk niet meer te informeren. Met de aanschaf van zo’n hervulbare fles van bijvoorbeeld Dopper maak je de wereld echt een stukje beter.

Hervulbare fles op reis - duurzaam reizen
Op reis kan het vullen van deze flessen lastiger zijn dan in Nederland, omdat je niet overal drinkwater uit de kraan krijgt. Ga op zoek naar waterkoelers met van die grote 20L flessen in het apparaat. Vaak vind je die in hotels of restaurants. Als je die niet kunt vinden, koop dan in de supermarkt in ieder geval de grootste fles water die je maar kunt vinden zodat je je hervulbare fles daarmee kunt vullen. Alles beter dan zo’n klein plastic flesje van een halve liter voor eenmalig gebruik!

Leuke flessen koop je onder andere bij Waterflessenwinkel en Miisha.

Lees ook: Met de trein naar Europese bestemmingen – zo lang doe je erover

3. Tandenborstel van bamboe

Tanden poetsen doe je toch, dus dan maar beter met een bamboe exemplaartje. Waarom? Omdat dit materiaal meer dan 95% biologisch afbreekbaar is. Dus geen plastic afval als jouw tandenborstel z’n beste dienst heeft bewezen. Oh en als je dan toch duurzaam bezig bent, kun je voortaan ook met je tandpasta plasticvrij door het leven gaan. Daarvoor moet je zogenaamde tandpasta cubes hebben. In ieder geval heel erg handig voor op reis, want het neemt weinig ruimte in en het kan niet lekken.

Duurzaam reizen Duurzame tandenborstel van bamboe
Deze bamboe tandenborstel komt van Miisha en is verkrijgbaar in 8 leuke kleuren!

4. Gezichtsreiniger in blok

Ook weer zo’n fijne vondst die je leven op reis makkelijker gaat maken want: er kan niks gaan lekken! Dit is namelijk een gezichtsreiniger in blok. Duurzaam omdat het geen plastic verpakking heeft, handig op reis omdat het ook nog eens super klein is.

Duurzaam reizen Duurzame gezichtsreiniger in blok en wasbare make-up remover pads

Lees ook: 6 tips voor het uitzoeken van een goede olifantenopvang

En tegenwoordig ook al zo’n duurzaam alternatief: wasbare make-up remover pads. Wellicht op reis niet zo heel handig – want je moet natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om te wassen – maar ik wilde het toch even met je delen. o.a. te koop bij Miisha.

Duurzaamheid op reis deodorant

5. Deodorant in een potje

Ook weer zo’n product in plastic: deodorant. Tenminste, als je een roller gebruikt. Zo’n deodorantroller blijkt super slecht te recylen te zijn. Een nieuwe maken is vaak goedkoper en dat wordt dus ook vaak gedaan. Gevolg: nóg meer plastic. En dan de spuitbussen. Is dat dan een beter alternatief? Neehoor. De spuitbussen zijn weer slecht voor het milieu door de gassen die erdoor vrijkomen. Als je het goed wil doen moet je kiezen voor de plasticvrije of verpakkingsvrije alternatieven. Verkrijgbaar bij o.a. Lush en Miisha. Naast beter voor het milieu ook nog eens stukke gezonder voor je lijf omdat er veel minder chemicalieën en andere rotzooi in verwerkt zit. En handig voor op reis omdat het klein is en ook niet kan lekken.

Duurzaam reizen Duurzaamheid op reis zero waste

Lees ook: Staycation – 10x leuk in Nederland

Pst, je hebt misschien al gemerkt dat ik lekker veel reclame maak voor de webshop Miisha. True story, deze leuke webshop is van mijn lieve vriendinnetje Misha. Leuk dus als je bij haar shopt, maar dan weet je even waar deze reclame-overload vandaan komt! 😉 Ben ik normaal niet zo’n groot fan van namelijk.

1 comment on “Duurzaam reizen: 5x duurzame travel essentials voor op reis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.