Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord: dit zijn de hotspots

Het is ondertussen een dik vet feit dat er teveel toeristen in Amsterdam zijn. Daarom is het de hoogste tijd om het centrum te verlaten en de andere stadsdelen in te trekken, want er is nog zoveel meer te ontdekken in onze fijne hoofdstad. Wat dacht je van het hippe Amsteram-Noord? Rauw, industrieel en nog vrij van hordes toeristen. Daar wil je heen. Dit zijn de hotspots.


Amsterdam-Noord is op te delen in vijf verschillende wijken. Althans, waar het momenteel allemaal gebeurt. Per wijk loods ik je door de lijstjes van hotspots. Leuke winkels, fijne eettenten, Insta-waardige plekken en dat soort dingen. Te doen in 24 uur, maar nog veel leuker om te verdelen over twee dagen. Er zijn namelijk ook een aantal leuke en bijzondere hotels hier.

Tekst over Amsterdam-Noord
Hoe kom je dan eigenlijk in Noord?

Er is niks makkelijker dan het pontje naar Noord te nemen. Er zijn vanaf CS drie mogelijkheden, afhankelijk van waar je wilt gaan beginnen. Het beste begin je bij de NDSM-werf of Buikslotermeerplein, want hier kun je eventueel ook een fiets huren (trouwens aan te raden). Deze twee pontjes vind je aan de achterkant van het CS, de zogenaamde IJ-zijde. Alle pontjes zijn gratis en varen de hele dag en avond door. Het pontje naar Buikslotermeerplein zelfs de hele nacht.

NDSM-werf Amsterdam-Noord
Rauw NDSM

Zodra je met het pontje aanmeert bij NDSM kan de eerste hotspot je niet ontgaan. De IJ-kantine is al jaren een begrip aan de kade, en met zonnig weer zit je hier heerlijk op het terras. Een fijne plek om mensen te kijken en te genieten van de chaos die zich iedere paar minuten weer voordoet als er weer een pont leegloopt. Nog zo’n fijne plek daar is Noorderschip: het oude Veronica schip dat nu is omgetoverd tot restaurant slash club. Lekker terras aan het water en coole plek om te dansen. Oh, en trouwens … vanaf het water heb je ‘m misschien al zien liggen. Het Botel. Niet de mooiste of meest hippe plek van NDSM, maar opzich wel betaalbaar slapen (vergeleken met de rest van de hotels daar). En in die grote rode letters zitten dus ook hotelkamers … Iets verderop zit daar op Kraanspoor 5 Freddy’s Bar & Kitchen. Een sfeervol restaurant met Scandinavisch design voor ontbijt, lunch en diner. Shared dining, cocktails, sushi … de hele mikmak.

Sla je rechtsaf zodra je de pont afkomt, dan zijn de kleurrijke letters van Sexyland niet te missen. Serieus: echt niet te missen! Sexyland is een kunstproject in de vorm van een tijdelijke sociëteit. Iedere dag van het jaar heeft de club een nieuwe eigenaar, en er worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Check zeker de website als je in de buurt bent, wie weet zit er iets interessants voor je bij. Verstopt in de zijstraat achter Sexyland zit Cannibale Royale du Nord. De – zoals Barts Boekje het zo mooi beschrijft – eerste vrouwvriendelijke mancave voor de betere burgers en ribs. De mooiste van de vier, met een prachtige donkere inrichting met veel groen, hout en hippe meubels.

Cannibale Royale du Nord Amsterdam-Noord NDSM
Een icoon in Amsterdam-Noord zijn de IJ-Hallen. De grootste vlooienmarkt van Europa, die iedere drie weken op het terrein van NDSM neerstrijkt. Erg leuk om op zaterdag of zondag binnen te lopen als je in de buurt bent. Entree kost je 5 euro en je kunt hier echt alles vinden wat op een vlooienmarkt hoort. Na slenteren bij de IJ-Hallen is Pllek een heerlijke spot om te relaxen. Een fantastische plek aan het IJ, met uitzicht over het water, groot terras en hippe inrichting. Het eten is er lekker en de biertjes smaken er goed. Niet ver van Pllek vind je Noorderlicht. Nog zo’n fijne spot. Een plek met een heerlijke ongedwongen sfeer. Er worden veel culturele en muzikale evenementen georganiseerd, dus check ook de agenda.

Pllek in Amsterdam-Noord
Zin in pizza? Dan is Kebec the place to be. Volgens velen de lekkerste pizza van Amsterdam, die worden gemaakt in een grote steenoven in een microbakery in een soort oude garage. Klein tentje met niet al te groot terras, maar zeker weten de moeite waard! Als je hunkert naar een goed stuk biefstuk (ja, deze vegetariër schrijft over biefstuk) dan moet je naar Loetje. Bij Loetje eet je de lekkerste biefstuk van Amsterdam. Ze hebben meerdere locaties en de ‘echte’ zit in oud-zuid … maar deze heeft dan weer uitzicht over het IJ. Ook weer een fijn terras erbij, dus hier is het in de zon goed vertoeven.

