Met deze reistips wordt reizen nog relaxter

Met deze 14 reistips wordt reizen nog relaxter!

Een paar goede reistips kan iedereen wel gebruiken toch? Om inpak-stress te voorkomen, om je zo goed mogelijk te redden op je bestemming of om te voorkomen dat er dingen misgaan op reis. Met deze reistips wordt reizen in ieder geval een stuk relaxter!

De meest voor de hand liggende reistips laat ik even achterwegen, omdat ik er vanuit ga dat je begrijpt dat je een paspoort of ID mee moet nemen en op tijd op het vliegveld moet zijn. Deze tips zijn verdeeld in de thema’s ‘voorbereiding’, ‘handige apps’ en ‘op je bestemming’ en horen tegenwoordig allemaal bij mijn reis-routine. Misschien ken je ze al, maar hopelijk zit er iets nieuws voor je tussen.

Met deze reistips wordt reizen nog relaxter koffer inpakken

Voorbereiding

Tijd om in de pakken! Waarschijnlijk maak je een weloverwogen besluit over wat er wel en niet meegaat, en dat laat ik ook helemaal aan jou over. Betreft dat inpakken heb ik nog wel een paar handige reistips. Komen ze.

1. Zo ver mogelijk voorin het vliegtuig bij een overstap

Dingetje dat je al kunt regelen bij het online inchecken: heb je een overstap maar is het allemaal erg krap qua tijd? Zorg dan dat je zo ver mogelijk voorin het vliegtuig een plekje weet te bemachtigen, zodat je er ook weer als een van de eersten uit bent.

2. Rol je kleding op

Deze heb je vast vaker gehoord, maar het oprollen van je kleding is nuttig om twee redenen. Ten eerste past er op deze manier (iets) meer in je koffer, en ten tweede kreukelt je kleding zo minder.

3. Geurzakjes in je koffer

Niks zo vies als muffe kleding in je tas of koffer. Gedragen kleding bovenop je schone was … ik word er een klein beetje kriegel van. Helaas is er vrij weinig aan te doen en hoort dat een beetje bij het reizen, maar wat wel een hoop kan helpen zijn geurzakjes in je koffer. Je kleding wordt er niet schoner van, maar de geur is wel heel fijn!

Met deze reistips wordt reizen nog relaxter handbagage inpakken

4. Extra set kleding in je handbagage

Het zal je maar overkomen: jij bent op de plaats van bestemming aangekomen, maar je koffer niet. Om te voorkomen dat je een paar dagen in dezelfde kleding moet rondwandelen of direct een kledingwinkel in moet duiken, is het handig om een extra set kleding in je handbagage mee te nemen. Ga je naar een zonnige bestemming? Stop dan ook je zwembroek of bikini in je tas (+ eventueel een kleine handdoek of dunne sarong) zodat je in ieder geval kunt gaan zwemmen.

REISTIP Vlieg je via Singapore, Dubai of Doha? Op deze vliegvelden hebben ze een zwembad, dus pak die zwemkleding dan ook maar in.
REISTIP Neem medicijnen, lenzenvloeistof en dat soort dingen ook altijd mee in de handbagage zodat je niet zonder komt te zitten.

5. Badmuts om je schoenen

Misschien heb je thuis geen (wegwerp)badmuts liggen, maar dan is het handig voor de terugreis. De wegwerpbadmutsen die je in hotels vaak krijgt zijn ideaal om over je schoenzolen te doen zodat de rest van je bagage niet vies wordt. Je kunt ze natuurlijk gewoon in een plastic tasje doen, maar op deze manier bespaar je weer een klein beetje ruimte in je koffer.

6. Neem een pen mee

Een pen mag niet ontbreken in je handbagage. Vaak moet je in het vliegtuig of bij aankomst op het vliegveld immigratieformulieren invullen, en tsja, dan is een pen wel handig. Het scheelt je tijd, want als je geen pen bij je hebt dan moet je wachten op de paar pennen die uitgedeeld worden. En die moeten dan met 200 mensen gedeeld worden natuurlijk.

Met deze reistips wordt reizen nog relaxter handbagage inpakken

7. Folie tegen het lekken

Zonnebrandcrème, gezichtsreiniger, shampoo … allemaal van die fijne producten die zo lekker kunnen lekken in je koffer. Wil je niet hebben, dus voorkomen is beter dan genezen. Een heel handig trucje is om gewoon wat huishoudfolie over de opening te leggen en daarna het dopje er weer op te draaien.

REISTIP Bij Lush kun je Shampoo Bars kopen. Dat is shampoo in de vorm van een stuk zeep, dus dat gaat nooit lekken (en het is verpakkingsvrij, dus dat is weer leuk voor het milieu!)

8. Neem een (lege) drinkfles mee

Vloeistoffen mogen niet mee door de douane als ze meer dan 100ml bevatten. Een flesje water mag dus niet mee. Omdat ik geen zin heb om daarna bijna 5 euro voor een water te betalen neem ik altijd een lege drinkfles mee in mijn tas, die ik vul aan de andere kant van de douane. Op Schiphol komt er daarom heel geniepig alleen warm water uit de kranen, maar dat koelt vanzelf af! PS: dit kan natuurlijk alleen in landen waar je kraanwater kunt drinken of waar tappunten staan. Lijkt me logisch, maar ik zeg het toch even.

