Coffeelab 's-Hertogenbosch Den Bosch

De complete weekendgids voor Den Bosch

‘s-Hertogenbosch is een van de gezelligste steden in het zuiden. Charmant, knus, kei gezellig en vol met hippe hotspots. Dit zijn de leukste plekken.

Deze keer kreeg ik een beetje hulp van mijn neef, die al jaren in het prachtige Den Bosch woont. Ook nog eens een geweldige tekstschrijver, dus dit verhaal is een fijne samenwerking. Bereid je voor op een hoop namen van restaurants en leuke winkels, maar veel is goed, toch?

Den Bosch 's-Hertogenbosch Little Duke Hotel

Je persoonlijke reisgids

Om te voorkomen dat je mini-tripje eindigt in een deceptie vanwege het feit dat de leukste adresjes per ongeluk over het hoofd gezien zijn en je je op zondag nog steeds afvraagt wat er nu zo leuk is aan Den Bosch, is hier een lijstje om ervoor te zorgen dat je verblijf nóg aangenamer zal worden. Let wel: veel tips zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen van een lokale Bosschenaar, en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar om jullie een heel eind op weg te helpen kun je deze lijst uitstekend gebruiken als persoonlijke reisgids. Alles is ingedeeld per straat/wijkje, waarbij focus nadrukkelijk ligt op eten en drinken.

Den Bosch 's-Hertogenbosch Little Duke Hotel

Vanaf het station

Allereerst: slaapplaats regelen. Little Duke Hotel aan de Stationsweg is geweldig! Een hip hotel met kleurrijke kamers, heerlijke bedden en fijne kleine details. Je weet wel, mini-smeg op de kamer, onbeperkt Netflix en toiletartikelen die je mee naar huis wilt nemen. Onder Little Duke Hotel zit CoffeeLab, de huiskamer van het hotel. Hier kun je terecht voor overheerlijke ontbijtjes, lunch en cocktails in een wáánzinnig interieur.

Lees ook Hotel hotspot: Little Duke Hotel in Den Bosch

Den Bosch 's-Hertogenbosch CoffeeLab

Snellestraat

Eigenlijk is de Snellestraat de allerleukste straat van Den Bosch. Kloppend hart van de straat is Eetbar DIT, hier kun je de hele dag terecht. Van een uitgebreid ontbijt, tot lunch, shared diner én gezellige borrel ’s avonds. Alles kan hier en er is niets te gek, doe gewoon alsof de mensen in de bediening je beste vrienden zijn en zij zullen ook van je houden. Probeer hier zeker de kokos Thaise curry bitterballen en het vegetarische worstenbroodje. Toppers. Net zo leuk is NomNomOverdag bestel je lunch van de kaart, ’s avonds bestel je hapjes van de tapaslijst die aan de muur hangt. Even snel overdag iets eten of afhalen kun je ernaast, bij Fifty Fifty, waaronder taco’s. Je gaat voor óf gezond, óf voor een guilty pleasure. Leuk koffiezaakje is Crème, voor een lekkere latte met een cupcake.

Den Bosch 's-Hertogenbosch NomNom

Stoofstraat

Een grappig koffiezaakje (Voltaire) en een prima (afhaal)italiaan (Stefano’s).

Den Bosch 's-Hertogenbosch Eetbar DIT

Postelstraat

In de Postelstraat zit Yalla Yalla (Arabisch), een foodbar waar je ook kunt afhalen. Italiaan Tina Pica is écht Italiaans. “Laatste keer dat ik er heb gegeten kwam er ook zoveel Limoncello bij kijken dat ik niet meer weet hoe het eten was”.

Yala Yala 's-Hertogenbosch Den Bosch

Minderbroederplein

Je kunt hier fijn op het terras zitten bij M’eat. Leuk zaakje, ze maken hier eten op een Green Egg, dus een instant BBQ-gevoel. Leuke winkel hier is VanDaan, met interieur en hebbedingetjes.

Uilenburg (wijk)

Hoewel de Uilenburg ook een straat is, moet je ‘m niet verwarren met het wijkje, dat grofweg bestaat uit de Kruisstraat, Korenbrugstraat, Molenstraat en Lepelstraat. Je bent hier om te borrelen en dat doe je gewoon zittend op het terras, of aan het einde van de middag staand op straat. Van het rijtje op de Korenbrugstraat (’t Veulen, M’n Tante, Bar Le Duc en Bottles en Bites) zijn t Veulen en M’n Tante erg gezellig.