Mocht er nog genoeg geld in je portemonnee zitten dan zijn er twee hele gave hotels aan te raden op NDSM. De ene is het DoubeTree van Hilton, met kamers met waanzinnig uitzicht over het IJ. De andere is het Faralda Crane Hotel, een hotel in een oude kraan met suites waar je u tegen zegt. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

En ik heb er nog eentje voor je in de categorie ‘daar-moet-je-even-voor-omfietsen’ (10 minuten vanaf NDSM). Op het sportpark Melkweg zit Proost&Stroop, een biertuin en pannenkoekenrestaurant in een. Een “vrije plek met goed en eerlijk eten”. Alles duurzaam, ambachtelijk en uit de buurt. Gewoon zo’n oase van rust aan de rand van Amsterdam. En ook daar in de buurt, op het gezellige Zonneplein midden in de woonwijk Tuindorp/Oostzaan: Lokaal Spaanders. Een hele leuke plek waar je lokaal en biologisch eet. Ontbijt, lunch en diner. Ook leuk: ze werken samen met designers, makers en andere ondernemers uit de buurt en je kunt er allerlei leuks kopen.


Lokaal Spaanders Amsterdam-Noord
Distelweg/Disteldorp

Tijd voor de volgende fijne wijk. Fiets vanaf de NDSM-werf in oostelijke richting richting de Distelweg en Disteldorp. Het is even een lelijk stukje Amsterdam, maar niet ver daarna zitten al direct een aantal parels verborgen. Als je een liefhebber van interieur bent dan moet je zeker weten even stoppen bij Neef Louis en Van Dijk en Ko. Deze twee winkels zijn een walhalla met vintage meubels.

Van dijk en ko en Neef Louis Amsterdam-Noord
Sla bij de Ridderspoorweg rechtsaf als je naar lampenwinkel Blom&Blom wilt. Nog zo’n plek met alleen maar moois. Ben je gek op alles dat te maken heeft met beginnende muzikanten, kunstenaars en artiesten dan moet je bij De Ruimte zijn. Om de hoek bij Blom&Blom en een inspirerende plek als je geïnteresseerd bent in muziek, literatuur, film, debat, poëzie en kunst. Helemaal op het uiterste puntje van de Distelweg vind je Rolling Rock Kitchen, een serieus gezellige tent met een heel fijn terras en dito uitzicht. Je moet er even voor omfietsen, maar dan heb je bijna altijd zekerheid op een plekje. Dat is dan ook weer heel fijn.

Rolling Rock Kitchen en De Ceuvel Amsterdam-Noord
En dan is er natuurlijk nog de winnaar der duurzaamheid, verstopt op een industrieterrein maar wél gelegen aan het water: De Ceuvel. Het pand is helemaal gemaakt van ge-upcyclede materialen, het eten is vegetarisch en de bordjes, biertjes en drankjes zorgen ervoor dat de wereld een beetje mooier wordt.

Van der Pekbuurt

Door naar de Van der Pekbuurt. Vroeger was dit een beurt waar weinig gebeurde, nu is het een bezoekje waard. Als je vanaf de Distelweg komt fiets je zo de Van der Pekstraat in. Op een rij zitten daar de volgende leuke plekken. Restaurant Smaaqt is een modern restaurant met een industriële touch. Iets verderop Kannibalen en Paradijsvogels. Indisch eethuis, toko en traiteur. Dan heb je Pek en Kleren, een conceptstore met echt van alles. Heel fijn interieur dat lekker Scandinavisch voelt.  Verderop zit Fashion&Tea. Ook een conceptstore, met een kleine lunchroom. Jep, daar drink je natuurlijk ook even thee.

Fashion&Tea en Pek en kleren Amsterdam-Noord
Gek op kaas? Stop dan bij Proeflokaal Kef. Niet groot of bijzonder qua interieur, maar daar kom je hier niet perse voor. Kaas, daar zijn ze goed in. Hier geniet je van serieus goede proeverijen (wel even reserveren), of gewoon van een wijntje op het terras. De beste Italiaan hier in de buurt is Il Pecorino. Heerlijk eten, fijn sfeertje en leuke inrichting. Café Keppler zit op hetzelfde plein, gewoon leuk op alle momenten van de dag. We sluiten het rijtje af met Café Modern. Al jaren een hotspot in Amsterdam-Noord. Boven dit restaurant zit ook nog Hotel Café Modern. Een mini-hotel met drie vintage kamers die te boeken zijn via Airbnb. Awesome interieurs trouwens.

