VPN gebruiken op openbare locaties

4x reden om VPN op reis te gebruiken

Van VPN heb je misschien al eens gehoord, maar wat het nou precies is … “Iets met een veilige verbinding toch?” Hey Frits legt je uit wat VPN nou eigenlijk is, waar je op moet letten bij de aanschaf van een VPN en waarom je VPN op reis moet gebruiken.


Een VPN is een virtueel particulier netwerk waarmee je verbinding kunt maken met verschillende servers overal ter wereld. Waarom zou je dat willen? Om een IP-adres op te slaan én te veranderen. Daar zijn dan weer twee redenen voor: om jezelf te beschermen tegen online monitoring en hacking en om geoblocking te voorkomen.

Lees ook: Met deze 14 reistips wordt reizen nog relaxter!


Het komt er op neer dat je niet traceerbaar bent online, dus hackers kunnen niet bij je gevoelige informatie.

In landen als China, Rusland en Indonesië wordt door autoriteiten ook aan online monitoring gedaan, waardoor je privacy online helemaal weg is. Door middel van VPN kun je deze online monitoring omzeilen en kunnen autoriteiten niet zien welke website je bezoekt en deze gegevens van je verzamelen.


4 redenen om VPN op reis te gebruiken

Geoblocking is de andere reden waarom je VPN zou willen. Je bent vast op de hoogte van het feit dat je in China geen Facebook kunt gebruiken. Dat is dus die geoblocking. Zodra je je in een bepaald land bevindt worden websites geblokkeerd. Ook andersom kun je er last van hebben: Nederlandse series kun je opeens niet meer streamen zodra je in het buitenland bent. En wist je dat je geld kunt besparen op vluchten en hotels met VPN? Huh? Yes, dit zijn 4 redenen waarom jij VPN op reis wilt gebruiken.

1. Bescherm je gegevens online (op wifi-hotspots)

Op reis moet je het vaak doen met onbeveiligde wifi-netwerken. Prima als je gewoon via Google Maps een route wilt bepalen, maar minder fijn als je moet internetbankieren of pagina’s gebruikt waarvoor je moet inloggen. VPN beschermt je gegevens door alle informatie te versleutelen zodat bijvoorbeeld hackers geen toegang kunnen krijgen tot je belangrijke gegevens.

2. Internetcensuur omzeilen

In landen als China, Rusland en Iran is het niet mogelijk om bepaalde website als Google, Gmail, Facebook, Youtube of Twitter te bezoeken. Ze worden simpelweg door de overheid geblokkeerd. Met een VPN maak je verbinding met een server in een ander land dan waar je op dat moment bent, zodat je wel toegang hebt tot deze geblokkeerde websites.

Lees ook: vliegen met Xiamen Airlines: alle praktische informatie op een rij

3. Nederlandse programma’s terugkijken

Als je gewoon een weekje op vakantie bent dan kun je misschien wel even zonder je favoriete Nederlandse programma’s, maar als je langere tijd op reis bent dan kun je dat toch gaan missen. Programma’s op websites als NPO Start of Uitzending Gemist kun je in het buitenland niet afspelen, tenzij je een VPN hebt. Er wordt dan een verbinding gemaakt met een Nederlandse server en voilá, je kunt gewoon lekker je favoriete programma’s terugkijken.


Dit geldt natuurlijk ook voor Netflix, waarvoor het trucje ook andersom gedaan kan worden. Is je favoriete Amerikaanse serie bijvoorbeeld nog niet uit in Nederland maar al wel in de VS? Log dan in op een Amerikaanse server en je kunt gewoon de serie verder kijken!

4. Bespaar geld op vluchten en hotels met VPN

Prijzen van vliegtickets en hotels kunnen sterk afhankelijk zijn van de plaats waar je je bevindt. Klinkt opzich best logisch toch? Als je op zoek gaat naar vliegtickets of hotels kun je dus het beste meerdere VPN-locaties proberen. Je meldt je dan aan op servers in verschillende landen, waardoor je prijzen kunt vergelijken. Er is uit onderzoek gebleken dat je het meeste geld kunt besparen als je je locatie ergens in een land in Afrika of Oost-Europa zet.

Lees ook: Housesitting: een cool concept om anders (en goedkoop) te reizen

Waar moet je op letten bij de aanschaf van VPN?

De volgende vragen zijn dan natuurlijk: welke VPN-aanbieder is de beste? Wat kost het en wat is het verschil tussen al die verschillende aanbieders? Heb ik natuurlijk ook even voor je uitgezocht. Of althans, laten uitzoeken door VPN Expert: een vergelijkingswebsite die alles op een rijtje heeft gezet. Conclusie: NordVPN komt als één van de beste uit de test. Lees op hun website alles over de NordVPN ervaringen.


Het is aan te raden om op (verschillende) vergelijkingswebsites te lezen over VPN en de aanbieders. Je leest dan bijvoorbeeld waar de aanbieders gevestigd zijn en hoeveel servers ze hebben. Je hebt vergelijkingsmateriaal overzichtelijk op één plek voordat je iets koopt. Hierbij nog wat tips:

+ Check waar de aanbieder gevestigd is. Vaak zitten deze bedrijven op plekken als de Maagdeneilanden of Panama, omdat ze daar niet wettelijk verplicht zijn om gegevens van gebruikers te verzamelen.

+ Hoeveel servers hebben ze in verschillende landen? Hoe meer servers en hoe meer landen, des te beter natuurlijk. Zo heb je bijvoorbeeld aanbieders die 2000 servers in 94 landen hebben. Let wel op dat er ook servers in Nederland bij zitten als je bijvoorbeeld Nederlandse programma’s in het buitenland wilt terugkijken.

+ Snelheid is belangrijk, maar dat is bij de meeste aanbieders wel gewoon in orde.

+ Op hoeveel apparaten kun je tegelijk gebruikmaken van je VPN? Meer dan 1 of 2 heb je misschien niet nodig, maar er zijn aanbieders waarmee je op 7 apparaten tegelijk op VPN kunt.


Prijzen


Prijzen van VPN-aanbieders variëren best veel in prijs, van 2 tot 12 dollar per maand. Op basis van de prijzen kun je zelf bepalen welke punten je belangrijk vindt voor een VPN. Het aantal beschikbare servers en de mogelijkheid om het te gebruiken op meerdere apparaten zorgen bijvoorbeeld voor een hogere prijs.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Je leest echter mijn eerlijke mening over het product of dienst.

13 comments on “4x reden om VPN op reis te gebruiken

 1. ik dit alleen maak ik er geen gebruik van aangezien ik niet reis maar voor reizende mensen is het ideaal

  • HEY FRITS.

   Voor op reis is het wel het meest ideaal inderdaad, maar dus ook als je Amerikaanse series ofzo zou willen kijken via Netflix!

 2. Oe ik heb hier nog nooit echt bij stil gestaan. Als ik op reis ben, ben ik alleen via mijn telefoon online. Is dit daar net zo belangrijk voor? Ik ben hier een beetje een onbenul in hoor. hahaha

  • HEY FRITS.

   Ja op je telefoon kan dit ook! Voor alle apparaten waarmee je veel op internet gaat eigenlijk. Dus kan wel nuttig zijn!

 3. Super handig, ik ga het aankomend weekend uittesten wanneer ik mijn verblijven voor Mexico ga boeken. Ben echt enorm benieuwd of het veel gaat schelen!

 4. Eigenlijk nooit over nagedacht, maar voor de vakantie kan het zeker een uitkomst zijn. Ik ga het zeker overwegen bij mijn volgende reis

 5. Wat interessant, dit ga ik wel meenemen. Nooit aan gedacht dat je in bepaalde landen zo de censuur toch kan omzeilen. En wat de tickers betreft ook interessant.

 6. Frederique

  Ik vind het heel interessant, zat het namelijk al te overwegen want het is me al meerdere keren aangeraden dus dit is wel fijn alle info op een rijtje. Is het allemaal wel legaal? Lijkt me dat het niet de bedoeling is dat je censuur ergens omzeilt of dat je je vliegtickets krijgt voor de prijs uit een of ander ver-weg-land? Hoe zit dat?

  • HEY FRITS.

   In de meeste landen is het gewoon legaal, behalve natuurlijk in een klein aantal landen waar ze zo’n zware censuur hebben. Dan gaat het er nog steeds om wat voor sites je bezoekt en wat je online de wereld in gooit of ze je er ook echt voor willen pakken. Maar daar geef ik verder geen advies over, dat is een eigen keuze

 7. Zeer handige informatie. Hartelijk dank voor je uitleg. Ik heb het binnenkort zeker nodig.

 8. Handig! Vooral met series en Nederlandse programma’s kan dat inderdaad handig zijn. Vroeger was ik altijd zo sad als ik geen GTST kon kijken tijdens m’n weekje Frankrijk. Nu lach ik daar wel een beetje om.

 9. Superhandig! Ik zat hier toevallig al over na te denken voor mijn maand naar Kopenhagen, ik werk met best veel persoonlijke gegevens natuurlijk en dat wil ik wel goed beveiligen. 😉 Bedankt voor dit heldere artikel en NordVPN ziet er goed uit, ik sla deze even op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.