Battambang in Cambodja

Battambang – must visit in Cambodja

In het westen van Cambodja ligt de provincie Battambang. Niet ver van de Thaise grens, en op zo’n 6 uur rijden vanaf de hoofdstad Phnom Penh. Rijstvelden, tempels en kleine dorpen tekenen hier het straatbeeld en als je het ‘echte’ Cambodja wil zien dan sla je Battambang echt niet over! 


Battambang (spreek uit: Battambong) is de tweede grote stad van Cambodja, in de gelijknamige provincie. Het is er groen, want er wordt vooral rijst verbouwd. Ook hier: heel veel rotzooi en plastic langs de wegen en in rivieren. Ik ben er serieus van geschrokken hoe vervuild dit land eigenlijk is. Langs de weg worden hoopjes met afval en plastic verbrand – het stinkt en het is natuurlijk ook weer slecht voor het milieu. Maar ondanks de vervuiling is het hier ook echt heel erg mooi. Laat me je kennismaken met de provincie, want ik ben in hele korte tijd echt verliefd geworden op Battambang!

Fietstocht en tuk-tuk rit

De mensen zijn arm op het platteland en in de provincie Battambang. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen dat het land zo vervuild is. Ondanks dat de mensen hier moeten rondkomen met weinig geld, heerst er toch een hele fijne en veilige sfeer. De mensen zijn ontzettend aardig, en er is zoveel moois te zien in de omgeving. Niet te missen hier zijn een fietstocht door de omgeving en een tuktuk-rit naar de Killing Caves en de Bat Caves. Het is allemaal te combineren in één dag, mocht je weinig tijd hebben.


Lees ook: Reisroute Cambodja in drie weken

Armoede in een dorp in Battambang in Cambodja

Fietstocht door de omgeving

Zoals het een echte Hollander betaamt kan een ritje op de fiets eigenlijk niet ontbreken. De omgeving van Battambang leent zich daar uitstekend voor, want het is lekker plat. Klotsende oksels krijg je waarschijnlijk toch al wel van de fijne temperaturen hier, dus heuvels kun je missen als kiespijn.

Regel een fiets en een gids

Iedereen kan voor jou een fietstocht regelen in Battambang. Het beste spreek je hiervoor een tuktuk driver aan, want dit zijn vaak de reisleiders van de stad en de omgeving. Grote kans dat de driver zijn tuktuk een dag laat staan om jou op de fiets rond te leiden. Zorg dat je dus afspreekt met iemand die redelijk Engels spreekt, want anders ga je niks begrijpen van wat je allemaal ziet – en dat is jammer.


Lees ook: Angkor Wat – alle tips en informatie voor je bezoek

Fietstocht door Battambang in Cambodja

Het is trouwens ook goed om rekening te houden met het feit dat je gaat rijden op fietsen die – voor Nederlandse begrippen – hun beste tijd gehad hebben. Dat zal voornamelijk zijn als je een tourtje boekt bij een lokale gids of zo’n driver, zoals ik net schreef. Je kunt ook een fietstour boeken via de website Camboticket of via een travel agency. Dan is de kans waarschijnlijk groter dat je een betere fiets hebt voor die dag, maar je betaalt ook veel meer.

Tip voor een gids in Battambang

Onze gids voor die dag is Dara Chea. Een lieve jongen die goed Engels spreekt en ons alles laat zien én proeven onderweg. Een absolute aanrader als je op zoek bent naar een betrouwbare gids in Battambang. Je kunt hem bellen en whatsappen op (+855) 15 77 67 69.


Lees ook: Dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja


Fietstocht door Battambang in Cambodja

Een gastronomische tocht

Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je gids hoe je dag eruit gaat zien, maar wij hebben met Dara een heuse gastronomische ontdekkingsreis. Misschien komt het omdat hij zelf van lekker eten houdt, maar naast de tempels, rijstvelden en dorpjes stoppen we ook overal om van het lokale eten te proeven. De eerste stop is een kleine rijstnoedels-makerij. Alles wordt met de hand gedaan, en het tempo ligt er hoog. Je staat er eigenlijk altijd in de weg, dus na een paar minuten stappen we weer op de fiets.

Rijstnoedels maken in Battambang in Cambodja

Sticky rice & veel kokoshapjes

De noedel-makerij ligt aan de rand van de stad, en als we verder richting het platteland fietsen verandert het landschap langzaam. De wegen zijn hier onverhard en langs de kant van de weg staat het vol met palmbomen en bananenbomen. Lekker fijn tropisch sfeertje, zeker omdat de temperatuur ook nog eens zo’n 35 graden is. Mag de pret niet drukken, want onderweg rijden we langs tientallen dorpjes, waar families aan de kant van de weg allerlei soorten eten en drinken verkopen. Zo stoppen we bijvoorbeeld voor de beroemde sticky rice snack: rijst met kokosmelk, gaargekookt in een stuk bamboe. En ook krijgen we een gelei-achtig hapje gemaakt van rijstmeel en kokosmelk voorgeschoteld. Ik probeer alles volgzaam, maar ik ben niet zo’n kokos-fan dus ik heb het even zwaar.

 

Sticky rice snack in Cambodja
Battambang in Cambodja
Battambang in Cambodja

Killingfield Battambang

Als je een beetje op de hoogte bent van de geschiedenis van Cambodja, dan ken je de tragedie van het Rode Khmer regime. Ook in Battambang zijn veel massagraven gevonden, en we bezoeken een herdenkingsplaats waar meer dan 10.000 mensen zijn omgebracht. Met die informatie vers in je geheugen fiets je daarna toch wel even anders door de dorpen heen. Het is hier zo anders geweest, maar gelukkig zijn de mensen nu weer vrolijk en hoor je overal lachende kinderen. De geuren onderweg zijn af en toe intens – van de vieze geur van een kleine vismarkt tot de heerlijke geur van verse bloemen.

 

Rijstvellen maken in Battambang in Cambodja

Rijstvellen, rijstwijn en bananenchips

We stoppen bij een familiebedrijfje dat rijstvellen voor o.a. springrolls maakt (net als de overbuurman, de buurman en de rest van de straat). Uiteraard mogen we hier ook weer proeven, en even verderop wordt rijstwijn gemaakt – dus daar proeven we natuurlijk ook nog even. Heftig en vooral erg sterk spul … vooral niet te veel van nemen als de rit terug nog lang is. We gaan ook nog even langs bij een familie die bananenchips maakt. Gewoon hele dunne plakjes banaan op een houten plankje en daarna ‘bakken’ in de zon. Easy as that, maar je moet het wel even doen.

Met een volle buik, een camera vol prachtige foto’s, een bezweet lijf en heel veel mooie herinneringen gaat de reis terug naar Battambang. Van alles dat ik gedaan heb in Cambodja was dit absoluut een van de hoogtepunten.


 

 

Bananenchips
Bananenchips maken Battambang

Sla die Bamboo Train maar over

Ook absoluut doen: een tuktuk tour naar de Killing Caves en Bat Caves. Wat mij betreft overslaan: de Bamboo Train – zeker als je de fietstocht al hebt gedaan of nog wil gaan doen. In mijn ogen gewoon en tourist trap: je betaalt 5 euro extra om überhaupt mee te mogen (bovenop de prijs van de tuktuk driver), het lawaai tijdens het ritje is oorverdovend hard, de omgeving is niet bijzonder mooi en na ongeveer twintig minuten word je afgezet in een ‘dorpje’ waar ze je opwachten om allerlei troep te verkopen.

 

Killing Caves en Bat Caves

Joe. Op naar de grotten! Ze liggen op ongeveer 30 – 40 minuten rijden vanaf Battambang. De rit ernaartoe is al super. Je rijdt door dorpjes, over smalle wegen tussen de bossen en langs rijstvelden.

 

Tempels vanuit de tuktuk in Cambodja

Killing Caves en Phnom Sampov

De Killing Caves hebben – zoals de naam al doet vermoeden – ook weer een lugubere geschiedenis. Je wordt hier waarschijnlijk afgezet onder aan de berg, en vanaf daar kun je wandelen naar de top of tegen betaling (paar dollar per persoon) met een auto naar boven. Als je laat in de middag nog naar boven moet dan is het aan te raden om de auto te nemen, want het is echt een flinke rit omhoog. Na de Killing Caves wil je namelijk voor de schemering weer beneden zijn om de vleermuizen uit de Bat Caves te zien komen.


Uitzicht vanaf Phnom Sampov in Battambang Cambodja

Boven op de berg is het uitzicht vanaf de Phnom Sampov tempel echt fenomenaal. Je moet even zoeken naar de weg omhoog – het lijkt soms alsof je het woongedeelte van de monniken inloopt – maar blijf zoeken naar het gouden kunstwerk op de berg.

Uitzicht vanaf Phnom Sampov in Battambang Cambodja

Batcaves – miljoenen vleermuizen

Zorg dat je op tijd weer beneden bent, want rond de schemering ga je daar iets heel bijzonders zien. Uit de grotten komen miljoenen (!) vleermuizen gevlogen, en ze vliegen zoals je dat bij zwermen spreeuwen ook ziet. Het is echt adembenemend mooi, en helemaal met het uitzicht erbij. We worden namelijk met de tuktuk net naar een ander punt gereden, waar we een kleine berg op moeten klimmen om dit onderstaande uitzicht te hebben. Palmbomen zo ver je kunt kijken, heuvels op de achtergrond, een ondergaande zon en dan die zwermen vleermuizen die voorbij vliegen. Serieus een van de mooiste uitzichten die ik in mijn leven heb gezien.


 

Bat Caves Battambang Cambodja

Battambang: een van de mooiste plekken van Cambodja

Dat was ‘m … Battambang. Wat was het mooi. Wij zijn er helaas in snelvaarttrein doorheen gegaan, maar op deze manier zie je wel absoluut de hoogtepunten van de provincie. Zoals ik eerder al beschreef is het ideaal als je minimaal twee dagen in Battambang bent, want dan kun je op dag 1 gaan fietsen en de volgende dag met de tuktuk naar de Killing Caves en de Bat Caves. Maar, het is dus wel te doen allemaal in één dag. Dat hebben wij bewezen. Ik had Battambang nooit willen missen, ik vond deze provincie werkelijk waar een van de mooiste plekken van Cambodja!

5 comments on “Battambang – must visit in Cambodja

  1. Pingback: Angkor Wat - alle tips en informatie voor je bezoek - Hey Frits

  2. Pingback: Kampot, Kep + Rabbit Island - het zuiden van Cambodja - Hey Frits

  3. Pingback: Dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja - Hey Frits

  4. Pingback: Reisroute Cambodja in drie weken - Hey Frits

  5. Pingback: Alles wat je moet weten over reizen in Cambodja! - Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.