Cafe Modern Amsterdam-Noord
Booming Overhoeks

Dit deel van Amsterdam-Noord is op het moment zo in ontwikkeling dat er vast alweer een nieuwe hippe tent zit voordat ik dit publiceer. Leuke plek, maar het wordt hier wel steeds drukker. Komt onder andere door de coole A’DAM toren. Een gigantisch gebouw met een mooi uitzichtpunt op het dak, en verschillende restaurants en een hotel daaronder. Ben je er klaar voor? Allereerst Madam (restaurant en skybar), Moon (een draaiend restaurant, ja echt), Sir Adam Hotel (awesome designhotel) en The Butcher Social Club (vleesfabriek waar een vegetariër niet blij van wordt hihi)

Tolhuistuin in Amsterdam-Noord
Naast de A’DAM toren vind je de Tolhuistuin. Eigenlijk zijn dit twee verschillende plekken met dezelfde naam. Er is een restaurant met shared dining gerechten (echt heerlijk overigens, met veel vegetarische opties!) en in de zomer (mei-september) zit je heel chill in de tuin. De ingang van de tuin ligt een beetje verstopt, maar als je op de website de route checkt kom je er wel.

En dan is er natuurlijk EYE. Het bijna iconische gebouw aan het IJ. Een bar, een restaurant, een bioscoop en een museum. Een prachtige plek met een fijn uitzicht vanuit het restaurant. Laatste fijne plek hier is The Coffee Virus. Goeie koffie met dito maaltijden en leuk interieur.

IJplein/Vogelenbuurt

Vanaf de Overhoeksbuurt is het een klein stukje fietsen naar IJplein en Vogelenbuurt, maar trust me … het is het tochtje waard. Nog op zoek naar een hele coole overnachting? Check dan de website van Sweets hotel, want je kunt hier in Amsterdam-Noord logeren in oude brugwachterhuisjes. IJplein/Vogelenbuurt is de plek waar de lelijke bedrijfshallen (ok, en enkele karakteristieke panden) worden omgetoverd tot parels met waanzinnige interieurs of coole concepten.  Bijvoorbeeld Oedipus Brewing. Op donderdag t/m zondag kun je hier in de taproom genieten van de ondertussen bekende (en lekkere!) bieren. Met bijbehorend menu en klein terras in de zon.

Oedipus Brewing Amsterdam-Noord
Als je iets verder het terrein op fietst richting het water vind je om de hoek restaurant Stork. Al jaren een goeie plek om te genieten van de beste visgerechten. Heerlijk lang terras aan het IJ en fantastisch mooi industrieel pand. Als je een visliefhebber bent zeker niet overslaan. En dan in de categorie bijzondere concepten: Skatecafe. Don’t worry, een skateboard is hier geen deurbeleid. Maar mocht je daar handig mee zijn dan kun je in de indoor skatebaan je kunsten laten zien. De vrouwen houden van deze toko want ‘ze hebben planten en roze stoeltjes’. Ga hier zeker een biertje drinken en ervaar de fijne, creatieve en relaxte sfeer.

Skatecafe Amsterdam-Noord
© Maarten Willemsen, Entree Awards
Fiets vanaf het Skatecafe weer richting het water en de volgende hotspots liggen op je te wachten. Hotel de Goudfazant is een oude loods die is omgebouwd tot restaurant waar je voor ongeveer 30 euro een driegangenmenu kunt eten.  Ook leuk: FC Hyena. Een bioscoop, wijnbar en petit restaurant waar drankjes en eten mee de zaal in mogen. Even verderop zit Hangar, een hip stadsstrand waar je serieus een vakantiemodus krijgt. Plof neer op het terras en ga pas naar huis als de zon ondergaat.

Hangar Amsterdam-Noord
And last but not least zit hier Coba Taqueria verborgen. Een sfeervol Mexicaans restaurant in een verbouwde garage waar je nu hele goeie taco’s eet. Open van donderdag t/m zondag, want dat zijn natuurlijk de beste dagen om lekker te eten. Zin in sprinkhaan? Dan zit je hier ook goed, staat op het menu namelijk.

Coba Taqueria Amsterdam-Noord

40 comments on “Amsterdam-Noord: dit zijn de hotspots

 1. Is het erg om te bekennen dat ik er nog nooit geweest ben? Amsterdam-centraal heb ik al eens gezien, maar al de rest .. Moet er dringend eens werk van maken, want deze hotspots schreeuwen om een bezoekje!!

  • HEY FRITS.

   Ja zeker doen. Amsterdam heeft nog wel een paar mooie plekken die het ontdekken waard zijn!

 2. Ik hou van dit soort rauwe plekjes, waar je echt kunt dwalen en je ogen uitkijken. De volgende x als ik naar Amsterdamsco moet, ga ik daar wandelen!

