Brownies met witte chocoladestukjes en matcha glazuur

Brownies met witte chocoladestukjes en Matcha glazuur

Brownies? Altijd een goed idee. Met chocoladestukken. Nog beter. En groen glazuur. Uuuuhm, is dat lekker? Ja, dat is heel erg lekker! Hét recept van deze overheerlijke smeuïge brownies met witte chocoladestukken en Matcha glazuur hieronder. Speciaal voor jou.

He, wat leuk. Ik kreeg een mailtje van matcha.nl of ik het leuk zou vinden om een recept te maken met hun Matcha groene theepoeder. Het product staat vooral bekend als supergezond drankje, maar je kunt er ook lekker mee bakken. Minor detail: ik had nog nooit van Matcha gehoord en had dus geen idee wat het was. Maar … dat is leuk. Nieuwe dingen ontdekken. Dus toen ik het even gegoogled had was ik uiteraard erg nieuwsgierig naar dit groene theepoeder uit Japan.

Brownies met witte chocoladestukjes en matcha glazuur

Wat is Matcha?

Voor degene die er net als ik nooit van gehoord hebben, een korte introductie. Matcha is groene theepoeder uit Japan. Wordt al eeuwenlang door zenboeddhisten gebruikt bij theeceremonies en schijnt een erg gezonde werking te hebben. Bijzonder aan de thee is de manier waarop het verbouwd wordt. “Matcha-plantages worden vier weken voor de oogst met zwarte doeken of riet afgedekt zodat de planten 90% minder zonlicht krijgen. Om het gebrek aan zonlicht te compenseren maken de bladeren buitengewoon veel aminozuren aan en produceren de planten extra chlorofyl.” En dat is dan natuurlijk weer heel gezond voor ons. Als je daarover mee wilt weten stuur ik je weer even door naar de website van matcha.nl, want daar staat alles goed uitgelegd.

Ben je overtuigd en wil je het ook een keer proberen? Met de kortingscode MATCHA4 krijg je 10% korting op matcha.nl

 

De smaak van Matcha?

Ik was vooral heel erg benieuwd naar de smaak van dit groene poeder, want ik ben niet perse heel erg dol op groene thee. Ik heb het daarom eerst gewoon als thee geprobeerd, zodat ik tenminste wist wat ik in het glazuurbeslag zou stoppen. Het proces is bijzonder (je moet het kloppen met een bamboe klopper) en de kleur ziet er niet uit. Het lijkt een beetje alsof je een spinazie-smoothie iets te lang in de blender hebt laten zitten. De thee ruikt heel sterk naar groene thee, maar de smaak is prima. Veel minder intens dan de geur doet vermoeden, en als je fan bent van groene thee dan is het ook nog eens erg lekker.

Geen zin in brownies maar wel in chocolade? Probeer dan eens de chocoladekoek met stukken witte chocolade.

Brownies met witte chocoladestukjes en matcha glazuur

Het recept

We beginnen met het maken van de brownies. Hiervoor heb ik de basis van het recept van Rutger Bakt aangehouden, met hier en daar een kleine aanpassing.

225 gram boter // 115 gram pure chocolade (78% of meer) // 75 gram witte chocolade // 2 eieren // 1 eidooier // 330 gram witte kristalsuiker // snufje zout // 1 theelepel vanille-extract (of als je dat niet hebt: een zakje vanillesuiker) // 125 gram bloem // 25 gram cacaopoeder

Verder heb je nodig: een bakvorm, een mixer en een oven

Verwarm de oven voor op 175 graden en bedenk een bakvorm van ongeveer 20 cm met bakpapier. De maat van de bakvorm is niet zo heel belangrijk, als je maar in de gaten houdt dat de baktijd aangepast moet worden zodra je afwijkt van de vorm van 20 cm.

De boter en de pure chocolade moet nu eerst au bain-marie gesmolten worden. Als het gesmolten is laat je het iets afkoelen en ga je ondertussen verder met de volgende stap.

Klop met een mixer ongeveer 5 minuten de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en het vanille-extract. Als je dit niet in huis hebt kun je het ook vervangen door een zakje vanillesuiker. Het mengsel moet licht van kleur zijn en lekker luchtig worden.

Nu meng je met een spatel het chocolademengsel door het mengsel met de luchtige eieren tot een egaal geheel. Daarna voeg je de bloem en het cacaopoeder toe en dit meng je ook weer tot een glad geheel. Snijd de witte chocolade fijn in kleine stukjes en voeg deze nu door het beslag.

Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies in ongeveer 40 minuten op 175 graden. Mijn bakvorm was 33 cm dus de brownie wordt dan een stuk dunner. Ik heb hem daarom 30 minuten in de oven gehad. 

Laat de brownie volledig afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt. Ondertussen kun je dan mooi aan de slag met het glazuur.