9. Fragile sticker op je koffer

Ik weet niet helemaal zeker of het echt zo gaat, maar normaal gesproken zouden ze op het vliegveld met een koffer waarop ‘fragile’ staat, extra voorzichtig moeten doen. Dat is dus al één voordeel van zo’n sticker, maar het schijnt ook zo te zijn dat deze koffers bovenop liggen in het ruim (logisch, anders wordt de inhoud misschien nog geplet) en dus ook weer als eerste uit het vliegtuig komen. In theorie heb jij dan dus als een van de eerste je koffer. Zo’n fragile sticker kun je bij de incheckbalie vragen of in de winkel kopen.

Met deze reistips wordt reizen nog relaxter handige apps

Handige apps

Google is je beste vriend op reis. Althans, bij mij wel. Ze hebben vier hele handige apps of functies die het op reis nog net even een stukje makkelijker maken. Dit zijn de reistips van Hey Frits.

10. Plaatsen opslaan in Google Maps

Voordat je op reis gaat zoek je waarschijnlijk al een paar plekken op die je wilt bezoeken. Je kunt ze opschrijven, maar je kunt deze plaatsen ook opslaan in Google Maps. Hoe doe je dat? Typ in de zoekbalk een plek die je wilt bezoeken. Er verschijnt dan onderin een schermpje met wat foto’s en de knoppen ‘route’ en ‘delen’. Tik op de foto en er verschijnt een overzicht met allerlei informatie. Nu zie je ook een icoontje met ‘opslaan’. Als je daarop klikt kun je de plaats opslaan in een van je lijsten. En waar vind je die lijsten dan weer terug? Door in de zoekbalk op het icoon met de drie liggende streepjes te klikken. Ga naar ‘mijn plaatsen’ en daarna naar ‘opgeslagen’. Tadaaa, al je lijsten!

11. Opslaan van offline kaarten in Google Maps

Ook zo handig van Google Maps is dat je offline kaarten kunt downloaden, zodat je in het buitenland niet online hoeft. Hoe doe je dat? Zoek eerst het land op waar je een offline kaart van wil downloaden. Tik in de zoekbalk op het icoon met de drie liggende streepjes. Ga naar ‘offline kaarten’ en kies daarna voor ‘selecteer je eigen kaart’. Je kunt nu een gebied selecteren en downloaden. Hoppa. That’s how it’s done.

Met deze reistips wordt reizen nog relaxter handige apps

12. Google Translate offline gebruiken

De app van Google Translate is natuurlijk onmisbaar als je met iemand probeert te communiceren, maar je spreekt de taal niet. Je kunt je zinnen intikken zodat de vertaling verschijnt, maar je kunt ook teksten scannen met je telefoon zodat de vertaling direct in beeld verschijnt. Heel handig als je bijvoorbeeld niks begrijpt van een menukaart in het Chinees. Je kunt de taal die je nodig hebt downloaden zodat je de app ook offline kunt gebruiken.

13. Sla je foto’s automatisch op met Google Photos

Als je je vakantiefoto’s met je telefoon maakt dan is het handig om de app Google Photos te downloaden. Je kunt je aanmelden met je Google-account (of eentje aanmaken als je die nog niet hebt) en daarna instellen dat je foto’s automatisch synchroniseren. Mocht je je telefoon kwijtraken, dan ben je in ieder geval je foto’s niet kwijt!

Met deze reistips wordt reizen nog relaxter maak foto's van plekken

Op je bestemming

Tegenwoordig red je je wel op de plek van bestemming. Je kunt gebruikmaken van Google Maps en steeds meer mensen spreken tegenwoordig Engels, dus de weg vragen lukt vaak ook wel. Toch zijn er nog een paar reistips die handig kunnen zijn op je bestemming.

14. Maak foto’s van plekken om te navigeren

Huh? Wat bedoel je daarmee? Als je op een onbekende plek bent waar het druk is, je snel afgeleid wordt of je makkelijk de weg kwijt kan raken dan is het handig om foto’s te maken om te navigeren. Maak foto’s van herkenbare plekken, zoals een fontein, een plein of een kleurrijke gevel. Mocht je dan toch even de weg kwijt zijn dan kun je de foto’s gebruiken om te navigeren.

REISTIP Ga je tijdens een lange overstap het vliegveld af, maak dan een foto van de naam van het vliegveld. Zeker als je in een land bent waar ze geen fonetisch alfabet hebben en waar slecht Engels gesproken wordt, kan er nog weleens verwarring ontstaan. Laat de taxichauffeur dan gewoon de foto zien en je weet zeker dat je naar het juiste vliegveld gebracht wordt.
REISTIP In een stad als Fez is het makkelijk om te verdwalen in de medina. Google Maps doet hier ook niet altijd goed mee, dus dan is het ook goed om wat foto’s te maken om te navigeren.

6 comments on “Met deze 14 reistips wordt reizen nog relaxter!

  1. Pingback: 4x reden om VPN op reis te gebruiken - Hey Frits - travel

  2. Pingback: NORTVI koffer: een duurzame koffer van Nederlandse bodem - Hey Frits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.