 3. Geweldig al die hotspots. Vrienden van me wonen in Noord dus een aantal plekken ken ik wel, maar een aantal neem ik zeker mee voor een volgend bezoekje!

 4. Amsterdam trekt mij nooit zo door de drukte, maar dat komt misschien omdat ik nog nooit verder gekomen ben dan het centrale deel van Amsterdam. Jouw tips zijn toch nog eens een bezoekje naar Amsterdam waard!

 5. nicole orriens

  Leuk dit! Ik houd niet zo van drukte dus ik ga dit deel van Amsterdam graag eens proberen.

 6. Geweldig, wij waren vorige week nog op Pllek. Maar nu ik je lijstje zie moet ik zeker nog eens terug!

 7. Ik kom niet vaak in Amsterdam. Wel 2x in Nsdm geweest voor Hema event.

  • HEY FRITS.

   Nou mocht je een keer in de buurt zijn dan heb je nu een goede cityguide voor Noord

 8. Jaa, op het NDSM zijn zoveel leuk plekjes te ontdekken! Moet weer eens terug 🙂

 9. wauw ik kom best vaak in amsterdam maar deze plekken zijn allemaal nieuw voor me1

 10. Noorderlicht is zo’n relaxte tent, net als Plekk, al is dat soms wel heeeeeel druk. Ik vind het hele NDSM terrein een beetje het gevoel van Ruigoord, van vroeger, hebben.

  • HEY FRITS.

   Ja dat Ruigoord gevoel snap ik wel een beetje. Bijzondere plek is dat ook!

 11. Ik ben er ook graag te vinden, het pontje heb je zo genomen en elke plek is fun en lekker hangen. Laat de zomer maar weer beginnen

  • HEY FRITS.

   Ooooh ik zie het ook al helemaal zitten daar in de zomer!

 12. Altijd leuk zo een gedetailleerde info van een stad

 13. Frederique

  Ja leuk dat het zo’n tof stukje Amsterdam is geworden. Toen ik nog in A’dam woonde, wilde je er niet dood gevonden worden 😉

  • HEY FRITS.

   Haha ja gek he, dat het nu zo booming is! Ik woon er nu zelf … moet zeggen dat het stuk waar ik woon ook nog steeds niks te doen is hoor. Maar ik ben blij dat rondom het IJ zoveel leuks te doen is nu.

 14. nicole orriens

  Ik lees nu ook steeds in de kranten dat Amsterdam zo druk is dat het bijna niet meer leefbaar is voor de bewoners….

  • HEY FRITS.

   Ik woon zelf in Amsterdam-Noord en merk dat er in 1 jaar tijd al zoveel meer mensen zijn bijgekomen. Ik snap heel goed de frustratie van mensen in het centrum, het is niet echt leuk meer.

 15. Pingback: Hier wil je heen: Veggie festival in Amsterdam 15 – 17 juni | Hey Frits

 16. Mechteld van Heuven

  ik woon zelf in Spanje maar mijn zusje woont niet ver van Amsterdam Noord . Neem je tips mee als ik weer in NL ben. Heb lang geleden in Amsterdam gestudeerd maar toen was deze buut nog niet zo hip

 17. Pingback: 5x Airbnb onder de 100 euro | Hey Frits

 18. Wat een heerlijke plekjes deel je. Ik ken er een hoop en ben er dol op. Wat ik nog niet ken ga ik onthouden en snel eens bekijken!

 19. Heerlijk dat we dit gewoon in ons eigen landje hebben he hihi! Ik kom graag in Amsterdam xoxo

 20. Wat een fijne post! Ik hou hem bij 🙂

 21. Oh volgende keer dat ik in Amsterdam ben, neem ik sowieso deze blog mee! Iets dat The Coffee Virus heet, tja, daar MOET ik heen, zoveel is duidelijk!

 22. Ik ben dol op dit soort plekjes! We wonen best dichtbij Amsterdam en we komen er vaak. Maar nemen te weinig tijd om dit soort plekken te bezoeken. Thanks voor de tips! Zal ze meteen even pinnen naar mijn Pinterest!

 23. Wat een leuk artikel! Ik kom redelijk vaak in Amsterdam maar ik kom haast nooit in noord. Ik ga dit zeker onthouden want er zitten leuke hotspots tussen!

 24. wat een leuke tips. wordt weer eens tijd om die kant op te gaan

 25. amsterdammer

  Waar staat dat blok met die tekst over Amsterdam Noord?

  • HEY FRITS.

   Papaverweg, tussen NDSM en Van Dijk en Ko. Geen idee of het er nog staat hoor!

 26. Pingback: Dit zijn de hotspots van Utrecht - Hey Frits

 27. Pingback: Kopenhagen - de leukste hotspots per wijk - Hey Frits

 28. Pingback: Staycation - 10x leuk in Nederland - Hey Frits - travel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.