HET MATCHA GLAZUUR

250 gram poedersuiker // 3 eetlepels water // 1 eetlepel Matchapoeder // 1 eetlepel honing

Voor het glazuur heb je 250 gram poedersuiker nodig. Dat is een hele bus. Wow, heftig. In de brownie gaat ook al meer dan 300 gram suiker, dus bereid je voor op een suikerbom.

Doe het poedersuiker in een kom of maatbeker en voeg beetje bij beetje het water toe. Daarna voeg je nog 1 eetlepel honing toe, waardoor het roeren een beetje moeilijker zal worden. Wordt het mengsel nou iets te dik dan kun je voorzichtig nog een klein beetje water toevoegen zodat het wel vloeibaar wordt. Als laatste voeg je het Matchapoeder toe en dan krijgt het glazuur een mooie groene kleur.

Het mengsel giet je daarna over de afgekoelde brownie. Als hij nog in de vorm zit dan kun je makkelijk het glazuur laten glijden door hem aan een bepaalde kant op te tillen. Zorg dat het glazuur goed verdeeld is, want een te dik stuk glazuur is ook niet lekker.

Brownies met witte chocoladestukjes en matcha glazuur

DisclaimerDit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Je leest echter mijn eerlijke mening over het product of dienst. 

38 comments on “Brownies met witte chocoladestukjes en Matcha glazuur

  1. Het ziet er heerlijk uit, smaakt het ook zo? 😉

  2. ik kan me voorstellen dat een brownie met glazuur heel lekker is. Wellicht zorgt de thee voor een beetje tegenwicht bij alle suiker 🙂 Witte chocola vind ik persoonlijk meer vet dan chocoladerig…ik vraag me echt af of dat iets toevoegt

    • Ik vind het heerlijk, stukjes harde witte chocolade erin. Maar die kun je altijd weglaten 🙂

  3. Ze zien er echt heerlijk uit, die wil ik wel een keer proberen.

  4. Moet ik proberen!!! Ik ben dol op chocolat en op groene thee.

  5. Ze zien er heerlijk uit. Je kan trouwens ook ijs maken van matcha poeder… Is heerlijk!

  6. Oeh, dat ziet er lekker uit. Ik ga het recept opslaan. Ik ben net begonnen met bakken en koken en deze komt op het lijstje!

  7. Benieuwd wat de reacties waren van degenen dje het geproefd hebben! Of helemaal alleen opgepeuzeld?

    • Mijn vriend heeft de rest meegenomen naar zijn werk en zijn collega’s vonden hem erg lekker. Het bakje was binnen no time leeg haha!

  8. Dat klinkt goed! Maar inderdaad, wel heel erg veel suiker (wat dan weer niet zo goed voor je gezondheid is. Aan de andere kant geloof ik in balans en in wat je lichaam aangeeft. Als ik intens veel trek heb in een biefstukje of een verse gevulde koek: toe maar. Want zo vaak doe ik het niet). Ik heb onlangs voor het eerst matcha thee gedronken en ik vond het erg lekker.

  9. Dat ziet er nog eens apart uit. Wel heel benieuwd naar de smaak zelf totaal geen matcha fan.

  10. Ik ben normaal gesproken niet dol op matcha maar misschien in deze vorm wel, ik ga het eens proberen 🙂

  11. Dit ziet er zo lekker uit! Ik ga deze zeker proberen te maken dit weekend!

  12. wat een leuk idee. Ik heb ook matcha poeder in huis en ga dit toch eens maken, ben wel heel benieuwd.

  13. Ik had nog nooit van Matcha gehoord, maar het klinkt wel heel interessant. En dit recept ziet er ineens ook heel lekker uit. Ik ga het zeker eens uitproberen (met of zonder Matcha, geen idee waar ik het moet zoeken LOL)

  14. Ziet er erg lekker uit! En matcha zou ik wel eens willen proberen!

  15. Lijkt me heerlijk ga ik zeker eens maken

  16. Had al wel eens kookprogramma’s in het Engels gezien met Matcha, maar daar zeiden ze niet bij dat het thee was – nu weet ik eindelijk wat het is ook 🙂

  17. Wauw, wat een suikerbom! Dat sla ik over =)

  18. En smaak je die Matcha erdoor? Dat vraag ik me nu af.
    Ik denk dat het niet echt slecht kan zijn overigens. 😉

  19. het klinkt heerlijk en ziet er super uit. maar ben niet zo van het zef maken

  20. Ik ben zelf niet zo een matcha fan maar de brownies met witte chocoladestukjes zeker wel

  21. Heerlijk! Heb deze ook gemaakt, een paar weken geleden, en moest echt uitkijken dat ik mezelf niet tonnetje rond at. Het matchaglazuur smaakt zo lekker bij de brownies! Perfecte combinatie.

  22. Brownies.. hmm heerlijk. Maak best vaak brownies, thanks voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.