Den Bosch 's-Hertogenbosch

Den Bosch onveilig maken?

Ga je vanuit de Korenbrugstraat rechts de hoek om, dan kom je in de Lepelstraat. Bij ’t Keershuys zijn soms op vrijdagavond stapavonden voor 30+’ers, mocht je daar behoefte aan hebben. De Stip zit verderop. Daarnaast zit burgerbar, Bar35, één van de hipste zaakjes van de stad waar je terecht kunt voor een lekkere burger met een biertje. Daar weer naast zit ’t Paultje, een biercafé met heul veul speciaalbiertjes. Op de hoek van de Kruisstraat en de korenbrugstraat zit Café Reinders, en daar kun je ’s avonds ook prima op stap. Ook zit iets verderop Wijn bij Stijn, een wijnbar voor lekkere wijntjes met een hapje ernaast.

Den Bosch 's-Hertogenbosch Vughterstraat

Vughterstraat

Deze lange winkelstraat heeft zo’n beetje alle winkels voor iedereen. Loopt uiteen van conceptstores en kookwinkels, tot sexshops, babyspeciaalzaken en de grootste caranavalswinkel van Nederland. Leuke winkels hier zijn Koekwaus, Daily Poetry en Oerwoud. Loop ‘m helemaal uit, ga op het einde rechts en steek de brug over de Dommel over. Je bent nu bij BUURT. Niet alleen een fijne plek om wat te eten en te drinken, maar je hebt hier DE HELE DAG ZON, plus alleen maar locals. Laat je dus niet verleiden door een terrasje op de Markt, want dat zit je letterlijk tussen de Bossche bollen.

Buurt Den Bosch 's-Hertogenbosch

Den Bosch 's-Hertogenbosch BUURT

De Bossche bol

Daarover gesproken: er is er maar een die de échte verkoopt en dat is bakkerij Jan de Groot. De bakkerij zit op de Stationsweg, vlak bij het station. Er zit een lunchroom bij waar je ‘m kunt eten, maar je kunt ze ook kopen en meenemen naar huis. Laat je niet afschrikken door de rij, die gaat meestal vrij vlot. Oja: zondag is ie dicht, dus haal ‘m op zaterdag. Er zijn wel verschillende café’s en restaurants die ‘m ook verkopen, maar dat zijn (bijna!) allemaal toeristenzaakjes. Je bent gewaarschuwd.

Bossche bol Den Bosch 's-Hertogenbosch

Markt

Had ‘m al genoemd, een van de centrale pleinen in Den Bosch. Hier wandel je lekker over de zaterdagmarkt, maar de aangrenzende winkels en kroegen zijn niet echt de moeite waard. Wel de ‘aangrenzende’ zijstraten:

Hooge Steenweg/Orthenstraat

Worden vaak over het hoofd gezien. Best onterecht, want hier zitten ook wat leuke winkels en lunchrooms. Niet onafhankelijk, wel lekker: Een Bagels & Beans, een Yoghurtbarn en natuurlijk de McDonald’s … misschien nog belangrijk als je de kroeg in gaat.

Boergondisch Den Bosch 's-Hertogenbosch

Slenteren door smalle straatjes

KOLPERSTRAAT / RIDDERSTRAAT / ACHTER HET STADHUIS / KRULLARTSTRAAT

Deze smalle straatjes liggen allemaal in de buurt van de Markt en hier moet je gewoon lekker een beetje doorheen slenteren en hier en daar ergens naar binnen lopen. Leuke winkels en kleine eetzaakjes.

Hinthamerstraat

Ook een lange winkelstraat, met de Blokkers, Xenossen en Zeemans van deze wereld. Hij wordt halverwege doorkruist door de Torenstraat/Sint Josephstraat en als je die oversteekt kom je in het leuke gedeelte. Aan de linkerkant zitten op een rij FF Swanjéé (restaurant, lekker eten en leuk publiek), PUIK (Bistro, ook lekker) en De Palm (fijn informeel borrelcafé, ook een café-hap). Al deze terrassen kijken uit op de Sint Jan, de prachtige kerk van Den Bosch. Die van de Keulse Kar aan de overkant van de straat overigens ook, prima plekje om te zitten.

Den Bosch 's-Hertogenbosch BUURT

Parade

Zo heet het plein aan de andere kant van de Sint Jan, je vindt hier ook het Theater aan de Parade en een rijtje met kroegen + terrassen. Een plek met heel veel toeristen en dagjesmensen waar je niet tussen wilt zitten. ’s Avonds veranderen deze kroegen in foute feestcafé’s voor jonge feestgangers … doorlopen dus, als dit niet helemaal je doelgroep is.

Sint-Janskathedraal

De pracht van de stad. Je kunt er naar binnen via verschillende ingangen. Daarna is het een hoop oh en ah. Aanschouw dit prachtige bouwwerk en vergeet vooral niet omhoog te kijken en een kaarsje te branden. De toren is ook de beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad, moet je vooraf wel even reserveren.

Sint-Jan Den Bosch 's-Hertogenbosch

Rondvaart over de Binnendieze

Ja, het is even erg toeristisch maar wel heel erg de moeite waard. Met de rondvaart over de Binnendieze ontdek je de stad op een heel andere manier. Je vaart onder huizen en door smalle en donkere tunnels. De gidsen vertellen leuk en enthousiast over de geschiedenis van de stad. Het zit vaak op voorhand volgeboekt, dus je moet wel reserveren om mee te kunnen.

Den Bosch 's-Hertogenbosch rondvaart binnendieze

Korte Putstraat

Dé restaurantstraat van Den Bosch. Zien en gezien worden is hier het motto. Komen ook wel wat bepaalde types op af, maar je kunt hier bijna overal goed eten. Beste restaurants van de straat zijn Le Méridien (voornamelijk vis….) en Lux (favoriet). Ook Zoetelief kán goed zijn, maar je kunt hier ook lekker aan de bar een wijntje en een barhap doen en van de sfeer genieten. Nog een favoriet is de Breton, een Frans voorgerechtenrestaurant. Shared diner is leuk bij Lokaal 1650. Verder eet je ook lekker bourgondisch bij Allerlei-Visserij, Tante Pietje en de Bossche Eetkaemer. Gewoon prima restaurantvoedsel met dito prijzen. ’s Avonds zijn de stapavonden leuk bij Roels, afhankelijk van het publiek.

Verwersstraat

De ietwat chiquere winkelstraat van Den Bosch. Leuke concepstores (Sissy Boy en Westside), maar ook een paar van de beste restaurants van de stad (Fabuleux en Le Vin’x) Ook het Noord-Brabants Museum is hier gevestigd. Mocht je besluiten om een rondvaart te doen dan kun je trouwens met korting naar het Noord-Brabants Museum.

Den Bosch 's-Hertogenbosch Van Aken Werkwarenhuis

Werkwarenhuis

Ietsje uit het centrum maar zeker het wandelingetje waard zijn Van Aken in het Werkwarenhuis en Bossche Brouwers aan de Tramkade. Deze zijn allebei gelegen op een oud industrieterrein waardoor het echt een beetje dat rauwe Berlijn-gevoel geeft. Hier is het motto: Een doorlopend maakfestival, kijken naar bouwen, ‘van niets iets maken’. Van Aken is een prachtig roze paleisje die bovendien érg Instagram-waardig is. Bij Bossche Brouwers drink je speciaalbieren op – als je geluk heb – een zonnig terras tot laat in de middag.

Meer van dat rauwe Berlijn gevoel? Lees dan 24h in awesome Berlijn.

Bossche Brouwers Den Bosch 's-Hertogenbosch

En verder …

Den Bosch is de stad met het meest onlogische stratenpatroon van Nederland, dus je gaat ongetwijfeld verdwalen. Uiteindelijk kom je altijd wel weer ergens terecht en met je telefoon kun je natuurlijk ook aardig navigeren. Leuke (hippe)adresjes die het bezoeken waard zijn die nog niet zijn vermeld, zijn o.a.: Mariapaviljoen, café Herman, Koudijscafé en Verkadefabriek. Maargoed, eigenlijk is deze complete weekendgids al meer dan je aan gaat kunnen in één weekend, dus we laten het hierbij.

Let’s hope dat je een kei gezellig weekend gaat hebben daar in ‘t Brabantse. Ik heb in ieder geval heerlijk genoten en ga snel een vervolgweekend plannen. Want ook ik heb natuurlijk nog láng niet alles gezien.

27 comments on “De complete weekendgids voor Den Bosch

 1. super leuk gedaan zo, dit is hartstikke makkelijk als ik nog eens naar den Bosch ga. Sowieso hou ik altijd wel van die ‘ wandelingen’ die van alles laten zien.

