Citroencake met citroensiroop food bakken cake

Citroencake met frisse citroensiroop

Cake is heerlijk, maar citroencake is nog véél lekkerder! Ik had zin om wat lekkers te bakken en ik vond dit recept op de website van Rutger Bakt. Ja, deze wil je proeven!

Als ik een weekend thuis ben en geen plannen heb dan vind ik het heerlijk om wat te bakken. Ik had zin in cake, maar ik ben geen koekenbakker die zomaar zelf iets lekkers in elkaar flanst dus ging ik online zoeken. En jahoor, daar was het recept van Rutger Bakt: Frisse citroencake.  Handig: deze cake kun je maken zonder allerlei duur keukengerei.

Citroencake met citroensiroop food bakken cake

RECEPT

200 gram suiker // 200 gram boter op kamertemperatuur // 1 citroen, de rasp en het sap // ¼ tl zout // 4 eieren op kamertemperatuur // 200 gram bloem // 1½ tl bakpoeder // 75 gram poedersuiker // boter om in te vetten // sateprikker

Verwarm de oven eerst voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 25 cm in of gebruik een kleine ovenschaal zoals ik deed, als je geen cakevorm hebt. Bedek de ovenschaal dan met bakpapier.

Doe nu de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en mix dit tot een romig geheel. Als je dit zonder keukenmachine doet is het handig om de boter alvast in kleine stukjes te snijden zodat het mengen makkelijker gaat. Uiteindelijk meng je dit het makkelijkst gewoon met je handen (ja, ieuwl!)

Voeg nu de één voor één de eieren toe en klop het beslag na elk ei goed door. Spatel als laatste de bloem en het bakpoeder door het beslag en verdeel het over de cakevorm of ovenschaal. Bak de citroencake in 60-75 minuten gaar.

Maar dan ben je er nog niet … nu moet je de citroensiroop nog maken!

Meng het citroensap van 1 citroen met de 75 gram poedersuiker. Als de cake klaar is haal je deze uit de oven en prik je met de sateprikker gaatjes in de cake. Doe dat heel vaak (ongeveer 50 keer) en zorg dat je tot de bodem prikt. Nu ga je de citroensiroop met een kleine lepel over de cake gieten. De siroop moet lekker in de gaatjes lopen, dus doe het geduldig en gebruik niet teveel siroop in een keer.

Ik had een erg grote citroen en dus ook veel siroop die ik niet allemaal in de gaatjes kreeg. Per ongeluk is er heel veel siroop gewoon op de bovenkant blijven plakken en dat was nadat het opgedroogd is juist héél erg lekker. Een citroenig suikerlaagje over de cake. Dus no worries als je niet alles in de gaatjes krijgt, zo is het ook lekker! 

Zin om nog meer te bakken? Probeer ook eens de arretjecake: bakken zonder oven! 

Citroencake met citroensiroop food bakken cake Citroencake met citroensiroop food bakken cake Citroencake met citroensiroop food bakken cake

Het boek op de foto is The Kinfolk Table van Nathan Williams & Rebecca Parker Payne

0 comments on “Citroencake met frisse citroensiroop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *