Co van Kessel fietstocht Bangkok

Co van Kessel fietstocht Bangkok

Hij kan van mijn bucketlist-lijstje afgestreept worden: de Co van Kessel fietstocht in Bangkok. ”Moet je doen als je in Bangkok bent”. Dus dat heb ik gedaan, en het was pretty awesome.

Het is even bikkelen want je moet vroeg je bed uit als je de vroege tour kiest. Die start om 7.00 uur en als je ook nog rekening moet houden met het drukke verkeer dan moet je rond zes uur wel vertrekken. Om 7 uur worden er twee groepen van ongeveer tien personen gevormd en krijgen we een coole gele fiets met mandje. Een paar instructies later vertrekken we de drukke stad in. Allemaal netjes achter elkaar aan de linkerkant van de weg.

Co van Kessel fietstocht Bangkok

We schieten al snel een smal zijstraatje in en belanden in Chinatown. Door smalle straatjes zien we het dagelijkse leven op gang komen. Onze eerste stop is een Chinese tempel, verborgen tussen de hoge gebouwen. Daarna gaan we dieper de stad in en de straatjes worden smaller. We fietsen langs marktjes, winkeltjes, restaurantjes en hoge gebouwen met ontelbaar veel ramen en balkonnetjes. Je realiseert je al snel dat de mensen hier in armoede leven.

Fietstocht Co van Kessel Bangkok ThailandFietstocht Co van Kessel Bangkok Thailand

Als we door een of andere loods fietsen en in een grote hal vol met bloemen terecht komen kijk ik mijn ogen uit. Overal om me heen zijn mensen bloemen aan het klaarmaken en inpakken. De meeste worden die dag verkocht op de markten voor de offers en dan pas bedenk je hoeveel bloemen er per dag alleen al in Bangkok doorheen gaan. Het ruikt er heerlijk en onze gids koopt een bos met witte lelies voor later die dag.

Lees ook: Phimai: absoluut bezoeken in Thailand

Co van Kessel fietstocht BangkokCo van Kessel fietstocht Bangkok Co van Kessel fietstocht Bangkok

De tocht gaat nog even door en niet veel later komen we weer op de drukke doorgaande weg uit. De smalle straatjes van net lijken ver weg, maar zijn slechts verborgen achter de huizen.

Onze gids heeft verse bloemen gekocht op de markt en we fietsen richting een oude tempel. Daar krijgen we allemaal een geurige lotusbloem die we zelf mooi openvouwen en in de tempel offeren. We krijgen uitleg over het offer-ritueel en we kunnen vragen stellen.

Co van Kessel fietstocht Bangkok

Dan is het tijd voor een bootrit. Onze fietsen worden achterin een longtail boot geladen en met z’n allen genieten we van alles wat vanaf het water te zien is. De huizen op palen zijn bijzonder en ondanks dat hier ook armoede heerst is het gevoel heel anders dan de benauwde straatjes waar we net waren. Hier leven mensen aan en in het water. Ze wassen hun pannen in hetzelfde water als waar we later een dode hond zien drijven.

Lees ook: Thailand – dit was onze route in twee weken

Fietstocht Co van Kessel Bangkok ThailandCo van Kessel fietstocht Bangkok Co van Kessel fietstocht Bangkok

We zijn nu ten westen van het stadscentrum en komen terecht in de woonwijken van Bangkok. Hier staan veel vrijstaande woningen en ziet het er allemaal rustig en netjes uit. Na de drukte van het centrum is het moeilijk te geloven dat we nog steeds in Bangkok zijn. We fietsen verder en wanen ons dan even in de ‘jungle’. Groene velden met Pandan, bananenbomen en palmbomen sieren het landschap en over smalle betonnen weggetjes fietsen we door het ‘andere Bangkok’. Waanzinnig.

Co van Kessel fietstocht Bangkok Co van Kessel fietstocht Bangkok Co van Kessel fietstocht Bangkok Co van Kessel fietstocht Bangkok

Voordat we de boot weer terug nemen naar de drukte van de stad krijgen we nog een heerlijke en niet normaal uitgebreide lunch voorgeschoteld. We kunnen weer door! We nemen de longtail boot weer terug en varen nog een stuk over de Menam rivier, langs onder andere het Paleis van de koning. Als we weer op het vasteland staan fietsen we nog een klein stukje door het overvolle Chinatown en zien we in de verte alweer de gele gevel van Co van Kessel verschijnen. Nooooo, de mooie tocht zit er weer op. Ik wil meer! Meer zien van deze bijzondere en fascinerende stad.

Het was waanzinnig om van de gebaande paden te gaan en deze kant van Bangkok te zien. Ondanks dat je op felgele fietsen in een groep ‘lekker toeristisch’ de stad doorfietst heb ik niet het idee dat de mensen denken: ”heb je hun weer”. Het is meer toeristisch dan wanneer je er zelf op uit gaat, maar op deze plekken kom je niet als je zelf Bangkok gaat ontdekken. Je betaalt per persoon 1650 baht (42 euro) en dat is veel geld als je het vergelijkt met het leven in Thailand, maar als je kort in Bangkok bent is dit een fantastische manier om de stad te leren kennen.

Website // Co van Kessel.com
Instagram // @covankessel

13 comments on “Co van Kessel fietstocht Bangkok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.