Risotto met Stompetoren Grand Cru kaas

Risotto met pittige Grand Cru kaas

Risotto is een van mijn lievelingsrecepten. En risotto zonder kaas is natuurlijk ondenkbaar. Vergeet de traditionele parmezaanse kaas eens voor dit recept, maar gebruik een gerijpte Grand Cru kaas voor een heerlijke pittige smaak.

Het past misschien niet helemaal in het rijtje ‘snelle recepten’, want het vergt wat tijd om risotto te maken. Moeilijk is het daarentegen niet, dus dat scheelt alweer. Als je van gerijpte kaas houdt dan ga je dit recept heerlijk vinden, want de smaak van de Grand Cru is pittig en sterk.

Risotto met Stompetoren Grand Cru kaas

Ambachtelijke kaas

Voor dit recept gebruik ik de Grand Cru van het merk Stompetoren. Deze kaas is niet in de supermarkt te krijgen, maar alleen bij de kaashandel. Kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Zelf beschrijft Stompetoren zich als ’t iets te bescheiden ambachtelijke kaasmerk. En dat ambachtelijke spreekt mijn wel aan. Natuurlijk blijft het proces van kaasmaken een discussiepunt voor vegetariërs en veganisten, want 100% vrij van dierlijke ingrediënten is het niet. Omdat kaas voor mij wel zo ongeveer heilig is in mijn leven kan ik dat niet laten staan, maar daarom ben ik zo blij dat de koeien van Stompetoren in ieder geval grazen in de wei, vers gras kunnen eten en minimaal 120 dagen per jaar en 6 uur per dag buiten lopen. De boeren krijgen zelfs een speciale premie als beloning hiervoor.

Risotto met Stompetoren Grand Cru kaas

Risotto met Grand Cru kaas, rucola, zongedroogde tomaat en pijnboompitten

Het duurt minimaal een half uur tot je risotto gaar is. Het geheim: heel veel roeren. De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept.

225 gram risotto rijst // 500 ml groentebouillon // 1 grote ui // witte wijn // pijnboompitten // rucola // zongedroogde tomaat // Grand Cru kaas van Stompetoren // chili flakes of chilipoeder // peper en zout

Kook ongeveer een halve liter water in de waterkoker en giet dit daarna in een schaal of pan. Voeg het bouillonblokje toe en zorg dat deze goed oplost in het hete water.

Snijd de ui in fijne stukken en fruit deze in een flinke scheut olijfolie. Gebruik hiervoor een diepe pan die niet aanbakt of een wok. Voeg nu de rijst toe en schep deze om totdat het goed mengt met de olie. Zorg dat je een laag tot middelhoog vuur gebruikt.

Nu is het een kwestie van bouillon toevoegen en blijven roeren. Voeg steeds kleine beetjes toe en wacht tot al het vocht is opgenomen voordat je weer een nieuwe scheut erbij gooit. Blijf roeren en kijk of je vuur niet te hoog staat. Ondertussen voeg je ook een paar scheuten witte wijn toe, waarmee je hetzelfde doet als met de bouillon. Blijf ondertussen proeven of de korrels gaar worden. In ongeveer 30 minuten moet de risotto ongeveer gaar zijn.

Nu is het tijd om de kaas te raspen. Voor dit recept heb ik ongeveer een schaaltje geraspte kaas gebruikt, maar voeg meer of minder toe naar smaak. Ook hiervoor geldt: blijf proeven. Voor de smaak voeg je ook nog wat peper, zout en chili flakes of chilipoeder toe. Je kunt nog wat geraspte kaas bewaren om later nog als garnering over je risotto te strooien.

Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg die toe aan de risotto. De pijnboompitten kunnen er ook doorheen, maar deze twee ingrediënten kun je ook als garnering later toevoegen. Rucola in een bord, risotto erop en garneren naar smaak.

De kaas is ook heerlijk in het recept van quesadilla met pesto, paprika en bosui

Risotto met Stompetoren Grand Cru kaas

Meer weten over Stompetoren kazen?

Wil je nog meer informatie over de kazen van Stompetoren en hun werkwijze, neem dan een kijkje op hun website. Daar kun je ook de verkooppunten vinden.

Ps: de belegen kaas met komijn is ook ook aanrader. Als je fan bent van komijn kun je de Grand Cru kaas ook eens vervangen door deze smakelijke variant, dat gaat door de smaak van komijn weer een heel andere sensatie geven. Als kaasblok-hapje trouwens ook gewoon heel erg lekker.

Risotto met Stompetoren Grand Cru kaas

// dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met stompetoren kaas

8 comments on “Risotto met pittige Grand Cru kaas

  1. Dit lijkt me echt een heerlijke combi! Ben sowieso groot fan van experimenteren met risotto, deze moet ik ook eens doen 🙂

  2. Oh, ik ben gek op risotto, vooral in de lente en zomer staat het geregeld bij ons op tafel. Deze variant ken ik nog niet maar ga ik zeker uitproberen! Dank je wel!

  3. tuurlijk hoef je niet perse parmesaanse kaas te gebuiken bij een risotto, ik kan het weten, vaak genoeg vergeten het in huis te halen en gewoon een andere kaas gebuikt.
    Stompetoren ken ik niet. Ga ik zeker uit proberen

  4. Ik ben helemaal geen fan van rijst. Ik ben meer een pasta persoon 😉

  5. Ik maak graag risotto dus dit ga ik zeker eens proberen

  6. nicole orriens

    Ik eet altijd kaas uit de supermarkt vrees ik. Maar dit is denk ik wel veel lekkerder!

  7. Je brengt me op ideeën. Ik ben gek op risotto en ga het gelijk vanavond eens proberen, heerlijk!

    • HEY FRITS.

      Fijn dat ik je heb kunnen inspireren! Ik ben benieuwd wat je er van vindt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *