Angkor Wat in Cambodja

Angkor Wat – alle tips en informatie voor je bezoek

Angkor wat is een van de hoogtepunten van een reis door Cambodja. Dit drukbezochte wereldwonder bestaat uit een groot tempelcomplex waar je één of meerdere dagen naartoe kunt. Hey Frits loodst je door de voorbereiding en het bezoek aan dit tempelcomplex. Here we go!

 

Druk, maar ook verlaten plekken

Zo’n 2,5 miljoen bezoekers komen per jaar naar Siem Reap om het tempelcomplex Angkor Wat te bezoeken. Dat het er druk kan zijn hoeft dus niemand je meer te vertellen. Je kunt heel erg je best gaan doen om de toeristenstroom te ontlopen door heel vroeg of juist laat op de dag te gaan, maar het beste is om je hier gewoon bij neer te leggen. Angkor Wat is druk … maar dan vooral de ‘echte’ Angkor Wat tempel. Op het complex liggen nog veel meer prachtige tempels waar je zomaar het rijk voor je alleen kunt hebben.

Lees ook: Reisroute Cambodja in drie weken

Angkor Wat in Cambodja

Voorbereiding – de verschillende tickets

Het is goed om te weten dat je voor het complex een ticket koopt voor één, drie of zeven dagen. Het is dus handig om alvast een beetje te bedenken hoeveel dagen je naar Angkor Wat wilt gaan. Een dagticket betekent eigenlijk een ticket voor 24 uur.

Zonsondergang of zonsopkomst

Als je dus graag een zonsondergang en een zonsopkomst wilt zien dan hoef je niet te kiezen of daarvoor speciaal een 3-dagenticket te kopen. Je koopt dan op het einde van de dag een ticket voor één dag om de zonsondergang te gaan bekijken, en de volgende ochtend kun je met dat zelfde ticket ook de (hele vroege) zonsopkomst zien. Het loont dus om even goed uit te zoeken wat je allemaal wilt zien bij Angkor Wat. Het complex is namelijk erg groot, dus je kunt daar ook weer kiezen voor een kleine ronde of een grote ronde.

Lees ook: Alles wat je moet weten over reizen in Cambodja!

Angkor Wat in Cambodja
Tempelcomplex Angkor Wat

Het kleine of het grote rondje?

De kleine ronde is aan te raden als je niet een hele dag op pad wilt zijn, vooral als het erg warm is. Zo’n dag is erg vermoeiend en veel tempels lijken op een gegeven moment op elkaar, dus je krijgt met zo’n kleine ronde echt een goed beeld van het hele complex. Het grote rondje kun je doen als je al vroeg op het complex bent voor de zonsopkomst. Je hebt dan nog de hele dag de tijd en dat heb je echt wel nodig.

Tempelcomplex Angkor Wat
Angkor Wat in Cambodja

De route andersom

Grappig is dat eigenlijk hè, dat mensen altijd hetzelfde doen. Er is een soort van vaste route op het complex, en iedereen doet hetzelfde rondje. Toen wij besloten om het kleine rondje te doen kwam onze tuktuk chauffeur met een goede tip: doe het rondje andersom!

Je moet een beetje geluk hebben met de drukte, maar als je het rondje andersom doet ontloop je de grote drukte iets. Zeker als je het rondje gaat beginnen na de zonsopkomst. Dan start iedereen op dezelfde plek. Als je tuktuk chauffeur er zelf niet mee komt dan moet je hem dat zeker even voorstellen!


Lees ook: Dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja

Angkor Wat met de tuktuk

Vervoer op het complex

Fiets, tuktuk, scooter of gewoon de benenwagen (die laatste is niet aan te raden trouwens) … ik heb het steeds al over die tuktuk, aanrader hoor. In eerste instantie wilde wij gaan fietsen, want we blijven Nederlanders en dan kun je zo lekker je eigen route en tempo bepalen. Houd wel echt rekening met de warmte.

Ik heb Cambodja en Angkor Wat bezocht in november – een van de beste maanden om te reizen – maar dan is het nog steeds 30 graden of warmer (+ vochtiger) dus dan is fietsen wel een stukkie zwaarder. Ik zou lekker de tuktuk aanraden, en dan heb ik ook nog wel een adresje voor je van onze hele lieve chauffeur Sokna (a.k.a. Jolly Swagman). In november 2018 betaalden wij met z’n tweeën per persoon ongeveer 10 dollar voor een dag. Wij zijn geen hele dag op pad geweest (van 12.00 tot 18.00 uur ongeveer), maar al zou hij er 15 dollar voor vragen dan is het nog best een goede deal, want:


 

 • Hij haalt je op en zet je weer af bij je hotel

 

 • Hij rijdt eerst met je langs het kantoor waar je de tickets moet ophalen – dat is best een stukje uit het centrum van Siem Reap, dus spreek dit ook zeker af met je chauffeur (lees verderop meer hierover)

 

 • Hij kent de routes (klein en groot) uit zijn hoofd en hij kan dus de route andersom rijden

 

 • Je gaat lekker zitten en je wordt steeds weer bij een nieuwe plek afgezet. Niet zoeken, verkeerd rijden of eindeloos lang onderweg!

 

 • Hij heeft een koelbox met flesjes koud water en natte doekjes bij zich en na ieder tempelbezoek krijg je een koud drankje. Wat een service – en zó nodig met al dat gezweet!

 

 • Hij vertelt natuurlijk iets over de tempels en de geschiedenis in zijn beste Engels

 

 

Op zoek naar een goede tuktuk driver in Angkor Wat? Wij waren erg blij met Sokna a.k.a. The Jolly Swagman.

Angkor Wat in Cambodja

Waar koop je tickets voor Angkor Wat?

Zoals ik net al even beschreef, haal je de tickets voor Angkor Wat bij het speciale ticket counter. Denk aan de entree van de Efteling, maar dan voor Angkor Wat. Dit ligt buiten Siem Reap (4km) – dus je wandelt er niet even heen – maar ook niet bij de ingang van Angkor Wat (zie afbeelding hieronder).

Angkor Wat in Cambodja

Prijzen Angkor Pass en belangrijke informatie

Bij dit ticket counter koop je een ticket voor één, drie of zeven dagen, je zogenaamde Angkor Pass. Daarvoor ga je in de juiste rij staan, dat staat allemaal duidelijk aangegeven. Je krijgt als entreebewijs een papieren pasje met je foto erop. Bij de ticket counter wordt met een webcam een foto gemaakt.

Lees ook: Battambang – must visit in Cambodja

Tempelcomplex Angkor Wat

Belangrijke informatie:

 • Een 1-day Pass kost $37, een 3-day Pass kost $62 en een 7-day Pass kost $72 (april 2019)

 

 • Het ticket centrum is open van 4.30 uur tot 17.30 uur – als je dus een ticket voor één dag wil voor de zonsondergang en zonsopkomst moet je vóór 17 uur je ticket gekocht hebben. Tickets gekocht voor 17 uur zijn dezelfde dag nog geldig (dus voor de zonsondergang), tickets die je koopt na 17 uur gaan pas de volgende dag in.

 

 • Koop je een 3- of 7-daagse pas, dan gelden er iets andere regels. Je mag de 3-day Pass gebruiken tot maximaal 10 dagen na uitgifte. De 7-day Pass mag je zelfs tot een maand na uitgifte gebruiken. Je hoeft daarvoor niet opeenvolgende dagen naar het Angkor Wat complex, dus het geeft je wel een stuk meer vrijheid dan het ticket voor één dag.

 

 • Je kunt geen tickets vooraf kopen.

 

 • Je kunt alleen bij deze locatie tickets voor Angkor Wat kopen. Tickets die je koopt via hotels of ticket organisaties zijn niet geldig, simpelweg omdat je foto op de Angkor Pass moet staan.

 

 • Je kunt betalen met cash (US dollars, Cambodjaanse riel, Thaise bath en euro’s) of met een creditcard.

 

 • Je ticket is geldig voor het Angkor Wat complex, maar ook voor een paar omliggende tempels zoals Banteay Srei en Kbal Spean.

 

 

Blij in Angkor Wat Cambodja

De tempels

Tijdens de kleine ronde bezoek je 5 tempels: Angkor Wat, Bayon, Ta Keo, Ta Prohm en Banteay Kdei. De enige die ik kende was de ‘Tomb Raider tempel’ Ta Prohm, maar heel eerlijk gezegd vond ik deze erg tegenvallen. Dit was ook de enige tempel waar je echt in de rij moest voor een fotomoment … daar ben ik snel doorgelopen.

Lees ook: Kampot, Kep + Rabbit Island – het zuiden van Cambodja

Ook al zijn er bekende tempels die je moet zien, ik heb het meeste genoten van de kleine tempels waar niemand anders te bekennen was. Als je daar in je eentje rondloopt kun je je veel beter voorstellen hoe het vroeger is geweest. Geen Chinezen, Amerikanen of andere luidruchtige toeristen om je heen kan zo’n verschil maken.

Als je dan uiteindelijk afsluit bij de ‘echte’ Angkor Wat tempel dan moet je je wel weer even voorbereiden op hordes mensen. Vooral als je daar net iets voor de zonsondergang komt. Maar ook hier kun je de mensenmassa echt prima ontlopen. Juist tijdens de zonsondergang is het erg druk rond het uikijkpunt in een van de torens (zie foto’s hieronder), dus dan is het minder druk in de rest van de tempel.


Drukte bij Angkor Wat

Nog een paar laatste tips …

 

 • Neem een paraplu mee als het een hele warme en zonnige dag is. We lachen soms om de Chinezen die dat doen, maar het brengt je echt verkoeling.

 

 • Draag kleurrijke kleding voor de foto. Alle tempels hebben een beetje een grauwe kleur, dus voor het contrast is het mooi als je lekker opvalt in kleurrijke kleding.

 

 • Eten op het terrein is duurder dan eten in Siem Reap. Logisch natuurlijk, maar goed om even te weten. Ik durf niet te zeggen of dat echt overal zo is, maar als je je gids vraagt of hij je naar een plek kan brengen om wat te eten, zal hij je waarschijnlijk afzetten bij het restaurant van een vriendje.

 

 • Vraag je tuktuk gids om te stoppen bij de Victory Gate bij Angkor Thom. Waarschijnlijk kent hij dit plekje wel! Loop bij de gate het pad (door de bosjes) een klein stukje naar boven voor een mooi uitzicht op de gate. Tussen twee bomen door zie je precies een goed bewaard gezicht.

 

 

Victory Gate bij Angkor Thom

 

 • Spreek met je tuktuk driver goed af waar hij op je wacht. Als je bij Angkor Wat bent voor de zonsopkomst dan rijd je in het donker weg bij je hotel en kun je dus niet goed zien hoe de tuktuk of de chauffeur er uitziet. Vooral tijdens de zonsopkomst is het druk bij de tempels en staan er vaak tientallen tuktuk drivers te wachten op hun klanten. Goed afspreken dus, want het is zonde van je tijd als je moet zoeken naar je chauffeur!

 

 

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Angkor Wat in Cambodja? Deel ze in de comments!

 

Tuktuks bij Angkor Wat Cambodja

 

 

 

 

 

 

 

13 comments on “Angkor Wat – alle tips en informatie voor je bezoek

 1. Pingback: Kampot, Kep + Rabbit Island - het zuiden van Cambodja - Hey Frits

 2. Pingback: Battambang - must visit in Cambodja - Hey Frits - travel

 3. Pingback: Dit zijn de bezienswaardigheden in Cambodja - Hey Frits

 4. Pingback: Reisroute Cambodja in drie weken - Hey Frits

 5. Pingback: Thailand - dit was onze route in twee weken - Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.