 2. Helemaal leuk! Den bosch is een prachtstad en je hebt het helemaal tot zijn recht laten komen met je mooie foto’s Gelijk zin om er naartoe te komen!

 3. Mooi overzicht. En wat een mooie foto’s. Ik moet bekennen dat die keer dat ik in Den Bosch was ik weinig heb gezien van de stad. Vooral omdat het carnaval was.
  Reden genoeg gezien nu om nog een keer terug te gaan

  • HEY FRITS.

   Haha ik kan me voorstellen dat je met carnaval iets minder van de stad ziet

 4. nicole orriens

  Ik krijg door deze post werkelijk zin om naar Den Bosch te gaan zeg!

 5. Mooi verslag heb je gemaakt, je had mij bij de foto met de bosche bollen zal even een weekendje den bosch gaan plannen

 6. Hey Frits,
  Leuk stuk over onze mooie stad. Ik denk dat ALLE horeca in Den Bosch extra blij is met jouw verhaal. De vele mooie speciaalzaken, die juist deze stad zo onderscheidend maken van alle andere steden met goede horeca, wat minder. Kom nog eens terug en ik neem je graag bij de hand om een echte “complete weekend-gids voor Den Bosch” te maken ipv bijna 50 horecazaken te benadrukken en bijna geen retail. Want als je in 1 weekend al jouw tips aandoet, mis je veel te veel van deze geweldige gevarieerde stad.
  Met Bourgondische groet,
  Benny Bouwmans

  • HEY FRITS.

   Ha Benny! Het is natuurlijk niet te doen om alle mooie plekken van een stad te vermelden (want het zijn er simpelweg te veel), maar daarom schrijven we in het begin ook dat de focus in dit artikel ligt op eten en drinken. Ik geloof zeker dat er nog een hele hoop fantastische winkels te ontdekken zijn, dus ik vind het zeker geen straf om nog eens terug te komen en de retail wat meer aandacht te geven 🙂

 7. Katrien Heerkens

  Wow als Bosschenaar kan ik alleen maar zeggen dat dit echt super leuke adresjes zijn voor onze bourgondische fijne en gezellige stad, komt allen!

 8. je hebt echt alle hotspots van Den Bosch vermeldt, leuk! En inderdaad leuk geschreven door die neef van je… 🙂

 9. Eva Barendse

  Hey Frits,
  Leuk artikel! Vrij compleet ook. Top!
  Je neef moet echter even langs de Korte Putstraat. Er zijn recent wat nieuwe zaken bij gekomen die een bezoekje waard zijn (bijvoorbeeld Cote).
  Oh, en de Bosschenaren zeggen dan wel ‘Hinthammerstraat’, maar de naam op Google is toch echt Hinthamerstraat. 🙂

  • HEY FRITS.

   Hi Eva! Ik zal het aan hem doorgeven 😉 Helemaal compleet gaat het artikel helaas nooit zijn, zeker als er vaak nieuwe leuke tentjes bijkomen … maar dat is een goede reden om weer een keer terug te gaan! En bedankt voor het doorgeven van de schrijfwijze van de straatnaam, ik zal het even aanpassen 🙂

 10. Mooie foto’s…
  Ik ben er nog nooit geweest, maar dit nodig wel uit…
  Bedankt om dit te delen met ons

 11. Ik moet hoognodig weer eens naar Den Bosch. Ik vind het zo’n gezellige stad! Deze gids gaat dan sowieso mee, want wat een leuke tips staan hierin zeg!

 12. Pingback: Hotel hotspot: Little Duke Hotel in Den Bosch | Hey Frits

 13. Ik hen er zin in gekregen! Leuk gedaan.

 14. Pingback: Hey Hamburg – dit zijn de hotspots tijdens je citytrip | Hey Frits

 15. Pingback: De leukste hotspots van Nijmegen - Hey Frits

 16. Pingback: Cityguide Amersfoort. Dit zijn de hotspots! - Hey Frits

 17. Pingback: Een weekend Zeeland + de hotspots van Vlissingen - Hey Frits

 18. Pingback: Weekendgids Maastricht - dit zijn de hotspots - Hey Frits

 19. Pingback: Hey Frits - Dit zijn de hotspots van Delft - Hey Frits hotspots

 20. Pingback: Staycation - 10x leuk in Nederland - Hey Frits - travel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.